Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağası

Su Kaplumbağası​

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası (aynı zamanda kızıl yanaklı su kaplumbağası olarak da bilinir), Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kaplumbağa nüfusunun % 70-85'ini oluşturan son derece hızlı üreyen bir türdür. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası genel olarak dünyadaki en verimli tatlı su kaplumbağası türüdür. Su kaplumbagası, evcil hayvan ticaretinde yaklaşık yılda 10 milyona kadar çıkan rakamlarla ihraç edildi. Birçok işletme sahibi, Su kaplumbağası nı sadece "evcil" değil, aynı zamanda sosyal olduğunu ve hatta özellikle genç yaşta büyütülmüşse iyi bir arkadaş olacağını söylüyor. Su kaplumbağası, boyunlarının kenarlarındaki parlak kırmızı işaretleriyle tanınırlar, bu da onları çekici bir evcil hayvan yapar ve albino, pastel ve lösistik morfların mevcudiyeti onları çok yaygın bir evcil hayvan yapar.

Su Kaplumbağası Doğal Tarih

Mississippi Vadisi boyunca (Illinois'den Meksika Körfezi'ne), bu güzel kaplumbağalar bir kütükten güneş ışığının tadını çıkaran sessiz nehirlerde, akarsularda, göletlerde ve derelerde görülür. Doğada, bu kaplumbağalar'lar yumuşak çamurlu dipleri ve bol su bitki örtüsüyle sessiz tatlı suyun tadını çıkarır. Sudan ve kayalardan çıkan kütükler harika akvaryum kuru alanı oluşturur. Daha soğuk iklimlerdeki su kaplumbağası, kışın kış uykusuna yatar, ancak bu, evde yaygın olarak önerilmeyen veya uygulanmayan bir uygulamadır. Birçok yeni kaplumbağa sahibi, evcil hayvanlarının akvaryumun dibinde hareketsiz veya yüzeyin üstünde yüzerken bulunduğundan endişe duymaktadır. Bu, su kaplumbağasının öldüğü anlamına gelmez! Bu tür genellikle uyurken bu pozisyonlardadır.

1975'te, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, Salmonella'nın yayılmasını ve doğal türlerin vahşi doğada yok edilmesini önlemek amacıyla, kabuğunun (üst kabuğu) 10cm den daha kısa olan herhangi bir kaplumbağanın satışını yasakladı. World Wide Web üzerinden kolayca erişilebilen bilgi çağıyla birlikte, özel yetiştiriciler kırmızı yanaklı su kaplumbağasını başarılı bir şekilde yetiştirmekte ve kuluçkaya yatırmaktadır.

Türkiyede ise 2014 yılında Orman ve Su işleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından su kaplumbağası ithalatı yasağı duyuruldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetim başlatıldı. Bu yasağın çıkma sebebi ise evcil hayvan bakmanın sorumluluğunu kaldıramayan kişilerin kaplumbağalarını doğaya bırakması oluşturdu. Doğaya bırakılan kaplumbağalar istilacı tür olarak değerlendirilmektedir.

su kaplumbağası


Su Kaplumbağası Fiziksel Özellikler​

Su kaplumbağası orta ila büyük tatlı su sakinleridir ve gözün arkasından başlayarak başın yanında belirgin ve çok belirgin kırmızı işaretler bulunur. Kabuk (üst kabuk) oval şekillidir ve arka bacaklara yakın kenar (arka kenar) hafif tırtıklıdır (çıkıntılı). Kırmızı yanaklı su kaplumbağası yavruyken , parlak sarı işaretler ve plastronlarla (alt kabuk) parlak yeşil kabuklar sergilerler. Yavrular ve yetişkinler olarak kabuk, sarı lekeler ve siyah lekelerle zeytin veya kahverengi bir renge dönüşür. Yaşlı erkeklerin kabukları tamamen kararmış olabilir, ancak her iki cinsiyet de yaşla birlikte koyulaşacaktır. Yavruların ve yetişkinlerin plastronu sarı renktedir ve her bir çizgi üzerinde tek bir koyu leke vardır. Baştaki karakteristik kırmızı işaretin yanı sıra, Su kaplumbağası uzuvlarından aşağı doğru uzanan dar sarı şeritleri vardır. Su kaplumbagası ayrıca sarı çene çizgilerine sahiptir.

İlişkili konu: Su Kaplumbağası: Tür Profili

Yeni Su Kaplumbağası Almak​

Tüm yeni su kaplumbağaların en az 60-90 gün boyunca evdeki diğer su kaplumbağalarından uzakta karantinaya alınması önerilir. Bu süre zarfında, hayvanların davranışları ve sağlık durumu izlenmelidir. Chicago Exotics, sahiplerine bu hayvanları bir sağlık muayenesi ve dışkı değerlendirmesi için karantina sırasında veterinere getirmeye şiddetle çağırıyor.

İlişkili konu: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası Sahiplenmek

Su Kaplumbağası Bakımı

Çocuklar ve yetişkinler için su kaplumbağası bakımı ne kadar büyükse o kadar iyidir. Bu türler yüzmeyi, güneşlenmeyi ve çevrelerini keşfetmeyi sever. Hatta birçoğu su yüzeyinde yüzen masa tenisi topları gibi eşyaların oyuncak olarak tadını çıkarır. Genç kaplumbağalar 75 lt uzunluğundaki akvaryumlarda bakılabilir ancak yavru ve alt yetişkin aşamasına geldiklerinde hızlı bir şekilde 150 lt damızlık akvaryumuna taşınmaları gerekecektir. Yetişkinlerin çoğu 350 lt bir akvaryumda mutlu bir şekilde yaşayabilirler.

Bazı su kaplumbagası sahipleri, evcil hayvanları için de özel akvaryumlar oluşturmayı tercih ediyor.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, zemini çıplak bir akvaryuma sahip olunması önerilir. Zenginleştirme veya estetik amaçlı substrat istenirse, büyük çakıl kullanılabilir. Haftalık dip çekimi yapılması şiddetle tavsiye edilir.

Su Kaplumbağası İçin Suyun Önemi Nedir?

Kırmızı yanaklı su kaplumbagası için su önemlidir. Bunlar yüzmeyi seven tatlı su kaplumbağalarıdır, bu nedenle klorsuz bir akvaryum suyu ve derinliği, kabuğun toplam uzunluğunun iki katına eşit olması gerekir. Kaplumbağa 10 cm uzunluğundaysa, suyun 20 cm derinliğinde olması gerekir. Suyu temiz tutmak için haftada bir suyun üçte birini değiştirin.

Su sıcaklığı 28 derece arasında tutulmalıdır. Isıtıcının en uzak noktasına derece konulması tavsiye edilir. Unutulmamalıdır ki kaplumbağalar her ne kadar akciğer solunumu yapıyor olsa da akvaryum suyunu içtiği ve ömrünün büyük bir çoğunluğunu suyun içinde geçirmektedir.

Su Kaplumbağası Akvaryumunda Aydınlatma Nasıl Olmalı?

Isıtma lambası, kuru alanın üzerinde olmalıdır. Güneşlenme alanları 32 derece olmalı ve kaplumbağalar için kolayca erişilebilir olmalıdır.

Çoğu sürüngenlerde olduğu gibi, Kırmızı yanaklı su kaplumbagası 12 saatlik gün ışığını ve 12 saatlik karanlığı simüle eden bir ışık döngüsüne ihtiyaç duyar. Yetişkinler için 5.0 ReptiSun ampul gibi yüksek kaliteli bir UVB ampulü ve yavrular ve genç kaplumbağalar için 10.0 ReptiSun ampul önerilir. Bu ampuller vücudun D3 vitaminini kalsiyuma dönüştürmesine yardımcı olur ve

Genellikle sürüngenlerin vücudunda mevcut kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan, vücudun kemiklerden kalsiyumu emmesine neden olan şekilsiz ve ölümcül metabolik kemik hastalığını önler.

su kaplumbağası akvaryumu


İlişkili konu: Kaplumbağalar Neden Güneşlenmeli?

Su Kaplumbağası Nasıl Beslenmelidir?


Su kaplumbağası oldukça etoburdur (eti tercih eder) ve yetişkin olarak omnivordur (hem bitki örtüsünü hem de et yiyen). Sağlıklı bir kaplumbağanın anahtarı diyetlerindeki çeşitliliktir. Yosun ve ördek otu gibi su bitkileri, kaplumbağalar tarafından sevilir, ancak çoğu sahip, yem olarak marul, kavun, muz, lahana, mango ve çilek sunar. Su mercimeği, marul ve su teri evde biraz titizlikle kolayca yetiştirilebilir ve zenginleştirme ve beslenme sunar. Küçük balıklar (Japon balığı değil), böcekler (cırcır böcekleri, solucanlar, kırmızı solucanlar) ve salyangozlar, diyetlerinin et kısmı olarak sunulur.

İlişili konu: Su Kaplumbağası Nasıl Beslenir

Kaynak: Erica Mede, CVT
Çeviri ve Revize: Ahmet Karakurt
 
Son düzenleme:
Geri
Üst