Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

mcmayki

Yeni Üye
Katılım
4 Ocak 2016
Mesajlar
19
Merhaba arkadaşlar. Aşağıda resimlerini verdiğim kapluş üzerinde bulunduğu kuru alanın ön kısmına kendisi sudayken kafası dışarıda nefes alıp tekrar suya sokup kuru alanın ön kısmında kabarcıklar biriktiriyor. Suyun içinde kabarcık çıkarmasının akciğer enfeksiyonu belirtisi olduğunu okudum. Telaşlandım ve suyun içinde kalıp kalamama durumu ölçmek için elimle bir süre suyun içinde tuttum. Bana baya alışık olduğu için kafasını ve bacaklarını içeri çekmiyor elime aldığımda. Tuttuğumda bir süre sonra suyun altında çırpınmaya başladı çıkmak için. Nefesle ilgili problemleri olduğunu düşündüm ve akvaryumun önüne oturdum. Kendisi bana bakmak için suyun altına girdi ve bir süre orada durabildi. Yani elimle ben suya soktuğumda o kadar durmamıştı bilmiyorum belki de korktu. Yalnız bu kabarcık çıkarma olayını sadece kuru alanın önündeki yerde yapıyor ve bugün başladı. Akvaryumun başka hiçbir yerinde yapmıyor ve gayet normal geziyor, yüzüyor, yürüyor. Yan yüzme, iştahsızlık ve alt kabukta pembeleşme de yok. (Fotoğraf yükleyeceğim.) Sadece bu kabarcık çıkarma olayından dolayı da ilaç tedavisine başlamak istemiyorum bir de hasta değilse hasta etmeyelim hayvanı. Bir de yine fotoğrafta göstereceğim gibi bazen böyle kafası dışarıda uyuyor. Ama nadiren. Sonra içine çekmiş şekilde uyurken buluyorum. Bu durumlar normal midir? Antibiyotik kullanımı ile baya farklı şeyler okudum. Kimisi 2 saat kimisi 12 saat antibiyotikli suda bekleyecek falan demiş. Hangi saate ve kullanım şekline güveneceğimi anlayamadım. Bulunduğum bölgede sürüngenlerden anlayan veteriner yok. Petshoplar da yeterli bilgiye sahipdeğil. Sizce hasta olma ihtimali nedir? Biraz daha beklemeli miyim ve nasıl anlayacağım? Bazen kafası dışarıda uyuması normal midir? Teşekkürler.
 not: 1,5 civarı sanırım yaşı. belki daha küçük. 10 11 cm kabuk boyu. uvb lamba tesisat tam. 28 derece su ısısı.


mailto:/or7X17.jpgmailto:/lv1qVE.jpg
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Akciğer enfeksiyonu şu durumlarda oluşur;
-Akvaryumun hava akımına maruz kalması
-Akvaryumun bulunduğu odada sigara içilmesi
-Akvaryumda ısıtıcı kullanılmaması
-Kuru alan kullanılmaması (Vücut sıcaklıklarını daha yüksek bir ısı kaynağında regüle edemedikleri için bağışıklık sistemleri zayıflar)
-Kuru alan kullanılmasına rağmen kuru alanı ısıtacak ısı kaynağı kullanılmaması (Ampul gibi)
-Oda sıcaklığının 23-24°C'nin altında olması (Solunan havanın soğuk olması)
-Düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu bağışıklık sisteminin zayıflaması
-Akvaryum temizliğinin aksatılması ya da akvaryumda filtre kullanılmaması (Durgun suda özellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip olan yavruları tehdit edebilecek bakteriler üremektedir)
-Akvaryum temizliği sırasında kaplumbağanın oda sıcaklığında bekletilmesi
-Temizlikten sonra su sıcaklığının sabit bir değere ulaşması beklenmeden kaplumbağanın akvaryuma alınması


Su altındayken tuttukları nefesi ara sıra kaçırma durumları yaşanabilir.Özellikle yem verileceğini anladığı zaman bulunulan taraftaki akvaryum camı hizasında seri çırpınışlar sırasında gözlemlenebilecek bir durum.
Başı aşağıda kuru alanda bulunmasının nedeni de kuru alandan inmeden susadıklarında su içmelerine imkan tanıdığı için.


