Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yara mı Mantar mı?

toprak2817

Bronz 3 Üye
Katılım
2 Eyl 2019
Mesajlar
66
Küçük kuzenimin dün satın aldığı kaplumbağasının boynun altında kahverengimsi bir leke var.Ben 8 senedir birlikte olduğum kaplumbağamda son 1 yıldır yaşadığımız obezlik sorunu dışında çok şükür bi hastalık yaşamadım o yüzden hastalık konularında pek bi bilgim yok.Bana yara,aşınma gibi bi şey geldi ama petshoptan satın alındığı için o kötü şartlarda mantar veya bakteri toplaması gibi sorunlarında olabileceği ihtimali oldukça yüksek gibi.Kuzenim çocuk olduğu için şuan bakımı benim kontrolümde gereken şartları kuru alan dışında sağlamasına yardımcı oldum.Her ihtimale karşı lekeye baticon sürüp 8-10 dk kadar beklettim.Suyu temiz sıcak hareketlerinde ürkeklik dışında bi sorun yok.
 

Ekli dosyalar

  • 8729BEDA-104B-4464-95AA-BFECCFBAD666.jpeg
    8729BEDA-104B-4464-95AA-BFECCFBAD666.jpeg
    412.6 KB · Görüntüleme: 125
Cvp: Yara mı Mantar mı?

fotoğraf


Özellikle sormak istediğim bir konuda beni hep tedirgin eden ve diğer hastalıklara göre şüphe oranı daha fazla olan mantar hastalığıyla ilgili.Forumda biraz bakınsamda net bi bilgi bulamadım. Nedir bu mantar hastalığı,neden olur?Kabukta veya deride nasıl gösterir kendini?Kabukta her gördüğümüz beyaz lekeden şüphelenmeli miyiz yoksa başka belirtileri de var mı? Oluştuğu zaman tedavi olmasa bile uzun süre kalabilir mi yoksa hızla ilerleyip kendini belli mi eder?
 

Ekli dosyalar

  • EA5765DB-D578-4762-83A5-94AB160809BC.jpeg
    EA5765DB-D578-4762-83A5-94AB160809BC.jpeg
    379 KB · Görüntüleme: 58
Sürtünmeye bağlı deri deformasyonu gibi duruyor, hayvan taş kaya birşeyin civarında durmuş ise sürtünmeye bağlı böyle bir durum olur. yine de bir kez daha baticon sürüp 10 dakika kuru yerde bekletip sonra suya alırsın.

Varsa suyuna iki damla da metilen mavisi damlat. Yeni alınan hayvanları steril etmede fayda var. Su 10 litreden az ise bir damla da yeterli olur.

Baticonu uygularken kulak pamuğu kullan yalnız sürerken pamuğu çevirerek sür. Kalkmış deri parçası varsa çıksın.

Hayvan yeni ortamda ve tek bir süre ürkeklik olur.

Mantar genellikle ortama iyi steril edilmemiş ürünlerden kaynaklı bulaşır. Hayvanın üzeri nemli olduğu sürece üremeye devam eder. İşte bu noktada ısıtma lambasının bir artısı da budur hayvan kuruduğu için hayvan üstünde oluşmaz varsa ölmeye başlar.

Mantar deri veya kabukta kılcal damar gibi yayılır. Yayılamadığı noktada öbekleşir. Sadece plaka altına işlemiş olanlar plaka atılana kadar çıkmaz. Bunları lamba altında durmasıyla kontrol altında tutarız. Isıyla plakada gerilip açılır.

Deri ve açıktakilerin temizlenmesi kolaydır kabuk üstüne ıslatılmış diş fırçasına tuz dökülüp ovalanır. Deride ise kulak pamuğunu ıslatıp tuza bulayıp yada doğrudan kuru kulak pamuğuna baticon sürülerek bastırılarak sürülür. İçeriğindeki iyot öldürür.

Her beyazlık mantar değildir. Kireçte olabilir. Suya girdiğinde plaka altında izole değilse ıslandığında kireç kaybolur. Mantar beyaz kalır.

Mantarın iki türü var biri beyaz diğeri kahverengi. Kahverengi olan tehlikelidir, önlem alınmazsa kemiği yiyerek deler ve ağır yara açar. Bu bir nevi et yiyen bakteriye benzer. Buna Türkiyede rastlamadık. En azından ben duymadım. Beyaz olan bunun biraz daha hafifidir ama ileri gitmeden önlemini alırız.

Duayenimiz Turgay abinin sitesinde bu konuda bilgi var. Hastalıklar bölümünde anlatmış. Bütün hastalıklara bakabilirsin. İzinle kaynak olarak alman bir siteden faydalandığı için orada anlattığı ilaçlar bir tek Türkiyede yok.
www.turgaybora.org
 
Cvp: Yara mı Mantar mı?

Mantar konusunu özellikle sorma sebebim kendi kaplumbağamın kabuğunda da beyaz bi nokta var kabuk değiştirme döneminde olduğu için pek önemsemedim ama şimdi siz söyleyince fotoğrafta da suyun altında gitmemesi dikkatimi çekti.Kireç olabilir mi bilmiyorum ama kabuk değişimleri,obezite falan derken fazlasıyla paranoya oldum bu konularda.yine de bilgilenmem de fayda var.
Bir de mantar olayı bulaşıcı mıdır temas halinde diğer hayvana bulaşır mı yoksa aynı yaşam ortamında yaşamaları mı gerekir?
 

Ekli dosyalar

  • 449FA262-CF25-4BBA-BA49-A9B8F6A1468D.jpeg
    449FA262-CF25-4BBA-BA49-A9B8F6A1468D.jpeg
    321.3 KB · Görüntüleme: 71
Bunlar hava kabarcığına benziyor. Hayvan lamba altındayken plakanın orta kısımlarında noktasal açılma olur, bunlar açıldığında mat beyaz görünür. Kum tanesi girmiş gibi. Açılma yayılarak genişler ve plaka atılınca iş biter.

Mantar bulaşıcıdır onun için eldiven kullanmak iyi olur. Ve her işlem sonrası antibakteriyel sabun ile eli yıkamak. Mantar olsun olmasın ellerimizi sabunluyoruz. Evveli hayvan için sonrası bizim sağlığımız için. Hayvanlarda salmonella da var. Çocuk ve yaşlılar için tehlikeli orta yaşlarda ishal ve ateş yapıyor tedavisi var. Aslında bu her hayvanda var ama bu hayvanlar suda olduğu için bulaşma riski biraz daha fazla.

Mantar olduğunda tüm su çekip kaba bir temizlik yapılır. Mantar tamamen iyileştiğinde de genel temizlik.
 
Geri
Üst