Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

2-3 Saat nasıl yeter ?

MissSevda

SKF Delisi
Katılım
27 Mar 2009
Mesajlar
887
Aklima birkaç soru takildi,

Neden kaplumbagalarimizi günde 1 - 2 saat günese çikarin deniyor, 1 - 2 saatin onlar için yeterli oldugunu nasil biliyoruz sordunuzmu kaplumbaganiza, akvaryumunda 4 saat araliksiz güneslenen bir kaplumbaga balkona çikarilip asil en faydali olan gerçek günes isigina neden en fazla 2 saat çikariliyor..??

Neden ele alinmayi sevmeyen kaplumbagalari israrla elimize alip birer tavsanmis gibi sevme ihtiyacini hissediyoruz..??

Kaplumbagalar suda nefes alamazlar peki nasil suya düsen yemi önce kokluyorlar, kokusu güzel gelirse öyle yiyorlar..??

Bir soruya neden herkes ayni cevabi veriyor, birkere çevap verildiginde o kisi anlamiyormu..??

Gece gece aklima takilan sorulardi :D

Edit furkan54ozan:Konu başlıgı konu içeriği ile alakalı olmalıdır!
 
RE: Neden..??

Elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım sorularınızı.

-Yabancı kaynaklarda haftada yaklaşık 5 saatlik güneşlendirme imkanı olanlar için uv lamba almalarına gerek olmadığı, düzenli olarak haftada 5-6 saat güneşin onlar için yeterli olduğu geçmektedir ki bu da belli başlı araştırmalar ve gözlemler sonucu elde edilmiş bir gözlemdir diye düşünüyorum. Doğalarında kaplumbağa güneşleneceği saati de süreyi de kendisi ayarlayabiliyor, yani aşırı bunaldığında hemen suya atlayıp serinleme imkanı var, sudan sıkıldığında çıkıp güneşlenip ısınma imkanı var bunu kendisi ihtiyacına göre ayarlayabiliyor. 4-5 saat boyunca aralıksız kuru bir yerde kalmıyor yani doğada, bunaldığında anında suya atlayıp bir süre yüzerek serinleyebiliyor sonra tekrar güneşlenmeye devam ediyor buna da kendisi karar veriyor. Ancak evlerimizde kaplumbağaları güneşlendirmek için doğal ortamlarındaki gibi bir düzeneğe sahip olmadığımız için hayvan bunaldığında suya atlayıp serinleyeyim diyemediği için kaçmaya çalışıyor kaptan tırmanıyor balkondan atlıyor vb. Hangimiz güneşlendirmek için yeterince geniş, hem kuru alan hem de su içeren, hem de güneş ışınlarının doğrudan gelmesine engel olmayan, yeterli büyüklükte kuru alanı ve yeterince fazla suyu olan bir düzenek ile güneşlendirebiliyor kaplumbağasını? İşte doğadaki imkanlar biz de olmadığı için ve hayvanın güneşlenme isteğine kendisinin karar verme şansı olmadığı, biz ne zaman nasıl istersek ona uymak zorunda olduğu, uymak zorunda bırakıldığı için günde 1-2 saat yeterli diyoruz. Yoksa herkes kaplumbağasını balkona bırakır ve 4-5 saat yanına adım bile atmaz sonra sonuç aşırı sıcaktan ölüm. 1-2 saat yeterli dememize rağmen sıcaktan ölen kaplumbağalar oluyor ilgisizlikten dolayı, 4-5 saat desek durum çok daha kötü olur. Doğadakilerin güneşlenme ve serinleme için sahip oldukları imkanlar bizlerde yok. Hatta doğadaki imkanların binde biri bile bizde yok bunu unutmamak gerek asla ve bu yüzden doğalarındaki davranışları evcil yaşama göre uyurlayıp ufak tefek değişikliklerle desteklemek gerek yoksa sonuçlar iç açıcı olmayabilir. Bu nedenle günde 1-2 saat güneş yeterli deniyor, çoğu yerli ve yabancı kaynak da bunu destekliyor araştırabilirsiniz. Günde 4-5 saat güneş demek hele ev şartlarındaki imkanlarla 4-5 saat gerçekten kötü sonuçlara yol açabilir.

