Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!
Merhaba. Öncelikle forum aşırı bilgilendirici ve kullanıcıları oldukça ilgili, bu konuda teşekkür etmek istiyorum.

Malum sınav dönemi olduğu için bir süredir kaplumbağaya çok vakit ayıramadım, kuru alan konusunda acil bir fikre ihtiyacım var detaylı şekilde yarın inşallah fotoğrafları ekleyeceğim fikir almak çok yararlı olacağı için sizlere danışmak istedim (fotoğraf çekerken dikkat etmem gereken önemli açılar varsa bildirir misiniz ?)

Yeni geçtiğim akvaryumun genişliği 74cm-derinlik 60cm- yükseklik 45cm ebatlarında eskiden deniz akvaryumu olarak kullanılıyordu sanırsam.

Elimde olan malzemeler kabaca şu şekilde :

> E jet3388 (eski model olan versiyondan) dış filtre 9 litre ebatlarında sanırsam.
> Standart ebatlarda iç filtre (l/h ve watt değerlerine bakmıştım fakat dış filtre olunca unuttum, zannımca yeterli geliyor fakat temizlediğim zaman tekrar bakacağım).
> 18 kg Aqua Boutique marka sarı silis kum.
> Standart 100w ısıtıcı (25 derece tutabiliyorum su sıcaklığını, kimi zaman 24-26 derecelerde dalgalanıyor sonraki kışa ısıtıcı yenileyeceğim).
> Termometre cam dışına yapıştırılan var onu da değiştirip cıvalı alacağım.
> Masa lambam ve 60w ısıtıcı lambam var fakat birkaç gündür bozuk, ampul patladı fakat o zamandan beri lamba çalışmıyor. çaresine bakacağım.
> Su değişimi için hortum, kova, 19 litrelik damacanalar vs.

Hemen hemen bu şekilde bir düzen kurdum tabii bu şimdilik olan bir şey ama zamana ihtiyacım var fotoğraflarını da eklediğim zaman her türlü tavsiyeye açığım.


Öncesinde bir pet shopta yaklaşık 35-40cm^3 ebatlarında bir yerde ağzına kadar su dolu bir akvaryumda yaşıyordu bakım için alan sağlayamadığı için sahiplendirmek istedi ben de sahiplendim ve kademe kademe akvaryumunu büyüttüm. Şimdi ise en yakın zamanda taşlarla yaptığım çakma kuru alandan kurtulmak istiyorum.

Elimde olan vitamini kullanmaktan vazgeçtim şüpheli geldi yenisini forumdan okuduğum bir ürünle değiştireceğim.
Yem olarak da paw ve açık gammarus vardı, açık gammarusu cem hocam söylediğinden beri kullanmıyorum.

Cem hocam önerileriniz doğrultusunda yemleri aldım kargo tahmini 2 Nisan Salı günü elime ulaşacak tarihlerini de kontrol ettikten sonra tekrardan program için sizden yardım almak isterim. Linkleri aşağıya bıraktım.
Yem olarak mineral anlamında sera carnivor yada tropical biorept W yemlerinden birini alın.

Dajana gammarus sticks yemi alın.

Omega one adult turtle sticks yemi alın. Tetra reptomin yada ahm turtle sticks yemi alın.

Ahm Turtle Sticks Çubuk Şeklinde Kaplumbağa Yemi 250 Ml
Dajana Gammarus Sürüngen ve Kaplumbağa Yemi 100 Ml 10 Gr
Sera Carnıvor 250 ml
Omega One Adult Turtle 270Ml / 99Gr.
Deep Fix Reptivit ( Kaplumbağa Vitamini ) 30 Ml.
Deep Fix Contra-Ichtyo (Akvaryum Su Düzenleyici Deri Losyonu) 30 Ml.

Ayrıca metilen mavisi tam olarak hangi durumlarda kullanılmalı onu da anlatır mısınız ?
Su yüzeyi köpüklenmesine faydası oluyor mu ? Sanırım bu alglerle alakalı bir durummuş sizin yazınızda okudum.


Umarım kafa karıştırıcı olmamışımdır şimdiden teşekkür ederim.
 
Dajana gammarus değil, dajana gammarus sticks yemi olacaktı. Değiştirebiliyorsanız değişim yapın.

Metilen bakteriyel enfeksiyonların önüne geçer. Amonyak zehirlenmesine karşı endikedir. Sterilize eder. Yalnız dış filtre sistemlerde döngü bakterilerini de öldüreceği için kullanmıyoruz.

