Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

yeni akvaryum (40 litre)

berk60

Bronz 4 Üye
Katılım
22 Haz 2016
Mesajlar
49
merhaba,
2 adet su kaplumbağamız için sıfırdan akvaryum kuruyoruz. Şu an hem kendileri çok küçük olduğu için (yaklaşık 5 cm kabuk) hem de yer probleminden dolayı, 50 - 60 cm' lik bir akvaryum düşünüyoruz. Sanırım kum hariç 30 - 40 litre su koyabiliriz.
 
Halihazırda su kaplumbağası bakıyoruz fakat onlar büyük akvaryumda. Bu sebeple bu boydaki bir akvaryum için şunları almayı düşünüyoruz. Fikir verirseniz seviniriz.
 
AKVARYUM İÇİN

1) İç filtre
  • Eurostar Ege Sp300 İç Filtre 300 Lth 2W
      Saatte 300 litre su filtreleme
 
  • Eurostar Ege W550 İç Filtre 550 L/S 10W
      Saatte 550 litre su filtreleme
 
  • Eurostar Ege HP600 İç Filtre 600 L/S 10W Kapasite:
      Saatte 600 litre su filtreleme
 
  • Sobo 707 C Corner Akvaryum Köşe İç Filtre 12 watt
      Saatte 650 litre su filtreleme
* Birbirine geçen 3 adet alt kabini var. Bu sayede farklı filtre malzemeleri ile kullanılabilir.
* Su çıkış hızı ve yönü ayarlanabilir.
 
  • Hailea BT-200 Akvaryum İç Filtre 3 Watt
      Saatte 200 litre su filtreleme
 
  • Hailea HL-BT400 İÇ FİLTRE 7W 380 L/ H
      Saatte 400 litre su filtreleme
 
  • Tetra IN 300 Plus
      Saatte 300 litre su filtreleme
 
  • Tetra IN 400 Plus
      Saatte 400 litre su filtreleme
 
Bunların arasında Sobo corner ve Tetra arasında kaldık gibi. Sobo' da birkaç farklı bölme var, daha cazip. (Jbl Symec Elyaf koyabiliriz bir bölmesine) Ama şimdilik yeterli ise diğerlerinden de alabiliriz.
 
Ayrıca oksijen veren bir modeli tercih ederiz. Bunların hepsinde var o özellik sanırım.
 
 
2) Isıtıcı

Marka olarak Eheim, JBL, Sera veya TetraTec olabilir diye düşündük. (50 veya 75 W)
Diğer markalara güvenilir mi?

JBL Protemp yatay kullanılıyor diye biliyorum. Yatay da kullanılabilmesi bizim için daha avantajlı olabilir. (S50 ve S200 kullanıyoruz memnunuz.) 

 
 
3) Termometre
Sera Precision Hassas Cam Termometre
 
 
4) Kuru alan
Cama yapışan vantuzlu bir ürün aldık.
 
 
5) Silis kum
Vitasand kullanıyorduk (0.7 MM), şu an 25 kiloluk pakette satılıyor. Bu bize fazla gelir sanırım. Açık olarak 0.5 - 1 mm' liklerden satan yerler var.
 
 
6) Su düzenleyiciler
  • Deep Fix Contra-Ichtyo (Metilen mavisi)
  • Sera Aquatan
  • Sera Bio Nitrivec
  • Sera Toxivec
  • JBL Biotopol
  • JBL Clynol
  • JBL Clearol 100 ml
  • ReeFlowers Effective Conditioner
Bunlardan hangilerini almamız gerekir?
(Sera aquatan ve JBL biotopol kullanıyoruz.)
 

7) Aydınlatma
Her kapakta duy olmuyor, bu yüzden su içine girebilen lambalardan almayı düşünüyoruz. Yosun problemi yaşar mıyız?

