Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

Drgemm

Bronz 3 Üye
Katılım
15 Ara 2015
Mesajlar
61
Merhabalar forumda yeniyim. Yaklaşık iki senedir baktığımız kırmızı yanaklı su kaplumbagalarımız bir ay önce gözlerini kapatmıslardı. Uzun bir tedavi sürecinden sonra bugun son olarak selcuk univ. Veterinerlik fakultesine goturdum. Veteriner hekim kurtulus hocamiz ufak bir operasyonla gozlerinin acilmasina yarximci oldu. Oncelikle hastalik surecinden soz etmek istiyorum. Arkadaslar gozleri ilk kapandiginda sis kirmizi ve kizarikti oncelikle ilk goturdugum veteriner hekim teramiycine pomad ve genta damla onerdi kaplumbagalirima iklimlendirmeve vitamin takviyesi basladim. Ardindan gozleri tedavi surecinde iyice sararmaya basladi. Bu surecte yemek yemediler. Ardindan gozleri acilmayinca baytril %2.5 akvaryum sularina ekledik. Gene duzelme cok olmadi. Bugun kurtulus bey muayenelerini yapti ve kaplumbislerimizin goz icinde tas olustugunu ve bunlari cerrahi olarak temizledigini belirTti. Ayrica 4 gun boyunca gunde 1 kez deri altina igne karisimi ayarladi ve bunlari yarin sabahtan itibaren yapmaya basliycam.... demek istedigim su: bu kaplumbagalara ilac dozlari ayarlanirken bile gramlarina gore doz ayarlamasi yapiliyor.. ve gercekten tedavi destek konusunda ciddi bilmediklerimiz olabiliyor. Forumdaki ilk konu basligim sabirla okudugunuz icin tesekkur ederim. Umarim bundan sonra forumda faydalanacagim ve paylasacagim konular olur...0
 
Geçmiş olsun. İlk gördüğünde burada yazsaydın uygun tedavi ile gerekeni çabuk hallederdik. Taşlaştığına göre bir aydan fazla olmuş. Diğer hastalıklar yanında göz kurtulması daha kısa ve kolay bir enfeksiyondur. Kulaklarda şişlik yok değil mi ?

Deri altı iğneyi ne için verdi başka bir problem mi var ve iğne yapmayı biliyor musun ? Gözleri şimdi görüyor mu ?

Akvaryumdaki sistem nasıl ısıtıcı filtre kuru alan ısıtıcı lamba var mı ? Bu konuda bilgi verirsen eksikleri tamamlarız.

Göz ve kulak iltihabına neden olan sebepler elimine edilmedikçe tekrar nükseder. Buna sebep olan şeyler akvaryumdan çıkarılmalıdır.

-Tabanda ara boşlukları olan çakıl varsa
-delikli büyük taşlar varsa dekor niyetine kullanılan petrol türevli ürünler ve uygun olmayan plastik bitkiler varsa
-renkli taş dekor vb varsa bunlar salınım yapar.
-filtre yok ve su durağan halde ise kir tabanda birikir.
-belli sürelerde su kısmi değişim yapılmıyorsa

Tüm bunlar göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakterin oluşmasına neden olur.

Ayrıca şebeke suyu kullanılıyor ve suda yüksek oranda klor varsa veya uzun süre değişmeyen sudaki yüksek amonyak göz kızarmasına neden olur. Gözlerini yakar.

Dış filtre kullanmıyorsan metilen mavisi alıp suya damlatmak olası bakterileri yok eder. Yalnız balıklardaki oranda damlatmıyoruz. Kaç litre su varsa ona göre damlatacağın miktarı yazayım.
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

Cem cevabın için teşekkür ederim.. Ön kol üst kısımdan subcutan enjeksiyon olarak uygulıycam, sanırım sistemik enfeksiyona neden olmuş... Aslında ilk başlarda ölüm kabı denilen fanusta bakıyordum, enfeksiyon geliştikten sonra tam bir akvaryum kurdum . YüZme alanlRı mevcut, aktif carbonlu bir filtre bulunuyor, ısısı 31 derecede sabit duruyor, kum alanım yok malesef... Isıtma lambası yok sadece floradan laöba mevcut yaklaşık 12 saat yanıyor... Ama uv ışık veren bi lamba bulmam lazım sanırım :( ... Ayrıca hastalıkları sürecinde forumu takip ettim, faydası çok fazla oldu ... Bu kınuda teşekkür ederim... Gözleri çok güzel açıldı ve şu anda dinleniyorlar :) akvarvumun fotoğrafını ekleyeyim... Dinlenme alanı konusunda bir kaç alternatif forumda buldum ancak kınyada bunu bulamıyorum :(
[/quote]
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

