Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

yeni kuru alanimm:)

Cvp: yeni kuru alanimm:)

3 defa kullanma teşebbüsünde bulundum ama maalesef şans yüzüme gülmedi. Eğer kuru alanda uyumuyorlarsa kullanmana gerek yok Nil.
 
Cvp: yeni kuru alanimm:)

Night Glo nun mavi ve az ışık vermesinden başka bir numarası var mı Emre? 15 wattlık mavi gece lambaları 75 kuruş elektrikçide.


Hasta olmadıkları sürece çoğu kaplumbağa karada uyumaz zaten. Suda daha güvende hissediyorlar. Ama 1-2 gece gözlemle, ben de Emin gibi karada uyumayacaklarınıdüşünüyorum. Bence almana gerek bile kalmayabilir.
 
Benimkiler in isi b3ll3 olmuyo bazen kuru alanda bazen suda uyuyorlar :) bazen uyumadiklwrini bile düşünüyorum surekli bii kosturma icindeler maşallah:)
 
Cvp: yeni kuru alanimm:)

eminemre' Alıntı:
Night Glo nun mavi ve az ışık vermesinden başka bir numarası var mı Emre? 15 wattlık mavi gece lambaları 75 kuruş elektrikçide.


Hasta olmadıkları sürece çoğu kaplumbağa karada uyumaz zaten. Suda daha güvende hissediyorlar. Ama 1-2 gece gözlemle, ben de Emin gibi karada uyumayacaklarınıdüşünüyorum. Bence almana gerek bile kalmayabilir.



Isıda veriyor Emin Emre. Tek ışık olsa, yemişim o ampulü :smile:


Bu arada ortam karanlık veya loş olunca uyuma moduna girerler Nil. Dışarıdan direk bir ışık vurmadığı taktirde benimkiler direk mekanlarına kuruluyor. Biri filtre üstü diğeri kuru alan rampasına.
 
50 w olduğu için boyayı hesaba katarsan minimum 30 w soft ampul ışığı verir. Kuru alan gece su ile aynı olsa kafi. Yani 26-28 derece uygun. Fazlası zaten rahatsız ederdi. Gündüz kuru alanın 31-33 derece olmasının sebebi biliyorsun özellikle metabolizmayı dengelemek için. Detaya girmeye gerek yok, bildiğin konu. Gece zaten su ile aynı olmalı. Kurumayı biraz geç ama uygun sağlıyor Emin Emre.

Hasta olmasalarda dönemsek yada yaşsal olarak gece kullanımı bazen oluyor. Tür farklarıda etken. Örneğin benim çizgili haftanın en az beş günü gece kuru alanda uyur. Bazı haftalar tamamı. Su içerisinde uyursa kendini kuma gömer. Bu hayvan ilk geldiğinde bunu yapmıyordu ama kısa süre sonra bu düzene geçti.
 
Ben şanslıyım o zaman kuru alanım sabaha karşı 26 c derecenin altına hiç düşmedi. Tabi üstünün yarı kapalı olması eyken heralde. 15 watt gece lambası ile soğuk kış gecelerinde karayı suyla eşit tutabiliyordum. O zamanlar üstü açıktı tabi akvaryumun. Maksat zaten suya yakın bir sıcaklık elde etmek. Doğada bile geceleri kara sudan bir kaç derece aşağı düşer.

Özellikle bizim yazlığın oralarda çizgili bool olduğundan gözlemlerime dayanarak kaplumbağalar işlerini cidden biliyorlar :)


Alışkanlıklar çabuk değişebiliyor. Srnelerce marul yiyen kaplumbağa marulu reddediyor, veya bir dönem sürekli kuru alanda uyuyor dediğün gibi. Aslında tamamen ayrı bir tez konusu kaplumbağa davranışları. Yaşa göre de kişilikleri değişiyor.

Sanırım akvaryumda trk olduğunu ve kuru alanda zarar gelmediğini anladıklarında uyuma alışkanlıkları değişiyor. Sonuçta hrp tetikteler samiyede akvaryumun diğer ucuna fırlayabiliyorlar :) Hıza bazen şaşırıyorum ciddi ciddi sanki 3 senedir ben bakmıyorum.
 