Suda köpüklenme, iyi sterilize edilmeyen ve tozu arındırılmamış kumdan kaynaklı olabilir. Normalden fazla sürede temizlenmemiş filtre içinde oluşan kire bağlı mayalanma, camlarda ve akvaryum içi dekor, ekipman vs. üzerinde oluşan alglerden kaynaklı yağlı yüzeylerin artmasına bağlı olabilir.

Sticker derece 6 cm üstü camlarda etkili değildir. Net veri vermez. Onun için iç derece kullanırız. Uygun olan sera precision marka iç derece. Bu aynı zamanda alkol bazlıdır. Kıramıyorlar.

Su ısı değeri düşük. Bu çubuk derece ile netleştirin. Yine o değerlerde çıkarsa ısıtıcıyı yenilemek gerekiyor. Yada su da iyi bir sirkülasyon olup sıcak suyu yayabilmeli.

Akvaryum resimleri önden ve tepeden komple olacak.

İç filtre sudaki derileri toplamada, sirkülasyona destek ve dış filtrenin az da olsa yükünü almak için kullanılır. Dış filtre ağırlıklı tabandaki, iç filtre suda uçuşan kirleri toplar.
 
Siparişler kargoda maalesef değiştiremiyorum, bunu kullansam sorun olur mu ? Eğer sorun teşkil ederse geldikten sonra iade edeyim.

Metilen mavisini kullanmam gereken durumlar var mı ? Köpüklenme için birkaç damla metilen mavisi faydalı olur mu ?

Suyun içinde taşlar olduğu için (çakma kuru alan) oluşuyor olabilir . Kumu 10-15 kere yıkadım fakat yine de karıştırınca suyun rengini bulandırıyordu akvaryuma döküp iç dış filtre ile 3-4 saat sonra düzelmişti.

Isıyı akvaryum içi termometre alıp kontrol ettikten sonra ısıtıcıyı da netleştireyim.
İç filtre motorunu kontrol ettim 15w 880L/h değerlerinde.
İç dış filtre temizliklerini ne kadar sürede yapmalıyım.

Akvaryum fotoğraflarını ekledim. Suyun yetersiz olduğunun farkındayım yaklaşık 70 litre su var 19cm civarı su yüksekliği var.
Bir an evvel kuru alan yapmam gerekiyor fakat bir plan çizemedim her türlü öneriye açığım.
Camdaki su lekeleri için de öneriniz var mı ?

Kırmız masa lambasını normalde kullanmıyorum 40w değerine kadar kullanılabiliği yazıyor sanırım duyu seramik olmadığından dolayı.
Mavi masa lambası da bozuldu onu da değiştireceğim.

Akvaryuma karşıdan bakıldığı zaman sol arkada iç filtre var ve dış filtre suyu oradan çekip sağ arkadan bırakıyor.
Sol arkada taşın arkasında ısıtıcı var.

IMG_20240330_162903.jpg
IMG_20240330_162751.jpg
IMG_20240330_162947.jpg
IMG_20240330_163007.jpg
 
Son düzenleme:
Cam 10 mm ise sticker derece akvaryumdan çok dış ortam ısısını algılar.

Gammarus şöyle yemesine yer ama ufak olduğu için yemede zorlanıyorlar. Parçalar akvaryuma dağılıyor.

Köpükleri maşrapa yada bardakla alın. Kum yeni konduysa ondan kaynaklıdır. Suda sararma gibi bir hal yoğun kir, yüzeylerde yağlı tabaka varsa köpük bundandır. O vakitler akvaryum temizlemeye vakit olmaz birkaç gün ötelemek icap ederse o zaman damlatırsınız.

O gözenekli kayayı çıkarın. Oyuklar içinde zararlı bakteri ürer.

Kuru alan için bu örnekleri inceleyin.
 
Su ellerini uzatisini yerim cok tatli, benim kapluslarim da bu boyutlarda gunduz saatlerinde cogunlukla kuru alanda oluyorlar, ben gece isigi kapatiyorum suyun biri dibinde biri yuzeye yakin uyuyor. Oyle bir duzende acarsaniz uyudugu saate kuru alan denk gelmez. Belki de sadece gozunu kapiyordur tam bilmiyorumda bizimkilerin genelde acik olur
 
Cam 10 mm ise sticker derece akvaryumdan çok dış ortam ısısını algılar.
O halde çabucak değiştireceğim. Seranın önerdiğiniz model biraz pahalı geldi pet shoplarda 40-50 tlye cıvalı cam termometreler var onlardan alsam kırar mı acaba ?

