Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

3 Yaşındaki Kaplumbağam Kış Uykusuna Yattı!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

grain

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

3 yıl önce henüz küçükken sahiplendiğim iki adet kaplumbağalarımı bugün hareketsiz olarak buldum. Kış uykusuna yattıklarını düşündüm. Ancak bir tanesi maalesef ölmüş... Gözü cansız halde açıktı, ilerleyen saatlerde de suda kanlanma gördüm, akabinde de morarma, şişme baş göstermeye başlayıp öldüğünden emin olunca gömdüm... Kış uykusuna yatmak isterken fazla ısı kaybetmesi sonucu kaybettiğimi düşünüyorum.

Ancak iyi haber şu: Diğer kaplumbağamda ölüm belirtisi yok. Şu anda gözleri kapalı bir şekilde öylece duruyor, uyuduğunu düşünüyorum. Diğeri kış uykusuna girmeyi başaramazken bu başarmış gibi görünüyor. Okuduğum kadarıyla 6-7 yaşından önceki kaplumbağaların kış uykusuna yatmaması gerekiyormuş ancak ev yeterince soğuk olduğundan dolayı yattı sanırım. Çok istememe rağmen ısıtıcı ve lamba kullanamıyorum, veterinere dahi götüremiyorum, ailem maddi durumları öne sürerek maalesef bu konuda beni ciddiye almıyor...

Sorularım şunlar:

1. Bu hayvanı kış uykusundan uyandırabilir miyim? Uyandırmamın bir sakıncası var mı? Yoksa artık uyanması için 3-4 ay sonrasını mı beklemem lazım? Sürekli sıcak su masajı yapsam bir işe yarar mı?
2. Eğer aylar sonrasını beklemem gerekiyorsa, bu süreçte onu nasıl hayatta tutabilirim? Yaşama şansı var mı? Uyanamaz diye korkuyorum. Besin olayını ne yapmak lazım?
3. Biliyorum, ısıtıcı, filtre ve lambayı kesinlikle önereceksiniz. Ancak bunların hepsini alacak durumumuz maalesef pek yok. Bunların fiyatları nedir ve nerede bulabilirim? Para biriktirmek için beklesem kaplumbağanın hayatı için geç kalır mıyım?

Yardım ederseniz çok sevineceğim. Umarım bir çaresi vardır. Bir tanesini kaybettim, en azından bunu hayatta tutmayı çok istiyorum...

Hayvanlar kış uykusuna kademeli ısı düşüşü ile hazırlanır ve yağ depolarlar kış uykusuna 15 derece altına düşünce girerler ama 8-10 derece altına düşmemeli. Doğal ortamlarında kuru yaprak ve kar altında uyurlar.

Bulundukları ortam kaç derece ?

Evde hayvanları kış uykusuna yatırmayız. Eğer uyumuş ise sakın dokunma.

Sakın sıcak su işine girme. Su mutlaka sabit ısıda olmalı. Farklı ısıdaki sular hayvanı hasta eder. Hayvanda yaş değil boy önemli. Kaç cm boyda bilmiyorum ama normal şartlarda en az 12 cm kabuk boyu üstünde olmalıydı.

Elzem olan malzemelerin hiçbiri yok. Sanırım yem çeşitleri de.

Netten ürünleri daha ucuza alırsın toplamı 100 tl'yi civarıdır. Tabi akvaryum işi de var küçükse yenilenmeli.

Diğeri başka bir sebepten ölmüş olabilir. Yiyecek neler veriyorsun.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri