Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ne tür besinler verebilirim?

HarryJames

Yeni Üye
Katılım
27 Ağu 2012
Mesajlar
4
4,5-5 yaşında bir su kaplumbağam var. yaklaşık 1,5-2 yıldır Vitaking'in su kaplumbağaları için olan Yemini kullanıyorum. Her gün 3 öğün olarak yaklaşık 7-8 parça yem veriyorum(her öğün kafası hacminde yem veriyorum). Bu miktar yeterli mi? Ayrıca farklı besinler vermem gerektiğini düşünüyorum. Ancak yem dışında neler vereceğim hakkında hiçbir bilgim yok yardım ederseniz çok teşekkür ederim.

Bir de bölümle alakalı değil ama konuyu açmışken sorayım dedim. Kaplumbağamın kabuğundan mayıs-temmuz ayları arası İLK KEZ bir şeyler dökülmeye başladı. Sudan çıkartıp temizledikten sonra kabını yıkarken kabuğu kuruyunca baktığımda da kabuğunda 1-2 mm çapında soyuklar olduğunu gördüm. Davranışları da tuhaflaşmıştı. Işıktan kaçıyordu, yem yemiyordu vs vs... Kaplumbağayı aldığımız dükkana gittik. Adamlar Mediko&Pet Kabuk Sertleştirici verdi. Kullandık. davranışları düzeldi. Kabuğunu daha henüz inceleyemedim. Tatil nedeni ile 1 aydır başka bir tanıdığımızda duruyordu. Sizce bu kabuk döküntüleri normal mi? Başka bir ilaca gerek var mı?

Şimdiden ilgilenen ve cevap yazan herkese teşekkürler :)
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

Aramıza hoş geldiniz :)
Öncelikle bakım koşullarınızı sormak istiyorum. Ve 4,5-5 yaşındaki kaplumbağanızın boyunun kaç cm olduğunu.
Vitaking sanırım yerli bir ürün.Ben Vitaking'i ara sıra kullanıp bitirmenizi ve bu konuda markalaşmış olan Sera'nın Raffy Vital ve Reptil Herbivor ürünlerini almanızı öneririm. Kaplumbağanıza karahindiba yaprağı, marul verebilirsiniz. Onun haricinde ev tipi beslenmeden kaçınmanızı öneririm.


Kabuğundan döktüğü şeyler aklıma kabuk değişimini ya da mantarı getirdi. Işıktan kaçma, yem yememe durumuda aklıma akciğer enfeksiyonunu getirdi fakat bu sadece bir tahmin. Kabuğunun bir fotoğrafını eklerseniz daha tutatlı bir tahmin yapılabilir.

Son olarak, kabuk sertleştiriciyi neden araştırmadan aldınız, merak ediyorum. Kabuk sertleştirici kullandıktan sonra kaplumbağanın davranışları düzeldi cümlenizle neyi kastettiniz onu da anlamadım. ''Kabuk sertleştiricilerin içinde inşaat malzemelerinde kullanılan silikat adında bir madde var''. Hatta öyle ki, bu cümle kabuk sertleştirici adını duyan her bilinçli kaplumbağa severin klişe olarak kullandığı bir cümle. 5 yıldır yaşattığınız varlığın neye ihtiyacı olduğunu araştırmadığınız için sert konuşmamı lütfen anlaşılır bulun.

Kabuk sertleştirici, kabuktaki gözenekleri tıkar, güneş ışığı alımını engeller. Güneş ışığı alımını engellemesi demek kalsiyumun sentezlenememesi demektir. UVB lamba kullanmıyorsanız ve kaplumbağanızı güneşlendirmiyorsanız bu cümle bir şey ifade etmez. Gelelim fasulyemizin diğer zararına. Kabuk sertleştirici, suya karıştığında kaplumbağanızın gözlerine büyük zararlar verir.

İşin teorik kısmını bırakıp örnek kısmına gelmek için can atıyorum açıkçası. Çocukluğumda oyuncak zihniyetiyle bana hediye edilen kaplumbağam, Pakize'm için kullandığım kabuk sertleştirici onun gözlerini ölene kadar açmamasına ve kabuğunun kağıda dönmesine sebep oldu.

