Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

carrot

Yeni Üye
Katılım
21 Nis 2013
Mesajlar
11
Merhaba, öncelikle böyle bir forum sitesi oluşturduğunuz için çok teşekkür ederim.

Hemen konuya gireyim. Sanırım cuma akşamı kamplumbağam çilek parçası yerken bir şekilde parçalardan biri gözüne girmiş. Gözleri perdeli ilginç bir yapıya sahip. bekledim belki çıkar dedim. çıkmadı. bugün kendim çıkarmaya çalıştım. hayvancağız çok korktu. stres oldu yerinde duramıyordu, biraz sakinleşti. :(

Ne yapmalıyım, biraz daha beklersen kendiliğinden çıkar mı? sağ gözünün büyük bir bölümünü kaplamış, gözdeki perdemsi kapak da onu çıkarmama engel oluyor.. zaten çıkarmaya çalışırsam da korkuyor, daha çok stres oluyor.. yardım edin lütfen..

gözlerinde bir sorun olmamıştır umarım..
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi, lütfen yardım edin :(

Fotoğrafını çekebilirseniz daha sağlıklı bi' bilgi verebiliriz. Gözüne çilek parçası kaçmak değil de; mikrop kapmış da olabilir. Akvaryumunuzdan bahseder misiniz biraz? Filtre var mı, su ısı kaç derece?.. Yaşam alanı hakkında biraz bilgi verirseniz iyi olur.
 
RE: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi, lütfen yardım edin :(

sakın elle çıkarmaya çalışmayın resim koyarsanız daha iyi yardımcı olabiliriz
 
RE: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi, lütfen yardım edin :(

İlk fırsatta veterinere götürün. Sizin müdahale yapmanız tehlikeli. Başka sorunda olabilir.
Geçmiş olsun.
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

Arkadaşlar halen veterinere gidemedim. İstanbulda Maslakta yurtta kalıyorum. Beşiktaş taksim vs ulaşımı kolay yerlerde bildiğiniz uygun bir veteriner var mı?

Fotoları ekledim ama yerinde durmuyor ki kerata, korkuyor kaçıyor. Kameram çok iyi değil ama elimden geldiğince durumu anlatmaya çalıştım. İltihap değil gibime geliyor. yani ondan da emin değilim ama çilek yemesi zarar verir mi, daha kapluşlar geleli 2 hafta filan oldu. Vitaminlerini eksik etmiyorum, yemlerini düzenli olarak veriyorum. Su ısıtıcıları yok ama oda koşulları uygun sıcaklıkta. Kaplarını her gün temizlemekle birlikte bazen günde 2 kez temizliyorum. sadece hava koşulları son zamanlarda hep kapalı oldugu için, onları güneşe fazla çıkaramadım.

Yorumlarınızı bekliyorum. Yarın 23 Nisan, tatil olmayan veteriner var mıdır?

mailto:/img6/6130/fotoraf2643.jpg
mailto:/img10/5826/fotoraf2624.jpg
mailto:/img803/8132/fotoraf2635.jpg
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

en başta bu kap içinde olmaz en kısa zamanda bir akvaryum elzem gözüküyor. çünkü gerekli ekipmanlar bunun içine sığmayacaktır. veteriner konusunu istanbuldaki arkadaşlardan öğrenmelisin. şu an için bir arkadaş eyedrop diye bir ilaç tavsiye etti. bunu bulamazsan gentagut damla (eczaneden alacaksın) alıp gözlerine günde üç defa 2'şer kez damlat, kuru ve temiz bir yerde 5-10 dakika arası beklet. hayvanı eline almadan önce ve sonra elini iyice yıka. gözünde ciddi bir enfeksiyon mevcut. ama gerekli ekipmanları almazsan bu sürekli devam edecektir. geçmiş olsun.


su sıcaklığı da yeterli ısıda olmalı soğuk su hastalanmaya davet çıkarır. bu yüzden su değişiminden önce suyun ısınmasını bekle.
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

Çok teşekkür ederim, şu anda o kadar üzgünüm ki tarifi çok zor. yarın en kısa zamanda bu göz damlalarını alayım. bulabilirsem bir veterinere de götürücem yarın.

Tekrar teşekkürler.


bir de sularını çok sık değiştirmemem gerekliymiş, bu doğru mu?


Son bişey daha geldi aklıma, hava güneşli oldugu bi gün (yaklaşık 12-13 gün önce) ben bu hayvancıkları dışarı çıkardım, çimlerin üzerine koydum.. bahçenin içerisiydi yani.. gezsinler eğlensinler istedim.. orada mikrop kapma ihtimalleri nedir? gözleri cuma günü böyle oldu. böyle bir sebebten bu sorun olmuş olabilir mi?
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

Uygun filtre ile haftalık %20 su değişimi yapmak yeterlidir. Güneşlendirmek D vitamini açısından kaplumbağanız için yararlıdır. Ancak sizin yönteminiz sakıncalı olabilir. Güneşlendirme için en doğrusu temiz bir kabın veya leğenin içine su doldurulur, bir gölgelik ve küçük bir geçici kuru alanla beraber güneşe çıkarılır. Ve güneşlendirmeden önce havada fazla rüzgar olmamasına dikkat edin. Çok çabuk hastalanıyorlar rüzgarlı havalarda.
 