Gammarus şöyle yemesine yer ama ufak olduğu için yemede zorlanıyorlar. Parçalar akvaryuma dağılıyor.
Eğer programda gammarusla tek günlük bir besleme olacaksa ayrı bir kaba alıp da besleyebilirim veya direkt su içinde de kalabilir.
Hayvan ele baya alışkın gentagut uyguladıktan sonra biraz camın önünde elimde tuttum (saat 17.30 civarında cam kapalıydı ama ışık hafif bir ısı veriyordu) ayaklarını kuyruğunu açıp güneşlenme moduna geçti adeta, kafası da iyice dışarıda sağı solu izledi.

Köpükleri maşrapa yada bardakla alın. Kum yeni konduysa ondan kaynaklıdır. Suda sararma gibi bir hal yoğun kir, yüzeylerde yağlı tabaka varsa köpük bundandır. O vakitler akvaryum temizlemeye vakit olmaz birkaç gün ötelemek icap ederse o zaman damlatırsınız.
Teşekkür ederim dikkate alacağım.

O gözenekli kayayı çıkarın. Oyuklar içinde zararlı bakteri ürer.
Şimdilik kuru alan niyetine tutuyorum kuru alanı yapana kadar dursun mu çıkarayım mı ?

Kuru alan için bu örnekleri inceleyin.
Önceki attıklarınızı inceledim, sizin yaptığınız gibi camlı yapıp üzerine oturtmak istiyorum ama ne malzeme seçmeliyim tam emin değilim akvaryum hafif kare bir şekilde olunca farklı bir tasarım mı yapmalıyım onu düşünüyorum.
 
Su ellerini uzatisini yerim cok tatli, benim kapluslarim da bu boyutlarda gunduz saatlerinde cogunlukla kuru alanda oluyorlar, ben gece isigi kapatiyorum suyun biri dibinde biri yuzeye yakin uyuyor. Oyle bir duzende acarsaniz uyudugu saate kuru alan denk gelmez. Belki de sadece gozunu kapiyordur tam bilmiyorumda bizimkilerin genelde acik olur
6mm gibi duruyor, o da tasir benimki oyle. Priz icin yazmak istedim onu sabitleyin bence suya yakin durmasin
Güncel hali en son attığım fotoğraflar, aynı başlık altında atınca karıştı sanırım.

Kaplumbağanın yaşı hakkında bir bilgim yok çok yaşlı da olabilir fakat bir önemi var mı onu da bilmiyorum.

Priz şu an su boyu düşük olunca ve o kısımda su sıçratamayacağından(umarım sıçratamıyordur) ortada kaldı yer değişikliği kuru alan vs(su boyunu yükseltmem gereken bir durum olursa) düzeni ayarladığım zaman orayı farklı bir yere gizleyeceğim.
 
Şu haliyle taşların hiçbir fonksiyonu yok, hayvan çıktığında komple su dışında olmalı.

Sehpa tarzı birşey lazım. Akvaryum üstü kuru alan, kare yada kareye yakın akvaryumlar için uygun değil. Alan geniş olacak. Lamba her yeri ısıtamayacağı için hayvan üşüyecek. Yada iki ısıtma lambası olacak. Alanın her tarafını ısıtacak.

Taşın oyuk çukur kısımlarını fırçalayıp ayrı bir kapta ya metilen mavisi yada tuzlu suda birkaç saat bekletin. (geceden sabaha bekletme daha iyi olur.) bu olası bakteri kolonilerini yok eder.

Parmak kalınlığında olan tip dereceleri diyorsanız onları kırıyorlar. Cıvalılar riskli ve ölümcül.

Cimri ve akakçe üzerinden fiyatlara bakın. Emsali jbl'de var ama o her zaman biraz pahalıdır. Bu dereceler evladiyelik giden ürünler.

Alt markalarda kalibrasyon hatası olabiliyor. Özellikle çin menşeililerde. Boyu marka seranın benzeri bir derece var. 3 kişiden hatalı olduğuna dair bilgi aldım.
 
Şu haliyle taşların hiçbir fonksiyonu yok, hayvan çıktığında komple su dışında olmalı.

Sehpa tarzı birşey lazım. Akvaryum üstü kuru alan, kare yada kareye yakın akvaryumlar için uygun değil. Alan geniş olacak. Lamba her yeri ısıtamayacağı için hayvan üşüyecek. Yada iki ısıtma lambası olacak. Alanın her tarafını ısıtacak.

Taşın oyuk çukur kısımlarını fırçalayıp ayrı bir kapta ya metilen mavisi yada tuzlu suda birkaç saat bekletin. (geceden sabaha bekletme daha iyi olur.) bu olası bakteri kolonilerini yok eder.

Parmak kalınlığında olan tip dereceleri diyorsanız onları kırıyorlar. Cıvalılar riskli ve ölümcül.