  • Roxin Su İçi Lamba 8 W Beyaz 40 cm
  • Marina Fanus Işığı Beyaz
  • Hydor Aqua Color Ay Işığı Su Altı Led Lamba
  • Hydor H2 Show Akvaryum Led Lamba Mavi
  • Sobo Akvaryum Askı Lamba LED-200C 4.3W 
  • ERT Su İçi Led Lamba Mavi
 


Isıtıcı lamba olarak

  • Ecolite Halosoft Enerji Tasarruflu Akkor Halojen Ampul Globe G125 70W Soft
Piyasada soft halojen kolay bulunuyor mu bilmiyorum. Bu internette satılıyor.
 


DEKOR OLARAK :

İçine girebilecekleri mağara vs. almalı mıyız? Ya da ipek bitki ?
Büyük kaplumbağalar dekorları ve bitkileri dağıttığı için koymuyoruz, ama bu kaplumbağalar saklanma ihtiyacı duyar mı?
 
 
YEM OLARAK:

  • Tetra Gammarus
  • Sera Raffy P
  • Sera Raffy I
  • Sera Raffy Mineral
 
Sondan başlayalım.
-6 cm kabuk boyuna kadar protein ağırlıklı besleniyorlar. Gammarus hepsinde aynı yalnız raffy I'da küçük balıklarda var. Değiştirmediyseler tabi.

Sera raffy P içinde kırmızı mineral yem var. Bu minerali haftada iki öğün veriyoruz. Bir süre idare edebilirsin ama diğer hayvanlarda olduğuna göre ayrı olarak mineral alabilirsin. Reptoya 6 cm kabuk boyu itibariyle başla.

-dekor olarak pek bulunmuyor artık ama su yüzeyine yakın çok dallı ipek yapraklı bitki alman iyi olur. Dalların içinde tel vardır. Bu hem gizlenecek alan hemde üstüne basıp dinlenip uyuyabileceği ortam yaratır. Yaprak üstünde burnu dışarıda oturur.

Vantuzla tutturulmuş su yüzeyine yakın bir tünekte yorulduklarında tutunup dinlenmelerine yardımcı olur. Ön cama vantuzlanacak. Bu boru, küçük oklava gibi birşey olabilir. Yalnız haftada bir yada 10 günde bir çıkarıp yıkayacaksın. Yem artıkları yapışıp kaygan yüzeyli alg oluşturur.

-lamba max 60W kaldırıyorsa 70'lik olmaz. Ecolite ne yazıkki üretimi durdurdu ama aynı ampulü osram üretiyor. Elektrik malzemesi satanlarda eski tip 60 W armut ampullerde bulunabilir. Wiselite halojen energysaver ise sadece 42 W olarak tekzende satılıyordu.

-su içi olarak sadece ısıtma lambasının kapanmasında uyumaya kadarki sürede mavi ışık kullanabiliriz. 19:00-20:30 yada 21:00 arası. Gece sabaha kadar yandığında çoğu uyumuyor. Bunun için roxin 6 W dalgıç florasan kullanabilirsin. Su yüzeyine paralel olarak arka cama veya üst kısmı su dışında olacak şekilde suya dikey koyabilirsin. Su içinde durduğunda bir süre sonra içine su alabiliyor. Ben iki tane değiştim sonra su yüzeyine aldım. Kendi vantuzları dandik onun için iki adet vantuz alman iyi olur.

Lastik vantuzlar sıkı tutar yalnız zamanla sertleşir. Silikon bulursan o daha ömürlüdür.

Akvaryum kapağını kapamana gerek yok içerinin havasının nemli olması hayvanlara iyi gelmez.

-sadece metilen mavisi yeterli, diğerleri büyük akvaryumlarda su değişme süresini kısa süreliğine uzatmak için kullanılır. Küçük akvaryumda buna gerek yok. Kısmi su değişimleri ve temizlik suyun tazeliğini korumasını sağlar. Suya fazla kimyasal girmemeli.