Yapacağınız en sağlıklı şey, 11:00 den önce ve 16:00 dan sonra 20-30 dakika güneşlenmesini sağlamak. Gidip bir vitamin almak,yeme damlatmak ve yemin üzerine mürekkep balığı kemiği serpip miniğe yedirmek. Kabuğunun sağlıklı olacağını, iştahının düzeleceğini göreceksiniz.

Ama önce, ilk baştada belirttiğim gibi 4,5-5 yıldır ona nerede baktığınız hakkında bilgi verin.

İyi forumlar.
 
Cok buyuk yanlislariniz var.

Kaplumbaganiz buyuk ilk hataniz 3 ogun beslemek. Buyuk kaplumbagalar gunde yalnizca 1 ogun kafalari kadar beslenir ve haftada 2 kere ac birakilir. Lutfen bu duzeni uygulayin.

Sizin evde verilecek ayri bir besinden once acilen kaliteli bir yeme ihtiyaciniz var. Vitaking Turk uretimi bir markadir ve malesef kaliteli degildir. İcerdigini idda ettigi besinleri icermez. Kaplumbagalariniza yarardan cok zarari vardir. Biran once Sera, JBL, Tropical ve Tetra markalarindan 'birden fazla' yem aliniz. Kaplumbagalar tek cesit beslenmez. Kaplumbaganiz buyuk bu hemlerden biri 'bitkisel' olmaz zorunda.

Stick yem disinda verebilecekleriniz:
Yeşillikler ve Sebzeler

Sınırsız/Genel Olarak Verilebilecekler:
-karahidiba yaprakları
-körpe beyaz şalgam yaprağı
-yeşil kıvırcık salata
-kırmızı kıvırcık salata

Orta Seviyede Verilebilecekler:
-havuç
-yeşil bezelye
-hindiba
-karalahana
-balkabağı
-marul
-tatlı patates
-sakız kabağı

Nadiren Verilebilecekler:
-kara lahana
-hardal yaprakları
-kırmızı biber
-domates

Verilmemesi Gerekenler:
-horozibiği çiçeği
-pancar yaprağı
-çin lahanası
-brüksel lahanası
-brokoli
-lahana
-kereviz
-pazı
-frenk soğanı
-mantar
-maydonoz
-bezelye
-ıspanak
-ravent

Suda Yaşayan Verilebilecek Bitkiler:
-amazon kılıcı
-anacharis*
-su mercimeği
-frogbit*
-latin çiçeği
-su otu
-eğrelti otu
-su sümbülü
-su marulu
-nilüfer
-su civanperçemi
-starwort*


Meyveler

Sınırlı Miktarda Verilebilecekler:
-kavun
-mango
-papaya
-frenk inciri

Nadiren Verilebilecekler:
-elma
-muz
-böğürtlen
-yaban mersini
-turunçgiller
-üzüm
-şeftali/nektarin (Çekirdekleri çıkarılmalıdır.)
-armut
-erik (Çekirdekleri çıkarılmalıdır.)
-kiraz

Fakat dedigim gibi onceliginiz kaliteli bir yem almak olmali.

Kabuk sertlestirici ile kaplumbaganiza cok buyuk zararlar verdiniz. Bu forum basta olmak uzere bircok forumda bangir bangir bagiriyoruz ASLA kabuk sertlestirici kullanmayin diye. Kaplumbaganizin bu tip davranislar sergilemesi kabuk degisimiyle alakali degil. Sizin kabuk sertlestirici surdugunuzde duzeldigini dusunmeniz tesaduf yada yalnizca psikolojik.