iğne sonrası ödem şişlik oluşursa bir daha yapma. ön kol manevra yem yeme kuru alana çıkma dahil en fazla kullandıkları ayaklarıdır bu sıkıntı yaratır. normalde arka ayak ön kısmından yapılıyor. ödem oluşması durumunda ayak arkaya doğru kasılır kullanamaz ama sıkıntı da yaratmaz. ama iğne yapma bu enfeksiyonun bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. hekim ön ayak demiş ise oraya yapabilirsin.

kuru alan olarak dikdörtgen yoğurt kabına yanlarından vantuz geçirip biraz daha yukarıdan yapıştırırsan bu belli boya gelene kadar hayvanları götürür sonrasında yeni akvaryuma geçeceksin. turtle pierin medium olanı sanırım akvaryuma sığabilir ek ayaklarıyla 30 cm yukarıya kadar kalkar. turtle bank önermiyorum onu fazla kullanamazsın. hayvanlar büyümüş. hayvanların ağırlığı yerinden attırır.

yukarıda saydığım göz ve kulak enfeksiyonuna neden olacak herşey var. en başta o tabandaki çakılları çıkar. yerine silis kum alacaksın. silis kumu hayvanlar yerler bu hem sindirim sistemindeki katı gıdaları parçalar hemde boşaltım sistemindeki olası parazitleri atmasını sağlar. kabız olma oranını azaltır. ayrıca bacaklarındaki eski derileri de kumu karıştırırken atarlar. ağır ve ufak taneli olduğu için kir yüzeyde kalır ve görünür. oyalanıp vakit de geçirirler.

filtrede aktif carbon derken siyah süngeri kastediyorsun sanırım. onun etkisi zararlı bakterilerde fayda sağlamaz. metilen mavisi al. şimdiki adı deep fix dezopur, bio-ichtyo veya contra-ichtyo da olur. özellikle su değişimleri sonrası iki damla damlatırsın. su değişimi akvaryumdaki ile emsal sıcaklıkta olacak. su ısıtıcı mutlaka al. su sabit sıcaklıkta olmalı. gündüz gece ısı farkları hasta eder.

aslında akvaryumunda ufak onu da büyütmende fayda var artık plaka atımı başlayacak mango kökü almakta lazım. alacağın zaman silis ve mango kökünün sterilize edilmesini anlatırım.

bu konuda benzer şeyleri yazmıştım. bu konuyu incelemen iyi olur. gerekli olanların linkini de yazdım.
mailto:/forum/konu-kaplumbagalarima-uygun-ekipmanlar.html
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

Teşekkür ederim cem , desteğini isticem :) aktif carbon küçük taneli carbonlar... Isıtıcı var ama gizli kuru alanları altında... Silis kumu ve mango kökü tefarik etmeye çalışcam , sanırım dip temizliği içinde bir filtre almam gerekcek , metilen blue için deep fix aldım , onu kullanıyorum şu an... Yrmek olarakda kurutulmuş karides ve yosun kullanıyorum ... Akvaryumu dahada büyütme imkanım yok, iğneleri yaklaşık 8 dzm civarında sc uygulamada ciddi çn ayak hareket azalmadı olmadı, sonuçta insülin iğnesi ile yapıyorum... Gözler bugün biraz daha iyi yemi bularak yemeye başladılar :) su derinliği konusunda terddütlerim var, çoğu fotoğrafta nerdeyse ağzına kadar su dolu akvaryumlar var... Bendeki su derinliği sence yeterli mi ? Yoksa kuru alanı sağlayarak suyu derinleştirmeli miyim ?
 
Carbon kullanım yeri ve miktarına bağlı olarak 1-1.5 ay kadar gider sonra değiştirilir. Senin filtre ufak ayda bir yenilersin.

Antibiyotikte doza dikkat et. Bu sefer böbrekten yana sorun çıkmasın.

Gözlerin açılması iyi görmediği zaman tedirgin olup strese giriyorlar. Bu da ne hareket etme ne de yem yeme isteği doğuruyor.

Mangoda şekil 10*35 cm gibi olsun hafif V gibi boşluğu olsun ki kaldırıp altına girerek kaşınabilsinler.

