Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu mu?

Normal yüzüyor

Sera raffy p gelmediği için henüz bir şey söyleyemiyorum

Hareketleri canlandı

Nefes alımı düzeldi

Birde akvaryum da amonyak birikmesi tehlikeli mi kaplumbağa için bu konuda ne yapmalıyım
 
Amonyak için her hafta %20 - %30 su değişimi yapıyoruz. Bu akvaryumun hacmine göre 2 haftada birde olabilir 3 günde birde.

Ve hava motoru ya da iç filtre ile suya hava kabarcığı veririz. Bu hava kabarcıkları ile hem amonyak uçar hem de su daha hızlı buharlaşır. Buharlaşan suyun üzerine taze su ekleriz bu sayede amonyak azalır.

Amonyak patlaması sırasında su yeşil-sarı renk olur ve kötü kokar. Amonyak seviyesini görmek istiyorsanız test kiti alabilirsiniz ya da her zaman takip etmek istiyorsanız Seachem ammonia alert alabilirsiniz (bunun ömrü 1 yıl).

Amonyak zehirlenmesi kaplumbağalar için tehlikelidir.
 
Son düzenleme:
Gentaya pazartesi gününe kadar devam et salı günü bırak. Ufak bir maraz kalma ihtimaline karşı iyileştikten sonra bir iki gün daha devam ediyoruz.

Vitamini 3 günde bir, 1 damla yap. Raffy P gelince haftada bir, 1 damla verirsin.

Amonyak hayvanı zehirler. Suda hafif bir sararma görürsen komple emsal sıcaklıktaki su ile yenilersin. Amonyağı iç filtre temizlemez. Ama hava kabarcığı veren modeller suya oksijen verdiği için amonyak oksijene bağlanıp uçar. Su kalitesi biraz daha uzar. Bu olmadığı taktirde sudaki oksijeni tüketir ve suda birikmeye başlar su sarı renge döner. Buna amonyak patlaması deriz.

Gece hayvan uyurken çaktırmadan yaklaşıp nefesini dinle. Gece daha net duyulur. Rahat nefes alıyor ise kurtarmış demektir.
 
Son düzenleme:
Bu amonyak konusunda ne yapmalıyım

İştahı daha iyi

Nefesi düzelmiş

Bütün akvaryum hazır bir kuru alan yok aslında o da hazır ama akvaryuma nasıl monte edeceğim normal silikon tabancasıyla olur mu akvaryuma lav taşı mı silis kumu mu koymalıyım
 
Son düzenleme:
Amonyak için yukarıda yazdıklarımı uygulayabilirsiniz. Dış filtreniz varsa zeolit kullanın.

Akvaryumda silis kum olmalı. Bu kumu kaplumbağalar yiyor, kazıyıp yem artıklarını arıyor ve sürtünerek eski derilerini atıyorlar. Boyutu 0.5-0.7mm aralığında olmalı. Sterilize olduğundan dolayı vitasand marka öneriyoruz.

Eğer kuru alanı akvaryuma silikonlayacaksanız sista marka akvaryum silikonu ile yapıştırabilirsiniz. Kaplumbağaların bazen silikon yiyebildikleri oluyor bu antibakteriyel olduğundan zararı dokunmuyor.
 
Hadi geçmiş olsun. Bu boyda kurtardığımız ilk hayvan. 7 cm kabuk boyuna kadar titiz bakmak gerekiyor. Üşüme ve temizlik konularında dikkat et. Ondan sonra vücutları yağ depoluyor, bünye kuvvetlenmeye başlıyor.

Raffy P'deki kırmızı mineral yemleri ayır bunları haftada iki öğün vereceksin. Diğer yemleri 12 öğüne yayarsın. 6 öğün gammarus 6 öğün raffy P'nin diğer sticklerini.

Vitaminide haftada bir, bir damla verirsin.

Akvaryum ile kuru alanın resmini çekip atabilir misin bir bakalım.
 
Gerçekten hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim hakkınızı helal edin sizin sayenizde kaplumbağam kurtuldu çok teşekkür ederim.

Akvaryumun içine kum,taş ve deniz kabuğunu yıkayıp içine koyabilirmiyim.

Akvaryumun kuru alanını halledince fotoğrafını gönderirim.

Raffy P nin içinde bir de belirgin olarak daha sarı olanlar vardı onlar ne için onları nasıl kullanmalıyım
 
Son düzenleme:
Sarımtrak olanlar tahıl içerikli bejler protein. Bu ikisini beraber vereceksin, minerali ayrı.

Resimleri şunun için istedim. Yeni akvaryuma geçeceksin anladığım kadarıyla. Kuru alanı silikon ile sabitlersen suyu yükseltme imkanın olmaz. Tekrar sökmen gerekebilir. Uygunluğuna ve yerine bir bakalım.