-Sevme konusuna gelince şahsen onu bende bilemiyorum bayan arkadaşlar bu konuda düşkün oldukları için sebebi hakkında bizleri de aydınlatabilir diye düşünüyorum :)

-Suda nefes alamazlar ama koku alabilirler. Dikkat ettiyseniz yem attığınız zaman burunları hep suyun üzerindedir. Bu şekilde attığınız yemin kokusunu çok rahat alabilirler hatta su içinde bile olduklarında suyun dibine giden yemleri bile koklayarak bulabilirler. Yaşam alanlarının önemli bölümünü oluşturmaktadır su bu yüzden belki de yaşam alanlarındaki en ufak değişiklikleri bile koklayarak fark edebilmekteler. Doğadaki çoğu şey insanların duyularının dışında kalmakta. Karıncaların koku moleküllerini kullanarak yol oluşturmaları, arıların güneşin konumuna göre yön bulmaları ve 4 dakikada bir güneşin bir derece hareket etmesinin bilincinde olarak yön tarifleri için yaptıkları hareketleri her 4 dakikada bir değiştirmeleri, bazı balıkların üremek için doğdukları yeri bularak oraya geri gitmeleri, yırtıcı kuşların suyun içindeki bir balığı havadan görerek kırılma açısını bile hesaplayıp tek seferde yanılmadan balığı yakalayabilmeleri ve benzer daha bir çok konuda hala bilimin bile tam olarak açıklayamadığı şeyleri o hayvanlar yıllardır yapmakta. Bu nedenle bence kaplumbağaların su içinde bile koku alabilmeleri de garipsenmeyecek bir olay.

-Son sorunuza da pek bir şey demek istemiyorum sanki cevabı merak edilen bir sorudan ziyade bir eleştiri havasında olmuş. Belki de herkesin demek istediği anlatmak istediği şey farklı olduğundan ya da eklemek isteyecekleri bir şeyler olduklarından olabilir bence. Tamamen aynı cevabın verilmesi halinde bile en azından o kişi de aynı fikirde olduğunu göstermiş olur. Böylece soruyu soran kişi de daha da güvenebilir verilen cevabın doğruluğuna. Yani sorulan bir soruya verilen benzer cevaplar bence o kişi anlayamadığı için değil tam aksine konunun daha iyi anlaşılması için. Verilen aynı bir cevap bile o görüşü desteklediği için bence bir katkı sağlar konuya.

Gece gece güzel bir konu oldu merak edilen soruların cevapları üzerine düşünmek adına.
 
RE: Neden..??

Haha boyle arasira manyak sorular takiliyor kafama simdi gelelim. Birinci cevabiniza ben bu soruyu sordum cunkuuuu eveeet cevap geliyooor :D bu kapta 2 saat guneslendirmeyi sadece benim milletim yapiyor. Bu hollandalilar kaplumbagalarini cimento karistirdiklari kaplara koyup su doldurup taslardan kuru alan yapip kislari haric her mevsimde disarida tutuyor oda 15 cmi gecmis kaplumbagalarda 10 cm olanlar sadece yaz aylarinda ondan kucukleri disarida kalamazlar hastalik vs gibi seyler biri birakmista 4 cmlik hayvani oda olmus zavalli. Uzerine tel gecirdikten sonra niye birakmiyorsunuz yazlari balkonda dursun. Surekli iceri disari almak cok stresli bir prosedur degilmi yani hayvan stresten haric ne anliyor alisana kadar?

2. Cevap gayet net acik :D 3.de acik ama halen aklim almiyor acaip hayvanlar suda nefes alamiyorlar ama koklama var.

4.de bir elestiri oldugunu dusunmeyin asla oyle bir amacimda yok zaten yine bu olayi sadece bizim millette gordugum icin merak ettim sordum.

birde su var kaplumbagalar neden duz cama dogru yuzerler (kimse uzerine alinmasin lutfen) bizi enayi yerine koyarlar :D bu hareketi yaptiklarinda aciktiklarini dusunmemizi saglayip yem yerler haha hic bu sekilde dusundunuzmu. Biz o hareketin ne oldugunu ogrenene kadar kanariz bu hareketlerine sonra biz onlardan daha akilli oluruz :D leyla bunu bir kac kez dener bende tik olmayinca amaaan vermezsen verme diyip guneslenmeye baslar :D
 
RE: Neden..??