Şuan kullanılan akvaryumun taban malzemesi yem artıkları ve dışkıların arasında birikerek bakteri üremesine sebep olması için elverişlidir.İnce silis kum ile değiştirilmesinde fayda var.
 
Hayvanın birşeyi yok. Hayvanı bir daha su içinde o şekilde tutma. Normal durumda nefes tutma kabiliyeti yüksektir ama panik halinde ciiğerindeki havayı boşaltır. Panik halinde olduğu içinde vücut kontrolü sağlayamaz ve kalan havayı da çabuk tüketim boğulabilir.

Hayvanı strese soktuğun için tabandan yukarı çıkmak istememiş.

Akciğer enfeksiyonunda nefes alıp vermede sıkıntı olur. Kuru alanda daha çok vakit geçirir ve kafasını sürekli yere yatırma ihtiyacı hisseder.

Baloncuk çıkarmayı bazı hayvanlar oyun amaçlı yapar. Su kalitesi düşmüşse çıkardığı hava kabarcığı bir süre baloncuk halinde kalır. Burun temizlemede de bu kabarcıklar oluşabilir. Hayvan hasta değil.

Kuru alan ısısı 32 derece olsun. Bu arada tabandaki çakıl kabukları çıkarıp silis kum ser. Bunlar aralarına pislik alıp göz kulak enfeksiyonuna neden olan bakterileri üretir. Su kalitesinde düşme olur.

Ayrıca su oranı çok az. Yeni bir kuru alan al veya dizayn et. O boydaki hayvan için su derinliği 30-50 cm arasında olmalı.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Su seviyesini yükseltip taşları değiştireceğim teşekkürler. Bugün de bir durgunluk var gibi hissettim ama hadi hayırlısı. Gözüme çarpan noktalar olursa yazacağım.
 
Belirtilere bakarsın. Yetişkin kaplumbağalar akciğer enfeksiyonuna kolay yakalanmaz. Kuru alana derece yatırıp ısıyı ölç. Düz yatırırsan 31 derece. Kibrit kutusu üzerine yatırırsan 32 derece olsun. Daha düşük ısı su sıcaklığına yakın olduğunda dışarı çıktığında üşümesine neden olur.

O durgunluk mevsimsel olabilir.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Sabah uyandığımda hareketsizdi. Su içinde burnu dışarıda öylece duruyordu. Değdiğimde başını içeri bile çekmiyordu. Yem verirken normalde bana doğru heyecanla gelir. Onu da yapmadı. Ama yem yedi. Şu an daha hareketli. Dolanıp duruyor. Kim bilir belki yorgunluktan falan öyleydi boşuna telaşlandım. Dediğiniz gibi kum aldım şimdi gidip. Akşam bir temizlik yapıp kumu döküp taşları atacağım. Kuru alan ısım biraz az olabilir. Bu yüzden biraz daha yüksek waltlu ampul takmak istiyorum fakat duy kuru alana biraz yakın. Yüksek ışık kapluşu rahatsız eder mi?


Bu arada akvaryumun üzerini kapatmam gerekiyormu? Bizimkinin 3te 1lik kısmı kapalı.
 
Kum silis kum olacak. Hazımsızlıkta yedikleri gibi bacak derilerini atmada da faydalıdır. Başka bir kum ise koyma misal quartz kum sivri kenarlıdır yediğinde hasar verebilir.

Yıkamayı leğende 3-4 kg biçiminde el yakmayacak sıcaklıkta su doldurup kumu mıncıklayıp karıştırarak kir ve bulanıklık gidene kadar doldur boşalt yap. En son kaynar su döküp kaşık ile karıştır soğuyunca akvaryuma eklersin. Ölçü olarak 0.5-1 mm arası uygundur. www.juenpetmarkette.com sitesinde silis kum var o uygun ölçüdedir. Kumun bundan olduğuna emin ol. Bunun beyaz ve oradaki gibi sarımsı rengi var.

Lambanın max kaldıracağı watt'tan yüksek ampul alma. Şu an ki kaç watt ?

