Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer enfeksiyonu

kayhandagist

Yeni Üye
Katılım
5 Kas 2016
Mesajlar
11
Merhabalar. Ben sitede yeniyim. Başlıkları okurken  kaplumbağamın ileri derecede akciğer enfeksiyonu geçirdiğini farkettim. Bir tanıdığımızdan aldığımız için ne zamandır hasta olduğunu bilmiyoruz. Yaklaşık 2-3 haftadır bende. Şu an kaplumbağam 30 cm uzunluktaki küçük bir akvaryum içinde. 50*30 cmlik yeni bir akvaryum, termostatlı ısıtıcı, filtre gibi malzemeleri internetten temin ettim fakat henüz elime geçmedi.  Muğla'da yaşıyorum. Burada 2 kedimizin de hekimi olan güvendiğimiz bir veteriner hekime götürdüm. İçinde doksisiklin olan Doksimis adlı bir antibiyotik verdi. günde yaklaşık sulandırarak 1cc içiriyoruz. Çok uzun zamandır yem yemiyor. Yaklaşık 2 gündür ilacı kullanıyoruz. Genelde kuru alanda uyku halinde. deep fix reptivit adlı vitamini suya damlatıyoruz. Akvaryum ısısını da verdiğiniz derecelerde korumaya çalışıyoruz. Bu arada kaplumbağam yaklaşık 2 yaşında ve kabuğu 9,5 cm.

Önerebileceğiniz herhangi bir şey var mı? ve bu ilaç yeterli mi?
 
Geçmiş olsun doksisiklin güçlü antibiyotiktir. Hekim dozajı uygun hazırlamıştır umarım. Bir daha sor istersen. Toz olduğu için ayarlama sıkıntılı oluyor. Emin değil ise ben gentayı öneriyorum.

Isıtıcı daha gelmedi ise suyu sıcak su takviyesi ile ısıtmayın sakın. Su sabit ısıda olmalı ısı farkları hayvanı daha kötü eder. Havası sıcak ve esintisiz bir odada dursun. Gelince suyu 28-29 dereceye ayarlayın. Kuru alan 32 derece olacak ampul armut tip mi, spot mu ? Spotlar çok ısı verir hayvan kızarmasın.

Vitamini suya değil doğrudan ağzına damlatın. Bu hafta 2 damla. Ağzını açmaz ise 10 saniye ara ile ruj sürer gibi üç damla sürün az da olsa girecektir. Bu kırgınlığı alıp iştah açar.

Hayvan arada suya iniyor ise gammarustan önüne bir iki tane at. Bunu seviyorlar. Yem olarak başka neler var ?

Kuru alan taş ise onu değiştir dikdörtgen yoğurt kabı vs olabilir. Taş alttan soğuk verir. Yalnız gelecek akvaryumda çok küçük. En az 100-120 litrelik bir akvaryum olmalıydı. Keşke sorsaydın.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu

Açıkcası yem henüz almadım. Championun yemi vardı aldığım arkadaşımda. Okuduklarımı bir şekilde uygulamaya çalışıyorum, mamayı toz haline getirip sulandırıp yedirmeye çalışıyorum fakat akvaryuma koyar koymaz suya inip kusuyor. Boğazından geçmiyor sanırım. Antibiyotik oral çözelti. Yağlı sıvı bir yapısı var. 0.5 cc antibiyotik, 0.5 cc su katıp 12 saatte bir içiriyorum. Bir iki damla da kabuğuna sürüyorum. Çünkü onu da kusuyor. En azından kabuktan da biraz alsın diye. Nefes almakta zorlanıyor ve arada bir inler gibi ses çıkarıyor. Şu an işsiz olduğum için daha büyük bir akvaryum alamadım. Yarın da yem işini halledeceğim. Acil olarak edinmem gereken yemleri zahmet olmazsa yazabilir misiniz? Mümkün olduğunca sıcak tutmaya çalışıyorum. Genta'yı da edindim fakat ilacı değiştirmek istemedim. Genta'ya geçersem dozajı ne şekilde olmalı? İlaci değiştirmemin bir sakıncası olur mu? Akvaryumun şu an ki hali bu şekilde. Şimdi taşları çıkarıp plastik bir kap koyacağım.
mailto:/ZY8a03.jpg
 
Şu aşamada sera raffy I gammarus ve sera raffy P verebilirsin. Dediğin yemi bunları alınca verme.

Kabuğuna sürmenin hiçbir faydası olmaz. Boş yere suyu kirletirsin.

Hekim egzotik hayvanlar konusunda bilgi sahibi değil ise dozaj ayarlama sıkıntılı olabilir. Çünkü bu hadiseden ölen hayvan çok oldu.

