Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

emircat

Yeni Üye
Katılım
21 Haz 2019
Mesajlar
17
cem abi özellikle ilgilenmeni rica etsem bakarmısın buraya müsaitliginde,akvaryumumun ekipman eksiği yok akvaryum üstü kuru alanlı 50 lt iç dış filtresi ısıtıcısı silis kumu ipek bitkileri su yüzeyi tünekleri mangrow kökleri olan bir akvaryumum var,raffy p raffy I repto döngüsüyle çeşitli beslenme sağlıyorum,ısıtıcı lambam timer prizde sabah 9-aksam 9 aralıksız yanıyor,su 28 derece sabit,abi şubat ayından beridir sırayla 3 kaplumbağam akciğer yüzünden öldü kurtaramadım,bu sonuncu tek baktıgım yavru 4. Yani,ramazan basında aldım gayet güzel gelişiyordu,2 gündür yem yememeye basladı,yüzmede problem yok bağada pembeleşme yok,3.gün durgunluk ve yem yememe gittikçe arttı,bugün 4.gün su dışında ağzını açmaya basladı yani kesin akciğer,diğerlerine oldugu gibi bunada sabah 4 akşam 4 genta damla damlatıyorum muhtemelen yine işe yaramayacak ve bi hafta içinde ölecek,problem nedir anlamıyorum cereyandada bırakmıyorum elime bir kez bile almadım kaç aydir,akvaryum dışına çıkartmıyorum,havalar zaten sıcak odamda herhangi bir esinti falanda yok,geceleri üstünü örtüyorum hiç esgeçmeden,bıktım artık her yavrunun aldıgım gibi 2 ay içinde ölmesinden
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

Petshoplarda zaten kötü şartlarda uzun süre durdukları için alırken zaten hasta olmuş olabilirler. Birkere üşütüp akciğer enfeksiyonu olan yavruları toparlamak kolay olmuyoır.

Cem muhakkak bakacak ve yazacaktır. Anlattıklarına ek olarak yaşam alanının yani akvaryum kuru alan, kuru alana bakan ısıtıcı lamba v.b ekipmanların göründüğü görseller eklersen iyi olur. Belki senin farketmediğin bir şeyler vardır.

Isıtıcı ampülün gerçekten de yeteri derecede ısı verdiğine emin misin? Derece ile ölçmeni tavsiye ederim. Su sıcaklığı 28, kuru alan sıcaklığının 31 derece olduğuna  ölçerek emin ol.
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

Su içinde sera’nın sarı cam derecesini kullanıyorum,60w güçlü bir ısıtıcı lambam var,kuru alan sıcaklıgını kibrit kutusu kullanarak 31-32 dereceye ayarladim 2 ay kadardir su ve ısı değerlerinde herhangi bir değişiklik gözlemlemedim,cok haklısınız enfeksiyon bianda göstermiyor kendini petshoplardan alınan hayvanlar zaten sıkıntılı oluyor evet,petshoplarada son derece karşıyım ama şöyle bir durum varki,aldıgım petshop okadar kaliteli biyerdiki kaplumbağaları küçük plastik kaplarda üst üste yığıp satış yapan ruhsuzlara tam ters,adam ayda 2-3 kaplumbağa satışı yapıyor ve kaplumbağalara özel 100 lt civarı uğraşsak binlerce lira harcayacagımız bir yaşam ortamı oluşturmuştu,akvaryum konusuyla yakın ilgilenen biri olarak kıskanmıştım mükemmel bakılıyorlardı,sanki petshop degilde kendi besledigi canlılar gibi ilgileniyorlardı,aynı ortamı maddi olarak cok sıkışarak evde oluşturmaya calıştım ama bi türlü fayda etmiyor,ne yapmam gerek bilemiyorum


ısu içerisindeki plastik bitkiler,ısıtıcı ve uvb lamba konumu tamamen görsellik ve fotograf cekimi amaclı o şekilde duruyor,normal halinde plastik bitkiler salınım dolayısıyla yok,lambaların konumu farklı,ön camda ipek bitkiler ve bir tünek var.dipnot olsun.
 

