Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yemek yemiyor

handed

Bronz 5 Üye
Katılım
14 Tem 2020
Mesajlar
22
Merhaba, 2 dişi bir erkek kaplumbağam var, erkek olan yaklaşık 10 gündür birşey yemiyor, uyku halinde sürekli. Ara sıra kuru alana çıkıyor. Neden olabilir acaba? Dış filtremde bir sorun olmaya başladı. Pislikleri daha az çekiyor, suyla ilgili olabilir mi? Diğer dişiler gayet normal hallerindeler.
 

Ekli dosyalar

  • A893D187-42C9-4A38-85A7-30B73DEBFD6E.jpeg
    A893D187-42C9-4A38-85A7-30B73DEBFD6E.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 18
  • 1DA39E48-6B38-4881-97E4-848BDD63D855.jpeg
    1DA39E48-6B38-4881-97E4-848BDD63D855.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 19
  • 7E6C9F96-03A1-4A50-93F6-2BF08050FC06.jpeg
    7E6C9F96-03A1-4A50-93F6-2BF08050FC06.jpeg
    1.9 MB · Görüntüleme: 18
  • 254A5900-F55E-48C7-B5D1-758498ADCE60.jpeg
    254A5900-F55E-48C7-B5D1-758498ADCE60.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 18
Erkeği kontrol edin. Vücudunda kızarıklık yara izi var mı?

Hayvan esintiye maruz kaldı mı? Kapı pencere yada klima açılımında kuru alanda mıydı?

Yüzmede zorlanma gece dışarıda uyuyorsa hırıltılı nefes alıp verme var mı?

Yüzerken yada alana doğru yürürken zorlanma, su yüzeyinde eğik durma var mı?

Burundan sümük akıntısı var mı? Sarı yada şeffaf.

Su içinde dişilerden kaçma uzak bir mesafede durma var mı?

Gözlerde şişlik, göz kapağı altında beyazlık gözüküyor mu?

Yemi ısırıp bırakma var mı yoksa büsbütün iştahı mı kesik?

Hayvanlar büyük akvaryumda ona paralel olarak büyütülmezse kirletme oranı artar. Filtre kapasitesi de yeterli seviyede olmaz ise kirlenme kaçınılmaz olur.

Filtre mini filtre bu o hayvanları kaldırmayacaktır. Geçici olarak temizleme sıklığı artırılarak temizliğe kısmen çare olunur. İçine carbon ve zeolite malzeme takviyesi su kalitesini biraz daha uzatır. Kirden ziyade idrar yani amonyak salınımı fazla olursa su sararmaya başlar bu da amonyak patlamasına neden olur. Amonyak sudaki oksijene bağlanarak uçar. Bir süre sonra suya hava kabarcığı yoluyla oksijen girişi olmaz ise su kalitesi bozulur yoğun amonyak hayvanları zehirler. Su sararmaya dönerse suyu komple yenilemek gerekir. Su temiz olup sadece kir artıyorsa filtre dolmuştur temizlenmesi gerekir.

Yoksa bir tane metilen mavisi alın. Bu biolojik oluşumları yok ederken amonyak zehirlenmesinde endikedir. Normal zamanlarda haftada bir 2 damla. Temizlikte su değişimi sonrası 2 damla ve su sararıp temizliğe zaman olmaması durumunda o gün 2 damla damlatılıp sonraki gün su yenilenebilinir.

İç filtreyi komple suya sokun, motoru su soğutur. Dışarda durması ve hava sıcaklığı yanmasına neden olur. Çoğu filtre 35 derece üstünde arızalanır.

Hava kabarcığı veren model ise su çıkış ucunda ufak boru parçası vardır buna serum hortumu takıp diğer ucu akvaryum dışına uzatırsanız hava kabarcığı verir. 30 cm kadar uzunluk yeterlidir. Dışarı sarkan uca ufak çek valf alırsanız olası su kaçağını önlersiniz. Gece gürültüsüne karşı muslukta takılabilir. Kapatıldığında kabarcık durur.
 