Şırınga ile ağzına sıkmak riskli tazyikli verirsen. İltihap dolu olan ciğerlerine kaçması iyi olmaz.

Gentayı damla aldın değil mi ? 0.3 gentamisin içeriyor. Ampullerde oran yüksek reçetesizde vermiyorlar zaten. Eğer damla ise doksisiklini bırakıp buna geç. Sabah akşam 4'er damla ağzına damlat. Temas ettirirsen ucunu ıslak peçete ile silip kurula.

Sulandırdığın yemi de çay kaşığı ile ver. Yine şırınga olmasın. Yada plastik ilaç kaşığı yada dondurma kaşığı ile şu AOÇ dondurmalarının içinden çıkanlardan. Metal kaşığı kuvvetli ısırırsa gaga yapısına hasar verebilir.

Suyu emsal sıcaklıktaki su ile yenile. Pis görünüyor. İçtiği suya aynı idrar ve dışkı yapıyor. Akvaryum üstünü kapadığın iyi olmuş iç ısı korunur fakat hafif hava boşluğu da bırak. İçerdeki ortamın nemli olması hayvana iyi gelmez. Taş üstüne halı kaydırmaz koy. Taştan soğuk almasın. Yalnız su teması olmasın. Suyu emer.

Lambada da mavi bulamaz isen yeşil renk 40 watt armut ampul kullan. Gece hayvan loş ışıkta rahat uyusun. Gündüz de güneş ve gün ışığı hayvanın algısını değiştirir. Sürekli ampul değişmene gerek yok.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu

Hekim ağzını açtıramazsan kabuğuna sür ya da suyuna ekle demişti antibiyotiği. O yüzden kabuğuna da sürüyordum. Hekimimizin 10 yaşında bir su kaplumbağası var. O yüzden güvenilir diye düşündük. Şırınga ile damla damla tek dozu 7-8 seferde veriyorum. Fakat dediğim gibi kusuyor. Genta'yı damla aldım. Şuan mevcut. Bugünkü dozu verdiğim için yarın başlayacağım. Ne kadar süre kullanmam gerekiyor? Genta'yı da kusması durumunda başka türlü verme şansım var mı? Dediğim gibi hastalık çok ilerlemiş. Yutağından geçmiyor sanki. Kurtulan yavrular var değil mi? 


Suyunu sabah değiştirdim fakat yedirdiklerimi ve ilacı kustuğu için su bulandı. Taşı kaldırıp boş peynir kutusu koydum. Kargo geldi bu arada. Düzeneği kurdum ama suyun ısınmasını bekliyorum yavruyu geçirmek için. Su olarak da içme suyu kullanıyorum. Satın aldığım teraryumun üzeri açık yalnız. Kapatmalıyım mı?
Bu arada aldığım teraryum
mailto:/6moWpW.jpg
 
Kabukta eski plakalar katmanlaşmış ise bunları yumuşatıp açmak için sadece devit kullanırız.

Senin hayvan ufak değil 6 cm kabuk boyu altı için kurtulma ihtimali yok. Sendeki ise iştahsız olsa da yağ depolamıştır buradan enerji sağlar bir süre. Bu da avantaj sağlar.

Doksisiklin dediğin gibi yağlı ise hayvanın boğazından gitmesi zor bu da yutkunduğunda hem gitmesini önler hem de tiksinti yapabilir. Genta su şeklindedir. Göz damlasıdır ama kulak ve akciğer enfeksiyonu için oral yolla da kullanırız. Yani göz ve kulaklarına da damlatabilirsin. Bu şekilde de vücuduna girer. Üstelik boğazda şişlik varsa onun inmesine faydalı olur. İlaç genzinden geçer. Kuru alanda iken göz kulağa damlat. Yattığı yerde tepesinden.

Şu an hayvanın durumu ortada gentaya başla bir süre sonra ağzından iltihabı atacaktır bunu başarırsa kurtulma şansı yükselir.

Akciğer enfeksiyonu kaplumbağalarda en pis hastalıktır. İyileşme bir kaç ayı bulabilir. İyileştikten sonrada bir süre daha ilaç tedavisine devam edilir. En ufak bir iz kalsa daha şiddetli olarak tekrar nükseder bu sefer antibiyotik direnci yüksek olarak gelir. Kurtulma ihtimali azalır.

Hayvana sulandırılmış yemi günde bir defa ver. 2-3 gün sonra dediğim yemleri aldığında suya önüne birer tane at. Yerse verirsin. Yemez ise yarım saati geçirmeden al. Bunu sabah ve akşam dene. Hayvan yerse ise yine birer birer atarsın. Enerjisini toplaması için gün aşırı verirsin, ne kadar yerse. O vakit sabah akşama kalmaya gerek yok. Hayvan canlanana kadar devam edersin.

