Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu mu ?

Öfş

Yeni Üye
Katılım
9 May 2021
Mesajlar
17
Arkadaşlar merhaba, aranıza yeni katıldım sayılır. 6 cm kabuk boyu olan bir kaplumbağam var. Son 1 haftadır yem yememekte ısrar ediyo kendisi. Sera mineral ve raffy p yemlerim var. Çok severek yiyordu, belirli bir düzen oluşturmuştum diyeti konusunda. Uvb lambayı çok pahalı olduğu için şuan alamadım ama 100 litre akvaryumum ve gerekli ekipmanım var. Kuru alanı da gayet büyük, ısıtıcı lambam da var. Bu konuya ilişkin diğer sorulara verdiğiniz yanıtlara baktım ama bende sadece iştahsızlık sıkıntısı var. Haftada bir su değişimi vs yapıyorum. Ek olarak haftada bir ufak parça tavuk eti veriyordum çok seviyordu ama onu da attığımda yemiyo artık. Alt kabukta pembeleşme, nefes almada zorlanma yada hareketsizlik falan da yok. Bana yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor acaba?
 
Hayvanın gözleri sağlam mı? Şişlik beyazlık vs.? Gözler kapalı olduğunda tedirginlik yaşadığı için yaklaşıp yemez.

Hayvanda halsizlik kuru alanda fazla kalma belirtileri var mı?

Ağzını esner gibi açma açık vaziyette tutma, yutkunurken zorlanma var mı?

Yutabileceği büyüklükte taş dekor parçası var mı?

Ağzına bakmaya çalışın herhangi bir cisim yada aft yani beyaz leke, yara var mı? Ele alındığında kendini savunma amaçlı ağzını açabilir.

Su 28 kuru alan 32 derece olacak. Su 26 derece altındaysa hayvan metabolizmasını yavaşlatır. Ama bu yememezlik yaptırmaz.

Kıyma parçasını kaynayan suya atıp bir dakika kadar sonra çıkarıp soğutup verin. Kettle kaynayan suyu çay bardağına döküp içine atabilirsiniz.

Bunu da yemez ise genta göz damlası alın. Bunu sabah akşam dörder kez ağzına damlatın. Ağzını açamazsanız dik tutup ruj sürer gibi ağız çevresine 10 saniye arayla 5 damla sürün. Bir kısmı girer. Bir hafta uygulayın.

Bir de yem olarak gammarus alın. Marka farketmez açık yem olmasın.
 
Öncelikle teşekkür ederim. Gözlerinde herhangi bir şişlik yada kapanma yok cam gibi diyebilirim. Halsizlik de yok ama suya dalıp dibe inip kuru alana geliyo sürekli. Önceden kuru alanda biraz takıldıktan sonra dipte oyalanırdı uzun süre. Bu yeni fark ettiğim bir durum. Dipte duramıyor gibi şuan.
Dediğiniz gibi kıymayı hazırladım, pek ilgisini çekmedi sanırım en son yememişti. Dediğiniz damlayı alcam bu akşamdan itibaren kullanmaya başlayacağım. Başka bir tavsiyeniz olur mu acaba? Dipte duramaması normal değil çünkü.
 
Durum akciğer enfeksiyonu gibi gösterse de halsizlik belirtisi göstermiyor. Yinede gentayı kullanalım. Yüzmede bir sıkıntısı var mı yada suda dururken eğik durma.

Sürekli ele alma gibi durumlar strese sebep olur. Hayvana yaklaştığında ele alma endişesi ile su dibine güvenli suya kaçar ve yem verilirken yaklaşmaz. Orada bekler ama böyle bir durumda yok.
 
Dipte durmaya çalışırken çok az baş aşağı gibiydi. Onun dışında gayet düzgün yüzüyor.
Bu ara biraz fazla elime aldım gibi oldu çünkü yeni kuru alan yaptım akvaryumu boşalttım vs.
Akciğer enfeksiyonuysa da geçer mi acaba ilerlemiş midir?
 
Ağır enfeksiyon belirtisi yok. Enfeksiyon varsa bile 1.safhada seyrediyor. Yada enfeksiyon öncesi üşütmüş olabilir.

Vitamin damla da alın. Deep fix reptivit olur. Damla iştah açıp kırgınlığı alır. Bunu günde bir damla damlatın ağzını açmazsa ruj sürer gibi ağız çevresine 10 saniye arayla iki damla sürün.

Şimdi rahatsız etmeyelim uyusun yarın kuru yerde başı dışarıda iken önden ve tepeden bir resmini atabilir misiniz?

Hayvanlar çoklu ortamdan alınıp yeni ortama girdiğinde adaptasyon sürecinde bir süre yemeyebilir ama kuru alan yeni olsa da akvaryuma alışık.