Sadece silis kum olsun. Kum alanı kapamayacak şekilde bir iki pürüzsüz renksiz doğal taş olabilir. Deniz kabuğu koymuyoruz. Bu hayvanın derisini ve ağzını kesebilir. İçi kuma dönük olduğunda içindeki su kapalı kaldığından metan gazı üretip koku yapar. Bu ve minareler içlerinde kir tutup göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan zararlı bakteri üretir.

İpek yapraklı yapay bitki yada silikon bitki kullanabilirsin. Yalnız 7-8 cm kabuk boyları itibariyle parçalıyorlar. Su yüzeyine yakın bir şey olursa hayvan üzerine çıkıp uyur dinlenir.

Hayvanın kurtulmasında kendi emeğini de göz ardı etme sen gayret etmesen iyileşemezdi. Bir süre daha hayvanı takip et. İştahı yerinde ve boy uzaması olduğu sürece hayvan sağlıklıdır. Herhangi bir hastalığa yakalandığında boy uzaması durur. Onun için belli sürelerde kabuk boyu ölçümü yapman iyi olur.
 
Akvaryumun ölçüleri 48*20*25*

Akvaryumun içine fotoğraftaki köprü süsünü koysam sıkıntı olur mu

Kullandığım ekipmanlar ve akvaryum(akvaryumu ikinci el temin ettim önceden içinde balıklar varmış)
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210206_170406.jpg
    IMG_20210206_170406.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 17
  • IMG_20210206_170450.jpg
    IMG_20210206_170450.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 16
  • IMG_20210206_170759.jpg
    IMG_20210206_170759.jpg
    1.6 MB · Görüntüleme: 17
  • IMG_20210206_170828.jpg
    IMG_20210206_170828.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 15
Akvaryumu kırmadan taşıyabilirsen bulaşık deterjanı ve sünger ile iyice yıkayıp bol su ile durula arkasından 1 gün boş beklet kokusu çıksın. Sonra bir kez daha çalkalayıp temiz su koyabilirsin.

Aslında o köprüde salınım yapacak bir madde ama fazla sıkıntı çıkarmaz. Onu da deterjan bulaşık süngeri ile yıka ve beklet kokusu gitsin.

Silikonla kuru alanı cama yapıştırma. Bir tane geniş ağızlı orta boy su bardağını ters koyup, o köprünün bir ucunu bardak üstüne yasla. Köprü rampa gibi duracak hayvan bu şekilde tırmanacak ve orada duracak.

Diğer seçenek, dikdörtgen yoğurt kabının kısa kenarını 10 cm genişliğinde iki yanından alt köşesine kadar kesip bunu aşağı eğ. Bu rampa olacak. Taban birleşme noktasını ocakta biraz ısıtıp yumuşatarak şekil vermen kolay olur. Dikkat et eritme. Rampa eğimini yaptıktan sonra halı kaydırmazı kabın tabanı ve rampayı kaplayacak şekilde tek parça kesip yerleştir. 5 tane çengelli vantuz al. Kabın üst kenarlarından uzun taraftan 3 kısa taraftan 2 delik açıp çengelleri geçir ve akvaryum köşesine yapıştırıp sabitle. Bu hayvanı 6 cm kabuk boyuna kadar rahat taşır.

3. Seçenek pembe yada mavi strafor kullanmak. İnşaatlarda parça bulunur. Civarlarda varsa bak. 10*20 cm ebadında dikdörtgen parça yeterli maket bıçağı ile şekil verirsin. Kısa kenarın birini 45 derece açıyla keseceksin bu rampa olacak. Cama gelecek uzun ve kısa kenarların yanından ikişer delik açacaksın. Çivi ile de olur. Petshoptan kazıklı vantuz alıp bu deliklere sapla ve cama yapıştır. Bu su üstünde durduğu için fazla vantuza gerek yok arada üzerine yapışan alg ve kirleri temizlersin gerekirse çıkmayanları maket bıçağı ile traşlarsın. 6 cm kabuk boyu gibi dişlemeye başlayacaktır o vakit değişirsin, alternatif bir şey bulursun.
 
İyi günler

Bu salmonella meselesini ilk başta küçük bir kapta olduğu için dert etmemiştim ama şimdi büyük bir akvaryuma geçince biraz endişelenmeye başladım

Bu salmonella meselesi hakkında en detaylı bilgi verir misiniz

Benim 7 yaşında kardeşim var sıkıntılı bir durum mu

Bu konuda ne yapmalıyım
 
Salmonella her hayvanda var. Kaplumbağalar ise sucul ortamda yaşadığı için biraz daha bulaşma riski yüksektir.

