Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ağız içinde turuncu birşey.

Kaplumbağacibasi

Bronz 4 Üye
Katılım
15 Şub 2013
Mesajlar
44
İyi günler tam yaşını bilmedigim tahminimce 5 aylık 2 kaplumbağam var. Bir tanesi gayet hareketli ve büyürken otekisi daha sakindi ama bugüne kadar hiçbir sorunu yoktu. Digerinden çok iştahlı olmasına rağmen biraz yavaş büyüyordu. Digeri günde 15 20 saat yüzerken bu 10 15 saat yüzüyordu. Son 4gun içerisinde genel durumu bozuldu kuru alandan inememeye başladı. Sürekli ağzı açık geziyor birşey yemiyor suya bırakınca halsizce kuru alana çıkıyor. Muhtemelen pnomoni olduğunu düşünerek 12 saatlik 33drce (doksosiklinli)karantina kürüne aldım 2 gündür sadece kıyma yiyor. Vitaminide sürekli suyuna damlatiyorum. Biraz hareketlendi kaçmaya bile çalıştı yanlız ağzının içinde turuncu etrafı beyaz muhtemelen dilinde şekil bozukluğu var. Bunun ne olduğunu bilen var mi? Ayrıca kıyma yenmesi sizce olumlu mu? (not: ısıtıcı filitre akvaryum kurualan ısıtıcısı uv lamba hepsi var)
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Bence kıyma verilmemeli. Belki ayda bir kez. Hastalık ve dildeki durum için veterinere göstermenizi öneririm. Belki iltahap tarzı bir durumdur. Şekil bozukluğu olsa muhtemelen doğuştan olurdu.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Ağzını sürekli açıt tutması solunum güçlüğü çektiğini gösteriyo, büyük ihtimal akciğerleri iltihap dolu. Bence kıyma yiyebilmesi olumlu bi gösterge eğer çok ağır bi enfeksiyon olsaydı hiçbirşey yiyemezdi. Umarım iyileşir.
 
Ya veterinerler çok anlamıyor. Doksisiklin çok geniş spektrumlu bir antibiyotik eğer iltihabi bir durumsa giderecektir. Daha başka birşey ise biopsi almak isteyecek o durumda ben istemiyorm çünkü daha çok küçük muhtemelen tolere edemez. Zaten küçükken diğeri yem sanıp kuyruğunu kopardı o kuyruk iyileşene kadar büyümesi geri kaldı. Kıyma mevzunda ise reptomin yemiyor ne yapayım mecburen hiç yoktan iyidir diyerekten. Bu arada üniversite yillarimdan kalan bir bilgi ile doksisiklin b.k ile atılır tekerlemesi kaldı. :) yani demem o ki karaciğer ve böbrek metabolizmasını bozmaz ama gentamisin streptomisin gibi aminoglikozit turevleri pur böbrekten metabolizma görür bu sebeple böbreğe çok toksiktir. Kullanmak zorunda kalan arkadaşlara bu yüzden tetradoks öneririm.


Bu arada stomatit olduğunu düşünüyorum. Stomatit hakkında bilgisi olan var mi. İnsanlara c vit eksikliginden oluyor.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

veteriner küçük olduğu için antibiyotik iğne yapamaz ama suya veya yemine damlatarak verebileceğiniz. şırıngada antibiyotik verebilir. eti kesin, vitaminle karışık kuru yem (stick) verin. karideste olur. kuru yemin içinde de az miktarda vitamin vardır.
ağzını açık tutması yara olmasından mıdır. akciğer sorunu mudur. bilmek lazım. anlattığınıza göre bizdeki af'a benziyor. stomatit mide iltihabı mı oluyor stomach'tan düşündüm, eğer öyle ise en iyi ilacı ot türevleri ama hayvan onları yiyecek çağa gelmemiş genede ufak bir marul veya kıvırcık atın. belki yerse sindirim sistemide çalışır.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Sticki ağzına sürmüyor. Mecburen yarim tablet tetrdoksu 2 litreye atıp 33derecede 10 12 saat içinde bırakıyorum. Sadece et yiyebiliyor ama oda şimdi ishal yaptı. Napicam bilmiyorum. İyi bir stick yedirme yöntemi olan var mi? Karidesi bu arada eskiden evvelden sevmez. Stoma: delik stomatit ağız boşluğu iltihabi.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