Ordaki insanların imkanları ile burdakilerin imkanları çok farklı hem bu 1-2 saat güneş olayı sadece buraya özgü de değil pek çok yabancı kaynakta geçmekte incelerseniz ulaşabilirsiniz. Ufacık akvaryumlar içinde strese girmeyip çok mutlu olduklarını mı düşünüyorsunuz zaten o hayvanların, yani biz hatayı en başta onları 50-100 litreye hapsederken yapıyoruz. Bu yüzden güneşlendirme için ayrıca strese giriyorlar bu kötü değil mi diye düşünmek bana mantıksız geliyor çünkü akvaryumda da çok mutlu olduklarını söyleyemeyiz onların. Ayrıca Türkiye de geceleri yaz olsa bile sıcaklıklar bayağ düşmekte yaz boyu balkonda kalması kaplumbağaların üşütmesine neden olabilir. Burada bile gündüz 30-32 derece iken gece 15-16 ya kadar inebiliyor bu kadarlık bir sıcaklık değişimi de onları kolayca hasta edebilir. Uygun şartlar ve imkanlar altında günde 1-2 saat güneş en iyisi tabi bunun için uygun imkanı olmayanlar da diğer alternatif yolları deneyebilir. Güneşlendirmeyip, uv lamba almazsanız, vitamin ve kalsiyum takviyesi yapmazsanız tabi ki olumsuz etkileri görülür bunların. Ancak güneşlendirmeden de herhangi bir sorun yaşamadan yıllardır sağlıklı bir şekilde yaşayan çok kaplumbağa var önemli olan bir şekilde onların gerekli vitamin ve kalsiyumu almalarının sağlanması tabi güneş en doğal ve en güzel olanı. İmkanınız yoksa alternatif yollar da uygulanabilir elbette. Bu yüzden özellikle burda yazları balkonda bırakılması taraftarı değilim hayvanların aşırı sıcak ve soğuk farklarından dolayı üşütme riski oldukça fazla, uygun şartlar altında minumum strese sokacak şekilde güneşlendirme yapılabilir imkanı olmayanlar da alternatif yolları deneyebilir.

Doğada bilimin açıklayamadığı çok şey var, bazı şeyler insanların anlama kapasitesinin dışında kalıyor. Bu yüzden suda koku almaya da şaşırmamak gerek, ilginç bir özellik tabi pek çok hayvanın sahip olduğu diğer özellikler gibi.

Bizim millet biraz daha sıcak kanlı, ilgili ve yardımsever olduğu için sadece bizde görüyorsunuz diye düşünüyorum dördüncü sorunuzdaki durumu :)

Cama doğru yüzme hareketi bir noktadan sonra koşullu şartlanma haline geliyor. Hayvan sizi görünce yem vereceğinizi düşünerek hemen hareketlenip bu isteğini belli ediyor. Pavlov'un köpekleri ile yaptığı deneydeki gibi yani, zil çaldığında yemek geldiğine şartlanan köpekler bir yerden sonra zil çaldığında yemek gelmese bile salya üretir hale gelmişler. O cama doğru yüzme hareketi de benzer bir koşullu şartlanmanın göstergesi. Zaten bir su kaplumbağasının yem istemek için yapabileceği başka bir hareket de yok yani bir kedi köpek gibi olmadıkları için en fazla hareketlenip size doğru yüzmeye çalışıyorlar haliyle.
 
RE: Neden..??

Kaplumbagalar suda nefes alamazlar peki nasil suya düsen yemi önce kokluyorlar, kokusu güzel gelirse öyle yiyorlar..??

bu gerçekten mantıklı bi soru :)
 
RE: Neden..??

Guneslenirken 2 saatin niye az oldugu aklima yeni geldi en olmadik zamanda aklima neler geliyor ya. Gun boyu guneslenirken midelerindeki yemi eritiyorlar bu yuzden burdakiler dokunmuyor 4 saat araliksiz gunesleniyorlar benimkide oyle kuruluktan neredeyse kabugu çatlayacak halen bir keyif icinde gunesleniyor yakinda rekor kiracaz :D
 
Geri
Üst