Son düzenleme:
Sadece dişilerden bazen uzak duruyor, diğer yazdıklarınız yok. Şöyle birşey yaptım aklıma geldi, dişileri kuru alana çıkarıp, tek başına besledim, o zaman yedi biraz. Bu şekilde ayrı besleyeceğim onu. Kızarıklık, hırıltı vs hiçbiri yoktu zaten. Sadece bir uyku hali dipte. Ama yedikten sonra biraz hareketlendi. Tekrar kontrol edeceğim.
Dış filtrenin çekim gücünün düşmesinin sebebi ne olabilir acaba? Normalde çabuk doluyor içi, en son açtığımda normalden çok az kirlenmişti. Daha iyi bir filtre almam gerekiyor tabi ama maalesef şu an alamıyorum. Temizliğini ve su değişimini yapıyorum.
Bu arada yaklaşık 3 senedir kaplumbağalarıma bakıyorum. Bu sayfadan o kadar çok bilgi öğrendim ki.. Çok teşekkürler, iyi ki varsınız.
 

Ekli dosyalar

  • E5EB749F-EC6D-442C-9C7C-1FE24C683C11.png
    E5EB749F-EC6D-442C-9C7C-1FE24C683C11.png
    1.4 MB · Görüntüleme: 8
  • 6A659197-B7C6-48D0-8EF6-25E96A46B38C.png
    6A659197-B7C6-48D0-8EF6-25E96A46B38C.png
    1.5 MB · Görüntüleme: 8
  • 65565EFE-A29D-42AA-B64F-7F5A843AEADA.jpeg
    65565EFE-A29D-42AA-B64F-7F5A843AEADA.jpeg
    1.1 MB · Görüntüleme: 8
Rica ederiz. Amacımız hayvanların sağlıklı bir yaşam sürmesi için elimizden geleni yapmak...

Bu muhtemelen şöyledir, yemleme sırasında yeme odaklandıkları için gözleri birşey görmez. Aynı yeme hücum ettiklerinde hayvan dişilerden birinden darbe yada ısırık almış olabilir. Yada normal bir zamanda su içinde ısırık yemiş olabilir.

Dişiler yapı olarak erkeklerden büyüktürler. Kafaları da büyük olur o oranda çene kasları da kuvvetli. 10 cm kabuk boyu itibariyle cinsel gelişim tamamlandığında erkeklere nazaran daha hızlı büyürler. Yani boy farkı artar. Erkek başlarda yakından el titreterek dişiye kur yapar. Dişi tepki vermezse burun civarını ısırıp uyarır, dişi özgüvenli yada baskınsa erkeğin ön bacaklarını ve/veya burnunu ısırıp uzaklaştırır. Bu hadise yaşandıktan sonra dişilere ön cepheden fazla yaklaşmaz. Uzaktan el titretme yaparlar. Bu zaman içinde bazı dişilerde tik oluşmasına neden olur. Titretmeyi gördüklerinde suratlarını sıvazlama gibi bir hareket yaparlar.

Diğer veriler yok ise hayvan dişilerden çekiniyordur bu da psikolojisini bozmuştur. Hayvan tek ve karşısında iki tane iri dişi var. Tek erkek olması onu pasif duruma sokuyor. Dar alanda sürekli karşı karşıya gelmelerine sebep.

Ayrı yemlemek yerinde olur. Eğer kırgınlık devam ederse vitamin damla alıp haftada iki defa ilk yemine bir damla damlatıp verin.

Yem olarak elinizde hangi yemler var?

Dış filtre kir dolduğunda çekim düşer. Biriken kir su geçişini engeller ve debiyi düşürür. Dış filtrede elyaf kullanmak toz gibi kirleri tutmasını sağlamakla birlikte çabuk kirlendiği için atılıp yenisi konularak devam edilir.

Yada sera crystal clear alın bu temizlik anlamında etkili ve tekrar tekrar yıkanarak kullanılabiliyor bu çözüm olur. Bu topak elyaf şeklinde özel üretilmiş bir ürün.

Kulakları sağlam hayvanların ama erkek ve üstteki dişinin gözlerinde bir parça sıkıntı var gibi. Eczaneden genta marka göz damlası alın. Sağlamı da ayırmayalım zararı olmaz hepsinin gözlerine 10-15 saniye arayla sabah akşam ikişer damla damlatıp 5-10 dakika kuru yerde bekletin. 1 hafta kullanmaya devam edin.
 