Doğru söylüyorsun. Doğada kara su ısısından çok düşmüyor. Ama kışın su ısısını doğaaki gibi düşürmediğimiz için gece kuru alanda uyuyanlar için kaçınılmaz. Birde benim akvaryumlar komple açık tip olduğu için kuru alan seninki kadar sıcak olmuyordur. Bir etkende ben sıcağı sevmiyorum ve şu an dahi evde iki cam açık olmasada aralık duruyor. Sanırım akvaryumlar sebebi ile ev ısısı komşulara nazaran yüksek. Neticede oda ısısını 24 üzerine çıkarmıyorum. 26 derece su ısısında yüzeyden befes almak için 2 derece sorun değil ama uyurken gene az gelir diye lamba yakıyorum. Yazın bu konuda rahatım ama.

Alışkanlıkların değişkenliği konusunda net olarak katılıyorum. Bu arada tam üzerine bastın, benim çizgili tek yaşadığı içinde çok güvenlidir. Yattığım odada yaşaması ve erişkin olmasıda cabası. Beni en çok gören o. Salondakiler hafta sonu ve sabah yem verme dışında görmüyorlar.

Hız konusunda akvaryuma astronot attığımda gördüğüm hızı daha hiç tekrarlamadılar. Tamam bilinenin aksine suda gayet hızlı olduklarını, korktuklarında nasıl şuursuzca kaçıştıklarını biliyoruz. Ama bilinçli olarak balığı kovalarkenki süratleri inanılmaz. Tabi benim akvaryum boyutuda bu görüntüyü görmemi sağladı. Rahatça hızlanabiliyorlar.

Gerçekten başlı başına davranış, beslenme vs gibi değişken bir çok unsur barındırıyorlar. Sessiz dostlarımız :)
 
750 beygir Ferrari.. İstanbul'un ara sokaklarında da kullanırsın otobanda da :) Kesinlikle senin akvaryum çok sık rastlanmayacak (bir çok akvaristte dahi) büyüklünte ve canlıların için büyük şans. Doğaya en yakın davranışları senin gözlemleme şandın yüksrk.

Ama birşey itiraf ediyim, asma kat büyüklük cam kuru alan çok güzel ama en çok çizgilinin akvaryumunu sevdim. Sanırım doğal alan, dere çakılı ve kayaları hoşuma gidiyor. Cidden akvaryumlarını tanıttığın konuda en çok çizgilininlkini incelemiştim :)
 
Teşekkürler Emin Emre :) onların rahatı için ancak bu kadar yapabildim. Daha büyüğü kapıdan geçmiyordu. İlk düşündüğüm ebat 200x100x80 idi yani bunun iki katı hacim. Ama kapı eni vs geçiş için pay derken 75 cm olmalıydı. Bende eni 80 yüksekliği 70 yaparak yan çevirip soktuk. Asansörden inincede dönüş için dar alanda 2m boy fazla geliyordu, bunuda 150 cm de bıraktım :) Yani eve girişi tam oldu.
Evet, tamamiyle doğal hareketleri görmek çok keyifli oluyor. İnceleme açısındanda büyük avantaj.
Diğerleri su alanı olarak çok kullanışlı ama çizgilinin özellikle falez kayalardan oluşan kuru alanı bencede bir harika. Hatta ben diğer akvaryumları yaptırırken bunun akvaryumunada uygun tipte camdan daha farklı bir kuru alan yaptırmıştım ama ortamının doğallığını bozmaya kıyamadım :) Genelde resimlerde gözükmüyor ama çizgilinin akvaryumunda minare salyangozlarıda var. Gece çıkıyorlar kumdan. Çizgili bunları yemediği için sorun olmuyor. Reslerle olmamıştı. Gece o kayalara bitkilere ve su yüzeyinin üzerindeki bir çok yere turmanıyorlar. Bu akvaryumun ilginç ve güzel yönlerineden biride bu minareler.

Bir kaç sene geçsin. Hatta biraz daha erişkin olsunlar daha uçuk bir proje ile karşınıza çıkabilirim :)
 
Geri
Üst