Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer Enfeksiyonu Süreçleri

Şimşek

Bronz 3 Üye
Katılım
22 Ocak 2011
Mesajlar
64
Arkadaşlar selamlar, forum içerisinde ufak bir araştırma yaptım ancak aradığım detaya ulaşamadım. Umarım soracak olduğum soruların cevapları hali hazırda benim bulamadığım bir yerde yoktur.

Şimşek'i bakım koşullarının gerektirdiği ekipmanlarla(filtre, ısıtıcı, uvb + masa lambası, kuru alan) cam akvaryumda besliyorum. Ancak birkaç zamandır neden oluştuğunu bilmeme rağmen akciğer enfeksiyonlanmasına yakalandığını düşünüyorum.

- Suyun sıcaklığını 32 dereceye yükselttim.
- Veterinere götürdüm ama pek ilgilenmediler ve çok sinirlendim. (Bu esnada onu yerinden çıkarmak ve stres etmek zorunda kaldım. Bu da sinirimi artırdı.)

Bütün bunlar sonucu tedaviyi kendim yapmaya karar vermiştim, vitaminine yemine ve koşullarına çok dikkat ediyordum. Şimşek aniden daha iyi oldu ancak hala bazı belirtileri gösteriyor. Mesela;

Geçenler;
- Ağzını açıp nefes alırken zorlanıyormuş gibi bir hali vardı, artık bunu tekrarlamıyor.
- Hareketsiz ve iştahsızdı, ama artık akvaryuma yanaştığımda hemen geliyor ve yemini elimden alıp normal bir şekilde yiyor.

Devam Edenler;
- Biraz eğri yüzüyor, (kendi sol tarafına yatık bir şekilde)
- Su altında ağzından hava kabarcıkları çıkartıyor.

NOT: Alt kabukta pembeleşme hiç olmadı.

Bütün bunlar sonucu, benim annem eczacı ve gerekli maddenin bulunduğu antibiyotik'i edindim ancak Şimşek böyle bir süreçte iken antibiyotik tedavisine başlamalı mıyım bilemiyorum gerçekten. Onu akvaryumdan ayırıp ayrı bir suya koymak neyse ama o suyu ısıtmak konusunda endişelerim var. Tavsiyelerine ihtiyacım var.

NOT 2: Akvaryumda 2 yavru kapluş daha var, isimleri Kara ve Kızıl. Şimşek'in bu durumda olması onları nasıl etkiler? Yani kısacası bir bulaşıcılık durumu var mı?
Biliyorum ayırmak en güzeli ama dediğim gibi ayrı akvaryumlara uygun koşulları sağlamakta çok zorlanacağım, daha kötü etmekten korkuyorum, özellikle Ankara'da havalar bu kadar dengesizken.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Her kaplumbağa ağzını açarak nefes alıp verir.Ama bu hareketi çok sık yapmaları durumunda bir aksilik olduğu anlaşılabilir.

Bazen kaplumbağalar sebepsiz yere durgunlaşıp yem yemeyebiliyor.Pakize yaklaşık 1 haftadır doğru düzgün bir şey yemiyor.Ama bunu belirli aralıklarla yaptığı için artık korkmuyorum bundan.

Suda eğik yüzme çok mu belirgin?
Hep o şekilde mi duruyor?
Kuru alanda fazla vakit geçiriyor mu?

Alt kabuk pembeleşmesinin çok ileri enfeksiyonlarda bir belirti olduğunu bir daha belirteyim.
Bunun yanında benim iki kaplumbağamın alt kabuklarında pembelik var.Ama gayet sağlıklılar.

Maalesef kaplumbağalar hele de yavrular en ufak bir hava akımından bile etkileniyor.
Şimşek belki üşütmüş olabilir.
Eğer hastalıktan tam olarak emin değilseniz tedaviye başlamayın derim ben.
Anakara'da ikamet ediyorsanız Veterinerlik Fakültesine götürmenizi tavsiye ederim.
Bunu konuda ki en bilgili veterinerlerin orada olduğuna inanıyorum.
 