Cimri ve akakçe üzerinden fiyatlara bakın. Emsali jbl'de var ama o her zaman biraz pahalıdır. Bu dereceler evladiyelik giden ürünler.

Alt markalarda kalibrasyon hatası olabiliyor. Özellikle çin menşeililerde. Boyu marka seranın benzeri bir derece var. 3 kişiden hatalı olduğuna dair bilgi aldım.
Hocam kuru alanı sizinki gibi yapmak istiyorum ama farklı bir akvaryum veya tasarımda da kullanmak istiyorum. Isınması meselesinde de kuru alan fazla büyük olmazsa mesela 25*25 gibi bir taban alanı yapıp 20cm de yükseklik bırakıp akvaryumun üzerinde durması için tasarıma uygun olacak şekilde sağlam çıtaların üzerine oturtsam hayvana yeter mi kabuk boyu 16cm kadar.

Kuru alanın sadece üstü ve de giriş kısmı açık olduğu zaman belki ısıyı daha iyi yönetebilirim, yetersiz gelirse de 52w halojen ampul kullanırım.

Akvaryumun üstüne oturttuğum zaman su hacminden de büyük oranda kazanmış olacağım bu da toplamda 170~ litreye tekabül edecek.

Bir de termometreyle ilgili bir sorum olacak, alkol bazlı dediklerimiz ince (tütsü boyunda) olanlar oluyor sanırsam. Bunlar genel olarak kırılamıyorlar mı yani.
Kuru alanda da aynı tip termometre mi kullanmalıyım ?
 
Cem bey yemler omega one adult turtle stıcks hariç hepsi geldi şu an elimde olan malzemelerin fotoğrafını aşağıya bırakıyorum.
IMG_20240401_140451.jpg


Dajana gammarusu kullanabilirsem kullanayım kullanma derseniz iade oluşturup stick formda da alabilirim.

Deep fix reptivit aldığım için apexin vitaminini kullanmayı düşünmüyorum.

Pawı da kullanma derseniz kullanmam ama çeşitlilik olsun derseniz kullanırım.

Metilen mavisini dediğiniz şekilde kayalara uygulayacağım sabaha kadar bekletirim hayvan zaten kurulanmak için çıkamıyor uyurken de kenarlara vantuzla tutturduğum borulara tutunuyor. Ortamı loş bırakmayıp gece küçük rahatsız etmeyecek bir ışıkla bırakıyorum.

Öncesinde de çok yardımcı olduğunuz için tekrardan teşekkür ederim.
 
Kuru alanda hayvanın rahat hareket edebilmesi için bir tarafı kabuğun iki katı, diğer tarafı 1,5 katı olmalı. Yani şu haliyle bir taraf 32 cm diğer taraf 24 cm.

Tabi hayvan sürekli uzayacaktır. 30*40 cm bayağı bir zaman götürür.

Evladiyelik desek akvaryumun eni 50 cm, kuru alan 52 cm yapılıp yan camlar 3 cm aşağı uzatılarak akvaryumdan kayıp düşmesi önlenir.
 
Değişme olanağı varsa dajanayı stick tip alın. Bu stick olan ömürlük giden yemlerden. Her boyda yer.

Deep fix vitamin marka olarakta apexten iyidir. Paw yemi haftada bir gün verip bitirinceye kadar devam edin.
 
Cem bey yemler omega one adult turtle stıcks hariç hepsi geldi şu an elimde olan malzemelerin fotoğrafını aşağıya bırakıyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 7853

Dajana gammarusu kullanabilirsem kullanayım kullanma derseniz iade oluşturup stick formda da alabilirim.

Deep fix reptivit aldığım için apexin vitaminini kullanmayı düşünmüyorum.

Pawı da kullanma derseniz kullanmam ama çeşitlilik olsun derseniz kullanırım.

Metilen mavisini dediğiniz şekilde kayalara uygulayacağım sabaha kadar bekletirim hayvan zaten kurulanmak için çıkamıyor uyurken de kenarlara vantuzla tutturduğum borulara tutunuyor. Ortamı loş bırakmayıp gece küçük rahatsız etmeyecek bir ışıkla bırakıyorum.

Öncesinde de çok yardımcı olduğunuz için tekrardan teşekkür ederim.
Sera carnivor en fav mama bizimkilerin🥰💅🏼
 
Kuru alanda hayvanın rahat hareket edebilmesi için bir tarafı kabuğun iki katı, diğer tarafı 1,5 katı olmalı. Yani şu haliyle bir taraf 32 cm diğer taraf 24 cm.