Akvaryum üstünü eğer dış ortam soğuk ise hava alabileceği oranda kapatılabilir. Buhar çıkarken iç havası yumuşak olur.

Hayvanı akşam 8 gibi yatır. Ne kadar çok uyursa o kadar iyi olur. Gece lamba yakma. Kuru alanda uyuyorsa mavi veya yeşil renk 40 W armut ampul takıp yakılı tutarsın.

Elinde mineral yem veya vitamin damla varsa bu iki gün ver. Damlayı bir damla damlatacaksın fazla değil.


Ampul olarak soft yani camı beyaz armut ampul kullanıyoruz. Bunun harici gözlerindeki çizgiler ışığı kırar.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Şu an kullandığım yeşil renkli lamba 15w. Yeteri kadar ısıtmıyor. 40w soft ampul yarın alıp takabilirim. Kuru alan ile ampul duyu arasında 10 cm falan mesafe var. Bu mesafeden ışık zarar verir mi? Rahatsız eder mi? 

Kum olayında hata yapmışım. Bulunduğum yerde silis kum bulamadım siyah kuarz kum almıştım. 1.5 saattir yıkıyorum hala simsiyah çamur gibi akıyor. Yarın gidip daha büyük bir petshoptas silis kum bulmaya çalışacağım. 

Hayvanımın uyku düzeni bozuk. Gece 2 3te ancak uyuyor. Fakat bulunduğu odada ben oturuyorum bilgisayar açık bunun da etkisi var galiba. Lambayı kapatıp akvaryum üzerini biraz örtsem, uyumasına yardımcı olabilir miyim?


Bir de ilk mesajda yanlış yazmışım Uvb lamba dışında tesisat tam olacaktı.
 
Quartz olmaz demiştim. Onu kullanma. Bu juenden alabilirsin. Vitasand marka kalite ve yıkanarak paketlenir. Ama sterilizasyon için yine yıkayacaksın. Piyasa mallarından siyah renk su çıkıyor tozlu yani.

Lambada mesafe çok yakın. 40 w ampul için en az ampul ucu ile kuru alan arasında 12 cm olmalı. Yoksa hayvan çarpar ve yanar.

Hayvanın uyuması için ortam karanlık veya çok loş olmalı. Uykusunu iyi alamayan hayvan hırçın olur.

Üstüne suya düşmeyecek biçimde büyük havluyu gerip koyabilirsin. Hava boşluğu olsun ama.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Cevabı kumu aldıktan sonra gördüm malesef. Ama koymadım akvaryuma mesajı gördükten sonra. Yarın silis bulmaya çalışacağım. Ampulün olduğu yeri de kendi imkanlarımla biraz daha yükseltmeye çalışacağım. Teşekkür ederim.
 
Kıskaçlı lamba veya deveboynu lamba kullanabilirsin. Cepten linki atamıyorum. Aydınlatma bölümünde öne çıkan konularda uygun kıskaçlı lambayı yazdım. Zamanlayıcın yoksa o konuda var.

Petshoptan alacaksan dikkat et Beyaz olanlar mermer tozu ile karıştırılabiliyor. Ben bir kez denk geldim. Eleman silis diye yutturmaya çalışmıştı.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Beyaz silis kumu bulabildim sonunda. Diğer quartz kumu attım. Yaklaşık 15 dakika önce akvaryumu temizledim. 15 dakikadır kum yiyor :)
 
Quartz'ı balık besleyen birine verebilirdin. Neyse hayvanın bayağı ihtiyacı varmış. Bundan sonra hayvanı kum üstünde çok görürsün. Vakit geçirme açısından da iyidir.

