Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

yem sorunu

soprano1982

Bronz 3 Üye
Katılım
24 Eki 2016
Mesajlar
74
merhabalar
zülfikarı az önce ölçtük 14-15 cm olmuş..lk aldığımızda yaklaşık 1,5 yıl önce 11 cm civarındaydı.
1)bu kadar büyüme normalmi?
2)3 ay önce akvaryumu temizledik o günden beri suyun biraz kahverengine yakın kaldı.bir türlü berraklaşmadı.sizinde önerinizle Percell Soft Water Resin Reçine var filtrede.bu yapabilirmi? birde carbonu fileye koymadan direk süngerlerin arasına koyduk.
3) gene temizlikten beri zülfikar yem seçmeye başladı.sadece energil yemek istiyor.diğer yemekleri jbl agil,sera raffy mineral,raffy vital ve 1 ay önce önerdiğiniz tortili pek sevmedi.hatta energil hariç diğerlerini asla yemiyor.bunu gören eşim maalesef gene çocuk muamelesi yaparak kahvaltısını paylaşmaya başladı.kaşar peyniri ve yumurta beyazı. özellikle.
4)son olarak suyun üzerinde ara ara köpüklenme oluyor sonra kendi kendine düzelir. zülfikarın son durumu aşağıdaki gibi...
tşkler
su kaplumbağası

su kaplumbağası

su kaplumbağası
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1. Erkekler cinsel gelişim sonrası (10 cm) dişilere göre daha yavaş büyür. 15 cm kabuk boyunda ise normal düzeylerde. Gelişmeye etken olan şeyler:
-yemler, yem çeşidi ne kadar fazla ve içerik vücut gereksinimini karşılıyor ise gelişim o kadar sağlıklı olur,
-uv lamba, uva metabolizmayı canlandırır ve harekete geçirir; uvb D vitaminini sentezlemesini sağlayarak kemik gelişimine fayda sağlar,
-akvaryum büyüklüğü hayvanın bol bol yüzerek enerjisini dengeli kullanıp kaslarını geliştirip sağlıklı büyümesini sağlar. Derinlik ise akciğerlerini geliştirip nefes tutabilme kapasitesini artırır.

2. Dış filtre temizleme zamanı geldiğinde aynı anda akvaryumda temizlenmelidir. Dış filtrenin belli bir temizleme süresi vardır. Akvaryumdaki suyun sararmaya başladığı noktada filtre artık görevini yapamayacak hale gelmiş demektir. O vakit filtrenin temizlenme zamanı gelmiş demektir. Bu noktada su ne kadar yenilense yenilensin filtre içindeki pislik suyu kirletmeye devam edecektir.

Percell water resin suyu sarartmaz. Suyu saratacak şeyler
-mango mopani vs köklerin özsuyu, bu öz su pH derecesini bazikten asiditeye doğru düşürerek döngü bakterilerinin yaşayacağı ortamı sağlar,
-hayvanın idrarına bağlı amonyak patlaması, (bu kökün özsuyu ile karıştırılabilir. Renk değişimi özsuya bağlı ise fazla bir sorun yaratmaz ama amonyak patlaması ise bu hayvanı zehirleyebilir. Onun için bu rengi sudan kısmi su alınıp temiz su eklenerek açık seviyede tutmak yada komple değişmek iyi olur.
-filtre içinde biriken kir ve dışkılar; bu suyu iki şekilde kirletir birincisi dış filtrede katı atığı seramik tutar sıvılaşan kir üstündeki sünger tarafından tutulur bundan süzülen ise bir üstteki sepetteki elyaf tarafından tutulur oradan çıkan su ise üstteki malzemelerce temizlenir. maksimum süzme için elyaf kullanmak zorunludur. Bu toz inceliğindeki kiri tutar. Elyaf kullanıldığı sepetlere iyice ve kenarlardan sıkı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Kenarlarda boşluk kalır veya ince konur ise su kaçak yapar ve kirli su o sepeti pas geçerek bir sonraki sepete yada akvaryuma doğrudan filtrelenmeden geri boşalır. Onun için malzeme konduktan sonra kenarlarda kalan boşluklara elyaftan parça koparılıp yerleştirilmeli ve malzeme ile aynı seviyeye getirilip en üstüne tek parça elyaf konup sepet komple kaplanmalıdır. İkincisi bunlar yapıldığı halde filtre kir doygunluğuna ulaşmış ve filtre malzemeleri işlevini yitirmiş ise olur ki bu temizlik ve bazı malzemelerin değişme zamanı geldiğini gösterir.

Carbonu torba, fileye koymak temizlenme açısından da kolaylık sağlar. Torba yerine malzemeleri müjdenin diz altı ince kadın çorabınada koyabilirsiniz. 1 lira gibi ucuz bir fiyata satılıyor. İster çorabın tekine ister ikisine koyup yanyana sepete yerleştirilip boşluklar daha rahat kapatılıp maksimum filtreleme sağlanabilir. Carbon mutlaka iki elyaf arasında olmalıdır. Siyah su ve toz atabilir.

