Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Armutla Pipet

Bronz 4 Üye
Katılım
29 Nis 2014
Mesajlar
44
Merhaba arkadaşlar,
Benim 3 adet kaplumbağam var (sosyal hayvan olmadıklarını maalesef alındıktan sonra öğrendik ki zaten hediyeler) çok da seviyorum hepsini ayrı ayrı. Fakat içlerinden İpek, çok uzun zamandır akciğer enfeksiyonu; hapşuruyordu, sümükleri akıyordu, zor nefes alıyordu ve kuru alanda fazlasıyla vakit geçiriyor, su da yüzerken ise dalma da sıkıntı yaşıyordu. (askıda kalan cisim gibi) Bir süre yemek yemedi vs derken daha önce de buradakilerden yola çıkarak bir akciğer enfeksiyonu tedavisi yapmaya kalkışıp başka kaplumbağıyı öldürünce İpek'de daha tedavi işine girişmedim.

Dediğim gibi çok uzun zamandır hasta sanıyorum ki dört ay. Fakat tuhaf ki bir aydır yemek yiyor(iştahlı), kuru alana daha az çıkıyor, eskiye göre daha hareketli ve artık sümük-nefes alamama gibi problemlerimiz de yok. Sadece hala daha askıda kalan cisim şeklinde, dalamıyor.

Sorum şu ki: Acaba kendiliğinden gelişme gösteren İpek, akciğer enfeksiyonundan kendiliğinden kurtulabilir mi? (ah bir de fiziksel bir gelişimi yok. yaşıtları 4.5 cmden 8 cm e büyümüş iken İpek sadece 4.5 cmden 5 cm'e kadar büyüdü. )

Tabi akvaryum bilgilerimi de söyleyim. Suyu sürekli 28 derece tutan bir ısıtıcım, iç filtrem, kuru alanım ve kuru alan için ısıtıcı lambam var. Akvaryumun yetersiz olduğunu yeni öğrendim (12 lt) en kısa zamanda 100 litreye kadar bir geçiş akvaryumu edineceğim. Evim çok güneş alıyor ve düzenli olarak güneşlenmelerini sağlayabiliyorum. Üç çeşit yem veriyorum: sera raffy p, raffy I ve mineral. Bu şartlar da yeniden sağlığına kavuşabilir mi?

(hastalığını sanıyorum ki ısıtıcılarını patlattıkları ve yeni ısıtıcı alacağım zamana kadar ki süreçte kaptı.)
 
Su sabit ısı sağlandığı sürece hasta etmez. Suya sıcak veya soğuk su eklemek hayvanın adaptasyon güçlüğü çekmesine neden olacağı için hastalığa yakalanmasına neden olur. Bunun yanında kuru alana çıkma esnasında özellikle rampadayken dış ortam soğuksa veya pencere yada oda kapısı açılarak cereyanda kalması üşüme dolayısıyla akciğer enfeksiyonu olmasına neden olur.

Bu hayvanlar hasta olduklarında tüm enerjilerini hastalığa harcadıkları için gelişme durur.

Hayvan vitamin aldığı için bu iştahını açıp kırgınlığını geçirmiş. Yaza girmemizde bunu desteklemiş. Ama akciğer enfeksiyonu tedavi edilmeden geçmez. Bir yerde saklanır ve tekrar nükseder.

Hekim tarafından verilen antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir.

Hayvanda bu belirtilerden devam eden var mı ? Hangi ilde oturuyorsun ?
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Suya sıcak ya da soğuk su eklemiyorum, hazır da kalorifer yanında bekletmiş olduğum sularım var. Onlardan ekliyorum.

Ankara'dayım ikameth ediyorum. Eğer burada kaplumbağa hakkında bilgi sahibi bir veteriner önerisi olan varsa kendim iyileştirmeye çalışmadan oraya götürmeyi tercih ederim, evet. Madem ki kendiliğinden iyileşemeyecek İpek :/

Teşekkür ediyorum cevabınız için, çünkü ben 'ah kendiliğinden iyileşecek' diye umutlanmıştım ama antibotik şart demek.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Suyun soğuyup ısınmasından kasıt kaloriferin söndüğü zamanlarda suyun soğuması anlamında. Su ısıtıcı ile 24 saat sabit devam eder. Yani gece gündüz ısı farkı etkiler.

Cem daha iyi bilir ama Ankara da Sempati veteriner kliniği yada fakülteye götürebilirsin. Veteriner hekimim muayene ve tedavisi gerekir.

Akvaryum boyutu gerçekten bir yaşam alanından çok uzak. 100 lt dahi hayvanlardan biri 7-8 cm olduğunda yetmeyecektir. Buna göre sistem kurulmalı.

Akvaryumun dibindeki taşlar su değerlerini çok olumsuz etkiler. Filtrenin işlevine mani olur. Bu sebeple tümü kalkmalı. Normalde kum konulur ama bu akvaryum tabana kum koyulacak yükseklikte değil. Zaten dar olan alan iyice daralır.

Güneşlendirme cam arkasında yapılıyorsa fayda etmez. Camın önünde cam açık şekilde yapılıyorsa buda üşütme sebebidir. 32 derece ve üzeri sıcaklıkta uygun düzenek hazırlanarak dış ortamda yapılmalı. Güneşten gelen uvb ışını cam arkasından geçmez, bulutlu havada fayda etmez. Bu sebeple doğal güneşlendirme olmadığı zaman ve kışın uvb lamba kullanmak gerekir. Bu yoksa kısa süre devit 3 kullanılırki hayvanların boylarına bakarsak bu süre zaten rahatlıkla geçmiş diyebiliriz. Süre 3 ay kadardır. Isıtma lambaları zaten vardır diye değinmiyorum.

Bu konuda neyin neden olması gerektiği yazılı. Bir defa okunmalı bence.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html


Geçmiş olsun Ece İpek.


Beslenme için 6 cm kabuk boyuna kadar bu yemler kafi. Ancak bundan sonra ilave yemler olacak. Örneğin en elzemleri 6 cm sonrası jbl agil ve 8 cm sonrası sera vital gibi. Kılavuzun altında beslenme programlarıda var. Kontrol edebilirsin.
 
Sempati Veterinerlik Hizmetleri Tic.Ltd.Şti.

Adres: Kırkkonaklar Mh., Şemsettin Günaltay Cd No:401, 06550 Ankara
Telefon:(0312) 495 0004
Çalışma saatleri:
Pazartesi 09:00-20:00
Salı 09:00-20:00
Çarşamba 09:00-20:00
Perşembe 09:00-20:00
Cuma 09:00-20:00
Cumartesi 09:00-20:00
Pazar Kapal
https://maps.google.com/maps?ie=UTF-8&q=...

Adresi burası. Ben buraya götürmüştüm. Bir tanede ümitköy tarafında var. Bir arkadaşımın kayınbiraderiymiş. Sordum anlıyormuş ama gitmedim ben daha. Fakültede olabilir.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

İlk olarak yazılanları tam net okumuyorsunuz sanırım. Kalorifer dediğimiz bekletilen su için. Hayvanların sularını 28 derecede sabit tutacak ısıtıcı olduğunu söyledim. Ayrıca hayvanlardan biri 7-8 geldiğinde demişsiniz, fakat ben zaten iki tanesinin 8 santim olduğu bilgisini verdim.

Ama sanıyorum ki gerekli bilgileri aldım, teşekkür ederim :) En kısa zamanda veterinere götürüp iyileştiği bilgisini paylaşacağım.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Tüm yazılanları okudum. Hatta tek okuyupta atladığım ısıtma lambasına değinmem gereksiz olmuş. Diğerlerine göre unutup yazdığım buydu. Doğru tespit bu olmalıydı.

Kalorifer konusunda Cem ısıtıcının patladığı zamanki duruma değinmiş. Bazıları ısıtıcı alana kadar sıcak su eklemesi yapıyor. Sıcak su soğuduğunda oluşan ısı farkı hayvanların metabolizmasını etkiliyor. Tabi konulduğu andaki hızlı ısınmada uygun değil. Aynı şekilde gece-gündüz ısı farkıda hastalık sebebi. Sıcak yada soğuk su eklemiyorum denilince bende o dönemki suyun ısınıp soğunmasını kasdettim.

