Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yem Yemeyen Kaplumbağalara Yem Yedirme Yöntemi [Mutlaka Okuyun]

Kaplumanyak

Altın 1 Üye
Merhabalar...
Benim veterinerim kapluşum hasta olduğunda ona uygularken izlemiştim.Sizinde kapluşunuz hastalığı nedeni ile yem yemiyorsa uygulayabilirsiniz.
Şu şekilde yapılıyor;
Önce kaplumbağamızın mamasını sıvı vitamin ile nemlendirip, yumuşatıp püre olacak şekilde ezin,(Veteriner Raffy P kullanmıştı) sonra eczaneden alacağınız (en ufak boy) şırınga içine yaptığınız püreyi doldurun.Şırınganın havasını alın ve şırınga ile kaplumbağanızın ağzına besleyin.Kapluş ağzını açmamak için diretecektir.Bu durumda parmağınız ile başını kabuğunun içine doğru hafifçe itiniz(canını yakmadan) bu durumda sinirlenerek ağzını açacaktır (ısırmak için) ağzını açtığı an şırıngayı ağzına tıkıyoruz:) yavaşça besliyoruz.Püre direk miğdesine gideceğinden fazla beslemeyiniz.Kusabilir...İşimiz bittiğinde 4-5 dakika sıcak kuru alanda bekletiyoruz.Artık doymuş bir kaplumbağamız var:)

PeyniR~PörtleK' Alıntı:
Yöntem Doğru Ve Güvenilirse Emeğine Sağlık Teşekkürler...

Banane Akciğer enfeksiyonu olduğunda yem yemiyordu.Veterinerim bu yöntemle beslemişti 3 gün boyunca.Forumda bir arkadaş sormuştu.Aklıma geldi yazayım dedim.

Kaplumanyak' Alıntı:
PeyniR~PörtleK' Alıntı:

Banane Akciğer enfeksiyonu olduğunda yem yemiyordu.Veterinerim bu yöntemle beslemişti 3 gün boyunca.Forumda bir arkadaş sormuştu.Aklıma geldi yazayım dedim.

Neden Böyle Sert Bir Çıkış Yaptığınıza Anlam Veremiyorum...

PeyniR~PörtleK' Alıntı:
Kaplumanyak' Alıntı:
PeyniR~PörtleK' Alıntı:

Neden Böyle Sert Bir Çıkış Yaptığınıza Anlam Veremiyorum...

Sert çıkış? Çıkış falan yapmadım ki :) Sadece yazdığım cevap sinirli bir anıma geldiği için herhalde üslubuma yansımış.İstemeden Çıkıştıysam özür dilerim.
furkansankapan' Alıntı:
ağzını açmıyo bnde zorlamadım

Başına dokunup dokunup elinizi geri çekin.Ayağına falan dokunun.. yani sinirlendirmeye çalışın.Amacımız onu sinirlendirmek:)Sinirlenince saldırıya geçip ağzını açacaktır.O sırada şırıngayı vereceksiniz:)

yarın denemem lazım turtle stick ağzı bir dolu duruyor :D

Kaplumanyak' Alıntı:
Merhabalar...
Benim veterinerim kapluşum hasta olduğunda ona uygularken izlemiştim.Sizinde kapluşunuz hastalığı nedeni ile yem yemiyorsa uygulayabilirsiniz.
Şu şekilde yapılıyor;
Önce kaplumbağamızın mamasını sıvı vitamin ile nemlendirip, yumuşatıp püre olacak şekilde ezin,(Veteriner Raffy P kullanmıştı) sonra eczaneden alacağınız (en ufak boy) şırınga içine yaptığınız püreyi doldurun.Şırınganın havasını alın ve şırınga ile kaplumbağanızın ağzına besleyin.Kapluş ağzını açmamak için diretecektir.Bu durumda parmağınız ile başını kabuğunun içine doğru hafifçe itiniz(canını yakmadan) bu durumda sinirlenerek ağzını açacaktır (ısırmak için) ağzını açtığı an şırıngayı ağzına tıkıyoruz:) yavaşça besliyoruz.Püre direk miğdesine gideceğinden fazla beslemeyiniz.Kusabilir...İşimiz bittiğinde 4-5 dakika sıcak kuru alanda bekletiyoruz.Artık doymuş bir kaplumbağamız var:)
paylaşım için teşekkürler.