3. Hayvana tatlı, tuzlu, baharatlı, acı, kokulu, kimyasal içerik barındıran gıdalar ve et türevleri verilmez. Süt ürünleri de dahil bunlar hayvanların sindirim sistemine uygun değildir. Peynir içeriğindeki tuz böbrekleri zorlar ve ödem yapar. Yemlerinden aldıkları tuzlar yeterlidir. Yumurta olabilir. Diğer taraftan tek yönlü sürekli protein yüklemesi de iyi değildir. Hayvan kurutulmuş yeme alıştığında diğer yemlere karşı seçici davranmaya başlar. Haşlanmış yağsız kıymada yemden uzaklaştırır.

Diğer taraftan bu carbon malzeme kaynaklı bir iştahsızlıkta olabilir. Suyun tadını değiştirerek hayvanın tat almasını önlüyor. Bunu bizzat test ettim.

Energili vermeyin günde tek öğün vereceksiniz. Her gün stick yemlerden birer tane atın. Vitali şu aşamada yemez o hariç diğer yemleri energilin kutusuna bir miktar atın kokusunu alsın. Öyle ya elden yada önüne atın. Hangisini yerse ondan devam edin. Tortili ikiye bölüp verin tek parça halinde yutmaya çalıştıkları için zorlanırlar. Bazısı koparıp yer. Tortil su içinde cama yapışır. Sağlam şekilde cama bastırıp uzaklaşın. bunu o gün yem yemediyse akşam üstü yapın. Döner dolaşır mecbur yer.

Sonraki gün o yediği yem hariç diğerlerini deneyin yemez ise akşam üstü bir kez daha deneyin. Yine yemez ise ertesi gün deneyin. Yine yemez ise o yediği stickten verin. Böyle böyle tekrar döner. Bu yemleri ilk hafta deneyin. İkinci hafta haftada bir energil yapın bu yemlere yüklenin. Mineral yem bitince sera carnivor alırsınız.

Hayvan büyük bir hafta aç kalsada birşey olmaz. O konuda çekinceniz olmasın. Hatta inatları meşhurdur, bazılarının inat edip 15 gün yemediği de olur.

Akvaryumda silis kum yoksa alın. Bu yemlerin parçaları kuma düştüğünde hayvan ne kadar inat etsede daha doğrusu o inat bizedir. Beklentisinin karşılanmasını ister. Tek kalınca kuma inip kurcalayıp atıştırmaya başlar. Tortil camda bir süre durduktan sonra parçalanıp dökülmeye başlar. Hayvan aç kaldığında kokusunu alıp bir miktar kum ile birlikte yiyecektir.

4. O köpüklenme alg mayalanması ya da kurutulmuş yemin yağından kaynaklı olabilir. Bu alg'e bağlı durum sirkülasyon şiddetli olduğunda camda yada su içi kuru alan kenarlarında oluşan alglerin sökülüp suya karışmasıyla yada olduğundan uzun süre temizlenmeyen iç filtrenin süngerinde mayalanmış kirlerin suya karışmasıyla oluşabilir. Bunlar yüzeyden maşrapa ile alınıp temizlenebilir. Akvaryum camı ve diğer ürünlerin üzeri belli dönemlerde akvaryuma ait bulaşık süngeri ile temizlenmelidir.
 
Cvp: yem sorunu

üstat selamlar.. zülfikarı az önce ölçtük uzun çapı 16cm,kısa çap 13,5 yaklaşık. yem konusunda öğrenmek istediğimiz bir kaç şey var. öncelikle elimizde şuanda yalnızca jbl energil ve jbl tortil kaldı. yenilerini sipariş vermeden size danışmak istedik. yeni ne almamız gerekiyor? birde vital ve minerali son zamanlarda maalesef yememeye başladı.zorla bitirdik desek yeridir. hatta misafir kaplumbağımız yedi desek daha doğru:) sizden ricamız bize 6 günlük bir yem programı yazabilirmisiniz? ayrıca son zamanlarda energil yemeden az biraz kilo almış olabilir zülfikar:)

teşekkürler
 
Minerali yemiyor ise sera carnivor alırsın. Bunun göbek kısmı mineral, simit kısmı raffy P'nin protein içerikli bej yemidir. Tetra reptomin veya eheim prof. food alabilirsin. Eheim ufaktır şekli kuskus makarnaya benzer ama hayvan rahat yiyebilir. En iyisi repto yerine eheim al. Bunu daha bir seviyorlar. Jbl agil al. Bunda kemikleri geliştiren lizin amino asidi var. Elindekilerle etti 5. Raffy P'de alabilirsin. Haşlanmış yumurta akı da verebilirsin. Aç gün yaparsan o gün sadece marul kıvırcık verebilirsin. Buna göre

1. Gün energil
2. Gün eheim
3. Gün carnivor
4. Gün agil
5. Gün tortil
6. Gün yumurta akı veya raffy P veya carnivor
7. Gün aç gün sadece marul kıvırcık (öğle vakti vermen yeme ihtimalini kuvvetlendirir)
Aç gün yapmazsan eheim (hayvan obez ise aç gün yapmıyoruz. Aç gün yağ depolama eğilimini artırıyor.

