Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Kaplumbağa ve akvaryum

Spunky

Yeni Üye
Merhaba,

Yarın yeni bir akvaryum ve iki yavru kaplumbağa alacağım. Ani ısı değişimlerinin kaplumbağaları kötü etkilediğini düşünecek olursak, akvaryumu hazırladıktan sonra kaplumbağaları koymadan önce suyun ısısını neye göre ayarlamam gerekiyor? Onları getirdiğim suyun derecesine yakın bir derece de hazırlayıp kaplumbağaları koyduktan sonra mı yükseltmem gerekiyor? Açılış için suyun içine nasıl takviyelerde bulunmamı tavsiye edersiniz? Vitamin ve maden suyu katmak gibi şeyler duydum, en doğrusu nasıl olur? Kabuğu için kullanmam gereken maddeyi de açılışta katmam gerekir mi?

Cvp: Yeni Akvaryum

Bir çok konu sizin yazdığınızdan çok farklı. Kaplumbağa su dolu torbada verilmez. Kuru kapta eve getirilir. Kaplumbağaları almadan önce evdeki sistemi kurun. Akvaryuma dinlenmiş musluk suyu yada içme suyu koyun. Veya nereden galdiğini bildiğiniz kaynak sıyu da olabilir. Filtreyi çalıştırın. Isıtıcıyı takmayın ve akvaryuma derece koyun. Ertesi gün oda sıcaklığına gelmiş ve su filtrelenmiş olacak. Bundan sonra kaplumbağaları alabilirsiniz. Aldığınız yerde ısıtıcı yoksa sizinde ısıtıcıyı aktif etmediğiniz akvaryuma kaplumbağaları bırakınki ısı farkı olmasın. Sonra su sısısını kontrol edip 12 saat aralıkla 1 derece artırın. Muhtemelen evde su gündüz 24-25 derece olacaktır. Yani bir sonraki gün 27 dereceyi yakalamış olursunuzki ideal sıcaklık elde edilmiş olur. Bu şekilde yaparsanız suya bir şey katmanıza gerek olmamakla birlikte akvaryum hacmine göre bir kaç damla vitamin damlatılabilir. Ayrıca iki kaplumbağaya bakmanın zorluklarını araştırdınız mı? Kabuk için kullanılan maddeden kastınız ne bilmiyorum ama eğer şu sertleştirici yada koruyucu jel denense hiç almayın, aldıysanızda çöpe atın.

Akvaryuma koymak için içme suyu aldım, iki gündür evde duruyor. Ev sıcaklığına ulaşmıştır diye düşünüyorum, tabi dereceyle kontrol ederim yine.
Kabuk sertleştirici almadım, gerekmedikçe almam öyleyse. Sadece vitamin damlatırım.
Kaplumbağa bakmanın zorluklarını ve sorumluluğu iki haftadır buradan okuyarak anladığımı düşünüyorum. Böyle bir sitenin olması çok iyi oldu yoksa sıradan bir bakımla ya onları rahat ettiremeyip gelişimlerini olumlu şekilde tamamlayamamalarına sebep olacaktım yada ölümlerine sebep olacaktım.
Anlayamadıklarımı sorduğumda zaten siz cevap veriyorsunuz üçtür :smile: Ayrıca bu ilginiz için teşekkür edierim.

Önemli değil, yardımcı olmaya çalışıyorum :)

Suyu alıp ısısını oda sıcaklığına getirmeniz iyi olmuş.

Kabuk sertleştirici hiç bir şekilde gerekmez. Bu satılan ürün zararlıdır. Kaplumbağaların kabuğu canlı dokudur. UVB ışınlarını da buradan emerler. Bu jel kabuğun nefes almasını engeller ve çürüme, yumuşama gibi etkenlerin en başında gelir. Kabuk yumuşamasının tedavi yada önlemleri farklıdır. Güneşlendirme veya UVB lamba ile D vitamini sentezi yapmasını sağlamak, mürekkep balığı kemiği ile kalsiyum takviyesi yapmak gibi. Kaliteli ve besleyisci yem, uygun vitaminlerlede renklerin canlılığı ve kabuğun sağlığı korunur.

Kaplumbağa bakmak derken tabi genel konularda önemli ama ben 2 kaplumbağayı kasdettim. Alacağınız 2 kaplumbağa ileride kavga ederse ayırmanız, ayrı sistemler kurmanız gerekecek. Bu riski düşünerek hareket etmeyip sondra kavga ediyorlar birini sahiplendirmek istiyorum diyen bir sürü insan oldu. Birde erişkin kaplumbağa başına minimum 100 lt su gerekmektedir. Bunuda hesap ederek sürekli akvaryum değiştirmek zorunda kalmamak gerekiyor.

Bir çok insan bunu hayvanı edindikten sonra farkedip hem kendisi zorlanıyor hemde hayvana eziyet ediyor.
Ben hayvanı almadan önce araştırma yaptığınız ve ne gerektiğini öğrendiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

İki kaplumbağa ve kavga etmeleriyle ilgili de okuduğum şeyler oldu ama sorun olacağını düşünmüyorum. Onlara pozitif enerjimle ve sevgiyle yaklaşıp kavga ederlerse uslanmalarını sağlarım, zaten üçümüz arkadaş olacağımız için aramızda tatlı sürtüşmelerden başka birşey olmaz :smile:
Alacağım akvaryumu seçtim ama hatam boyutlarını öğrenmemek olduğu için şimdi litresiyle ilgili kesin birşey söyleyemiyorum ama içinde yavruları düşündüğümde epeyce yer var gibi. Olmazsa yarın daha büyüğüne de bakarım. Yer konusunda ihtiyaç olduğu zaman yenilemeler yapmak için üşenmeceğimi düşünüyorum. Duruma göre bir kere daha alıp epeyce büyüğünü alırım ilerde.

Şöyle detaya girebilirim. İlerki yaşlarda özellikle farklı türlerin cinsel eğilimlerinin artmasıyla kavgalar söz konusu olabiliyor. Yer kavgasından yada hakimiyet kavgasından da bu olabilir. Kavga başladığı zaman ciddi yaralanmalar ve tedavi süreçleri ortaya çıkabilir. Ayırma yapılmazsa ölümle sonuçlanır. Kavga konusunu kimse önceden kestiremez. Tabiki yavru iken tek olmayanlar bir arada yaşamaya alışmıl olacakları için bir nebze diğer kaplumbağayı kabul ediyor. Ama yıllar sonra bile davranışların değişebildiği örnekler çok fazla. Bu yaz erişkinlerde birkaç farklı örneğe rastlandı. Bunu aklınızda bulunsun.

İki kaplumbağa için ömürlük 200 lt gerekiyor. Ama ayırma, akvaryumun eskimesi gibi sebeplerde olabilir. Şimdi 100 lt ile başlayıp (muhtemelen bu sizin iki kaplumbağayı 1,5-2 sene idare eder) ileride daha büyüğüne yada ikinciye geçebilirsiniz. Ölçü olarak 60*40*40= 96 lt bence iyi olacaktır.

Geri