Kabuk sertlestiriciler insaatlarda yapistirici olarak kullanilar silikat isimli maddeyi icerir. Yani kaplumbaganizin kabuguna ha uhu surmussunuz ha kabuk sertlestirici. En ufak bir fark yok. Surdugunuz urun kaplumbaganizin kabugundaki gozenekleri tikar. Tikanan gozenekler yuzunden kaplumbaganizin kabugu kuruyamaz bunun sonucunda mantar olusur. Yine tikanan gozenekler yuzunden kaplumbaganizin kabugu gunes isigi alamaz ve boylece kaplumbaganiz rasitizm hastaligina yakalanir. Bunlarin yani sira kabuk sertlestirici suyla temas ettiginde kaplumbagalarin gozlerini mahfeder. Size daha bircok zararini sayabilirim bunlar baslica olanlari. Lutfen kabuk sertlestiriciyi hemen cope atin, kaplumbaganizin hayatiyla oynamayin.


Ayni anda yazmisiz Belkizla :D
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

ya bu kabuk sertleştiricilerin satılmasının yasaklanması lazım !
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

Kaplumbağanın çapı 15 cm civarı.
Kaplumbağa akvaryumda ancak ara sıra kabuğundaki yosunları temizlemek için çıkartıyorum dışarı.

Açıkçası kabuk sertleştirici ile ilgili hiçbir bilgim yoktu. Dediğim gibi kaplumbağayı aldığımız yere sordum ve o adamlar da bu ürünü verdi. Zaten 2-3 kere falan kullanmışımdır. Gözlerinin gördüğüne eminim test ettim. Umarım 2-3 kullanma sonucunda kabuğuna zararı olmamıştır.

Kaplumbağaya günde 1 öğün kafası hacminde yem vermeye başlayacağım bundan sonra. Tokat'a malesef pek kaliteli ürünler gelmiyor ve yaptığım incelemeler sonucunda gelenler arasındaki en kaliteli ürünlerden birini seçtim. Kısa zaman sonra yemi bitecek zaten. O zaman yeniden bakarım daha belirttiğiniz ürünlere.

Önerileriniz ve yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Son olarak Kablumbağamın büyüklüğüne en uygun akvaryumu söylerseniz çok sevinirim :)
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

Tamam teşekkür ederim.

Kabuk sertleştiriciyi yapıştırıcı olarak kullanabilirim bir ara. ondan çöpe atmadım henüz. Onun dışında yem markası değişecek. Ayrıca 100 litrelik bir akvaryum ile şimdikini değiştireceğim. Önerileriniz için hepinize teşekkür ederim.
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

Akvaryum alırken balık akvaryumları gibi eni dar olmasın, en az 40cm en olursa kapluş da rahat eder.
 
70x50x40 yada 60x50x40 gibi ölçüler çok güzel olur. Tabi uygun cam kalınlığı ile.

Aslında hazır almayıp yaptırırsanız kuru alanıda hazırlatabilirsiniz.
 
Cvp: RE: Ne Tür Besinler Verebilirim?

AEK' Alıntı:
70x50x40 yada 60x50x40 gibi ölçüler çok güzel olur. Tabi uygun cam kalınlığı ile.

Aslında hazır almayıp yaptırırsanız kuru alanıda hazırlatabilirsiniz.

Yaptırmak isterim ancak benim istediğim boyutlara uygun adam gibi bir şey yaparlar mı orası belli değil işte. Verdiğiniz byutlara yakın bir şeyler almaya çalışacağım. Ancak günde 1 kere ve kafası büyüklüğünde yem vermeyi bir süre uyguladım. haftada 1 kere de aç bırakıyorum ama fazlasıyla oburlaşmaya başladı kaplumbağa. 7/24 yem versem yiyecek duruma geldi ne yapacağım bilmiyorum :S
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

Akvaryum imalatçıları yada camcılar yapar. Kaplumbağalar için daha uygun olan bu ölçüleri bulmak zor oluyor.

Sürekli yem istemesi normal bir davranış. Uygun öğünü vermek en doğrusu.
 
Cvp: Ne Tür Besinler Verebilirim?

Yetişkin kapluşlar için akvaryum suyunun sıcaklığı 26 derece civarı olmalı. Metabolizma hızına etki ettiği için hatırlatmak istedim.
 
Geri
Üst