Ekli dosyalar

  • F0FE33FC-BD14-40A5-A84D-94F855C35E18.jpeg
    F0FE33FC-BD14-40A5-A84D-94F855C35E18.jpeg
    210 KB · Görüntüleme: 66
Lambayı 07:00-19:00 arası yak. Bu hayvanlar sabah tan yeri ağarmasıyla uyanırlar. Erken saat kuru alana çıkmışsa üşür.

Yavru hayvanlar aşırı hareketli ve büyüme evresinde oldukları için yağ bağlamaz bünyeleri zayıftır soğuktan çabuk etkilendikleri için hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir.

Hayvan çıktığında tam lamba altında duruyor mu? Isının etkisiz olduğu noktaya gidiyorsa üşür. Lamba ısısı 33 olsun yani 1-2 cm daha aşağı indir.

Hergün bir damlada vitamin damlat. Sadece ilk 2 gün ikişer defa.

Ağız açıp kapama yani başını öne atarak esner gibi nefes alma hastalığın son evresi bu yavrular için kutarılamayacak nokta ama antibiyotiğe olumlu cevap verirse tedavi süreci uzun. Hayvan bu haldeyken artık suya girmez sürekli kuru alanda durup başını yere yatırır vaziyette hareketsiz kalırsa kurtuluşu olmaz.
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

tam lamba altında duruyor hep,tamamdir dediklerinizi yapıcam,ümidim yok ama haberdar ederim cok saolun
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

cem abi 1 dakikalık boşluk bulabilirsen şunu bi izlermisin,gentaya cevap verdi gibi sanki bes on dakika izledim tüneğe tutunmuş kafa su dışında ağzını açmıyor hiç nefes almak için,kuru alanda zaman geçirmede yok,şuan tek belirti sadece yem yemiyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Dediğim hareketi yapmıyor. Bu iyi daha doğrusu o kadar kötü değil.

Haşlanmış kıyma dene. Bir kaşık kadar parçalayıp az birşey kaynat. Soğuduktan sonra ufak bir parça at yerse devam et. Yemezse streche sarıp dolaba koy günde 3-4 kez dene ama 3 günü geçmeyecek şekilde bitir bozulmasın.

Vitamini unutma. O iştah açıp kırgınlığı alır.
 
Cem bey şu şu durumlarda yavrunun kurtuluşu olmaz demişsiniz ama benimde kaplumbağam 1 lira kadarken aynı evrelerden geçti yazılı kaynaklarda son evre olarak geçiyordu ama kurtuldu hemde 2 kez . Birincisi plastik kapta beslediğimden , ikincisi dışarı çıkarıp gezdirdiğimden olmuştu . Eğer yeterli ilgi gösterilirse kaplumbağa yaşayabilir tabi bunu gözünün dibinde yemini eksik etmeyerek ( benimki hastayken sadece gammarus yiyordu azar azarda olsa ) ayrıca güneş ışığıda iyileşmesinde etkiliydi diye düşünüyorum tabiki bunu yaparken kaplumbağayı üşütmemek şartıyla . Geçmiş olsun .
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

abi şöyle bir durum var,ağız açmayı bıraktı ama hayvan kuru alana hiç cıkmıyor gün boyunca,suyun üstündeki tünekte başı su dışında gözleri açık duruyor,halsizlik sezmedim,neden olabilir bu
 
Berk, yavrular tüm enerjiyi hareket ve büyümeye harcadığından yağ depolayamaz iştahsızlık noktasında vücuttan yemeye başlar. Zayıflar, vücut kemikten kalsiyum çeker ve kabuğu yumuşatır, kaslar gevşer. Hayvan güçten düşer, hareketlerini kontrol edemez. Hafifler. Akciğer enfeksiyonuna yakalananların %95'i bu halsizlik sebebi ile ters dönüp boğulur. Hayvan bir şekilde gıda aldığı sürece bünyesini güçlü tutar. Ve dediğin gibi bu dönemleri akciğer enfeksiyonu olmasa bile titiz bakım istiyor.

Özellikle uva ampuller metabolizmayı canlandırır. Isıtma lambasından farkı verdiği radyasyonun içine işlemesidir. Bu açıdan bir tık öndedir.

