RE: Neden..??
Elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım sorularınızı.
-Yabancı kaynaklarda haftada yaklaşık 5 saatlik güneşlendirme imkanı olanlar için uv lamba almalarına gerek olmadığı, düzenli olarak haftada 5-6 saat güneşin onlar için yeterli olduğu geçmektedir ki bu da belli başlı araştırmalar ve gözlemler sonucu elde edilmiş bir gözlemdir diye düşünüyorum. Doğalarında kaplumbağa güneşleneceği saati de süreyi de kendisi ayarlayabiliyor, yani aşırı bunaldığında hemen suya atlayıp serinleme imkanı var, sudan sıkıldığında çıkıp güneşlenip ısınma imkanı var bunu kendisi ihtiyacına göre ayarlayabiliyor. 4-5 saat boyunca aralıksız kuru bir yerde kalmıyor yani doğada, bunaldığında anında suya atlayıp bir süre yüzerek serinleyebiliyor sonra tekrar güneşlenmeye devam ediyor buna da kendisi karar veriyor. Ancak evlerimizde kaplumbağaları güneşlendirmek için doğal ortamlarındaki gibi bir düzeneğe sahip olmadığımız için hayvan bunaldığında suya atlayıp serinleyeyim diyemediği için kaçmaya çalışıyor kaptan tırmanıyor balkondan atlıyor vb. Hangimiz güneşlendirmek için yeterince geniş, hem kuru alan hem de su içeren, hem de güneş ışınlarının doğrudan gelmesine engel olmayan, yeterli büyüklükte kuru alanı ve yeterince fazla suyu olan bir düzenek ile güneşlendirebiliyor kaplumbağasını? İşte doğadaki imkanlar biz de olmadığı için ve hayvanın güneşlenme isteğine kendisinin karar verme şansı olmadığı, biz ne zaman nasıl istersek ona uymak zorunda olduğu, uymak zorunda bırakıldığı için günde 1-2 saat yeterli diyoruz. Yoksa herkes kaplumbağasını balkona bırakır ve 4-5 saat yanına adım bile atmaz sonra sonuç aşırı sıcaktan ölüm. 1-2 saat yeterli dememize rağmen sıcaktan ölen kaplumbağalar oluyor ilgisizlikten dolayı, 4-5 saat desek durum çok daha kötü olur. Doğadakilerin güneşlenme ve serinleme için sahip oldukları imkanlar bizlerde yok. Hatta doğadaki imkanların binde biri bile bizde yok bunu unutmamak gerek asla ve bu yüzden doğalarındaki davranışları evcil yaşama göre uyurlayıp ufak tefek değişikliklerle desteklemek gerek yoksa sonuçlar iç açıcı olmayabilir. Bu nedenle günde 1-2 saat güneş yeterli deniyor, çoğu yerli ve yabancı kaynak da bunu destekliyor araştırabilirsiniz. Günde 4-5 saat güneş demek hele ev şartlarındaki imkanlarla 4-5 saat gerçekten kötü sonuçlara yol açabilir.
-Sevme konusuna gelince şahsen onu bende bilemiyorum bayan arkadaşlar bu konuda düşkün oldukları için sebebi hakkında bizleri de aydınlatabilir diye düşünüyorum
-Suda nefes alamazlar ama koku alabilirler. Dikkat ettiyseniz yem attığınız zaman burunları hep suyun üzerindedir. Bu şekilde attığınız yemin kokusunu çok rahat alabilirler hatta su içinde bile olduklarında suyun dibine giden yemleri bile koklayarak bulabilirler. Yaşam alanlarının önemli bölümünü oluşturmaktadır su bu yüzden belki de yaşam alanlarındaki en ufak değişiklikleri bile koklayarak fark edebilmekteler. Doğadaki çoğu şey insanların duyularının dışında kalmakta. Karıncaların koku moleküllerini kullanarak yol oluşturmaları, arıların güneşin konumuna göre yön bulmaları ve 4 dakikada bir güneşin bir derece hareket etmesinin bilincinde olarak yön tarifleri için yaptıkları hareketleri her 4 dakikada bir değiştirmeleri, bazı balıkların üremek için doğdukları yeri bularak oraya geri gitmeleri, yırtıcı kuşların suyun içindeki bir balığı havadan görerek kırılma açısını bile hesaplayıp tek seferde yanılmadan balığı yakalayabilmeleri ve benzer daha bir çok konuda hala bilimin bile tam olarak açıklayamadığı şeyleri o hayvanlar yıllardır yapmakta. Bu nedenle bence kaplumbağaların su içinde bile koku alabilmeleri de garipsenmeyecek bir olay.
-Son sorunuza da pek bir şey demek istemiyorum sanki cevabı merak edilen bir sorudan ziyade bir eleştiri havasında olmuş. Belki de herkesin demek istediği anlatmak istediği şey farklı olduğundan ya da eklemek isteyecekleri bir şeyler olduklarından olabilir bence. Tamamen aynı cevabın verilmesi halinde bile en azından o kişi de aynı fikirde olduğunu göstermiş olur. Böylece soruyu soran kişi de daha da güvenebilir verilen cevabın doğruluğuna. Yani sorulan bir soruya verilen benzer cevaplar bence o kişi anlayamadığı için değil tam aksine konunun daha iyi anlaşılması için. Verilen aynı bir cevap bile o görüşü desteklediği için bence bir katkı sağlar konuya.
Gece gece güzel bir konu oldu merak edilen soruların cevapları üzerine düşünmek adına.