Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akciğerleri hastalanmış olabilir mi ?

mertcanerdinc

Taç 2 Üye
Merhaba arkadaşlar sizlere bir sorum olacak . Ben teraryuma yaklaşık 15 gün önce cd kabından kuru alan yapmıştım . Ama kaplumbağalarım bir türlü üstine çıkmıyorlardı . Son 2 gündür kaplumbağalarımdan bir tanesi çok fazla kuru alana çıkmaya başladı . Beni gördüğünde suya atlıyor ama 2 dk sonra tekrar çıkıyor . Sizce kuru alanı sevdiği için mi çıkıyordur yoksa hasta olduğu için mi ? Hastalık belirtisi yok aslında yeminide gayet güzel yiyor ama hasta olmasından korkuyorum :ff:

Cvp: Akciğerleri hastalanmış olabilir mi ?

sürekli kuru alanda duruyor ve ağzını açıyprsa akciğer enfeksiyonu belirtisidir. Ama nefes almada bir güçlüğü yoksa (yan yüzme, suda dibe batma gibi) bir sorunu yoktur. kuru alana almışmış olduğu ve sevdiği için çıkıyordur.

Hayır ağzını açıp kapamıyor acaba hasta mı oldu diye korktum . Teşekkürler :smile:

Başka hiç bir belirti yoksa o bölgeyi keşfediyor ve seviyordur.

Merak etme bişeyi yok sen gelince kuru alanda atlamasının sebebi kendini güvende hissedememesi.genelde bütün kaplumbağalar uzun bi zaman olmadan alışmadan çevresinde insan varken kuru alanda bekleyemez tedirgin olur.Kaplumbağanızın davranışı çok normal :)

Cvp: RE: Akciğerleri hastalanmış olabilir mi ?

AEK' Alıntı:
Başka hiç bir belirti yoksa o bölgeyi keşfediyor ve seviyordur.

Banada öyle geliyor Emre abi :)

seref' Alıntı:
Merak etme bişeyi yok sen gelince kuru alanda atlamasının sebebi kendini güvende hissedememesi.genelde bütün kaplumbağalar uzun bi zaman olmadan alışmadan çevresinde insan varken kuru alanda bekleyemez tedirgin olur.Kaplumbağanızın davranışı çok normal :)

Teşekkürler :)

Kuru alana sık çıkması hastalık belirtisi değildir. Eğer iştahsızsa, ağzını nefes almakta güçlük çeker gibi açıp kapatıyorsa, hapşırma ya da yan yüzme belirtileri varsa işte o zaman akciğer enfeksiyonundan şüphelenin.

mertcan kaplumbağanın kuru alanda çok durması ısıtıcı lambanın verdiği ısının iyi gelmesi ki su çok soğuksa çıkarlar veya herhangi bir hastalık durumunda gene ısınma ve kendini kurutma amaçlı çıkarlar. bu sadece akciğer değil; kulak iltihabı olur, kabukta mantar olur, deri değişiminde kuruyup büzüşerek daha kolay çıkmasında olur veya kabuğun kuruyup atmasında olur. yani bu sebeplerin herhangi biriyle olacağı gibi, vücudunda vitamin veya maden eksiliğine bağlı bir yorgunluktan dolayı dinlenme amaçlıda olur. diğer kaplumbağaların rahatsız etmesiyle olur. sebep ararsan çoktur. kaplumbağa belli bir boya geldiğinde sebep yoksa veya kuru alanda lamba yoksa hiç çıkmaz.

herkeze selam...
Bir konu hakkında desteğinize ihtiyacım var..normalde kaplumbağalarım çok canlı...yem gördüklerinde çıldırıyorlardı..ama bitanesi eskisi gibi fakat diğeri içindeki bitkinin üzerinde yan batık şekilde duruyor..hiç iştahsız...son 1haftadır dikkat etmemiştim suyun seviyesi çıkacakları taşın altına gelmiş...acaba dedim ondanmı yüzmekten yoruldu bitkinin üstünde batıyor tam dinlenemiyor ondanmı ...su ekledim...kaplumbağayıda taşın üzerine koydum...hiç kalkmıyor...uv lambayı herzaman açmıyorum braz açiim dedim hemen altına geçti..ve yukarıya doğru sanki öksürür gibi hava veriyor..2 kere böyle yaptığını gördüm...üzüldüm ya neden olabilir arkadaşlar...heykel gibi duruyor kıpır kıpır hayvan

Yan duruş yüzerlende mevcut mu? Akciğer enfeksiyonu belirtileri var. Bir veterinere gösterip teşhis ve tedavi ettirmeniz gerekiyor.
Bu esnasa yem çok az yemekteyse biraz vitamin takviyesi yapın.

Geçmiş olsun.