sera raffy p ve sera carnivor protein ağırlıklı yemler. bunları bir dene. hatta yiyene kadar zorla. bunlar emici yemler vitamin damlalarını rahat emer özellikle bulabilirsen sera vitamini al. bir vitamin alsa gerisi gelir.
acaba ciğerdeki iltihap ağzına mı geldi o şekilde gözüktü. akciğer iltihabının son evresinde kafasını ileri doğru atıp ağzını açıp kapar gibi yapar. böyle bir işaret var mı ?
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Aynen öyle yapıyor nasıl son evreye geldi anlamadım gece halsizlesti sabah tedaviye başladım o kafayı öne verip nefes alma çalışmaları başladı. O turuncuyuda orda farkettim. Hiç gitmiyor böyle dil gibi bişeyleri varya ağızda işte o turuncu olmuş büyümüş birde. Tetrayi çok seviyorlar reptomin ama bakmıyor bile sticke yarın raffy p yi deniyim. Ölmezse.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

benim iki kaplumbağada akciğere bağlı öldü ama bu dil meselesini ilk defa duydum acaba dediğin gibi dili büyüdüğü için mi böyle birşey yapıyor. dilleri yavru ağzı renginde benimkilerin yani normal rengi o. başka bir sıkıntısı var gibi. ek olarak akciğerde olabilir.
 
Yavru ağzı ya doğrudur muhtemelen benim su an akcigere odaklanmam lazım. Sence olme ihtimali çok yüksek mi? Birde tedaviye yanıt verdiğini nasıl en iyi anlarız?
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

karamsar olma, son evre dediğim orta ve ağır olan durumları ortak konuda değerlendiriyorlar. uv lambam var diyorsun, karma mı, uva mı, uvb mi ? ısıtıcı lamba kullanıyorum dediğine göre karma olmalı. onu 4-6 saat arası; ısıtıcı lambayı 10 saat kadar açık bırakabilirsin. hasta oldular mı kuru alandan inmiyorlar. akvaryum suyu 28-30 derece arası olsun. ilacı uyguluyorum demişsin. aslında o ilaçtansa veterinerden şırınga içinde antibiyotik alsan iyi olur gibi; bana içeriğini söylemedi. ama kulak iltihabında faydasını görmüştüm. alabilirsen seranın vitaminini al. o vitamin doğal ürünlerden elde edilmiş vitamin; eczanedekiler gibi yapay değil. hergün ilaçla aşağı yukarı 12 saat arayla olmak üzere hani birini sabah birini akşam gibi. 24 saatte bir vitaminden yemine bir damlanın faydası büyük olur.

tedaviye yanıt vermesini de yem verdiğin zaman suya kendiliğinden inip hem yemi yemesi hemde bir müddet yüzmesiyle anlarsın. ben küçük olduğu için raffy p'yi kırıp veriyordum. ağız açma olayı varsa açarken vitamini ağzına damlatmak daha iyi. yem suya değdi mi vitamin akıyor. vitamini verdikten sonra elinde tutup kafasını havaya doğru tutarak yarım dakika bekle yutabildiği kadar yutsun. yoksa bıraktın mı hemen suya inip ağzını çalkalıyor. geçmiş olsun.
 
Teşekkürler çok. Bu arada ben izole edip yeni ufak bir akvaryum kurdum ısıtıcıyi 33e sabitledim. Akvaryumum üstünü çok az yer açıkta bırakacak şekilde kapıyorum ve çok kuru alan şansı tanımadım neticede 32 der kuru alanda kaptı enfeksyonu. Ev ortami esinti olabiliyor. Sürekli suda arada dolasiyor arada ısıtıcıya çıkıp vücudu suda kafasi suyun dışında duracak şekilde uyuyor. En azından böylece ısısının sabit olduğundan emin olabiliyorum. Ama ağzına damlatma zor en fazla 1sn acıyor ağzını. Vitamini bir şekilde damlaticam ağzına bakalım.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Bence suyun ısısı çok yüksek olmuş Doğal ortamlarında su sıcaklığı en sıcak yaz aylarında bile 28-29 dereceyi hiç bi zaman geçmiyo. Sağlıklı olan kaplumbağınıda düşünerek su ısısını biraz düşürmelisin. Nedense akciğer enfeksiyonu geçiren kaplumbağların su ısısının 32-33 dereceye çıkartılması gerektiği konusunda genel bi kanaat var ama bunu neye dayanarak hangi mantıkla söylüyolar bilemiyorum. Bence su 29 dereceyi hiç bi zaman geçmemeli Sadece kuru alanın ısısını biraz yükseltebilirsin daha çok ısıya ihtiyacı varsa ordan karşılayabilir.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