Ben hepsinin aynı anda alındığını bilmediğim için yaşıtlarını genel algıladım. Resimden aralarındaki oran farkına bakarak 5 cm olan hasta olanın yanında diğerlerinin boyunu hesap etmeyi atladım. Neticede 100 lt akvaryumun şu an yeterli olmayacağı belli oldu. Zaten 1-2 ay zorlasak 3-4 ay kullanmak içinde alınsa ısıtıcı, filtre ve akvaryum tekrar değişeceği için masrafa yazık olur. Geçiş akvaryumu için 200 lt almalıki en azından 12-14 cm olana kadar gitsin. Buda 1-1,5 sene eder. Bundan sonra da ömürlük için 400 lt ve üzeri sisteme geçilir. Tabi bu hacim kullanılan su hacmi alanı. Akvaryumun genel hacmi değil. Geçiş akvaryumu içinde aynı durum geçerli.

Özellikle veteriner hekim önerisi ve güneşlendirme konularını unutmadan yazayım dedim. Daha müsait arkadaşlar konuyla ilgilenirler.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Günaydın :)

Öncelikle ilgiyle bütün foruma cevap yazdığınız için teşekkür ediyoruz. Sonrasında ise su kaplumbağası bakım kılavuzunu okudum ve daha önce de okumuştum fakat sanırım her zaman elimin altında bulunması gerekiyor. :) Oradan yola çıkarak alanlarının yetersizliği ve kaplumbağalardaki rahatsızlıktan akvaryumu büyütmek istedim. Fakat şu an çok büyük alamama nedenlerim var. Ankara'da öğrenciyim su zamana kadar ki ihtiyaçlarını kendi bütçemden ayırdım, 3 aya sanıyorum ki işime de gireceğim (ki bu dönemde bir de ev taşınması sıkıntım olacaktır.) :) bu yüzden benim için su an 3 ay bile olsa olur yeter ki bu çocuklar biraz daha büyük bir alanda yüzsünler hapis olmasınlar istiyorum. Litre olarak standartların fakındayım paylaşmış olduğunuz kılavuz sayesinde; ama işte dediğim sebeplerden dolayı sadece onların değil benim de bir geçiş akvaryumum olacak. Söylemiş olduğunuz büyüklükteki akvaryumlar için sırasıyla akvaryum kurulumu malzemelerini temin ettikten sonra ancak 6 aya kadar söylemiş olduğunuz akvaryumlara geçiş yapabileceğim :)

önceliklerim
İpeğin veterinre götürülmesi
Bugün gideceğim akvaryumcudan ise elimdeki malzemelere uygun bir akvaryum seçimi olacak (50 wattlık ısıtıcım, 880 L/h'lık iç filtrem var ve tabi kuru alan ısıtıcım)
bunlara ek; acil olarak silis kum, uvb lamba ve akvaryum alacağım.

önceliklerim yanlış ve daha başka bir şey almam gerekiyorsa yazarsanız sevinirim:)

ah bir de jgb agil almam gerekiyor evet. (ben soyulmuş salatalık ve marul veriyordum)
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Kaplumbağalarım için tam 3 adet ısıtıcı aldım ama hepsi patladı, dışlarındaki cam bölüm ikiye ayrıldı her seferinde. Uzun olan normal bir ısıtıcı. Ne yapacağımı bilemiyorum, sürekli patlıyor ve soğuk suya maruz kalıyorlar. Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

Benimkiler de patlamışlardı bu son ısıtıcım 3.sü oldu artık. Yeni ısıtıcı alıncaya kadar sıcak kompleks yapılan torbayla idare ettim 2 saatte bir değiştirdim. (Fakat görüldüğü gibi yine de hasta oldu bir tanesi ve benim sorunum bir de kışın yaşandı.)

Patlayabilmesi için suyun dışına çıkmış olmaları gerekiyor. Muhtemelen su seviyeniz yeterli değil?

