Cvp: uvb lambasi
Konuyu şu şekilde özetleyebilirim. Kaplumbağa akvaryumlarının kuru alanlarında 3 çeşit lamba kullanılır.
1- Kuru alan ısıtma lambası:
Bu lamba kuru alanı 31-33 derece araşında yapmalıdır ki metabolizması için vücut uygun sıcaklığa erişsin. Bunun için 40w ile 100w arasında her soft ampul kullanılabilir. Bu lamba soft olmalıdırki gözlerini almasın. Lambanın gücüne göre mesafeyi ayarlayarak uygun sıcaklığı elde edersiniz. Yani 40w ampul 20 cm mesafeden uygun ısıyı sağlıyorsa 100w ampul 40 cm mesafeden sağlayabilir. Yani bu lamba için 100w olan çöl hayvanları içindir diye bir kural yok. Benim büyük kuru alanımda 2 ısıtma lambası var; biri 60w 25 cm mesafede, diğeri 75w 40 cm mesafede. Hatta 40 cm olanı 100 w ile değiştirmeyi düşünüyorum. Tabi ampulü taktıktan sonra kuru alan ısısı derece ile ölçülmeli. Bu lamba için ampul tercih edilmelidir. Floresan lambalar yeterli ısı sağlayamaz. Gündüz sabit 10-12 saat açık kalmalıdır.
2- UVB lamba:
Bu lamba kaplumbağaların D vitamini sentezi için UVB ışını verir. Sürüngenlerin güneşten alması gereken bu ışını bizim ülkemizde kışın sağlayamadığımız için bu lambanın önemi büyük. Özellikle sert kabuklu bizdeki res türleri için oldukça önemli. Tabi benim gibi yazın güneşlendirmeye vakit bulamayanlar için yazında kullanımı devam etmekte. Exo terranın 5.0 uvb ampulü bu hayvanlar için uygun olandır. Ayrıca 2.0 ve 10.0 olanları varki bunlardan 2.0 olan sık yağmur ormanlarındaki hassas derili kurbağa ve kertenkeleler için, 10.0 olan çöl kertenkeleleri için olandır. 5.0 uygun uvb exo terra markasında ampul ve floresan olarak mevcut. Ampul olan kullanımı ve konumlandırması açısından daha kolay, ancak şu sıralar ürünü bulmakta güçlük çekiliyor. Floresan olan piyasada mevcut ama ben kuru alana konumlandırmakta güçlük çekildiğini ve verimin düştüğünü düşünüyorum. Ampul olan uvb si 13w ve 26w olarak iki çeşittir. Bu sadece mesafeyi etkiler. 13w kuru alana 20 cm, 26 w kuru alana 25-28 cm mesafeden konumlandırılır. Gündüz 4-6 saat açık kalmalıdır.
3- Gece lambası:
Night glo olarak satılan bu lambalar koyu mavi renkte olup gece kuru alanı tercih eden hayvanlar için kullanılır. Gece kuru alandayken ısı vererek üşümelerini engeller ve ayı simüle eder. Gece kuru alan kullanmayanlar için zorunlu değildir. Gece 10-12 saat açık kalmalıdır.