Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yaz yaklaşırken!

Raccolta

Altın 2 Üye
Katılım
4 Nis 2012
Mesajlar
298
Yaz gelsin diye dualar ettik, adaklar adadık. Haksız mıyız, hep birlikte oldukça zorlu bir kış geçirdik. Tüm kış boyunca bir daha sıcaklardan şikayet etmeyeceğime yemin ettik. Yaz nazlana nazlana olsa da gelmeye başladı. Sokak hayvanlarımız için de istedik yazı. Ama yaz, gerçekten onlar için arzu edilen bir mevsim midir?

Hem kendi evcillerimiz, hem sokakta yaşayan dostlarımız için 'yaz' mevsiminde dikkat eilecek hususlar:

GÜNEŞ ÇARPMASI: Hayvanların sıcağı ne kadar sevdiklerini bilmeyen yoktur. Yaz da tatlı şekerlemeler için idealdir ama bu şekerlemeleri yüzünden güneş çarpması ile karşılaşabilirler. Bu sebeple öğle güneşinde evcilinizi dışarıya çıkarmamalısınız. Güneşin daha hafiflediği sabah ya da akşam vakitleri onların gezileri için daha uygun zamanlardır. Sokakta yaşayan canlarımız için onların aşırı sıcaklarda altına girebilecek, güneş ışığından korunabilecekleri gölgelik alanlar tedarik etmeye çalışınız.

Ayrıca kediniz ve köpeğinizle seyahat ediyorsanız onları kısa süreli dahi olsa kesinlikle arabada yalnız bırakmayın. Yazın arabaların içi dışarıdan çok daha fazla ısınır ve ciddi hayati tehlikeler yaratabilir. Her zaman mutlaka araba camlarını arabanın içi iyice havalanacak şekilde açık bırakınız!

SU KAYBI: Su insanlar için olduğu gibi hayvanlar için de vazgeçilmezdir, özellikle yaz aylarında. Sıcağın etkisi ile her türlü içecek çabuk tat değiştirir, bakteri oluşur. Yağmurlar azaldığından su bulmak güçleşir. Bu yüzden her gün evciliniz için yeterince taze su koymayı unutmamalısınız. Sokak hayvanlarımız için de mutlaka kapınızın önüne, parklara, ormanlık alanlara kaplar koyarak mümkün olduğu kadar sıklıkta taze su koymayı da ihmal etmeyin!

ZEHİRLENME: Yazın yiyeceklerin hızla bozulmasından dolayı evcilinize verdiğiniz yaş yiyecekleri mutlaka buzdolabında saklayın. Kuru mamaları da güneş almayan bir yerde saklamaya ve tüketim hızına göre bozulmadan kısa sürede tüketmesine dikkat edin. Balık, tavuk, süt, yoğurt, peynir gibi yiyecekler özellikle yaz aylarında çok çabuk bozularak zehirlemeye yol açacak bakteriler üretirler. Ayrıca evcilinizin yemeğinin arttırırsa bu yemeği açıkta uzun süre bırakmamalısınız

İÇ VE DIŞ PARAZİTLER: İç ve dış parazitler sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca hayvanlarımızı tehdit eder. Ama yaşamın canlandığı bahar ve yaz aylarında paraziter canlılar çoğalarak daha bulaşıcı olurlar. Bu arada sivrisineklerin sıkça yaşadığı yörelerde sivrisinekler evcillerimizi de ısırırlar ve sivrisinek kanında saklı kalp kurtları hayvanlarımız için çok tehlikeli olabilir. Eğer evinizin civarında çok sayıda sivrisinek varsa mutlaka kalp kurtlarına karşı evcilinizi aşılatmalısınız.

Sokaklardaki can dostlarımızı da unutmayarak, imkanınız varsa lütfen onların da iç/dış parazit tedavilerini eksik etmeyiniz.

ZEHİRLİ BİTKİLER/BÖCEK ISIRMALARI: Yaz doğanın yeşilinin cömertleştiği bir mevsimdir. Evciller için zararlı ya da alerjik bitkiler de bu canlanmada ortaya çıkıverirler. Özellikle kedileriniz dış gezilerinde bu türden bitkilerden zarar görebilir ya da yedikleri otobur böceklerin midesindeki bitki artıklarından zehirlenebilirler. Ayrıca hızla çoğalan böcek sayısı da kedi/köpeklerinizin özellikle kırsal alanlarda böcek ısırma vakalarıyla daha fazla karşılaşmalarına yol açmaktadır. Hem bitki zehirlenmesi hem böcek ısırığı durumlarında hemen veteriner hekiminizden destek almalısınız.

PATİ İNCİNMELERİ: Yaz kediler ve köpekler için bir oyun mevsimidir. Atlamak, zıplamak, ağaçlara tırmanmak için yazdan ideal mevsim yoktur, ama narin patiler ne kadar esnek olsa da bu oyunlar sırasında bazen incinebilir.

Yazın gizli tehlikelerini bu şekilde özetliyebiliriz. Lütfen hem evinizde beslediğiniz evcilleri hem de sokaktaki canlarımızı bu aylarda da ihmal etmeyelim.
 
Geri
Üst