Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

akciğer enfeksiyonu, Çakılı kurtarabilir miyiz?

onuretdin

Bronz 4 Üye
65 cm lik akvaryumda 2 kaplumbağa (kum ve çakıl yaklaşık 4-5 cm civarındalar) ve bir tane leopar vatozum var. ısıtıcı ve filtre mevcut. herşey iyi giderken çakıl (normalde hiç bir yeme hayır demez tek lokmada yutar) yem yememeye ve suya inmemeye başladı. araştırmalarım sonucunda akciğer enfeksiyonu olduğunu düşünüyorum.akciğer enfeksiyonu dememin sebebi anlattığım gibi sudan çıkmayan çakıl suya hiç inmiyor ve yem yemiyor. gözlerinde problem yok, sümüksü sıvı da görmedim. ara sıra esneme-hapşırık benzeri ses çıkarıyor ve suya attığımda ağzından baloncuk çıkarıyor ve suya batmıyor. problem başlamadan önce akvaryumun kapağını açık bırakmıştım hava da soğuyunca akciğer enfeksiyonu olabileceği kanısına vardım. eczaneden doksisiklin kapsül aldım. ısıtıcıyı 33 dereceye çıkardım. yarım kapsülü bir bardak kadar suda eritip vitamin ekliyorum. her gün 12 saat çakılı içine bırakıyorum. tedaviye başlayalı 2 gün oldu hala yem yemiyor çok zayıfladı. tavsiyelerinizi bekliyorum iyileştirmek için ne yapabilirim.

Cvp: akciğer enfeksiyonu!! çakılı kurtarabilir miyiz lütfen yardım..

Öncelikle geçmiş olsun.

Yan yüzme ve pembelik gibi belirtilerde varmı, muhtemelen başlangıç evresi hastalığın.

Tedaviye uzun süre devam etme ihtimaliniz var, hemen geçen bir hastalık değil akciğer enfeksiyonu.

Siz forumun hastalık ve sağlık bölümünü iyice deyim yerindeyse talan edin, zaten yapılabilecek herşey orada yazıyor açıklamalı olarak. Başlıkları iyice karıştırın.

Son olarak ise size tavsiyem sürüngen bilgisi iyi olan bir veteriner bulabilirseniz götürün. Veya telefonla arayıp bilgi alın.

Cvp: Çakıl akciğer enfeksiyonu, kurtarabilir miyiz?

teşekkürler.. yan yüzme ve pembelik de var. ayrıca kabuğu da yumuşamaya başladı. bu konuda birçok siteyi defalarca araştırdım. doksisiklin önermişler fakar tüp şeklinde doksisiklin bulamadım kapsül şeklinde var bende. kapsülün kullanımıyla ilgili bilgi yok.

Cvp: akciğer enfeksiyonu, Çakılı kurtarabilir miyiz? lütfen yardım!!!

Ben de tüp şeklinde bulamamıstım doksisiklini .Zaten eczacı da bakmıstı oyle tüp seklinde bi ürün yok demişti.Bende akvaryumun suyunu 33 dereceye cıkarıp sonra 0.5 lt lik bi pet şişenin dibine biraz su koydum.Hayvanın üst kabuğunu örtecek kadar.Cunku kaplumbağa başını kaldırınca nefes alabilsin diye.Bu kestiğim 0.5 lt lik pet şişe kabının üzerini sıcak suyla ısladığım bir bezle %95 ini kapadım.Isıyı içerde tutabilmek adına.Biraz bosluk bırakmamın sebebi kaplumbağanın nefes almasını sağlayabilmekti.
Daha sonra 6-7 saat sonra kaplumbağayı bu siseden aldım ve yine 32 derecelik sıcaklıktaki normal akvaryum suyuna bıraktım:kaplumbağa batmıyordu ama çok hızlı yüzüyordu.Gözleri kapalıydı.aradan bi kaç saat geçti ve kaplumbağa cansızdı..Bilmiyorum belki dayanamadı belkide çok geçti.Elimden geleni yapmıstım 7 gün olmustu.Ayrıca o ilactan cok az kattım suya..Su sadece biraz sararmıstı.Bence yüksek dozlarda kullanmayın yine de ..

Umarım basarılı olabilirsiniz.

teşekkürler. eczacı bana da tüp şeklinde doksisiklin yok dedi. kapsülün yarısını kaplumbağamın üzerini örtecek kadar suya karıştırıyorum. kestiğim pet şişeyi akvaryumun üzerine koyuyorum 12 saat sonra çakılı akvaryuma alıyorum. tedaviye başlayalı 3 gün oldu çakıl biraz nazla da olsa bikaç parça yem yedi mutluyum :) bu arada ısıtıcı 35 dereceye ayarlı olmasına rağmen suyu ısıtmamaya başladı. civalı su içi termometre 30 derece gösteriyor. filtre devamlı çalışıyor ısıtıcının yerini değiştirmeme rağmen ısı hala 30. ne yapabilirim hangisine güvenmeliyim ısıtıcıya mı termometreye mi?

termometreye güvenmelisiniz .Akvaryum kaç lt ve ısıtıcı kac watt? eğer ısıtıcı akvaryuma yetmiyorsa daha kucuk hacimde su kullanın.32 derece olmuyosa bile 30 derece bence yeterli olur.tedaviye devam edin bakalım .Bu arada ilaclı suyu değiştirip yeni ilaçlı su kullanın.