İçme suyu iyi olur. Hafiftir içmesi rahat olur. Su şimdilik yeterli akciğere bağlı ölümlerin çoğu halsizliğe bağlı suda boğulmadır.

Isıtıcıyı havaya kaldırabilir. Çalışırken hava teması camını patlatır bu sebeple üzerine hafif bir taş yatır. Isınmak için yaklaşırsa kaldıramasın. Bunu yaparken fişini çek taşı koyarken elinden kayar kırarsan çarpılma.

Su 28-29 kuru alan 32 derece olsun. O florasan ısı vermiyor ise deveboynu veya kıskaçlı lamba kullan.

Teraryum kuru yer canlıları için bizimki gibi sulu alan hayvanlarınınkine paludaryum deniyor. Sonrasında akvaryuma geçiyoruz.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu

mailto:/mEQ9yP.jpg 
Bu da son halimiz.


Teşekkür ederim vakit ayırıp bilgilendirdiğiniz için. Ben bir gelişme ya da durum değişikliği olursa tekrar yazarım. Yüreğinize sağlık.
 
Gördüğüm kadarıyla kabuk güzel bombe yada piramitleşme yok. Plaka katmanlaşması da gözükmüyor.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu

Bu arada kabuğumuz cam gibi, bir problemimiz yok.


Aynen, biraz geç kalıyorum :) Sadece gözleri "sanırım hastalıktan dolayı" çok fazla şişmişti, onlar indi fakat, göz kapakları biraz fazla geliyor. Gözlerini açmakta zorlanıyor. Onun dışında dış görünüşte sorunumuz yok. Sadece üşütmüşüz yavruyu biraz.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu

Tekrar merhabalar, Konuştuğumuzdan beri genta damla kullanıyorum, suyun ve kuru alan ısısı sabit. önerdiğiniz yemler dışında bir jbl agil aldım, suya pek inmediği için yem yemiyor, daha doğrusu indirsem bile yemi görmüyor ve kuru alana çıkmaya çalışıyor. Artık suya batabiliyor ve daha uzun süre kalabiliyor ama dediğim gibi kuru alanda uyuklamayı tercih ediyor. Yan yüzme hala var ama. Yemleri ezip sulandırıp her gün birini yediriyorum ve kusması yaklaşık 2 gündür çok azaldı. Yutkunabiliyor gibi. Ayrıca esneme hareketleri de azaldı, sadece sudan çıkınca biraz ağzı aralık nefesleniyor. Artık daha hareketli, yem ve ilaç için sudan çıkardığımda çırpınıp kaçmaya çalışıyor :)  Önceden tepkisizdi. Fakat bugün kuru alanın çıkışında mukuslu bir şeyler vardı. Fotoğrafı: mailto:/PQRGA9.jpg 
İltihabı mı atıyor yoksa kötü bir şey mi algılayamadığım ve nasıl çıkardığını görmediğim için sormak istedim. Sitede de iltihap atımıyla ilgili bir şeye denk gelemedim.
 
Bunlar yem artığı gibi gözüküyor. İltihap sümüksü biçimindedir. Az da olsa var gibi. Hayvan tedaviye cevap vermeye başlamış. Bu iyi. Sadece raffy P versende olur. Bej ve sarımsı olanı bir gün kırmızıyı bir gün ver. İlaca devam et. Her verdiğinde 4 damlanın ağzına girdiğine emin ol. Göz ve kulaklara damlatmaya da devam et. Böyle giderse haftaya kendi yem yemeye başlar.
 
Cvp: Akciğer enfeksiyonu

Bana sümüksü gibi geldi. Yakın açıdan bir fotoğraf daha çektim. Daha önceki yemek artıklarından farklı. Özellikle yuvarlak içine aldığım oldukça farklı bir şey. Yemler bir süre midesinde durmuş ve midesinden de çıkarmış olabilir tabi. Çünkü kaka yaptığını da görmedim hiç. Umarım suya indiğini ve yem yediğini de görebilirim :) mailto:/ZYrjJ0.jpg Her şey için tekrar tekrar teşekkürler.
 
Benim dikkatimi de o çekmişti. Yem artığına benzer birşey değil. Dışkılama sonraki iş şu an bağırsaklarda randımanlı çalışmıyor. Kış uykusundan uyanan kaplumbağalar gibi kabızlık durumu olacaktır. Yem yiyecek düzeye gelsin o işle de ilgileniriz.
 
Geri
Üst