Yalnız hayvana dikkat et bu öyle bir hastalık ki en ufak bir parça birşey kalsa tekrar nüksedebiliyor. Ve bu tekrar gelen ilaca dirençli olarak daha ağır oluyor. Bu sebeple hayvan iyileştiği noktada kalıntı kalmayacak şekilde birkaç gün daha ilaca devam ediyoruz.

O evrelerin bazıları erken zamanlarda da nadiren olsa görülebiliyor. Hayvanın avantajı iştahını bütünüyle kaybetmemiş olmasıymış.

Bir de eskiden tablet antibiyotik kullanılıyordu bu dozaj ayarlaması zor olduğu için hayvanı öldürebiliyordu.
 
Emir, su hayvana sıcak geliyor olabilir yada kendini daha güvende hissediyor olabilir. Bu şekilde durması iyi bir yerde, hiç değilse kuru alana çıkarken üşümez ve lamba altında su kaybı yaşamaz. Geceleri de aynı şekilde.
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

abi şu hastalık evresinde hiç tavsiye edilmiyor ama dün petshopta vitamin alırken denk geldigim 1 liradan bile küçük muhtemelen yeni doğmuş bi yavruya dayanamadım aldım bizimkinin yanına koydum,iki gündür gözlemlerime göre hasta olan yavru bi kendine geldi bi hareketlendi,asosyal canlılar biliyorum ama okadar iyi bi etkileşime geçtilerki koydugumdan beri,sağlıklı günlerindeki gibi takılıyor sanki,milyonda birde olsa yanına alınan arkadaşın olumlu etki yaratması ihtimali varmıdır sence ?


abi şu hastalık evresinde hiç tavsiye edilmiyor ama dün petshopta vitamin alırken denk geldigim 1 liradan bile küçük muhtemelen yeni doğmuş bi yavruya dayanamadım aldım bizimkinin yanına koydum,iki gündür gözlemlerime göre hasta olan yavru bi kendine geldi bi hareketlendi,asosyal canlılar biliyorum ama okadar iyi bi etkileşime geçtilerki koydugumdan beri,sağlıklı günlerindeki gibi takılıyor sanki,milyonda birde olsa yanına alınan arkadaşın olumlu etki yaratması ihtimali varmıdır sence ?
 
Her ne kadar asosyal bir davranış gösterselerde küçüklerin bütünü ve yetişkinlerin bir kısmı yanında hayvan olmasını güvenlik açısından başta olmak üzere ister. Herhangi bir tehdit karşısında birden fazla göz rahatlatıcı etki yapar. Misal kuru alanda kontrol alanı genişler. Birinin göremediğini diğeri gördüğü anda suya kaçma güdüsü tetiklenir. Birbirlerine bakarak bazı şeyleri çabuk öğrenir ve kavrarlar. Velakin büyüdükçe alfa olma ve cinsel gelişim sonrası üreme dürtüleri kavgaya birbirlerine dalaşmalarına neden olur.

Tek başına yetişkinliğe gelmiş hayvanlar daha uyumsuzdur. Bu hayvanlar bulunduğu ortamı sahiplenmiştir. Başka bir hayvan geldiğinde bu sahiplenme ve alfa olanı saptama endişesi bu hayvanın yeni gelen ile çatışmasına neden olur. Bu tip karşılaşmalarda yaralanma yada yeni gelen ufaksa öldürmeye kadar gidebilir.

Çatışma ısırma ve ufak yara bereler en uyumlu hayvanlarda da olur. Bunlar olağandır. Ama ağır hasar oluşturacak yaralanmalarda hayvanlar ayrılmalıdırlar. Her gün sınamalar olur bu alfanın kendini kanıtlaması ve diğerine/lerine sözünü geçirmesi hizaya sokması için gereklidir. Hep zayıf bir anını yoklar, kör noktasında yada boşluğunda saldırır. Hastalıkta buna dahildir. Bu davranışsal tepkiler aslında bayağı detaylı bir konu ama özetlersek alfa dahi olsa herhangi bir zayıflık fırsattır. Güçlü olan zayıfı ezer.

Senin hayvanlar daha ufak bunlar sorun teşkil etmez.
 