Salmonellanın en başlıca belirtisi ateş ve ishaldir. Bu belirtiler görüldüğü taktirde hastaneye gidip tahlil yapılmalı ve salmonella bilgisi verilmeli. Ben öğrenmek için kendime bulaştırdım. 2-3 günde atlattım. Yetişkinlerde ciddi bir durum yaşanmıyor. 7 yaş altı için riskli.

Eller ve temas eden bölgeler bol sabunla yıkandığı sürece bir sıkıntı olmaz. Suya veya hayvana dokunulduğunda göz yada ağıza değmedikçe yada akvaryum suyu değmedikçe salmonella bulaşmaz. Açık yaradan geçip geçmediği konusunda bilgim yok yalnız o bölgeye baticon sürmek iyi olur. Baticonu hem bizim hemde kaplumbağanın yaralamasında kullanıyoruz zaten.

Bunun yanında özellikle temizlik sırasında su akvaryum camına bulaşıyor. Bunu temizlemek için cam temizleyici yada mr. Muscle beze sıkılıp cam üstünden geçilecek. Bu iş için ayrı bir bez ayarlıyoruz. Beze bu kimyasalları sıkarken akvaryumdan uzak bir yerde yapılmalı, zerreler suya yada hayvanlara temas etmemeli.

Kardeşe akvaryum, kaplumbağa vs. her türlü temas ve yemleme konularında elini yüzüne götürmeden hemen sabunla yıkamasını tembih edersen hiçbir sorun olmaz. Üstüne su gelirse giysilerini değişmesi iyi olur. Malzemeleri yıkamak için koyduğun lavabo, duş kenarları gibi yerleri de yıkamalısın. Ortam yaş olduğu sürece bakteri yaşar.
 
Salmonella insandan insana bulaşır mı

Hayvan göz veya kulak enfeksiyonu kapmamasi için ne yapmalıyım
 
Sıvı olarak ağız ve göz kanalıyla geçebilir. Hapşurma şeklinde covid gibi düşün ama sıvısal olarak. Nefes verdim uçtu şeklinde değil.

Bulunduğu ortam temiz olduğu sürece göz kulak enfeksiyonu olmaz. Kirlerin mayalanmasıyla zararlı bakteriler ürer. Onun için akvaryum temiz olmalı su kalitesi bozulduğunda yenilenmeli. Dışarda ise toza bulanması enfeksiyon yapabilir onun için sağlık kontrolü ve temizlik harici akvaryumdan çıkarmıyoruz.
 
Bir sorum daha var burası elektrik kesintisinin sık yaşandığı bir yer elektrik kesintisi durumunda ne yapmalıyım

Malum şimdi kar da geliyor fazla kar yağarsa 2-3 gün elektrik kesintisi olabiliyor
 
Elektrik kesildiğinde hemen iç filtreyi çıkarıp yıka kiri suya bırakmasın.

Dış filtre kullanmanın bir anlamı yok. 3-4 saati geçen elektrik kesintisinde döngü bakterileri oksijensizlikten ölür içindeki kirler mayalanır. Sonuç olarak temizlenmesi gerekir. Dış filtre sürekli temizlenecek iş değil. Varsa bunu kullanma.

Güç kaynağı kullansan 15-20 dakika çalıştırır onunda bir katkısı olmaz. Yalnız akım dalgalanmalarına karşı ekipmanları bozulmaktan korur. Bu sebeple alabilirsin. Yada tunçmatik gibi bir iki markanın 6 slotlu prizleri var. Bunlarda sigorta koruması var bu da akımda dalgalanma olursa sigortayı attırıp cihazları korur. Sigortası siyah düğme gibi atarsa üzerine basıp oturtuyorsun çalışıyor. Bu güç kaynağına göre ucuzdur.

Su içinse kesinti zamanı akvaryuma ait maşrapa ile suyu alıp yukarıdan dökersen akvaryuma kabarcık yani oksijen girer. Bu da su kalitesini bir müddet korur amonyağın uçmasını sağlar. Bunu birkaç saatte bir yaparsın.
 
Su sıcaklığı konusunda ne yapmalıyım peki

Birde bu güç kaynağı veya korumalı priz almazsam ekipmanlar bozulur mu
 
Ev sigortasında kaçak akım rölesi yoksa alman iyi olur. Elektrik akımı yüksek ayardan gelirse ekipmanı yakabilir. Şimşek düşmesi de aynı şekilde.

Ortam sıcaklığı iyi ise ısı kademeli olarak yavaş düşeceği için hayvan kendini kolay adapte ederek ısıya ayarlar. Ani ısı değişiklikleri adaptasyonu zorlaştıracağı için hasta eder.
 
Geri
Üst