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Bu konuya bir gö gezdirmekte fayda var. Bakım koşulları iyileşmeden tedavi olsa dahi tekrar nüksedecektir. Hatta tedaviden sonuç alınmasıda çok uzayabilir. Uygun akvaryumda olup kısmi su değişimi yapmak gerekir ama burada su çok hızlı kirleniyor. Bu sebeple suyu kısmi değiştirmek imkansıza yakın.

Hayvanı özellikle bu sıcaklıklarda güneşlendirmeyin. Hele bahçeye hiç bırakmayın. Uygun sıcaklıkta esintisiz havada gölgelik ve su olan bir bölgede bunun yapılması gerekir.
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

ben gerçekten çok bilinçsiz bir anneymişim. çok teşekkürler yorumlarınız için.

Ayrıca hayvan haklarının bu dünyada hiç bir anlamı olmadığını bu kaplumbağalara baktıkça daha iyi anlıyorum. İki canlıyı alıyorlar küçücük plastik bir kaba koyup altına renkli bi kaç taş ve üstünü yapay ağaçlarla süsleyip kendilerine ev aksesuarı yaratıyorlar. Bu şekilde evinde bir hayvan beslemek isteyen insanlara çocuk evlat edinmek isteyenlere sunulan koşullar gibi koşullar koyulmalı. Önce bir sormalılar akvaryumun var mı diye. ya da ona uygun koşulu sağlayabilecek misin diye.. Vicdan azabından yazıyorum bunları hep, kusura bakmayın lütfen, konu da dağıldı.

@AEK akvaryumun mükemmel olmuş.. Onlara o kadar iyi bakmışsın ki gerçekten hayranlıkla okudum. Kapluşlarım bana doğum günümde hediye edildi, gerçekten hayvanların bu şekilde satılmasına bile karşıyım. Ama onları o kadar sevdim ki, petshop'lara veremiyorum. Hatta orda da ne kadar iyi bakıldıklarından emin değilim. Senin verdiğin ayrı ayrı besinler, akvaryumları, ve diğer her gerekli koşullarının sağlanması benim daha da vicdan azabı çekmeme sebeb oldu.

Şu anda yurtta kalıyorum, akvaryum fiyatları zaten bana uymuyor, ama bunun dışında odamda akvaryum tutmam da kolay değil. yemleri konusunda da vicdanım rahat değil. hatta bu nedenle çilek marul yumurta vs vereyim diyordum tabi bunu çok sık yapmıyorum 5 günde 1 yaptığım söylenebilir. Sularını hergün değiştiriyordum ancak bu da iyi bir şey değilmiş sanırım. Bakım koşulları o kadar kötü ki, bir çözüm bulamıyorum.

Diyelim ki bu gözdeki iltihap geçti, yine de hayvancıklar resmen bir mahkum gibi tekdüze beslenip kapalı kutuda yaşıyorlar.. Üstelik akvaryumdaki gibi yüzebilecekleri bir alan da yok. (ben sularını da doldurmuyorum öyle, havalar soğuk diye çok durgun olabiliyorlar, su sıcaklığı da su miktarı arttıkça daha kötü etkileyebiliyor, o küçücük kaba 0.2 lt civarında suyla dolduruyorum ki bu su kaplumbaların kabuklarının üzerini geçmiyor. ya da bazen 0.4 lt civarında dolduruyorum.)

Bu koşullarda ne yapmam uygun olur, onlardan vazgeçmek de istemiyorum. Bir fikriniz var mı?
 
Buyuk bir plastik al. Cok pahali degildir. Isitici olmazsa olmaz. En fazla 50 tl olur. Birde kuru alan yapmalisin. Kuru alani isitacak birde lamba. Suyu hergun degistirmen faydali deyil. Filtre alicaksan cok ugrasmazsin. Filtre almazsan haftada 1 kere suyunu degistir. Suyunu tmamen degistirme. Yarisi felan kalsin
. Su dinlenmis olsun.


Buyul bir plastik kap al diyicektim
.
 
Teşekkürler. Ben örneğimi genel bakım koşulları için verdim. Bu kadar büyük bir sistem olmasada kaplumbağalar için yazındaki gibi belli bir su hacmi ve gerekli ekipmanlar olmalı. Hem iyi gelişmeleri, hem bir nebze huzurlu olmaları, hemde hasta olup ölmemeleri için bunlar gerekli. Eğer eve götürüp bir sistem kurma şansınız varsa bunu sağlayın. Yurtta akvaryum koyma şansınız yok sanırım. Tabi veterinere götürüp tedavide ettirilmeli. Eğer bunları yapamazsanız gene tedavi edip sahiplendirebilirsiniz. Pet shopa hasta hayvanı verdiğinizde ölecektir. Hiç bir satıcı hasta hayvana tedavi masrafı yapmaz. Hatta bu hayvana yem vermekte onlar için boşa maddi kayıptır.
Doğru olanı farkettiniz ama imkan sağlamak ve bunu uygulamak sizin elinizde.