cem arkadaşımızında dediği gibi vitamini kesinlikle ağızdan vermelisin ne yap et o şekilde ver ve yine dediği gibi şırıngayla antibiyotik olayı çok etkili.muhtemelen yüksek ihtimal akciğer enfeksiyonu eğer dışarı nefes veriri gibi yada ağzından nefes alır gibi ağzını açıyorsa.benim kaplumbağam geçirdiğinde herkes ölür bu çok fena demişti.ben şırıngalı antibiyotik(veteriner aracılığıyla) ve vitamini(sera vitamin) ağızdan vererek atlattım.ayrıca kıyma konusuna gelince şöyle bi fikir veriyim istanbul üniversitesi veterinerlik fakültesine gittiğimde benimkide hiç stick yem yemezdi ne yerse onu verin ayda bir yemesi gerekenleri dahi verebilirsin en azından hastalık geçene kadar çünkü maksat ilk önce direnci yüksek tutup enfeksiyonu atlatmak demişti.stick yem yemeye başladığı zaman özellikle acıktığını kendisi gösteriri gibi o zaman iyileşmeye başlıyo.yüzme konusunda geçer geçmez hareketli yüzmye başlamıyo hemen.bi takım etkiler kaldığı için kuru alanda yine duruyo biraz.sonra zamanla hareketli yüzer haline geliyo.ayrıca vanilya arkadaşım yanlış biliyosun kesinlikle 33 dereceden aşağı düşürülmemesi gerekir 32 dahi değil tedavi süreci 33.
 
Cvp: RE: Ağız içinde turuncu birşey.

Kaplumbağacibasi' Alıntı:
Teşekkürler çok. Bu arada ben izole edip yeni ufak bir akvaryum kurdum ısıtıcıyi 33e sabitledim. Akvaryumum üstünü çok az yer açıkta bırakacak şekilde kapıyorum ve çok kuru alan şansı tanımadım neticede 32 der kuru alanda kaptı enfeksyonu. Ev ortami esinti olabiliyor. Sürekli suda arada dolasiyor arada ısıtıcıya çıkıp vücudu suda kafasi suyun dışında duracak şekilde uyuyor. En azından böylece ısısının sabit olduğundan emin olabiliyorum. Ama ağzına damlatma zor en fazla 1sn acıyor ağzını. Vitamini bir şekilde damlaticam ağzına bakalım.

ağzını açtığı anda vitaminin ucunu ağzına tık kapayamasın. bir damla damlatırsın. ben plastik ilaç kaşığını tam açtığında sokuyordum ağzına yutuyordu. tabi kaşıkla yaparsan dengeli yapman lazım bu seferde ağız kenarları tahriş olmasın.
 
Bugün biraz iyi oldu antibiyotiğin 3. Kuru bitti. Bir damla çok küçük vitamin icirebildim. Bugün aksama doğru 3 parca stick boyunda kıyma yedi. Stick halen yemiyor. Hızlı hızlı yüzdü bayağı bir süre. Ağız açmaları bayağı azaldı. Bakalım artık.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Aynı şekilde devam et umarım iyi olucaktır anlattıklarınla iyileşme var gibi.
 
Ağız içindeki durum devam ediyor mu? Açtığında görebildiniz mi?
Olumlu gelişme olması iyi olmuş. Antiniyotiği 10 gün üzerinde uygulamayın. Tedavi seyrinde unutulabilir, bu sebeple aklınızda olsun.
 
Cvp: Ağız içinde turuncu birşey.

Agzindaki küçüldü. Yanlız artık eskisi gibi halsiz değil kiymayi bayağı yiyor stick halen yemiyor. Agiz açmaları azaldi ama halen ağız burundan tek tuk köpük geliyor. Bu sizce kötüye işaret mi? Tedavinin 6günü var daha bitiricem tabiki zaten halen hasta yani eski hali yok.
 
Muhtemelen bahsettiğim gibi ağızda bir iltihap oldu. Antibiyotikte kurutuyor.
İyiye gitmesi çok iyi. Muhtemelen 10 gün tamamlanacak gibi. Halen enfeksiyon devam ediyor. 2-3 güne bu ağızdan köpük gelmesi geçebilir. Daha tedavinin başı olduğu için toparlanması önümüzdeki hafta sonunu bulacak. Umarım hemen iyi olur.
 
Geri
Üst