Tabi hayvan sürekli uzayacaktır. 30*40 cm bayağı bir zaman götürür.

Evladiyelik desek akvaryumun eni 50 cm, kuru alan 52 cm yapılıp yan camlar 3 cm aşağı uzatılarak akvaryumdan kayıp düşmesi önlenir.
Ölçüleri değerlendirip müsait olunca farklı bir konuda kafa patlatmak isterim teşekkürler.

Değişme olanağı varsa dajanayı stick tip alın. Bu stick olan ömürlük giden yemlerden. Her boyda yer.

Deep fix vitamin marka olarakta apexten iyidir. Paw yemi haftada bir gün verip bitirinceye kadar devam edin.
Kaplumbağa benmişim gibi heyecanlanıp bugün tüm yemlerden attım(4 carnıvor, 6-7 ahm turtle stıcks, 5-6 dajana gammarus) dajana stıck gammarus da alayım çeşitlilik olsun.

Omega one adult da gelecek ek olarak yem almama gerek var mı başka konularda farklı yemler gördüm eğer gerekli olursa alayım hayvan güzel beslensin.

Son bir sorum daha olacak sağlıklı bir kaplumbağa dışkısı nasıl olmalı, az önce kaplumbağam kendi dışkısını yedi normalde de yemesi doğal mı yoksa az beslediğim anlamına mı geliyor.

Sera carnivor en fav mama bizimkilerin🥰💅🏼
Zamanla göreceğim hangisini daha çok seviyor 😁. 2 Martta sahiplendim o zamandan beri marul ve stıckle beslendi bundan sonra çeşitini bol tutmak istiyorum.

Bir de termometreyle ilgili bir sorum olacak, alkol bazlı dediklerimiz ince (tütsü boyunda) olanlar oluyor sanırsam. Bunlar genel olarak kırılamıyorlar mı yani.
Kuru alanda da aynı tip termometre mi kullanmalıyım ?
Cem abi bir de şuna bakabilir misin
 
Yem yeterli fazlaya gerek yok. Protein ağırlıklı yemleri her zaman fazla severler.

Her gün tek çeşit yem verilecek. Yemler karışık verilirse seçer, bazılarını yemez.

Dışkılarını tazeyken yerler. Bunu yetişkinler daha fazla yapıyor.

Rengi kahverengi yada yeşile çalan renk olur. Bu yediğine bağlı değişir. Bordo ise iç kanama, kan kırmızı ise bağırsak yada böbreklerde sorun vardır. Kırmızı renk yemlerde de hafif bir ton farkı olur. Bununla karıştırmamak lazım.

Bende sera precision ve jbl'nin aynı modeli var ikisini de dişlediler, kabuklarını vurdular kırılmadı.
 
Yem yeterli fazlaya gerek yok. Protein ağırlıklı yemleri her zaman fazla severler.

Her gün tek çeşit yem verilecek. Yemler karışık verilirse seçer, bazılarını yemez.

Dışkılarını tazeyken yerler. Bunu yetişkinler daha fazla yapıyor.

Rengi kahverengi yada yeşile çalan renk olur. Bu yediğine bağlı değişir. Bordo ise iç kanama, kan kırmızı ise bağırsak yada böbreklerde sorun vardır. Kırmızı renk yemlerde de hafif bir ton farkı olur. Bununla karıştırmamak lazım.

Bende sera precision ve jbl'nin aynı modeli var ikisini de dişlediler, kabuklarını vurdular kırılmadı.
Beslenme programını nasıl yapalım hangi miktarlarda atayım

Kahverengi renkteydi normal o zaman ve tazeydi de 5-10 dk boş bıraktım ders çalışırken ara ara göz atıyorum.

Seranın termometresini alacağım o halde, kuru alan için termometre ne kullandığım fark etmez sanırım.
 
Kuru alana dereceye gerek yok. Bu cam dereceyi hayvanın sırtı hizasına denk birşeyin üstüne koyup 30 dakika bekleyip bakıyoruz. 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlıyoruz. Sonrası sabit. Ara ara büyüdükçe ayar gerekecek.

Yemlerin tamamı hazır olsun programı yapalım. O süreye kadar arka arkaya aynı yem gelmeyecek şekilde verin.
 
Kuru alana dereceye gerek yok. Bu cam dereceyi hayvanın sırtı hizasına denk birşeyin üstüne koyup 30 dakika bekleyip bakıyoruz. 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlıyoruz. Sonrası sabit. Ara ara büyüdükçe ayar gerekecek.

Yemlerin tamamı hazır olsun programı yapalım. O süreye kadar arka arkaya aynı yem gelmeyecek şekilde verin.
 
Geri
Üst