Su oranın az. Yukarıdan bir kuru alan ile su miktarını artırabilirsin.

Akvaryumun boyca uzunluğu yüzdüklerinde kas ve kemik gelişimine etki ederken derinlik ciğerlerini geliştirip su içinde daha uzun müddet kalmalarını sağlar. Öyle ki yavrular su yüzeyine yakın uyurlarken yetişkinler tabanda sabaha kadar nefes almadan uyuyabilirler.
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

Cem silis kumunu araştırıyom ama bir kaç renk ve çeşit var , hangisi uygun resim olarak gönderebilir misin ?
 
Silis sarımtrak ve beyaz olur. Başka rengi yok. Beyazı anlamayan için karıştırılabilir. Yerine mermer tozunu silis diye okutuyorlar.

Yukarda verdiğim link içinde silisin de linki var. Juendeki silis uygun ölçü olan 0.7 mm çapında.
 
1 mm'den kalını yemesi açısından uygun değil; 0.5 mm altı toz gibi olduğu için hayvanın kazması, eşelemesi zor olur. Ağır ve sıkı bir kumdur.
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

Ödem riski subkutan enjeksiyonda intramaskülere nazaran daha düşük ancak ilacın etki seviyesi de bu oranda azalabilir.

mailto:/v8qEN4.jpg
 
Şu anda iyiler bacak hareketlerinde kısıtlılık yok, 0.7 mm beyaz silis bulabildim... Yalnız onu baya temizlemem lazım sanırım ,bugün akvaryumu yeniden diZayn etcem. Tabanda kalın çakılları bırakıp üzerine silisi kurmayı düşünüyorum. Dip temizligi içinde vakumlu bir aparat aldım ... Kuru alan konusunu hala çözemedim ama :(silisin bir miktarını köşeye yığıp devamında da üzerine mevcut dinlenme alanlarını koymayı düşünüyorum :) bu gece bu işle uğraşcam sanırım bir altermatifte eski cam küçük akvaryumlarını cemin yaptığı gibi en tepeye yerleştirmek buda bir noltada çözüm olabilir diye düşünüyorum :) dün nöbetteydim :) kaplumbişlerime ulaşmak için sabırsızlanıyorum :)))
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

ön bacak için kabuk içini göstermişsin bazı veterinerler arka ayaktaki gibi direk bacağa uyguladıkları için problem çıkıyor. bunu bir kaç arkaşın hayvanında gördük. resim ile paylaşım yaptığın için teşekkürler.

çakılı komple çıkar hayvanlar eşelerken ayakları takılabilir taşları yukarı çıkarabilirler, kumu belli dönemler içinde havalandırmak için karıştırırız bu alt kenarlarda yosun birikimi veya hayvanlar karıştırırken gömdükleri kirlerin suya çıkmasını sağlar. çakıllar yine bu açıdan engel olur.

silisi yıkamaya gelirsek 2-3 kg biçiminde azar azar parti parti yıka. küçük ve deterjan vb kimyasal bulaşmamış bir leğene dök el yakmayacak sıcaklıktaki suda doldur boşalt yöntemiyle kumu mıncıklayıp karıştır suyu bulandıkça dök yeniden doldur. karıştırma sonrası bu sudaki bulanıklık gidene kadar bu şekilde devam et. kum temizlenince kaynar su dök. elini değmeden kaşıkla ara ara iyice karıştırıp soğumasını bekle. metilende damlatabilirsin ama gerekte yok kaynar su içinde ne varsa hepsi ölür zaten. bir de elini etrafı boyamamış olursun. soğuyunca son bir defa bir su ekleyip çalkalarsın. sonra yavaşça akvaryuma boşaltırsın.

kum akvaryuma konduğunda yine bulanıklık olacaktır bunu iç filtre bir günde toparlar. bir kısmıda tabana çöker. arada filtre süngerini temizlemen iyi olur. filtreyi maşrapa içine al, sonra fişini çekip akvaryumdan çıkarırsın. fişi önden çekersen vakumlama kaybolacağı için süngere yapışan toz suya tekrar dökülmesin. ya da işi biraz daha kısaltmak için bulanık suyu alıp yavaşça aynı ısıdaki temiz sudan yavaşça içine doldurursun. bunu bütün kumu doldurduktan sonra yaparsın. bu su değişimini ne kadar fazla yaparsan suyun berraklaşması o kadar çabuk olur.

bu birkaç aylık dönemde su değişimi yaparken kumuda karıştırırsın. kalan tozda bu şekilde gider tertemiz kum kalır geriye.
 
Evet akvaryumumun yeni hali hazır :) kum cidden çok tatli gösterdikuru alanıda eski küçük bir cam akvaryumun üzerine düz bir kaya alarak hallettim birazdan resimlerini göndercem :) filtre olayınıda yıkamadan yeniden koydum :) eski florası tam bozulsun istemedim ama zaten metilen mavisi ve actryl kerinide ekledim :) birazdan resimlerini paylaşcam ama çoklu yükleme yapamıyorum


Bu önden görünümü


Bu da üstten


Buda tosbik


Buda tosbiş
 
Hayvanlarda plaka açılmaları var tırnağının takıldığını çıkarabilirsin. Mesela birinci hayvanın ön orta kısımdaki plakası çıkmaya müsait. Bu arada birinci erkek ikinci dişiye benziyor. Tabi son anda değişebilir. Erkeğin (birincinin) göz kapakları böyle mi duruyor yoksa tam kaparken mi çekmişsin. Bu şekilde duruyor ise genta damlatman iyi olur. Göz içindeki pislikler çıksın. Pomad sürme o içindekileri çıkarmayacağı gibi göz çevresine kir yapıştırır. Gerçi tedavi ettiğin bu hayvan herhalde değil mi fazla bir şey kalmamış.

Akvaryum güzel olmuş kendini göstermiş. Kuru alanda öyle ama alan daralmış. Yalnız filtrenin altındaki taşı çıkar. Isıtıcı tarafındaki boşluk hayvanların giripte sıkışacağı gibi ise sıkıntı olabilir. Giripte çıkayım derken ısıtıcıyı yerinden sökebilirler. Isıtıcıyı filtrenin arka yanına alsan daha iyi olur.

Kuru alanın yanları komple kapalı sanırım. İçindeki o petrol ürünü zaman içinde koku yapıp kumu siyah renge çevirir. Onun yerine bir tane ipek yapraklı bitki koyabilirsin. Genişçe bir şey iyi olur. Bu camı algılamalarını da sağlar çarpmazlar. Yalnız cam kalınlığı nasıl o taşla birlikte hayvanların ağırlığını kaldırabilir mi kırılıp çökmesin. Bunun yerine iki tarafı tam kaplayacak U biçiminde 6 mm camdan sehpa yaparsan yani ön kısmı açık ayaklar sadece yan kısımlarda olursa kuru alanın altını da kullanmış olursun yer kaybı olmaz.

Bu sehpayı yaptırırsan taşı koyduğun taban camının altından yükü kaldıracak gibi sabitlensin ayaklar. Yani yük ayak camlara binsin.

Bir arkadaşa benim kuru alanın 5 mm'lik camından yaptırmıştık 100 tl tuttu. Rampa kenarları camlarıda kapattık. Bu da ek bilgi olsun.
 
Göz kapağı tam kapanırken çıkmış ama bunlar bi tirlü kuru alana çıkmıyolar :( filtre ve ısıtıcınun yerlerini değiştirdim ... Kuru alanın altını tam okarak kullanabiliyorlar :) önü açık cam akvaryum ... Akıntının yönünü cama verdim alttaki kayayıda değiştirdim :) ama bi türlü kuru alana çıkmıyorlR :(((
 
Isıtıcı lamba olmalı ısıyı algılamadan çıkmazlar. Hatta çıkış noktasına yönlendirirsen çabuk farkederler.
 
Isıtıcı lamba işinide hallettim şu an hastanede nöbetciyim yarın resimlerini göndercem cam akvaryumu tamamen öıkardım su seviyesini 30 cm civarında tutuyom
 
Cvp: Tosbişle tosbik gözlerini sonunda açtı

Kuru alanımı ywniden düzenledim ve son halini gönderiyorum


.


Drgemm' Alıntı:
Kuru alanımı ywniden düzenledim ve son halini gönderiyorum
 
Taşı alttan iyi sabitledin değil mi kayıp üstlerine düşmesin. Taşın üstünde mavimsi bir parça var o nedir. Taş parçası ise çıkar alanı gereksiz kaplamasın.

Tabandaki taşları da çıkar hayvanların kumu eşeleyerek dolaşacağı alanı kısıtlamış. Aralarında pislik biriktirecek boşluklar da var.
 
Geri
Üst