Kumu çok aşırı yemesi mineral eksikliğinden de olabilir. Mineral yemi almadıysan mutlaka al. Hayırlı olsun sıpaya.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Teşekkürler cem abi. Mineral yem henüz yok devit de yok. İkisini de alacağım bu haftaiçi. Ayrıca elimdeki akvaryum 30 cm falan yüksekliğinde. Kuru alandı ampuldü derken yarısına kadar ancak su koyabiliyorum. E hayvan zaten 10 cm'ye yakın. Bu haftaiçi bir de kendi imkanlarımla ayrı bir akvaryum veya kap alıp küçüklerinden dışarı bir kuru alan yapacağım. Bunun içini de komple su doldururum. Taşlar gidip kum gelince hareket edebileceği su seviyesi yükseldi. Baya bir yüzdü. Öyle görünce mutlu oldum halledip yüzdürmem lazım hayvanı. Bu arada ben hayvanın dışkısını bu zamana kadar görmemiştim belki taşlardandı. Yiyor diye düşünüyordum fakat bugün yem yedikten hemen sonra dışkıladı ve beyaz silisin üstünde baya bi kaldı. Bekledim acaba yer mi diye yemedi de. Aldım ufak bir kaşıkla attım. Galiba yakında dış filtreye geçeceğim. Görüntü kirliliği veriyor böyle olacaksa. Zaten bu akvaryumu komple su doldurup kuru alanı dışarı alınca iç filtre yetmez diye düşünüyorum.
 
Kuru alanı camcıya yaptırabilirsin. Akvaryumun ölçüsü ve cam kalınlığı ne kadar ? Ona göre olması gereken cam kalınlığını yazayım.

Mineral yemi bir seneyi geçkin tarihli al haftada bir veriyoruz. Bayatlayıp çöpe gitmesin.

Yem sonrası hemen dışkı yemiyorlar. Az bir kısmı da hiç yemeyebilir.

Akvaryum ömürlük düzeyde değilse dış filtre alma. Değişim zamanı geldiğinde elinde kalır. Akvaryum ve su oranı ne kadar çok olursa kirlilik oranı o kadar az olur. Burada kir derken idrara bağlı amonyak patlamasından bahsediyorum. İç filtrende şelale aparat veya hava kabarcığı verme özelliği varsa onu çalıştır. Amonyak oksijene bağlanıp uçar. Suya oksijen girmeyen sistemdeki oksijeni amonyak yediği için bir süre sonra su kalitesi bozulur ve sararmaya başlar. Yalnız bunu kökün saldığı özsu ile karıştırma o da sarartma yapar. Kök aldığında sterilizeyi nasıl yapacağını anlatırım.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Teşekkürler abi. Cam kalınlığını ve ölçüleri ayrıca bildireceğim. İlk mesajda yazdığım burundan kabarcık çıkarma işini artık abarttıkça abartıyor. Hareketten yorulduğunda çıkıp dinlenmek yerine bunu yapmayı tercih ediyor. Aşağı bir fotoğraf ve ufak bir video koyuyorum. Çok sık yapıyor. Kabarcıkları göreceksin. O kabarcıklar su hareketlendikçe oradan dağılıp camlara doğru geliyor. Ben dağıtıyorum bazen. Bu oyun mu yoksa bir amacı mı var anlayamadım? 


[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1aayPIEf8oE&feature=youtu.be[/video]


mailto:/D4BQjl.jpg


Bu arada bu hareketi hep aynı yerde yapıyor.
 
Büyük olasılıkla oyundur. Yavruların bazıları da bunu yapıp sonra peşinden gidip yemeye çalışıyorlar.


Hayvanın göz ve kulaklarında da sorun yok.


Hayvan tek olmasa belki bunu yapmaz.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

Şu an 1.5 yaşında falan sanırım. Yanına bir yavru alsam tepkisi ne olur sakınca olur mu?
 
Yavru olmaz emsal boyda olmalı ama birbirlerine alışacaklarına dair garantisi yok. Kavga edebilirlerde. Cinsiyet belli olunca karşı cins olması uyum sağlamalarını sağlayabilir ama dediğim gibi garantisi yok. Akvaryumu birbirlerine dar edebilirler
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu olma riski var mı

O zaman o işe hiç girmeyeyim Cem abi. Zaten keratalar kocaman oluyor büyüdüklerinde. İkisi bana zor gelebilir. Bakabileceğim kadarına bakmak en doğrusu. Cevapların için teşekkür ederim. Ayrı kuru alan için cam ölçülerinde ayrıca danışacağım. Görüşmek üzere.
 
Geri
Üst