Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

15 dakika sıcakta kalınca

ozge35

Gümüş 1 Üye
Katılım
18 Tem 2013
Mesajlar
210
Arkadaşlar kaplumbağamı kabuğuna devit-3 sürdüğüm için ya 10 ya da 15 dakika balkona koydum malum hava biraz sıcak. Sık sık gidip kontrol ettim. Kuru bir yerde güneşin altındaydı. En son baktığımda çok hafif ağzını açmıştı sanırım sıcaktan. Hemen götürüp muslukta biraz yıkadım serinlettim su içti yıkarken susamış sanırım. Şimdi tekrar akvaryumuna koydum. Fakat biraz durgun gibi. Yanına gittiğimde normalde gözlerini bana çevirirdi, ama tek bir noktaya odaklanmış şekilde bakıyor, dikkatini zor çekiyorum. Sizce bir şey olur mu ? Şu an su yüzeyine yakın duruyor, pek hareket etmiyor. Isıtıcıyı da kapattım.


Arkadaşımın babası veteriner ona telefonla sorduk. Gerçi büyükbaş hayvanlara bakıyor fakat sıcakta kaldığı için uyuşmuştur dedi. Sizce de öyle midir ? Sudan kafasını çıkartıp nefes alıyor geri sokuyor suya çok anormal bir durum yok şu an ama sadece biraz hareketsizleşti gibi ve gözlerini bazen tek bir noktaya odaklıyor.
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Hatalı hareketler arka arkaya gelmiş. Öncelikle evde kontrollü ısıtma ile kabuğa sürülen devit işlemi yapılabilir.

Güneşlendirmede hava esintisiz olmalı ve bir tarafı gölgeye gelecek kapta suda bulunmalı. İstediği zaman suya girebilmeli. Bir konuda güneşlendirme öğle saatlerinde özellikle yazın bu güneşin tehlikeli saatlerinde olmamalı.

Bu kadar ısıya maruz kalmış hayvanı serin musluk suyuna sokmak ise tamamen hata olmuş. Kaç derece farka maruz kaldı ama hayvanın şoka girdiği belli. Bir süre gözlemleyin. Umarım hasta olmaz.
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

korkma ölümcül tehlikesi oktur biz uzun süre güneşin altında kalınca bilirsin ağırlık çöker bunalırsın onada öyle olmuştur sıcak nedeniyle ağırlık çökmüştür dinlensin sıcağın etkisi geçsin bişeyi kalmaz ama kısa süreliğinede olsa güneşe çıkarma kendine gelsin çokta dikkatini çekmeye çalışma yanından ayrılma ama bırak kendi haline dinlensin
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Normalde hep suyun içinde ölüm kabında güneşlendirirdim ama amacım 5-10 dakika tutmaktı devit-3 sürdüğüm için. Suya da temas etsin istemedim o yüzden. Muslukta yıkamaksa ne yapacağımı bilemediğimden o an. Ama iyi yaptım sanırım öyle yaparak musluk suyu soğuk değildi önce bakmıştım. Şu an kaplumbağa gayet iyi yemek falan yemeye hareketlenmeye başladı. Sanırım güneşin altında kalmaktan oldu. Halbuki yarısı gölge alandı ama ilk defa susuz güneşe çıkardığımdan oldu sanırım. Diğer arkadaşlar siz sakın böyle bi şey yapmayın. Bu da bana ders oldu :)
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Neyse şu an sağlıklıysa sorun yok. Ama son dediğin gibi mutlaka güneşlendirirken suya rahat girebilecekleri bir ortam olsun ve gölgelik alan
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Evet tamamen benim hatam her zaman suyun içinde güneşlendirirdim. Bugün de devit ile 10 dakika dursun kısa süre diye koymuştum. Sürekli bakıyordum 2-3 dakikada bir en son baktığımda fark ettim. Kısa süre de olsa susuz güneşe koymak çok yanlışmış
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Bir terslik olmadan atlatması iyi oldu.

Musluk suyuna doğrudan temas hiç bir zaman olmamalı. Musluk suyunu soğuk olmasın diye biraz sıcağıda açarak ayarlasakta biliyorsunuz bazen aniden ısınabiliyor yada soğuyabiliyor. O anda hayvan haşlanabilir yada çok soğuk suya maruz kalabilir. Bunuda herkes için tekrar belirtmiş olayım.
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Teşekkür ederim haklısınız tabi. O an çaresizlikten ben de onu yapabildim ama neyse ki kötü etkilenmedi şu an her şey normal :)
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

geçmiş olsun, soğukkanlı hayvanlar aşırı ısındığında ağızlarını açarak serinlemeye çalışır. böyle bir durum oluşmasına karşı yapılacak şey akvaryumdaki su ile yıkamak. sonra ağız çevresini su ile ıslatıp az miktar su içmesini sağlamak, gölge ve kuru serin bir yerde 10-15 dakika bekletmek gerekir. bu şekilde aşırı sıcağa bağlı susuz kalması vücudundaki hücrelerin susuzluk nedeniyle büzüşmesine neden olur. bir anda çok su içmesi ve dolayısıyla vücuduna giren fazla su, hücreler tarafından emilip depolanırken doyma noktasını olmadığı için patlayıp ölürler. buna su zehirlenmesi veya halk tabiri ile çatlama denir.

buna bağlı olarak hayvan şu an beyin ambolesi geçiriyor. sabaha toparlanır diye düşünüyorum. bir kaç gün hayvana dokunma akvaryumda dinlenip kendine gelsin.

bu söylediğim şeyler başta insan olmak üzere her canlı için geçerlidir. bu tip durumlarda su azar azar verilerek vücut daha doğrusu hücreler dengeye getirilir.
 
Cvp: 15 dakika sıcakta kalınca

Çok teşekkür ederim bilgiler için. Gerçekten bilinmesi gereken faydalı bilgiler. Başıma tekrar gelmez umuyorum. Ama gelirse de sizin dediklerinizi uygularım. Şimdi bile toparlamış gibi ama sabaha daha da iyi olur tabii. Sayenizde biz de öğreniyoruz bilmediklerimizi :)
 
Geri
Üst