Kaplumbağalara özgü biotopol D'dir ama bu da bulunmuyor. Dolayısıyla normal biotopol alıyoruz. Arıtma sistemi var ise bunlara (metilen hariç) gerek yok. Metilen, filtre malzemesi kullanılan (lav taşı veya substrat olan) dış filtre yada sump sistemlerde kullanılmıyor bu amonyağı dönüştürüp zararsız hale getiren döngüyü sağlayan bakterileri de öldürüyor. Toxivec keza öyle. Bu sistemlerde su düzenleyicileri de doğrudan akvaryuma değilde damacanada bekletilmiş suya damlatmak daha iyi olur. 40'lık akvaryumda haftada bir, 2 damla metilen yeterli olur. Kısmi değişim sonrası olur.

-silis www.juenpetmarket.com sitesinde 800 gramlık poşette satılıyordu. Piyasada açık satılanların ekstra steril edilmesi gerekiyor. Pisliği temizlendikten sonra temiz bir kovada tuz ve metilen karışımında ara ara karıştırılarak bir gün bekletilmeli yalnız metileni çok damlatmamak gerekiyor kumu boyayabilir. Vitasand sterilize edilip poşetleniyor. Yine de toz için birkaç defa yıkamak gerekiyor.

-iç derecede en iyisi budur. Bunu kıramıyorlar. Ne ısırma ne kabuk vurma. Kumda birkaç cm yukarıda ısıtıcıdan uzak ön köşede olacak. Aynısı jbl'de var ama o biraz daha pahalı.

-ısıtıcıda kaplumbağalara en uygunu jbl protemp 1 metre derinliğe kadar batabiliyor. ama son dönem birkaç arkadaş sorun yaşadıklarını söylediler. Sera ve eheim dikey kullanılıyor. Tetranın plastik bir modeli var o da komple batıyor. Yalnız bunun iki modeli var biri sabit ısı veriyor diğeri ayarlanabilir, buna dikkat et.

Fiyat farkı yoksa 100 W al. İleriye dönük olarak. Derecedeki veriye göre ısıtıcıyı ayarlarsın. Birde ribao marka çelik ısıtıcı var.

İç filtreye inceleyip sonra bakayım.
 
İç filtrelere baktım bunlarda uygun olan 707c ve eurostar ege hp600 bunun sobo markada da benzeri var. Ama bu yeni nesil motora sahip gibi duruyor sobodaki aynı verimi daha yüksek watt'ta veriyor. Diğer modeller düşük debiye sahip. Onlar yetersiz kalır.

Tetra aşırı pahalı ve dışarıdan güzel gözükse de çok parçalı bir filtre ayrıca elyaf kullanması da uygun olmaz. Diğer iki filtrede sünger yerine elyaf kullanabilirsin.

Sobo 707c'yi kullandım. Ömürlük akvaryum için yetersiz ama bu akvaryum için gayet iyi Hazneleri çıkarırken yanlarından bastırıp yine yanlama çıkaracaksın öne arkaya zorlama tırnağını kırabilirsin. Alt hazneye zeolite koyabilirsin orta kat elyaf üst kat kendi süngeri ile dursun. Yada iki hazne olarak kullanabilirsin. Toplam boyu 20 cm.

Eurostarda ise sadece elyaf koyabilirsin. Her ikisi de iş görür. Yalnız 707c de debi ayarı ve su çıkış yönü ayarı var. Eurostarda sabit.
 
Cvp: yeni akvaryum (40 litre)

Yem olarak :
Tetra Gammarus ve Raffy P aldık. Gammarus seviyorlar.
Raffy P' nin kapağın altındaki jelatin şeffaf mı? Ben eskiden sera yazıyordu diye hatırlıyorum.
Reptomin verdim yemediler.

Dekor olarak:
Juen' de ipek bitki var, ordan alırız. Bir de yüzen nilüfer var plastikten yapılmış, o da iyi olur diye düşündüm.
Vantuzla bir tünek de tutturabiliriz.

Sera marka termometre de aldık. 2 tane halihazırda kullandığımız var, fakat yenisinde derece üzerindeki rakamlar daha silik yazılı ve diğerleri uzaktan görünüyorken bunda görünmüyor. Orjinal değil mi emin olamadım. (İnternetten aldık.)

Roxin 6w florasan lamba alacağız, fakat su içine sokmadan cama vantuzlarız. Renk olarak beyaz veya mavi arasında çok fark olurmu? Sürekli açık tutmayız.

Silis kum, vitasand 800 gram' lık varmış Juen' de. Her zaman bu markadan aldık.

Akvaryum suyu için :
Metilen mavisi olarak Contra-Ichtyo mu alalım? Piyasada başka ürün göremedim, varsa internetten alabiliriz. (Biyoteknik Biyo Contrablue Metilen Mavisi var bir de.)
Evde JBL biotopol var ayrıca.

Isıtıcı :
Ribao çelik gövdeli ısıtıcının diğer ısıtıcılara göre en belirgin avantajı nedir? Cam olanların bazıları patlıyor sanırım.

İç filtre:
Sobo 707
artıları :
Birden çok bölmesi var.

eksileri:
Bölmeleri tutan tırnaklar çabuk kırılıyormuş.
Çok ses yaptığı söyleniyor.
watt fazla. (12 watt) (tetra 300 5w, tetra 400 7w)

Tetra in 300 veya 400:
artıları:
Temizlik esnasında tüm filtreyi çıkarmadan sadece bölmeler çıkarılıyor ve dışarı pislik akmıyormuş.
Ayrıca sessiz olduğu söylenmiş.

eksileri :
fiyatı daha pahalı.

tetra in 400 fiyatı 118 TL
tetra in 300 fiyatı 85 TL
sobo 707 fiyatı 50 TL
 
Yem gözüksün diye şeffaf yapmış olabilirler. Sera iki kanattan Türkiyeye giriyor. Giriyor derken bu bölgeler için üretilip ambalajlanarak doğu avrupa ve ortadoğu olarak. Bu iki bölge için yapılan ambalajlar farklılık gösterebiliyor.

Reptomine zamanla alışırlar. Olmadı birkaç tane gammarus kutusuna atıp kokusunu almasını sağlarsın o vakit yerler. Reptoyu sabah öğününde yeme ihtimalleri daha kuvvetli ama 6 cm kabuk boyunda başlasan daha iyi.

Plastik ürünler salınım yapar. Diğer taraftan hayvanlarda tutunabilir. Ama sıcak aylarda suda tutma. Bunu alma tercihini sana bırakıyorum. Silikonu var ise onu tercih et.

Derece sarı üstü siyah çizgili çentikler ve cıvası kırmızıdır. (aslında cıva değil alkol bazlı kırılırsa hayvanlara zarar vermesin diye)

Dalgıç florasan mavi olsun. Bu pembe ve beyaza göre daha bir loşluk verir hayvanları da uykuya hazırlanmaya şartlanmayı öğretir. Göz almaz.

Juende bildiğim 150 tl üstü alışverişte kargo ücretsiz. Bu limit değişmiş olabilir son dönem bakmadım. Bu limiti aşarsan ne kadar kum alırsan al ücretsiz gelir. Ek kargo masrafı ödemezsin. İster 5 kg ister 50 kg farketmez.

Metilen mavisi farketmez. Oran farkı bir miktar değişse de aynı ürün hepsi. Diğeri yerli üretim biyotekniği biliyorum ama bu ürününü duymadım. Çok fiyat farkı yoksa contra-ichthyo al. Deep fix dezopur biraz daha yoğun, bio-ichthyo contradan bir tık düşük oranlıdır.

Çelik ısıtıcılar kırılmaz. Geç ısınır geç soğur. Hava teması olursa patlamaz.

Hayvanlar tutunursa ayakları yanar kaçar alışırlar bu koruması olmayan cam ısıtıcılar içinde geçerli. Hasar bırakmaz. Tam batabiliyor diye biliyorum.

707c ler biraz gürültü yapar. Hava kabarcığı veren filtrelerde zaten kabarcık gürültü yapıyor.

Gürültüyü hayvan için düşünüyorsan sorun değil onlar alışık. Tırnağın kırılma riski var. Gerçi ben 707c'yi ve 808c'yi kullandım ve ikisini de kırmadım.

Tetralar düşük debili, balık olsa yeterli ama kaplumbağalar çok kirletiyor. Biz iç filtreyi daha sonra deri toplamada ömürlükte takviye olarak kullanıyoruz. Yani çöp olmuyor. 600 debi uygun olur. 600 modeli olur. Diğerleri işe yaramaz.

Bu sessiz ama mili çelikmiş çelikler zamanla aşınıp ses yapar. Hemen olacak bir durum değil tabi. Seramik miller aşınmaz ama artık seramik milli üretilen kalmadı. Haznesine elyaf yerleştirebilirsen bu da olur.
 
Cvp: yeni akvaryum (40 litre)

Isıtıcı JBL protemp s100 aldık fakat s150 de aynı fiyatmış. 40 litre için fazla mı gelir yoksa s150 ile değiştirelim mi?
 
Isıtıcıda güç normal ihtiyacın üstünde ise bunu ısıtıcıdan uzak ön köşeye konulan iç dereceye bakarak ayarlarız. O açıdan sıkıntı olmaz. Güçlü olduğu için suyu daha çabuk ısıtır. Yüksek wattlı ısıtıcı yüksek oranda elektrik harcasa da ısınma süresi çabuk olduğu için düşük güçlü ısıtıcının daha uzun sürede ısıtırken harcadığı elektrikle oranladığımızda fark minimize olur. Tabi 100'lük yerine 300 wattlık takma gibi bir değer değil kastım. Eğer güç kaynağı kullanılıyorsa yada aynı prize birden fazla ekipman bağlanmış ise şu hususu belirtmekte fayda var. Her ekipman ilk çalışmada (devreye girdiğinde) olduğu güçten fazla elektrik çeker. Güç kaynağı yada sigortanın amperi bu yük bindiriminde düşük kalırsa sigortayı attırıp elektriği keser. Bu özellikle en yüksek wattlı olan ısıtıcı sebebiyle görülür. Çünkü ısıtıcı sürekli çalışıp kapanır.

Bu noktada ısıtıcıda bakacağımız diğer şey boy uzunluğunun akvaryuma uygun olması. Isıtıcının gücü arttıkça bazı ısıtıcıların boyu da o oranda uzar.

Jbl protemp gibi tam batabilen ısıtıcılar yatay olarak su içinde kullanılabildiği için akvaryum boyu yeterli imkanı sağlayabilir. Sadece dikey kullanılabilenlerde akvaryum derinliği en az ısıtıcı boyu kadar olmak zorundadır.
 
Cvp: yeni akvaryum (40 litre)

konuyu filtre için takip etmekteyim. Hangi filtre de karar kıldınız acaba. Sobo 707 de karar kıldım ben ama ses konusunda biraz çekincelerim var.
 
Akvaryum ayrı bir odada ise gürültü sıkıntı değil sonuçta hava kabarcığı motor sesinden yüksektir. Gece musluğunu kapasan bile sesi diğer odadan duyulmaz. Hayvanlar için ise sorun değil.

Bu arada normal sesinden daha fazla ses çıkarsa içinde hava vardır. Filtre su içinde yan tutulup hava pervane haznesinden çıkarılır. Bu temizlik sonrası bazen olur.

Filtrelerde esasen ses yapan metal mildir bu zamanla aşınır yada eğilirse pervanenin yalpalamasına neden olur. Onun için seramik mil kullanmak bu işi çözer. Seramik mil aşınmaz. Tabi çapı ve boyu tutturmak gerekiyor. Kerpeten ile kısaltılabilir ama kırılma riski var. Yalnız sobo köşe filtrelerde pervane kısmı kapalı haznededir.

Bir dönem jeneca marka iç filtreler satılırdı bunlarda mil seramikti.
 
Geri
Üst