Yer varsa geçici bir süre plastik saklama kabı olur. Ama bir süre sonra cam almak şart. Isıtıcı, filtre, kuru alan ve ısınma lambası olmazsa olmazlar.
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

carrot' Alıntı:
Son bişey daha geldi aklıma, hava güneşli oldugu bi gün (yaklaşık 12-13 gün önce) ben bu hayvancıkları dışarı çıkardım, çimlerin üzerine koydum.. bahçenin içerisiydi yani.. gezsinler eğlensinler istedim.. orada mikrop kapma ihtimalleri nedir? gözleri cuma günü böyle oldu. böyle bir sebebten bu sorun olmuş olabilir mi?

biz hayvanlara özel ortamlarımızda baktığımız için normal doğadaki emsallerine göre narin oluyorlar. dolayısıyla bulundukları alandan uzaklaştırmak hastalığa davet çıkarır. bu açıdan çimler her türlü pislik ve mikrobu barındırır. ve enfeksiyon kapması da büyük ihtimalle bu yüzdendir.
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

Merhabalar, kaplumbağam için göz damlası kullandım, sorun 2 günde çözüldü. Yardımlarınız ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.
 
Cvp: RE: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

AEK' Alıntı:
Teşekkürler. Ben örneğimi genel bakım koşulları için verdim. Bu kadar büyük bir sistem olmasada kaplumbağalar için yazındaki gibi belli bir su hacmi ve gerekli ekipmanlar olmalı. Hem iyi gelişmeleri, hem bir nebze huzurlu olmaları, hemde hasta olup ölmemeleri için bunlar gerekli. Eğer eve götürüp bir sistem kurma şansınız varsa bunu sağlayın. Yurtta akvaryum koyma şansınız yok sanırım. Tabi veterinere götürüp tedavide ettirilmeli. Eğer bunları yapamazsanız gene tedavi edip sahiplendirebilirsiniz. Pet shopa hasta hayvanı verdiğinizde ölecektir. Hiç bir satıcı hasta hayvana tedavi masrafı yapmaz. Hatta bu hayvana yem vermekte onlar için boşa maddi kayıptır.
Doğru olanı farkettiniz ama imkan sağlamak ve bunu uygulamak sizin elinizde.


Yer varsa geçici bir süre plastik saklama kabı olur. Ama bir süre sonra cam almak şart. Isıtıcı, filtre, kuru alan ve ısınma lambası olmazsa olmazlar.



Bu konuda elimden geleni yapacağım, gerçekten çok yardımcı oldunuz. yorum yapan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.. Ayrıca sizin akvaryumları çok kıskandım, umarım nazarımdan başlarına bişey gelmez :))
Kapluşlarımı o kadar seviyorum ki, veremem sanırım kimselere.. umarım ben de zaman içerisinde onlara öyle bir yaşam ortamı ayarlayabileceğim..

Sevgiler


Şelale' Alıntı:
Buyuk bir plastik al. Cok pahali degildir. Isitici olmazsa olmaz. En fazla 50 tl olur. Birde kuru alan yapmalisin. Kuru alani isitacak birde lamba. Suyu hergun degistirmen faydali deyil. Filtre alicaksan cok ugrasmazsin. Filtre almazsan haftada 1 kere suyunu degistir. Suyunu tmamen degistirme. Yarisi felan kalsin
. Su dinlenmis olsun.


Buyul bir plastik kap al diyicektim
.



çok fazla ve çok çabuk kirletiyorlar kaplarını, yani o su sağlıklı olmaz diye düşündüm hep. 1 hafta içinde o su da odam da mükemmel kokabilir :)
 
Kaplumbağa sayısını iki olarak tutarsanız onlar için ileride güzel bir sistemi rahatlıkla kurarsınız.
Şimdide geçici bir sistemle başlamak gerekir.
 
Cvp: Kaplumbağamın gözüne çilek parçası girdi

su hacmi kaplumbağalara göre çoksa veya dış filtre kullanılıyorsa bu koku olmayabiliyor veya az oluyor. su değişimi kısmi yapılmalı, eğer akvaryum küçükse ve ciddi bir sorun yoksa en fazla yarısına yakın oranda temizlenebilir. büyük akvaryumlarda gerekli temizliği dış filtre yaptığı için değişime gerek olmuyor, sadece yüzeyde bulunan pislikler maşrapa ile alınarak temizlik sağlanıyor. bunun yanında buharlaşma etkisi ile azalan suya takviye suyun tazeliğini korumaya yardımcı oluyor.
 
Geri
Üst