Carnivor yerine raffy P alırsan vitamin, mineral ve bitkisel içerikli tropical biorept alıp 3. Gün bunu verirsin.
 
Bir de teleskopakvaryuma bak istersen. Juenden alacakların 150 tl'yi geçerse kargo ücretsizdir. Balık bölümündeki tüm bölümlerdeki malzemelerden ihtiyacın olanları da inceleyebilirsin. Kum (silis) ihtiyacın varsa mesela kargo ücretsiz olunca ağırlık önemli değil istediğin kadar alabilirsin.

Teleskopta ücretsiz kargo 50 tl üstü idi diye hatırlıyorum.

Yemler uygundur. Reptoyu 250'lik alman iyi. Yememezlik yapabilirler. Carnivorun fiyatı iyi uçmuş. Geçen sene bu zamanlar 58 tl civarıydı.
 
Cvp: RE: yem sorunu

cem' Alıntı:
Bir de teleskopakvaryuma bak istersen. Juenden alacakların 150 tl'yi geçerse kargo ücretsizdir. Balık bölümündeki tüm bölümlerdeki malzemelerden ihtiyacın olanları da inceleyebilirsin. Kum (silis) ihtiyacın varsa mesela kargo ücretsiz olunca ağırlık önemli değil istediğin kadar alabilirsin.

Teleskopta ücretsiz kargo 50 tl üstü idi diye hatırlıyorum.

Yemler uygundur. Reptoyu 250'lik alman iyi. Yememezlik yapabilirler. Carnivorun fiyatı iyi uçmuş. Geçen sene bu zamanlar 58 tl civarıydı.

**********************************
üstat smlar zükfikar 8 ayda yukardaki seti bitirdi:) yukardakilere ilave birde energil ekledim 300 tlyi buldu:) %100e yakın fiyat artışı var nerdeyse.. malum ekonomik kriz var şunu alma şimdilik şunla idare edebilirsin diyeceğin bi yem varmı? zülfikar bu arada 15*16 cm...
 
Sera carnivor alabilirsin. Bu raffy P ve mineral yem yerine geçer bir de tetra reptomin al. Bunlar şimdilik idare eder. Energil bittiğinde alternatif olarak dondurulmuş karidese bak fiyat uygun ise bununla devam et. Buzluğa atacaksın yiyeceği miktar 4-5 adet kadar, bunu suda önce yıka buzu pisliği gitsin sonra cezveye at. Kaynamaya başlayınca 5 dakika kaynat. Fazla kaynatırsan ufalır. Sonra soğuk su ile durulayıp hayvana ver o parçalayıp yer. Bu dediğim ufak standard karides. Yalnız kaynarken koku yapar. Aspiratörü çalıştır. Kullanılmayan bir cezve iyi olur. İyi temizlenmezse cezvede kokar.
 
@cem üstat selamlar 2 yıl sonra gene ben..bizim zülfikar oldu 20cm:) hala ilk günkü gibi yabani.. neyse konumuza gelirsek bizimkisi gene yem seçmeye başladı.. şuanda elimizde energil ve reptomin kaldı..reptomini aç kalırsa yiyor yoksa yemiyor..ama energili her türlü götürüyor...sizce yeni yem alırken hangilerini alayım? ve bir takvim önerin varmıdır?
teşekkürler
.
 
Hoş geldin. Maşallah dana grubuna girmiş artık. Bu noktadan sonra kendini koru özgüveni üst düzeydedir, ısırma konusunda hiç tereddüt etmez. Isırdı mı kanatır elini. Tırnaklarını da batırıyorlar. Elinde baticon mutlaka olsun. Kanatırsa sürersin.

Kış ayları ot türevlilere ilgi azalıyor. Ama yetişkinlerin ot türevli yemesi şart. Sebze türleri de dene arada. Kıvırcık marul vs.

Karşısında energil olunca reptoya hiç bakmaz.

Energil bitince tropical reptiles carnivore veya tropical dried fish'in orta boy kutuda yemi çıkmış onlardan birini alırsın fiyatı daha uygun. Biri cırcırböceği ve kan kurdu karışımı diğeri birkaç santimlik kurutulmuş balık.

Ek olarak, sera carnivor, jbl agil, tropical biorept W, sera raffy P ile çeşitlendirebilirsin.

Haşlanmış yumurta akı da verebilirsin.
 
Geri
Üst