Benimkiler artık çok uğrassalar da bu son ısıtıcıyı yerinden oynatamıyorlar :)
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

evet ısıtıcı uzun olduğundan yamuk bir şekilde yani çapraz olarak sabitliyordum. Acaba düz durmadığı için mi bu sorunu yaşıyorum. Bildiğiniz iyi bir marka ve kısa bir boyda ısıtıcı varsa, Nedir??
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

:) ısıtıcıyı çarpraz koymanıza gerek olacak bir akvaryum ve çapraz koyduğunuzda da su seviyesi yetmediği için patlamaya yol açan bir akvaryum yetersiz maalesefki. Benimki gibi.

Isıtıcı markalarına ve özelliklerine benim değil az önce konuya yorum yapan ve kaplumbağa bakımına hakim kişilerin yorum yapması daha doğru olur. Ama söylebilirim ki en baş probleminiz akvaryumun yetersiz olması. (Benim son aldığım ısıtıcı da iyi ya da bilinen bir ısıtıcı değil 30 tlye almıştım fakat iyi ısttığı da bir gerçek, sürekli 26 ila 28 derece arasında tutabiliyor)

Bakım için gerekli bilgileri buradan edinebilirsiniz:
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Tabi yeni akvaryum yeni bir düzenek demek orası da ayrı :)
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

evet sanırım akvaryumum yetersiz. Şu an maddi durumum yetersiz. 7 ye gidiyorum. Yaklaşık 2 ay sonra yeni bir akvaryum ve düzenek kuracağım. Sanırım bu kadar bir süre çok bir soruna yol açmayacaktır. Ama iki ay bile olsa kaplumbağalarımı ısıtıcısız bırakmayacağım. Link için çok sağ olun. Tekrar tekrar teşekkür ederim. Bilginiz varsa bana en baştan iki kaplumbağa için almam gereken şeyleri yazar ve varsa linklerini atar msıınız? ayrıca fiyatlarınıda yazarsanız sevinirim. Ömürlük değil liseye geçince ömürlük yapıcam. Şimdilik bi 3 yıllık malzeme, düzenek istiyorum. Şimdiden sağ olun :133:
 
Isıtıcılar aktif halde iken cam tüp hava teması alırsa patlar. Su alırsa ızgara buharlaştırıp basınçla patlatır. Çapraz konumlandırmada termostat kısmı hava ile temas ediyorsa suyu algılamaz ve çok ısınarak sıradan cam tüpleri patlatır. Aynı sebep gücü düşük, su hacmi büyük akvaryumlar içinde geçerli ısıtıcı ısıya ulaşmak için sürekli çalışıp kendini zorlayacak.

Isıtıcı devre dışı kaldığında kati surette suyu ısıtmaya çalışmayın. Sabit ısıda dursun. Ama bulunduğu odayı sıcak tutabilirsiniz.

Kısa boylu kaliteli ısıtıcı serada var ama oldukça pahalıdır. Piyasada satılan orta düzey kalitede önereceğim atman BT kristal, tam batan ısıtıcıdır.

Isıtıcılar çelik kaplama hariç camda 3 çeşittir. Normal cam, kristal ve quartz camlar. Kristalde atman BT; quartz camda eheim ve jbl en iyileridir. Bu ısıtıcılar pahalı gözükse de kalite, ve akım ve kendini koruma gibi güvenlik sistemleri ile ucuza gelir.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

bahsettiğiniz sera kısa boylu ısıtıcılar yaklaşık kaç tl civarındadır??? Ayrıca hangi çeşit camı tercih etmeliyim :whistling:
 
Seralar +- 100 tl civarlarında seyreder. Quartz cam en kalitelidir. Sonra kristal gelir.
 
Cami cem abi soylemis benim hatirladigim seralar 130 ile 160 tl aradi
 
Tek özelliği kısa olması yoksa batmıyor. Yani dik konumlandırmalı.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu kendiliğinden iyileşir mi?

100 tl maalesefki beni aşıyor maalesefki :breh: eheim ve jbl ye bir göz atıcam şu upuzun olan sopa şeklindekilerden değildir umarım kare veya dikdörtgen olsalar çok iyi olur :$
 
Jbl 35-36 cm boylarında ve yatay olarak batar. Juenpetmarket sitesine bak.
 
Geri
Üst