Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer Enfeksiyonu, Göz Kapanması ve Antibiyotik Kullanımı

Selo

Yeni Üye
Arkadaşlar merhaba,
Kaplumbağalarımdan birinin gözü kapandı ve forumda araştırma yaparken bunun sebebinin akciğer enfeksiyonu olabileceğini öğrendim. Ancak kaplumbağamda enfeksiyon olduğundan emin değilim.

Belirtiler:
-Eğri eğri yüzmek.
Var.

-Alt kabukta pembeleşmek.
Kabuğun kenarlarına doğru hafif pembeleşmeler var.

-Suya koyulduğunda dibe çökmesi ve suyun dibinde hiç hareket etmemesi.
Dibe çökmüyor ve kısmen hareketli.

-Burundan veya da ağızdan salya gelmesi.
Saatlerce izlememe rağmen böyle bir şey gözlemlemedim.

-Çift gözün kapanması.
Gözlerinden birisi kapalı.

-Nefes alırken hırıltılı sesler çıkarmak.
Ses çıkarmıyor.

-İştahsızlık.
Canavar gibi iştahı var.

-Gözlerde çapak veya da şişme.
Kapalı olan gözü biraz şişkin.

-Zor nefes almak.
Zorlanma gözüme çarpmadı.

-Hapşırmak.
Bazen kafasını hemen suya sokup kabarcıklar çıktığı oluyor. Hapşırmaya benzer.

-Kuru alanda normalden çok daha fazla vakit geçirmek.

Yüzmesine rağmen zamanının çoğunu kuru alanda geçiriyor.

Diğer kaplumbağarımda sadece kabuk altında pembelik var, kıpır kıpırlar ve iştahları yerinde. Yuvalarında ısıtıcıları mevcut( 30 derece ), suları temiz. Gözü kapalı olan kaplumbağam, ayrıca en küçüğüdür (5-6 cm), için ne yapmam gerek ? Aldığım yerdeki koşullar iyi değildi ve oradan hastalık kapmış olabilir. Eğer akciğer enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız, aldığım vitamin ( Biyo Tortvitin ) göz kremi(Terramycin) ve antibiyotiği ( Monodoks ) nasıl kullanmalıyım ?

Belirtilerin bir çoğu var galiba kaplumbağanızda.
Monodoks anibiyotiğin kapsülünü açarak suya dökeceksiniz.Günde 1 kapsülü dökerek kullanacaksınız.Su sıcaklığını 33 dereceye çıkarın.İlacı kullandığınız dönemde kaplumbağaları ayırmanızı tavsiye ederim.
Kapsülü suya döktükten sonra kaplumbağanın suyun içinde kalmasını sağlayın ki ilaçlı sudan içsin.Eğer hemen kuru alana çıkıyorsa bir süre kuru alanı kaldırarak suyun içinde kalmasını sağlayın.Su seviyesini düşürün.Yüzmek için enerji harcamasın.
Yem yemesi çok iyi yemine aldığınız vitaminden damlatarak kullanın.
Gözüne merhemi sürün ve kuru bir alanda bekletin.Kuru alanı ısıtacak bir lamba kullanın ki orada üşümesin.
Akvaryumunuzun üstünü de hava kalacak şekilde kapatabilirsiniz.

Anitibiyotiği hastalıktan emin olduktan sonra kullanmaya başlayın.Ama merhemi sürmeye başlamalısınız.

Gözlerinde bir problem var büyük ihtimalle; iltihap vs...
Onun dışında sanırım akciğer enfeksiyonu başlangıcı var gibi görünüyor..

Göz iltihabına önerim; Gentagut göz damlası.. Ben kendi kaplumbağamı bununla iyileştrdim 1 haftada...

Merhaba,
Kaplumbaganızın akciğer enfeksiyonu oldugundan emın değilim fakat olabilir gibi görünüyor.Neyse direk tedaviye geçelim;
Tek gözü kapalı olan kaplumbaganıza Terramycin göz merhemini hergün bir defa sürmenizi tavsıye ediyorum.Kuru bir alanda gözüne hafifçe uygulayıp gözün emmesini ilacın kurumasını bekleyın.Aldıgınız vitamini yem verirken 2-3 günde bir yeme damlatıp verebilirsiniz.
Monodoks kullanımı çok anlatıldı :) neyse bir kere daha anlatalım;
Hergün 1 kapsül vereceksiniz.Kapsülün içindeki tozun yarısını sabah,yarısını akşam verin.Tedaviye başladıgınızda suyun ısısını arttıracağınızı unutmayın :) Dediklerimi uyguladıgınızda göz kapanması,eğri eğri yüzme ve pembeleşme yok olur diye dusunuyorum.
Not:İmkanınız varsa tedaviye baslamadan önce veterinere gösterin.

Edit:Yaşlanmışım sanırım arkadaşlar ben yazana kadar halletmiş :)

Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar. Tedaviye başlıyorum, durum hakkında sizi bilgilendireceğim. =)

Kaplumbağalarım iyileşti arkadaşlar :rolleyes: Göz kremini sabah-akşam olmak üzere uyguladım ve 4. günde gözünü açtı kaplumbağam ve diğerlerinde de kabuk altı pembeleşme kayboldu. Arsız, Mangufa, Bıcırık, Kaçak ve Songül sizlere teşekkür ediyor. :)

Cvp: Akciğer Enfeksiyonu, Göz Kapanması ve Antibiyotik Kullanımı

Merhabalar,

Benim kaplumbağamın sol yanağında şişkinlik var, iltihap olabileceğini düşünüyorum. Veterinere gittim, bana mikrop kaptığını söyledi, ama çok küçük olduğundan ameliyat edemem dedi, antibiyotik getirecekti, hala getirmedi, burada bilgili kişiler olduğunu görüyorum ve bu konuda tecrübeli.. Ne yapmamı önerirsiniz. Yanağındaki şişlikten başka bir problem görünmüyor şu an, hızlı hareket ediyor, yemek yiyor vs. Ama o şişlik nasıl geçecek, antibiyotik ismi verir misiniz?

Orta Kulak İltihabı:

Kaplumbağalarda kulak kepçesi yoktur. Kulak bir delik şeklindedir. İltihaplanan orta kulak dışarıya doğru delikten bir balon gibi çıkar.
Nedeni : Mikroorganizmalar
Tedavisi : Yok

Tedavisi yok ne anlama geliyor?? Ölecek mi !!

Geçmiş olsun.Orta kulak iltihabının tedavisi var tabii ki. Başka bir veterinerle daha görüşseniz. Veteriner hekimler genelde abseyi boşaltarak tedavi ediyor. Abse boşaltıldıktan sonra birkaç gün antibiyotik kullanmanız yetiyor.

teşekkür ederim, başka bir veteriner ile görüşsem ii olucak sanırım, peki sadece antibiyotik yetmez mi ben öğrenciyim ve ameliyata 60 tl dediler

Veteriner numaralarına ulaşıp telefonla abse boşaltma için fiyat görüşseniz daha uygun fiyatlara da yapılabileceğini zannediyorum. Absenin birincil tedavisi drenajdır. Büyüklüğüne göre değişmekle birlikte boşaltmadan sedece antibiyotik kullanarak geçer demek çok zor. Ancak ufak bir şişlikse antibiyotik kullanımı tedavi edebilir. Bulunduğunuz yerde veterinerlik fakültesi var mı oralarda fiyatlar daha uygun olur.

evet en iyisi araştırmak teşekkür ederim.

Merhaba arkadaşlar,
Benim kaplumbağam da suda ağzını açıp kapatıyor zaman zaman, ancak iştahı iyi ve genel durumunda başka göze çarpan birşey yok. Suda ağzını açıp kapatması enfeksiyon belirtisi midir? Kabuğunun altında yer yer pembelikler de var??? Kaygılanmalı mıyım?

Bakım şartları nedir? Uygun sistem varmi? Su sıcaklığı, kuru alan vb şartlar uygun mu?

su içinde ağız açıp kapama normal. pembeliğe gelirsek su derecesi 27-28 derece gibiyse bu pembelik gelişmeye bağlı bir durum daha düşük ise üşümeye.

Geri