Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam silica jel yuttu

yelizece

Bronz 3 Üye
Katılım
25 Nis 2017
Mesajlar
72
Merhaba,
2 yıldır kaplumbağa besliyorum kabuk boyu 13-14 cm yemin içinde bulunan koruyucuyu yuttu (sılıca jel) ne yapabilirim zehirlenir mi çok korkuyorum kağıdın içinde hepsini birden yuttu ?ne yapabilirim ölür mü? Sarımsağın antibiyotik etkisi var biraz versem etkisi olur mu?
 
RE: Softshell ne yer?

Zehirlenme olmaz. Nem emici olduğu için sindirim ve boşaltım sistemindeki sıvıyı emer ama hayvan suda yaşadığı ve su içtiği için böyle bir sıkıntı olmaz. Dışkı yoluyla çıkarır. Hayvana birkaç yem ve varsa marul yada kıvırcık ver. Ama önce devit o yoksa zeytinyağından iki damla ağzına damlat. Yalnız dışkılama sonrası bunları toplaman lazım aksi halde yine yiyebilir. Geçmiş olsun.
 
Peki tamam ama dışkısınıda yiyor ne zaman dışkılama yapar 1 saat oldu yemek yedi. Marulu zeytin yağına batırıp yemesini sağlayacam şimdi
 
Yarına dışkılar. Zeytinyağını doğrudan damlat. Marula sürme suyu batırırsın. Hayvanda yemez. Varsa ilaç damlalığı onunla ver. Ağzını açıp ısırdığında damlatırsın. Yarım dakika kadar dik tutarsın yağ boğazından akar.
 
Hayvan uyuyorsa bırak uyusun yarın yaparsın. Yemi de sabah ver. Şimdi yerse şişkinlik yapar.
 
Devit var yarın ağzına damlatmaya çalışırım ama ölmesinden çok korkuyorum uyuyor az önce suyun içinde ağzını açtı büyük hava kabarcığı çıktı ağzından ??‍♀️
 
Gaz yapmıştır midesinde sıkıntı değil. O boydaki hayvan mısır tanesi kadar bir parçayı bile çıkarabilir. Yeterki poşet parçalansın ve silica granüller ortaya çıksın. Çok yer midesi şişerse başını ileri atıp kusar. Diğer taraftan bir süre kabızlık benzeri bir durum görülürse bu noktada iştahsızlıkta yaşayabilir. Yemi ölçüsünden fazla verme. Günde bir öğün başı ölçüsünde olacak. Hergün verdiğin yemi yediği sürece dışkılama yoluyla atması kuvvetlenir. 2. Gün netleşir durum.
 
Bugün söylediğiniz gibi yapmaya çalıştım ama ağzına damlatabilmek çok zor oldu yemle kandırıp denedim ama çok strese girdi çok zorlamadım marul yedirdim. İştahı ve hareketlerinde herhangi bir problem yoktu. Ama ben çalıştığım için şuan dışkılamasını kontrol edemiyorum ??‍♀️ Tekrar yemez umarım ? yarın yemi devite batırıp yedirsem olur mu ?
 
Bol yüzüp arka ayakları hareket ettirdiği sürece sindirim ve boşaltım sistemi çalışır.

Eczaneden damlalık alırsın. Haricen satılır. Pompasına basıp yeterince çektikten sonra hayvanın ağzına sürtüp kızdır. Tepki olarak ısırmaya çalışırsa ucu ağzında iken hayvanı dik tutup boşalt. Kaplumbağalar tüküremez ama burunlarına gelirse hapşururlar. Yarım dakika böyle tut sonra birkaç dakika kuru yerde beklet. Suya koyarsan ağzını açıp çalkalar. Ama ağzını kitleyip açmayabilir de. Bir şekilde savunmaya geçip ağzını açtırabilirsen olur.

Marul yemesi iyi bu sindirimi rahatlatır.

Dışkıya bulanık çıkarsa koku yemesine neden olabilir. Akvaryum kepçesi varsa onunla kumun üzerinde gezdirip alırsın. Silis kum var değil mi?
 
Bugün iştahı yerindeydi söylediğiniz gibi damlatmaya çalıştım ama damlalıkta aldım ama bir rürlü açmadı ağzını tıslayıp durdu ??‍♀️ Sabah marul yedirdim birazda yem verdim hepsini yedi ama az önce eve geldiğinde akvaryumun tabanında baya yem kalıntısı gördüm kusmuş olma ihtimali var mı çünkü akvaryum bu kadar kirli değildi

https://i.hizliresim.com/V9nBlj.jpg

https://i.hizliresim.com/16W7Y5.jpg

Yem olduğundan eminim çünkü deri değil kusmuş olduğunu düşünüyorum
 
Kusmuş içinde o kağıt kaplama parçaları da olabilir. Onları temizle. Devite zorlama iyice tedirgin olup strese girmesin. Normal tek öğüne devam et. Bundan sonra dışkılamasına bakacaksın.

O pislikler içinde silica granülleri de var mı yada kağıt topağı?
 
Yok baktım yemi ve marul parcacıkları var temizledim kusup geri yiyor zehirlenmiş olabilir mi
 
Mide kapasitesinden fazla yerse hazımsızlık yapar. Genelde stick yemi kuru olarak hızlıca yutarlar bu midede su ile şiştiğinde hayvan rahatsız olur ve boynunu ileri atıp ağzını açarak kusar. Sonra dişe dokunur parçaları tekrar yer.

Burada sıkıntı granüller. Boşaltım sistemini tıkarsa sorun o noktada başlar. Onun için dışkılaması bizim için önemli
 
Hala dışkılama olmadı yemek yedirdim ve ağzına devit damlattım sudayken yem ile kandırıp ağzına damlattım 30 saniye kadar dik tutabildim çok güçlü olduğu için bırakmak zorunda kaldım acaba midesine falan yapılmış olabilir mi ? bir hafta olacak pazar gününden beri böyle kağıt erir dağılır karnında diye düşünüyorum ? bu zamana kadar çıkartması gerekiyordu artık ?
 
Problem kağıtlar değil silica granüller. Bunlar erimez şekil değiştirmez. Bunları atması önemli. Gündüz dışkılıyor mu göremiyorsun o da var. Bağırsaklarda birikirse tıkar. Şu an dikkat edeceğin iştahı. İştahta azalma, hal tavırda durağanlık olup olmadığı ve tekrar kusması. Bunlar olmadığı sürece günde tek öğün kafa ölçüsünde yem vermeye devam et.

Silis kum ve silica aynı bileşenden gelmedir. Yalnız renkleri farklıdır. Kum üzerine bak farklı renk gözüne çarparsa dışkılamış demektir. Her ne kadar dışkısını yemeye çalışsa da bir iki tane kumda duracaktır.
 
Görebilmek için silis kumu kaldırdım çünkü kusuyor su bulanıklaşıyor bende çalıştığım için yetişemiyorum temizlemeye marulu hangi aralıklarla verim etkisi olur mu acaba ? su sıcaklığını yükseltmeme gerek var mı belki etkisi olur ?
 
Su 28 derecede sabit kalsın. Yine mi kustu?

Marulu bir süreliğine bırak. Bu kusma işi iyi değil birkaç gün bekle kusarsa röntgen çekilip bakılması gerekecek.
 
Dün akvaryumu yine temizledim damlalıkla bu sefer denedim ağzına damlatabildim bir çay kaşığı kadar zeytin yağı damlattım elimde biraz dik tuttum dediğiniz gibi bekledim ve kuru bir yerde beklettim iştahı yerinde ve çok hareketli şuan sadece dışkılama yapsaydı eğer akvaryumda o granüllerden görebilirdim mutlaka merak ettiğim yağı hangi aralıklarla deneyim herhangi bir zararı olur mu?
 
Devitin fazlası zararlı, zeytinyağı uygun günde bir defa bir iki damla verebilirsin.

Hayvan yemesine rağmen kusmuyorsa durum iyi gidiyor demektir.
 
Bugünde ağzına zeytin yağı damlattım hala kusuyor çok fazla yemek vermiyorum ama dışkılamasını göremiyorum acaba dışkılıyor mu yoksa kustuğu için mi su öyle bulanıklaşıyor anlamıyorum 2.hafta oldu hala risk var mı geçmiş midir hala granül görmedim belki erimiştir karnında ?
 
Geri
Üst