Mevsimsel geçişte iştahsızlık olabiliyor ama bu daha çok ot türevli yemlere karşı oluyor. Protein yeme hayır demiyorlar.

Yem bayat yada acımışsa yemez ama eti de yemiyor. Bu olasılığı da çıkarıyoruz.

Dışkılaması nasıl? Kabız olduklarında da iştah kaybı olur. Bu aynı zamanda hareketleri kısıtlar durağanlaşır anüsünü kuma sürter, zaman zaman ıkınır gibi başını ileri atarak zorlanır.

Hayvanın durumu hiçbirine uymuyor. Enfeksiyonda bile iştahsızlık 3.safhada görülüyor.

Acaba organlarda mı bir sıkıntı var.
Arka bacaklarda kızarıklık ve şişlik var mı?
Boyun çevresindeki ön boşlukta şişlik var mı?
 
Gentayı aldım belirttiğiniz gibi uyguladım. Dışkılama son günlerde yapmadı pek yaptıysa da fark etmedim çünkü yem yemiyor diğer verdiğim şeylerden de az az yiyor. Az önce hapşırma sesi gibi bir ses geldi akvaryumdan. Dediğiniz gibi üşütmüş olabilir sanırım. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum inşallah kurtulur şu hastalıktan.
 
Arka bacaklar ve boyunda da bir şişlik kızarıklık yok gibi duruyor. Ben yarın fotoğraf çekip atıcam daha net anlaşılır belki.
 
Hapşırma sesi kaplumbağanın burnundan ıslık şeklinde gelmiş olabilir. Bu ses genelde üşütmüş kaplumbağalarda duyuluyor. Kaplumbağa uyuyorken ve etraf sessizken kaplumbağanın nefes sesini dinlemeyi deneyin. Hışırtılı bir ses geliyor mu diye.
 
IMG_20210612_000439.jpg
IMG_20210612_000338.jpg
IMG_20210612_000343.jpg
 
Uyanıktı fotoğraflarını çekeyim dedim siz de müsait olunca bakarsanız sevinirim.
Hırıltılı bir ses duymadım şimdilik. Hapşırma da eminim ama
 
Gözler ve kulaklar sağlam. Kabuk yapısıda güzel. Desenlerde gölgelenme başlamış. Kafa üstünde kırmızı nokta oluşumu var. Bu kırmızı noktalı olanlarda kabuktaki sarı çizgiler biraz daha kalın oluyor.

Burunda sarı yada şeffaf mukoza akıntısı geliyor mu? Üşüttüğü kesinleşti. Genta toparlar.
 
Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim.
Mukoza olarak göremedim açıkçası olsa fark ederdim. Ama ağzında bir baloncuk görmüştüm dün akşam bu sabah yoktu. Onun haricinde hala yemek yemeyi istemiyor gibi. İştahı ne zaman düzelir acaba? Tedaviye başladım dediğiniz şekilde.
İlk kısımda anlattıklarınız gelişiminin güzel olduğunun göstergesi sanırım sevindim açıkçası.
Birde üşütme sıkıntılı bir durum mu nelere dikkat etmem lazım acaba?
 
Baloncuk önemli değil onu arada çıkarırlar. Bazıları oyun oynar, çıkarır sonra yemeye çalışır.

İlaç 3-4 günde etkisini gösterir. Vitamin damla takviyesi de canlandırır. Haber verirsiniz. Duruma göre doz ayarı yaparız.

Her gün sabah akşam yemlerden birer tane suda önüne atın, hangisini yerse ondan devam edin. Yarım saat içinde yemezse alırsınız. Sonraki öğün bir daha denersiniz.
 
Şuan ne atarsam atayım yemiyo da hareketlerinde ufaktan normalleşme başladı gibi. Acaba bu kadar uzun açlığa dayanabilir mi?
 
Son düzenleme:
15 güne kadar yemeden durabilirler. 3 ay boyunca yemeyen hayvan bile oldu.
 
Teşekkür ederim şimdi sevindim işte. Umarım 3-4 güne toparlar da eski iştahına kavuşur.
Ben gelişme oldukça yine bilgilendirme yapacağım.
 
Vitamin damlayı unutmayın. O iştahını açıp canlandırır.
 
Merhabalar rahatsız ediyorum. Genta ya başladıktan sonra yavaş yavaş kaplumbağam halsizleşmeye başladı. 3 gün oldu başlayalı. Deep fixi yeni alabildim bir doz verdim ama durumu kötüye mi gidiyor acaba? Ne yapmam lazım sizce? Hala birşeyler yediğini görmedim.
 
İlaç vermek için günde iki kere elime almak zorunda kalıyorum bu sebepten olabilir mi acaba?
 
Geri
Üst