Göz enfeksiyonuna sebep olacak herşey var. Akvaryumdaki o renkli taşları çıkar onlar salınım yapar ve aralarına pislik alıp kulak ve göz enfeksiyonuna neden olan zararlı bakteri kolonileri oluşturur. Kaplumbağalarda çakıl taşı kullanmıyoruz. Aynı şekilde kuru alanı da boşaltıp halı kaydırmaz koy. Hayvan paniklediğinde suya hızlı biçimde kaçmaya çalışır. Bu taşlar hayvana engeldir. Bunların hepsi göz enfeksiyonuna sebep. Bulunduğu ortam her türlü kirden arınmış olmalı. O taş ve kabuklar derisini ve kabuğunu da tahriş eder. Akvaryum tabanında silis kum kullanırız ama hayvan daha küçük şu an tamamen boş durabilir. Siliste vitasand marka iyidir.
Bu hayvanların tükürük bezi yoktur dolayısıyla kuru alanda yem yiyemez yemi ya suya at yada kaçmıyorsa elden ve yine suda iken ver.
Metilen mavisi var ise suya 2 günde bir, bir damla damlat. Su temiz olmalı. İç filtreyi kontrol et eğer kir yoğunluğu fazla ise haftada iki kez temizlemen iyi olur.
O spot ampul güçlü ise hayvanı kızartır. Kuru alana altına gelecek şekilde derece yatır. Evde kullanılan cam derecede olur. Yarım saat sonra bak. 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlarsın. Yavru hayvanların derisi incedir. Isıdan çabuk etkilenir. Yetişkin hayvanlar gibi vücudunu kullanabilme yetisi gelişmemiştir. Su kaybına bağlı beyin uyuşursa olduğu yerde mayışıp kalarak ölebilir. Spotlar bu açıdan tehlikelidir. Bu sebeple hayvanı ölenler oldu. Onun yerine bauhausta ecolite halosoft 52 W veya tekzende wiselite halogen energy saver 40 Wattı sanırım bunlardan birini kullanabilirsin. Bu ampuller softtur. Işık gözlerini rahatsız etmez.
Gözü kapalı ve içi iltihap dolu. Gözünü aralamaya çalışarak içine damlatmaya çalış. Kulak pamuğuna genta döküp göz kapağı üstünden bastırmadan hafifçe ovala masaj yap. Göz kapağı açılmadığı sürece ilacın faydası olmaz. İçine nüfuz ederek pisliği atması lazım.
Ağzına da sabah akşam birer damla damlat. Yem yiyor ise ilk vereceğin stick yeme bir damla damlatıp ver. Böyle daha kolay olur hayvan strese girmez.