Çok teşekkürler, yem olarak gammarus ve tetra pond stick veriyorum..
 
Tetra pond sticks balık yemidir. İçerikte benzer malzemeler kullanılsa da farklı bölgelerde yaşayan hayvanlarda o bölgeye özgü yem katkıları başka bir kıtada yaşayan hayvan için risk oluşturabilir. Onun için bitince bir daha almayın.

Gammarus ise artık ufak kalır. Hayvanlar yerken zorlanır. Kurutulmuşta balık ve karides içerikli jbl energil ve sera royal var. Royal her boyda ve daha geniş balık çeşidine sahiptir energil ise iri karides ve iri balık içerir. Bunlar büyük kutuda satılıyor ve biraz pahalıdır. Ucuz alternatifleri tropical dried fish ve tropical reptiles carnivore yemleri, bunlarda daha ufak kutuda bulunuyor ve fiyatı daha hesaplıdır. Yalnız tropical dried fish'in talebi yoğun olduğu için geldiği gibi tükeniyor. Bu sadece balık içerir. Tropical reptiles carnivore ise kan kurdu ile cırcırböceği içerir. Tiksinti duymazsanız bunu alın hayvanlara ancak yeter. Bunun büyük boyu 1200 diyebileceğimiz boyda yani 1000'lik olandan biraz büyüktür.

Royal ve energilde ağızlarına batmaması için karideslerin ağzındaki diken si dokuyu kırıyoruz. Balıkların yüzgeçlerini koparıyoruz. Balıkları verirken ağızları oranında ufak parçalara bölmek hem suya yağ salınımını önler hemde bir defada ısırıp yutacağı için parçalanıp suyu kirletmez. Dried fishte balıklar ufak olduğu için işleme gerek yok. Reptiles carnivore de ise cırcırböceğinin ayaklarını koparıp veriyoruz. Bu 4 yemden sadece bir tanesi yeterli.

Ek olarak sera carnivor ve tetra reptomin yemleri alın. Bunları kiloluk alabilirsiniz. Bir de kemik gelişimi için lizin amino asidi içeren jbl agil alın. Bunu 250'lik dediğimiz kutudan alabilirsiniz.

Hayvanlar 8 cm kabuk boyunu geçtiğine göre günde bir öğün kafa hacmi kadar veriyoruz. Göz kararı hesaplayamazsanız bir fazla verebilirsiniz.

7 öğünün 2 günü sera carnivor (bu mineral yem içerdiği için gerekli). 2 gün tetra reptomin, 1 gün agil, 1 gün elinizdeki tetra, 1 gün gammarus bu bitince önerdiğim kurutulmuş yemlerden birini alırsınız. Elinizdeki tetra bitince reptomini 3 gün yaparsınız. Hatta dönüşümlü bir hafta repto bir hafta haşlanmış yumurta akı verebilirsiniz.
 
Netten daha hesaplıya gelir. Juenpetmarket, teleskop akvaryum, akveryem güvenli siteler. Pasifik pet ve atakan petshopta fazla alımım olmadı ama sorun yaşamadım. Yalnız alacağınız yemin stoklarda olduğuna emin olun. Gerekirse arayın ellerinde olmadı mı gelene kadar bekletiyorlar. Ücretsiz kargo limitine bakın hesap tutmazsa balık bölümünden akvaryum malzemelerine de bakarsınız. Juende çeşit çoktur ama limit yüksektir.
 
Çok teşekkür ederim. Yazdığınız mamalara baktım, Zaman zaman alıp stok yapmak daha mantıklı sanırım. Onun dışında çiğ balık vermek zararlı olur mu acaba? Zaman zaman veriyordum. Yumurta beyazını haftada bir veriyorum. Günde iki öğün az az veriyorum ben. Ona alıştılar.
 
Tek öğüne geçin 8 cm kabuk boyu sonrası tek öğün yapıyoruz. Bu şekilde doğal ortamlarını simüle ediyoruz. Doğal ortamlarında düzenli beslenme olmuyor. Avlarını yakalayabilirse yiyorlar yoksa günü aç geçiriyorlar. Bünyeleri buna alışmalı. Tabana serdiğimiz silis kumu eşeleyerek vakit geçirip yem artığı ile kum da yiyip oyalanıyor ve enerji harcıyorlar.

Kış uykusuna yatırmadığımız için yağ depolama oranını fazla yükseltmiyoruz. Aksi halde obez oluyorlar. Oysa çaba gösterip hareket etmeliler.

Haftada bir aç gün yapmaya başlayabilirsiniz. Ama ben o gün içinde sadece marul ve kıvırcık verilmesini daha uygun buluyorum. Bu bir nevi detoks görevi görüp sindirim ve bağırsak sistemini temizliyor.

Yalnız yarım saat içinde yemediklerini alın bakteriler çürütüp üremeye başlıyor.

Balık işinde durum şöyle. Alabalık kalsiyumu azaltıyor onun için verecekseniz 10 günde birden fazla vermeyin. Yayın balığı ve sudak daha uygun bunların kılçıkları da az. Tuzlu balıklardan temiz bir kesit alıp suda yıkayın tuz oranı biraz gitsin. Sardalya gibi fazla yağlı balık almayın.

Çimçim karidesin temizini bulursanız taze (içine bakıldığında zift gibi siyahlık olmasın) yada dondurulmuşunu alabilirsiniz. Dondurulmuşu yeteri miktar çıkarıp kalanı buzu çözülmeden hemen buzluğa atıyoruz.

Balık ve karidesi yıkadıktan sonra cezvede kaynayan suya atın 5-10 dakika kadar kaynatın fazla olmasın. Balık dağılır karides ufalır. Sonra çıkarıp soğutup verin. Yalnız cezveyi adi birşey alın. Milyoncularda vardır. Özellikle karidesin kokusu siniyor ve kolay çıkmıyor. Evdeki kaliteli cezveyi ziyan etmeyin.

Kerevit ve mavi yengeçte almayın hem temizlemesi zor hemde kabuk vs. ziyanı çok çıkıyor. Ben çeşit olsun diye heveslenip aldım pişman oldum.

Kıyma parçasını da cezvede kaynayan suya atıp 1-2 dakika sonra alıp soğutup veriyoruz ama bunu iştah kaybı olduğunda öneriyorum. Normal zamanda verince müptelası olup yem yemiyorlar.

Kısacası hiçbir şeyi çiğ vermiyoruz.
 
Silis kumu aldım bir defa, başedemedim çok pislettiler, o arada ayaklarına bir şeyler olmuştu, iyileşti. daha önce de sormuştum size. Kumla da ilgili olabilir diye temizledim kumu akvaryumdan. Balıkları dediğiniz gibi yapacağım. Yeme düzenini de yavaş yavaş değiştireyim o zaman.
Marul veriyorum sadece bir tanesi yiyor, diğerleri yemiyor.
Tekrar teşekkür ederim .
 
Kum gereklidir. Eşelenip vakit geçirme dışında sürtünerek alt bağadaki plakalar ve bacaklarındaki derileri atarlar. Yiyerek hazımsızlığını giderir ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar.

Ayak olayını hatırlamıyorum. Bunun kumla alakası yoktur. Canlı yaraysa ya cam, keskin birşey kesmiştir yada ısırılmadır. İltihap ise mikrop kapmış yada birşey batmıştır. Dağlanmış gibiyse hayvan ısıtma lambasına basmıştır. Kaçma girişimlerinde lambayı kullanırlar. Lambayı bir şekilde indirip üzerine basarlar.
 
Ayakları muhtemelen ısıtıcıdan olmuştu, sonra iyileşti. Kumla gerçekten çok zorlanıyorum :(
 
Resun marka mavi el pompalı 2.10 metre boyunda dip sifonu kullanıyoruz. Önce kum üstü kirleri alıyoruz sonra kumu karıştırıp açığa çıkan kirleri alıyoruz. Bunda akvaryuma ait temiz kova kullanıyoruz. Sifonun ucundaki aparatı çıkarınca daha iyi çekiyor. Bir miktar kumda çekiliyor. Pis suyu yavaşça döküp kumu temiz su ile çalkalayıp kirden arındırıyoruz. Sonra akvaryuma döküyoruz. Böylece kum ziyanı olmuyor.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst