Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni üyeyim. sorularım var.

tavksan

Yeni Üye
Katılım
10 Tem 2013
Mesajlar
4
Öncelikle merhaba. Bugün arkadaşımla dışarı çıktık. Ben tavşan besliyorum onun için bir şeyler alacaktım. Arkadaşımda balık almayı düşünüyordu. Öyle düşünüp nasıl yapsak ne alsak derken bir yerde çok tatlı kaplumbağalar gördük ikimizinde içi gitti. Arkadaşım almak istiyor. Acaba nasıl beslenir, bakımı nasıldır kısaca bilgilendirir misiniz?
Birde kaplumbağa için neler alınmalı? Ve bunların genel ücreti ne kadardır? Çünkü arkadaşımın annesi çok masraflı olmasın diyor.
Ben daha önce 2-3 defa besledim ve birazda araştırma yaptım bildiğim kadarıyla akvaryumda beslenmeli. Arkadaşım akvaryum yaptırmayı düşünüyor. Bir camcıya yaptıracak. Çıkmaları için kayalar konulacak, kaplumbağa yemi ve karides yavrusu veriliyormuş sanırım. :ff: Tam bilmiyorumda yani orada öyle söylediler. Ayrıca kum falan kullanılıyormuş sanırım o kumlar nasıl olmalı? Ne kadar alınması lazım? Birde biz burada bir tek karides yavrusu dedikleri ve vitaking marka yem bulduk uygun mudur? Birde az önce bir yerde tavuk, marul, havuç, solucan(toprak kusmuş) yazıyordu bunları versek ne olur? birde hangi marka vitamin alabilirim? bize a**x marka göstermişlerdi.

(Eğer yanlış yere konu açtıysam, ya da yasak olan bir şey yazdıysam kusura bakmayın daha yeni üye oldum da).
 
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Öncelikle gereken sistem için bu konuyu okuyun derim. Fiyatlar hariç ne gerektiği yazılı. İçerisinde beslenme konusuna da link verdim. Bu konuyu okuduktan sonra bize kaç kaplumbağa alacağınızı söylerseniz size net öneriler veririz. Kumdan akvaryum ısıtıcısı ve filtresine kadar her şeyi akvaryum boyutuna göre belirleriz.

Kesinlikle önereceğim ilk husus hayvan yada hayvanları almadan önce sistemi kurmanız olacak. Ölüm fanusunda eziyet çekmesin.


Ancak şunuda belirteyim hakkını verip iyi sistem kuracağım derseniz bir kaplumbağa için yaklaşık 400 iki kaplumbağa için 600 tl gider. Ucuza kaçıp sonra yenilerim derseniz 2/3 miktarına da tamamlamak mümkün. Ben 1,5 sene önce 96 lt akvaryumu eksiksiz her şeyi ile neredeyse 1500 tl ye yakın mal ettim. Ama her şeyi en iyisinden avm pet shoptan pahalıya almıştım. Bu kadar para verilmeyeceğini farkettim ve sonrakileri makul ücretlerde toparladım.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

[attachment=1484]merhaba. Benim 2 tane kaplumbağam var yaklaşık 2 ay oldu onları alalı. Kaplumbağalarımın biri hastalandı.Yemek yemiyodu. Veterinere götürdüm.Akçiğer iltihaplanması olduğunu söyledi. Tetradoks adında bir ilaç kullanmamı söyledi. 1 hafta kullandım yemek yemeye başladı bi süre sonra gözlerinde şişlik oldu ve gözlerini açamamaya başladı bu durum üzerine tekrar veterinere götürdüm önerdiği ilacı kullanmam gerektiğini söyledi fakat kaplumbağayı ilaca koyduğumda sabaha kadar ses çıkarıyor. Çıkarttığı sesler kuş sesi gibi o ses çıkarttıkca ben canı yanıyo diye anlıyorum:':)'( üzülüyorum:'( ilaca girmek istemiyor sanki. Ne yapabilirim bu durum için ? Lütfen yardım edin.
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0439.jpg
    Fotoğraf0439.jpg
    403.6 KB · Görüntüleme: 94
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

mailto:/forum/Konu-akciger-ve-goz-enfeksiyonlari-tedavileri.html

Göz enfeksiyonu tedavisi için öneri burada mevcut. Akciğer enfeksiyonu tamamen geçti ise gentagut damla ve merhem tedavisi yeterli olur bence. Bu tedaviyi okuyup veterinere telefonla bunu yapsam olurmu diye danışın. İlaçlı sudaki tepkisini anlatın. Şu anki ilaç anladığım kadarıyla akciğer enfeksiyonunda kullanılandan farklı.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Veteriner eczaneyi aradı doksisilin adında antibiyotik sordu fakat kaldırılmış.Onun yerine tetradoksu verdi. Doksisilin bu ilacın içinde varmış kaplumbağayı bi kaba koymamı ve 24 saatte vir bi kapsülü alıp suya boşaltmamı söyledi.Bende yapıyodum ama kaplumbağa sudan kaçıyor haberim yokken kabdan çıkıp gittiğini farkediyorum .Evde diplere köşelere saklanıyor. Ciyaklama sesi gibi sanki ağlıyor hayvan o öyle olunca bende çok üzülüyorum
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Hayvan sürekli antibiyotikli suda mı kalıyor. Genelde 12 saat arayla ilaçlı su ve temiz su uygulaması yapılır. Hayvan kaçtıkça başka durumlara maruz kalabilir. Kaçamayacağı yerde dursun. Ses çıkarması bence nefes alma güçlüğünden kaynaklı. Akciğer enfeksiyonunda olan bir durum.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

bi hafta boyunca antibiyotikli suda kaldı.İlacı 24 saatte bir değiştiriyordum. Normalde ses arada sırada çıkarırken ilaçtan sonra her akşam çıkarmaya başladı şimdi ilacı bıraktım çok olmasada yine arada sırada ağzını açıyor ama ilaçtayken hergün yapıyordu o yüzden daha ilaca koymaya kıyamıyorum istemiyor hareketlerinden belli ne yapacağımı şaşırdım kaldım
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Veterinere durumu bildirin. Sürekli antibiyotikli su uygun mu diye sorun. Daha önceki tedavilerde 12 saatte bir uygulanmış diye belirtin. Göz şişmesi için gentagut damla ve merhem uygulamaları duydum neler yapmalıyım diye danışın. Hayvanın çıkardığı sesin arttığını belirtin. Konuya uzak değil ama doz aşımı olmaması için tekrar danışmakta fayda var. Belki ifade ederken insanlık hali karışıklık olmuştur.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Daha önceden bildirdim dedi suda kalcak elimizden birşey gelmiyor kalması lazımmış ilacın yan etkilerini okudum nefes almada zorlanma vb gibi yan etkileri var acaba ilaç ağırmı geliyor diye düşünüyorum.Göz için belirttiğiniz şeyleride yapıcam.İnşallah iyileşir ya herşey için çok teşekkür ederim
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Veterinerin dediği tedaviye müdahale edemem. Demekki doz bu uygulamaya uygun. Tedavi süresinin 10 günü geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu konuda sonlandır dediği bir zaman oldumu?

Göz için gentagut damlayı gözlere açıkken damlatıp kuru bir yerde lamba altında 15 dk bekletmeli.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Evet dediki 1 hafta kullanın. Kaplumbağa düzeliyo 2 hatfa sonra tekrar aynı
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Hayvan uzun süre antibiyotiğe maruz bırakılmamalı. Bünye tükenecek. En azından ara verilmeli. Benim veterinerimin önerileri bu şekilde.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Peki fiyat konusunda bilgi verebilir misiniz? Neyin ne kadar olduğuyla ilgili.
 
Kabaca vereyim.
Akvaryum 80-800 tl gibi rakamlara çıkar.
Isıtıcı 30-70 tl.
Dış filtre 100-600 tl.
Dış filtre malzemeleri 80-200 tl.
İç filtre 30-100 tl.
Kuru alan ısıtma ampulü 5-30 tl.
Uvb ampul 80-130 tl.
Mandallı lamba tanesi 20-30 tl.
Kuru alan hazır olursa 20-40 tl.
Kum 20-60 tl.
İpek bitki 10-30 tl.
Cam derece 8-12 tl.
Kuru alan derecesi 20-30 tl.
Mango kökü 15-40 tl.
Yemler 30-100 tl.
Vitamin 15-20 tl.
Mürekkep balığı kemiği 5-10 tl.

Siz hayvan sayısına karar verince akvaryum boyutları için konuşuruz. Ya ömürlük yada 1-2 sene idare edecek bir sistem düzenleriz. İyisi her zaman hem siz hem hayvanlar için rahatlıktır. Ama minimum gereksinimin altına inmemeli.
Verdiğim fiyatlar kabacadır. Siz hacmi ve bütçeyi belirlerseniz link vererek size bir çalışma yaparız.
 
Bu arada bahsettiğiniz vitaking kaplumbağa yemini duymadım. Biz sera, tetra, jbl tropical yemlerin dışına çıkmıyoruz. Kurutulmuş ürünler dahi bu markalardan hazır alınmalı. Örneğin krides konusu. Karar verdiğinizde danışın, biz yemleri ve nasıl verileceklerini belirtiriz. Madem burayı başında bulabildiniz pet shopa gitmeden ne alacağınızı bilmelisiniz. Genelde uygun olmayan ürünle dönen çok. Hem bilgisizliklerinden hemde maddi çıkar için çok yanlış ürünleri öneriyorlar.
Su kaplumbağasını gösterip bunu kuru yere koy yaşar diyen pet shop var ülkemizde. Bilmeyen için nasıl tehlikeli biri.


Kum doğal sarı ince silis kum olmalı. Bu kumun faydaları şunlar; bu hayvanlar sindirime yardımcı olsun diye kum ve taş yutma eğilimindedir. Taşın yutulamayıp boğulma yada yutulup iç organları tıkama durumuna karşı dez avantajları var. Ayrıca bu kuma deri değişiminde sürtünerek ölü derileri daha rahat atarlar. Bu kum dışkı ve yem artıklarının uçuşmasını engeller. Sıkı yapısı aebebiyle arlarınada bu artıklar giremeyeceği için standart kirlilik dışında bir sorunla uğraşılmaz.
Solucan tavuk vs vermeyin. Normal yemler haricinde tatlı su balığı verilebilir. Ama bu sıralar taze alabalık verilip yem seçmeye başlayan bir hayvanın normal yeme alışması sağlanıyor. Sebze olarak kıvırcık, marul ve soyulmuş salatalığın susuz çekirdeksiz kısmı verilebilir.

Vitamin olarak sera reptilin en iyisi. Bunun arkasından jbl aqua.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Çok teşekkür ederim. Biz apex marka vitamin baktık 4.50 tl idi. Ve sanırım baktıklarımızın arasında en iyi marka vitamin oydu. Kabuk jeli vardı birde ama zararlı olduğunu okuduk ama emin değiliz. 1 Tane kaplumbağa alacağız. Akvaryumu da bir camcıya yaptırabilirsiniz dediler bize. Ölüm fanusundan daha büyüğünü 10 tl ye yaptırabilirsiniz camcıda dediler. Öyle yaptıracağız. Bu arada dış filtre neden gerekli acaba? Ya da iç filtre? Birde biz burada sadece iç filtre bulduk. Yani yanlış hatırlamıyorsam iç filtreydi.
Birde mandallı olarak ledli olanlardan buldum uygun fiyata bunlar kaplumbağa için nasıldır?
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Size ilk mesajda yazdığım konuyu okudunuz mu? Orada neyin neden gerektiği büyük oranda yazılı. Bu bilgileri pet shoptan alıyorsanız çok yanlış ekipmanlar alabilirsiniz. Yada kuracağınız yetersiz akvaryum tüm araç gereçleri ile değişir.