Cvp: Akciğer Enfeksiyonuna yakalanan yavru

emircat' Alıntı:
cem abi özellikle ilgilenmeni rica etsem bakarmısın buraya müsaitliginde,akvaryumumun ekipman eksiği yok akvaryum üstü kuru alanlı 50 lt iç dış filtresi ısıtıcısı silis kumu ipek bitkileri su yüzeyi tünekleri mangrow kökleri olan bir akvaryumum var,raffy p raffy I repto döngüsüyle çeşitli beslenme sağlıyorum,ısıtıcı lambam timer prizde sabah 9-aksam 9 aralıksız yanıyor,su 28 derece sabit,abi şubat ayından beridir sırayla 3 kaplumbağam akciğer yüzünden öldü kurtaramadım,bu sonuncu tek baktıgım yavru 4. Yani,ramazan basında aldım gayet güzel gelişiyordu,2 gündür yem yememeye basladı,yüzmede problem yok bağada pembeleşme yok,3.gün durgunluk ve yem yememe gittikçe arttı,bugün 4.gün su dışında ağzını açmaya basladı yani kesin akciğer,diğerlerine oldugu gibi bunada sabah 4 akşam 4 genta damla damlatıyorum muhtemelen yine işe yaramayacak ve bi hafta içinde ölecek,problem nedir anlamıyorum cereyandada bırakmıyorum elime bir kez bile almadım kaç aydir,akvaryum dışına çıkartmıyorum,havalar zaten sıcak odamda herhangi bir esinti falanda yok,geceleri üstünü örtüyorum hiç esgeçmeden,bıktım artık her yavrunun aldıgım gibi 2 ay içinde ölmesinden

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]öncelikle iyi akşamlar yaklaşık 1 hafta önce [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]akciğer[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]enfeksiyonu[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]nu atlattık kaplumbağam bonibonla söylediğiniz belirtilerin biri hariç diğerlerinin tamamı birebir uyuyor bonibonda beyaz lekelenme yoktu fakat ben bunu da biraz araştırmıştım sanırım kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir gelelim diğer belirtilere bunlar [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]akciğer[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]enfeksiyonu[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] belirtileri ama daha iyi anlamam için kaplumbağanızın alt kabuğunun fotoğrafını gönderebilirseniz net bir cevap verebilirim eğer alt kabuk eskisi gibi sarı bir renk değilse yan taraf (üst kabukla birleşim yerleri) daha koyu pembeye dönük bir renk aldıysa bu orta seviye bir [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]enfeksiyonu[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]n habercisidir ama böyle bir durum yoksa henüz başlarındadır hastalığın yapmanız gereken şey endişelenmeden bir veteriner hekime başvurmak fakat ben bu konuda bayağı bir sorun yaşamıştım çoğu veteriner sürüngenler hakkında pek bir bilgiye sahip değil yada ilgilenmek istemiyorlar hastalıpın başında iştahsızlık belirtisiyle 3 kere götürdüğüm bonibonumla igilenmediler belkide bebek olduğu için antbiyotik iğnenin dozajını ayarlayamamaktan korktular bu süreç 3 hafta böyle tekrar etti ve en sn günlerde artık sabaha kadar uyumadan başında beklemeye başlamıştım aynı sizin söylediğiniz boğazı esneme gibi açma hareketi aslında nefes almakta zorluk yaşamasının göstergesi daha sonrasında şirinvet adında bir hayvan polikliniği buldum ve oraya götürdüm allah razı olsun asla kaçmadılar ve fazlasıyla ilgiliydiler antibiyotik iğne yapıldı alt iki bacaktan ve vitamin şurubu verildi eve ilk geldiğinde aynı görünüyordu bu yüzden biraz endişelendim fakat ertesi gün bonibonum resmen canlandı o acı çeken hali gitti tam bir canavara dönüştü yem yemeye başladı ve şuan 1 hafta sonunda hastalığı tamamen atlattık sana önerim söylediğim yeri araştırman ve suyunun sıcaklğını 32 dereceye çıkarman [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]akciğer[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] enfeksyonunun nedeni üşütmektik bebeğin üşütmüş[/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif] bildiklerimi herkese anlatmaya çalışıyorum [/font][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]umarım yardımcı olabilmişimdir [/font]mailto:/forum/images/s3/7b8499a6.gif
 
Geri
Üst