Şırıngayla beslerken dikkat edilmesi gereken önemli bi durum var ki hayatına malolabilir. Şırıngaya o teleşla biraz fazla bastırırsanız yutabiliceğinden fazla mama enjekte etmiş olursunuz. Miğdesine değil ciğerlerine doldurabilirsiniz. O anda avucunuzda can çekişerek ölmesini izlemekten başka hiçbişey yapamazsınız.

tosboğas' Alıntı:
Şırıngayla beslerken dikkat edilmesi gereken önemli bi durum var ki hayatına malolabilir. Şırıngaya o teleşla biraz fazla bastırırsanız yutabiliceğinden fazla mama enjekte etmiş olursunuz. Miğdesine değil ciğerlerine doldurabilirsiniz. O anda avucunuzda can çekişerek ölmesini izlemekten başka hiçbişey yapamazsınız.

Dostum Su kaplumbağalarında böyle bir durum söz konusu değildir.. Nedeni

Su kaplumbağaları hem karada hemde suda yaşayan canlılardır. Bir kayanın altına sıkışıp yüzeye çıkamadıkları veya ağır bir akciğer hastalığı geçirmedikleri sürece boğulmazlar..
Nefes alırken ciğerine su, yemek kaçması durumunda öksürerek bunu rahatlıkla dışarı atabilecek yetiye sahiptirler. Aksi olsaydı su kaplumbağası tam nefes alırken gelen bir dalga veya başka bir kaplumbağanın onu ittirmesi sonucu suya batma durumlarında çoktan boğulurlardı..

Kaplumanyak' Alıntı:
tosboğas' Alıntı:

Dostum Su kaplumbağalarında böyle bir durum söz konusu değildir.. Nedeni

Su kaplumbağaları hem karada hemde suda yaşayan canlılardır. Bir kayanın altına sıkışıp yüzeye çıkamadıkları veya ağır bir akciğer hastalığı geçirmedikleri sürece boğulmazlar..
Nefes alırken ciğerine su, yemek kaçması durumunda öksürerek bunu rahatlıkla dışarı atabilecek yetiye sahiptirler. Aksi olsaydı su kaplumbağası tam nefes alırken gelen bir dalga veya başka bir kaplumbağanın onu ittirmesi sonucu suya batma durumlarında çoktan boğulurlardı..

Güzel kardeşim, yazdığımı ya iyi okumamışsın yada anlıyamamışsın. Yiyip içerken ve yüzerken boğulmayı engelleyen diğer biçok hayvandada ve biz insanlardada olan "-yutak-" tır. Suyla yiyeceğin ve aldığımız nefesin aynı yere gitmesini açılıp kapanma hareketiyle engeller. Sıralı Refleks olarak çalışır.

Yani ağzımızda yutulabilecek birşeyi beynin algılanmasıyla başlar. Lokmaya veya sıvıya hatta tükrüğümüze yutmak üzere yön veren dilimizin hareketiyle devam eder. Dışardan yutağa uygulanan ağni basınçla bir olmaz. Ciğerleri öksürerek temizleme refleksi, ancak yutabiliceğimiz normal miktarın çok küçük bir kısmı için yeterlidir.
Bunların farkında olmak için tıp okumaya gerek yok. Henüz bu refleksin farkında olmayan, farkında olmadığı içinde kontrol edemeyen, küçük çocukalrın sakızını yutmasına şahit olanlar yada kendi çocukluğunu hatırlayanlar dahi bilir.

Benim yazdığım "şırıngayla besleme" yönteminde dikkat edilmesi hatta çok çok dikkat edimesi gereken bi ayrıntıyı hatırlatmaktı. Bu yöntemi uygularken kaş yapıyım derken canını almayın diye. Böyle bi yöntem uygulanamaz demedim . Kaldıki bu yöntem diğer hayvanlardada ( yavru veya hasta kuşlar, kedi köpek vs. vs. ) uygulanan bi besleme yötemidir. Kendim ve çevremde bu yöntemi deneyenlerin istemeden bi anlık ayarsızlık sunucu hayvanın canını aldığı oldu. Mümkün olduğunca basitleştirerek ve fazla detaya girmeden yazmaya çalıştım.

- " Kapluşumu çok seviyorum, ölürse üzülürüm ama napıyım pet shoptan bitene daha alırım. " vb. düşünceyle hayvan besleyenler tecrübeye dayanan uyarılarımı dikkate almak zorunda değiller.

Denedim fakat ağzını bir türlü açtıramadım. sadece ufaktan tıslıyor sinirleniyor o kadar... ağzını açmıyor hiç.

Cvp: Yem Yemeyen Kaplumbağalara Yem Yedirme Yöntemi [Mutlaka Okuyun]

Tosboğas Haklısın kardeşim..

Arkadaşlar Ağzını açtırabilmemiz için temel olarak onun hoşlanmadığı hareketleri yapmamız lazım. Sinirlenip ısırma hareketi yapacaktır..

Geri