Öncelikle sorulara geçeyim. İç filtre mekanik temizlik yapar. Yani içeri giren dışkıları tutar. Bir nevi süzgeçtir. Dış filtre bu mekanik temizliği süngeri ile yapar. Ayrıca içeri koyacağınız diğer malzemeler ile uygun bakteri oluşumunu sağlar. Gene bu malzemeler ile amonyağı tutar ve nitrit, nitrat oluşumunu engeller. Sonuçta hayvan temiz bir suda yaşamalı. İç filtre dışkıyı tutsada idrarı sudan ayıramaz. Böylece su değerleri daha çabuk bozulur. Tabiki dış filtre olan bir sistemde yaşaması çok daha iyi ve sağlıklıdır. Ancak en azından iç filtre şarttır.

Kabuk jeli kesinlikle zararlıdır. Kabuğun gözeneklerini tıkar ve hava almasını engeller. İhtiyacı olan alması gereken uv ışınlarını alamaz. Buda bir süre sonra kabukta yumuşama daha da sonra çürüme sebebidir. Deriye ve göze temasta ise doğrudan zararlıdır.

Akvaryumda kullanılan ısıtıcı ve ekipmanlar su hacmine göre yani akvaryum boyutuna göre ayarlıdır. Siz şimdi ölüm fanusundan biraz büyük bir akvaryum kuracaksınız, ekipmanları alacaksınız. bu zaten yetersiz olacak. Bunuda geçtim 1-2 ay sonra değişim hayvan büyümesine karşı şart olacak. Akvaryumu ekipmanları ile çöpe atıp daha büyüğünü ve ekipmanlarını alacaksınız. Eğer buda bir öncekinden biraz büyükse örneğin altıncı ayda bunları atıp yenisini alacaksınız. Bu kadar fazla israf yapacak durumunuz olsa dahi hayvanın ilk başta gereksinimi olan sistem gene daha fazlası. 50-60 lt akvaryum olmazsa fanusun biraz büyüğü olur. Ki kişide bunu demiş. Biz fanusun büyüğünden bahsedemeyiz. Fanus ile uzaktan yakından alakası olmayan bir sistemden bahsediyoruz. Ufacık farkı olan iki şeyden birine yaşam alanı birine ölüm fanusu demek adaletsiz olurdu.

Gene o konuda ısınma lambasından bahsetmiştim. Led ampuller uygun ısıyı vermez. Hatta verdiği ısı yok denecek kadar azdır. Bu sebeple soft 40-60 w ampul alınmalı ve derece ile kontrol edilerek uzaklık ayarlanmalıdır.
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

Tamam teşekkürler. O yazıyı okumaya fırsatım olmadı. Sonra da unutmuşum. İç filtre bulursak alacağız o zaman. Kabuk jelinin zaten zararlı olduğunu okudum ama yinede bir danışayım dedim. O ölüm fanusunun büyüğünü yaptırmayacağız. Onun büyüğü 10 tl tutar dedi adam. Bizde O boyutlarda birleştirilmiş 3-4 tanenin büyüklüğü kadar alacağız. (en az 50x30 gibi birşey) Yüksekliğide normal bir akvaryum gibi olacak. Bu arada bu ölçüler yeterli olur mu?
 
Cvp: Yeni üyeyim. sorularım var.

50*40*40=80lt eder. Bunu yaptırsanız yukarıda bırakacağınız boşlukla 60 lt su alanı olur ve sizi en kötü 1-1,5 sene götürür. Cam kalınlığı minimum 5 mm olmalı. Buna 100 w ısıtıcı koyarsınız. Yaklaşık 250 lt debili bir iç filtre ile de temizliği sağlarsınız. Bundan sonraki akvaryum ömürlük ve dış filtreli daha komplike yapılır.


Tabi bir hayvan için konuşuyoruz.
 
Geri
Üst