Teşekkürler cevabınız için;

Eğri yüzmesi evet belirgin, ama bazen de gayet normal gözüküyor. Yani öyle bir haldeki hiçbir konuda emin olamıyorum. Dibe çökme gibi bir durumu yok mesela, su altında kaya ve bitkilerinde yanında gezinirken parça parça baloncuklar çıkartıyor ağzından.

Kuru alanda fazla vakit geçiriyor ama hareketsiz değil, mutlu bir güneşlenme sanki bu; geriniyor, başını uzatıyor, gözleri de olabildiğince parlak diyebilirim.

Şöyle bir sorum olabilir;

- Eğer akciğer enfensiyonlanmasına yakalandıysa, uygun koşullar altında kendiliğinden iyileşmesi mümkün mü? Antibiyotik kullanmayı istemiyorum gerçekten şu aşamada.
 
Bence bir süre gözlemleyin.
Yem yemesi normalse bence kendiliğinden atlatabilir bu durumu.
Akciğer solunumu yaptığı için kaplumbağalarımızın su altında ağzından baloncuklar çıkarması normal bir durum.
Eğer durum kötüye giderse o zaman tedaviye başlarsınız.
Tabi yine karar sizin.
 
Tamamdır, tedaviye ihtiyaç duyduğunu hissettiğim an veteriner fakültesine götürmeyi düşünürüm o zaman. Böylece bir tedavi olacaksa daha uzman işi olur.

Umarım kaybetmem Şimşek'i, ilk kapluşum o benim.
Tavsiye ve görüşleriniz yararlı oldu, sağ olun.
 
inşallah arzunun dediği gibi birşeyi yoktur. :( çok çok geçmiş olsun..
 
Hoca şimdi benim yavru kaplumbağa kafayı dışarı çıkarıp hava aldıktan sonra suda kabarcık çıkarıyor iki üç kabarcık sonra kesiyor iştahı çok iyi maşşallah hızlı ve hareketlide nesi var acaba akciğer enfeksiyonu mu acaba?
 
mertgozu155' Alıntı:
Hoca şimdi benim yavru kaplumbağa kafayı dışarı çıkarıp hava aldıktan sonra suda kabarcık çıkarıyor iki üç kabarcık sonra kesiyor iştahı çok iyi maşşallah hızlı ve hareketlide nesi var acaba akciğer enfeksiyonu mu acaba?


istersen kabarcık dışında, hastalık sağlık bölümünde ilgili hastalığın belirtilerini bulup bir de onbları takip et. Ondan sonra daha sağlıklı karar verirsin.


Haberler kötü, Şimşek'e dün gece yarısı veda ettim. Kendisi bahçede toprak altında şu an. Tüm bakım ve sağlık koşullarını sağlamak için elimden geleni yapmama rağmen bu hastalığa kurban verdim onu. Neyi eksik yaptıysam o eksikliği Kara ve Kızıl'da tekrarlamayacağım. Fotoğraf yarışmasında 3. olan kapluşumu kaybetmek oldukça üzdü beni.

İyileşiyormuş gibi görünüp, yemini düzenli yerken bir anda onu kaybetmek daha da acı verici..

Umarım kimsenin başına gelmez, tekrarlanmaz..
 
Başınız sağolsun çok üzüldüm :(
Şimşek anlattığınıza göre hastalığı yenmiş gibi görünüyordu :(
Siz O'na iyi baktınız.Maalesef bazen onları kurtarmak elimizden gelmiyor.
 
Çok üzüldüm ya Şimşek en sevdiğim kapluşlardandı bu forumda :( Başınız sağolsun :(
 
Teşekkür ederim, Kara ve Kızıl ile yaşatacağız artık onu, yapacak bir şeyimiz yok :(
 
Geri
Üst