65 cm lik akvaryumda 25-30 litre civarında su var. ısıtıcı 100w

Monodoks ya da tetradoks tedavisine başlamızını öneririm. Tabi imkanınız varsa sürüngenlerden anlayan bir veteriner eşliğinde tedavi yapılması en güzeli. Monodoks ya da tetradoks 1 kapsulu 2 litre suya boşaltın ve su sıcaklığını 33 dereceye ayarlayın. Kapluşu ilacı koyduktan hemen sonra kabın ya da akvaryumun içine koyun 33 dereceye gelmesini beklemeyin bir anda 33 derece bir sıcaklığa maruz kalması kapluş için kötü olur. Bırakın su yavaş yavaş ısınsın ve 33 dereceye ulaşsın. Kabın üzerine de havlu gibi bir şey örtün suyun sıcaklığı ile soluduğu hava birbirine eşit olsun. İlaçlı suda 12 saat bekletin sonra suyunu değiştirin. Kaba temiz su koyun ve sıcaklığı değiştirmeyin yine 33 dercede kalsın. 12 saat sonra tekrar temiz suyun içine suyuna bir kapsul tetradoks kırın. Yani 12 saat ilaçlı 12 saat ilaçsız temiz su içinde 33 derecede bekletin. Bu şekilde 1 hafta devam edin.

teşekkürler.. aynen söylediğiniz gibi yapıyorum bir bardak suya yarım kapsül modoks ve vitamin koyuyorum. bu doz yeterli midir? bir de akciğer enfeksiyonu bulaşıcı mıdır? sıcaklık kapluş için sürekli sabit kalsın diye kestiğim pet şişeyi suyun üzerine koyuyorum 12 saat sonra ilaçlı suyu çıkarıp çakılı akvaryuma atıyorum. diğer kaplumbağam için bir risk var mıdır?

Ayırmanızda fayda var akciğer enfeksiyonu bulaşıcıdır. Ayrıca, tedaviyi uygularken diğer kapluşu yanından alın ilacı diğer sağlıklı kapluşa da uygulamayın. Sağlıklı kapluşu başka bir kaba alın. Ama o kaptada ısıtıcı ve filtre gibi ekipmanlar olsun. Yoksa diğer kapluşta hastlanabilir.

Cvp: akciğer enfeksiyonu, Çakılı kurtarabilir miyiz?

arkadaşlar desteğiniz için hepinize teşekkür ederim. çakılda büyük düzelmeler var. bugün eskisi gibi yem yedi çok mutluyum :) tedaviye başlayalı 5 gün oluyor daha ne kadar daha devam etmeliyim?

2 - 3 daha devam edin, hastalık iyice geçsin. Bu arada geçmiş olsun :)

peki tam olarak iyileştiğinden nasıl emin olabilirim?

Alt kabukta ki pembelik hariç diğer bütün belirtilerin geçmiş olması lazım ve hareketli görünmesi lazım.

alt kabuktaki pembelik akciğer enfeksiyonu belirtisi değil mi neden pembelik hariç dediniz?

Pembelik uzun zaman sonra geçiyor, bir müddet kalıcı oluyor yani pembelik.

anladım teşekkürler..

tedavıye erken başlamanız çok iyi...bu arada vitamını daha sık kullanın derım 10 gun antıbıyotıge devam benimde aynı hastalık kaaplumbagamın basına geldı kışın çok şükür azimle iyileştırdım onu..hatta gözlerı bıle kapanmıştı ıltıhaptan..düzenlı tedavıyle iyileşecegını düşünüyorum :)çok geçmiş olsun sıkıntılı bı donem..

teşekkür ederim. 10 gün kadar önce tedaviyi bıraktım düzeldi diye. eskiden severek yediği yemi (reptomin) şimdi beğenmiyor karides yiyor sadece reptomini nadiren yiyor. fakat hala çok fazla kuru alanda vakit geçiriyor girip suya diğeri gibi yüzmüyor sadece yem vereceğim zaman (belki korkudan) suya atlıyor. suya girdiği zamanlarda su yüzeyinde yan yan dolaşıyor. korkmadığı sürece dalmıyor suya. tedaviyi bir hafta kadar uygulamıştım sizce tekrar başlamalı mıyım?

çakılda düzelme yok arkadaşlar günlerdir yem de yemiyor ne yapmalıyım? vitamin antibiyotiğin etkini azaltıyor olabilir mi? bir arkadaşım ağrı kesici kullanmamı önerdi rahatlaması için sizce kullanmalı mıyım?

Geri