Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları'nda Konjunktivitis Olgular ve Tedavi

Odontochelys

SKF Delisi
Katılım
30 Ara 2014
Mesajlar
885
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Cafer Tayer İŞLER
Muhammed Enes ALTUĞ
Faik Sertel SEÇER
Zafer CANTEKİN

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarında (Trachemys scripta elegans) sık görülen konjunktivitis vakaları tedavi edilmediği takdirde açlık ve ölümle sonuçlanabilir.Bu çalışma konjunktivitis teşhisi konan 11 kırmızı yanaklı su kaplumbağası üzerinde yapılmıştır.Klinik muayenede kaplumbağaların göz kapaklarında ödem,korneada bulanıklık,tek veya iki taraflı gözyaşı akıntısı ile görme kaybı ve iştahsızlık tespit edilmiştir.Göz konjunktivasından alınan sıvaptan yapılan mikrobiyolojik ekimlerde Aeromonas hydrophyla ve Pseudomonas türleri belirlenmiştir.Tedavide oral vitamin A (5.000 IU/L), %3’lük asit borik ve enrofloksasin (5 mg/L) solüsyonlarıyla banyo uygulandı.Tedavi sonrası tüm olgularda tam bir klinik iyileşme görüldü.Bu çalışmada banyo tarzında enrofloksasin uygulaması kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının konjunktivitis tedavisinde ilk defa denenmiştir.Sonuç olarak;kırmızı yanaklı kaplumbağalar ve egzotik hayvanların göz hastalıklarında enrofloksasin solüsyonu ile banyo tedavisi alternatif bir tedavi metodu olabilir.



Konjunktivitis/Konjonktivit : Göz kapağının içini kaplayan bir astar olan konjonktiva içerisinde oluşan enfeksiyondur.Bu enfeksiyona bakteri,virüs veya alerji neden olabilir.


Aeromonas Hydrophyla : Vibrionaceae familyasına ait,fakültatif anaerobik gram negatif,çubuk şeklinde olup özellikle su ortamlarında bulunan bir bakteridir.


Pseudomonas : Pseudomonas cinsi bakterilerinin çoğu doğada toprak ve sularda yoğun olarak bulunur.Bazıları bitkiler,hayvanlar ve insanlar için hastalandırıcı özellik gösterirler.
Pseudomonas'lar;idrar yolu,göz,dış kulak,orta kulak,yanık ve yara enfeksiyonları,menenjit,bronşit ve bornkopnömoni septisemi,osteomiyelit,psödomembranöz kolit gibi hastalıklardan izole edilebilirler.


Tedavide kullanılan %3’lük asit borik ve enrofloksasin solüsyonu için Baytril %2.5;oral Vitamin A takviyesinde ise Deepfix reptivit 30 ml kullanılmıştır.


Tedavi Öncesi 

mailto:/wccozk.png

Tedavi Sonrası

mailto:/k0j0g0.png

İndirilebilir İçerik (PDF)
 
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları'nda Konjunktivitis Olgular ve Tedavi

Tesekkurler paylas icin, gentaya bir rakip cikti artik bunuda onerebiliriz
Bu baytril isimli ilacta eczanelerde bulunabilen birsey mi acaba ?
 
Cvp: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları'nda Konjunktivitis Olgular ve Tedavi

yalnız burada bir uyarı yapayım borik asitli çözelti kati surette hayvan üstüne direk damlatılmamalıdır. su içine uygulanmalıdır.
 
Geri
Üst