öncelikle anında cevap verip yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler...

evet işten geldim akvaryuma baktığımda bitkinin üstünde tek ayağı bitkide ama halsiz görünüyordu.yana hafif yatık şekilde ..şuandada uv lambaya doğru tırmandı en tepede öyle duruyor...suya vitamin 3-4 ve 1-2 damla da dezanfektan damlattım...ama kuru alan da duruyor şuanda...suyun sıcaklığınıda 29 fln yükselttim üstünüde tamamen kapattım...veterinere götürmeyi düşünüyorum çnkü hiç eski hali yok..hiç canlı değil..

şöyle ki su seviyesi altına inip çıkamasa bile sebebi bu olamaz.Rüzgar,hava vs. temas etti mi ? ayrıca ısıtıcısıda mevcut ve sabit derecede mi ? muhtemel yüksek oranda akciğer enfeksiyonu belirtisi var.kuru alanınızda ısıtıcı lamba yanmıyorsa kuru alana çıktığı zamanda soğuğa maruz kalmış olabilir.eğer bu ağzını açma işlemi ve iştahsızlık devam ederse mutlaka yazın.veterinere götürmeniz gerek aksi takdirde tedaviye başlamanız gerekir.

geçen gün odamın camını 3-4 saat açık brakmıştım..ev baya bir soğumuştu....suyun içinde sıcak dşarısı soğuk üşüttük hayvanları tabi.....bu akşam biraz gözleme devam edicem bir değişiklik olmazsa yarın veterinere götüreceğim mutlaka...böyle durumlarda ne kadar zamanda iyileşir sizce...sonra keşke erken götürseydim doktora demek istemiyrum..çok ağır görünmüyor ama halsiz iştahsız işte

Önemli değil.
Suya vitamin damlatmak işe yaramaz yani etkisi yok denecek kadar azdır. Yeme damlatıp verin. Eğer yemiyorsa ağızdan verin. Bunda da başarılı olamazsanız ufak bir kaba akvaryum suyu koyun. Sırtına gelecek kadar su doldurun ve içerisine 4-5 damla vitamin damlatıp 15 dk bekleyin. Ama ağızdan alması kadar etkili olmaz gene.
Ayrıca suya dezanfektan damlatmasaydınız. Bu ürünlerin ben canlılar akvaryumdan çıkarılıp uygulanması taraftarıyım. Daha sonra tekrar durulanıp yeni su konduktan sonra hayvanlar içeri alınmalı.
Tabi Şeref' in bahsettiği gibi enfeksiyon sebebini bulmakta fayda var. En azından tekrar yaşanmaması için. Bulunduğu odada sigara içilmesi dahi sebep olur.

Ben hafif yan yüzünce götürdüm. 5 günde iyi oldu. Erken teşhis önemli ama kaplumbağanın vücut direnci ve hastalık seviyeside süreye etken. Hatta tedavi şekli ve şartlarıda. Bu sebeple kesin süre verilemez. Ama bence yarın veteriner kontrolü gerekir.

az önce veterineri aradım ...oda akciğer enfeksiyonu dedi tabiki...yarın sabah götüreceğim...şuanda sıcakta sanki biraz daha canlandı...ama hala yemek yemiyor...ısıyı 29-30da sabit tutucam..bu doksisiklin nasıl uygulanıyor...ezip suya flnmı koyuyoruz yoksa damla olarak hayvanlara özel bir ilacı varmı veterinerlerde

Vet. E goturcekseniz doksisilin uygulamayın. Ayrıca doz aşımı olabiliyor gentamisin önerırım.
Veterineriniz en uygun tedaviyi yapıcaktır.

evet ozaman tek çare sabahı beklemek...zaten çok ağır olduğunda salya akıyormuş devamlı hapşırma hırıltılı ses fln çkartıyormuş...sanırım bizimkisi çok ağır değil..ama ilerlememesi için yarın götürmek en iyisi...resmen suratını astı hasta oldğu için naz yapıyor...garip hayvanlar^^

Geçmiş olsun. Veteriner sizin anlatacaklarınızı dinleyip durumuna bakınca antibiyotik ve dozu belirler. Erken davranmak her zaman iyidir. Umarım kısa sürede toparlar.

ısıtıcı lambanızı olanak varsa sabaha kadar açık tutun. çünkü suya girme ihtimali az. yalnız normal konumlandırmaya göre biraz daha yukarı alın. halsiz olduğu ve suya inmeyeceğini hesap edersek bu seferde pişmesin. yani sıcaklığı hissetsin ama yanmasın.

eğer ki lambayı sabaha kadar açık tutma olanağınız yoksa ufak bir yerden hava gelecek şekilde üstünü örtün. su buharıda havasını yumuşatır.

nerede oturuyorsunuz bilmiyorum. ama götürürken küçük bir mukavva kutuya havluyu biraz ısıtarak koyun, çok ısınmasın; üstünede hayvanı yerleştirip kapağını hava akımı olmayacak şekilde kapatın. geçmiş olsun.

herkeze iyi akşamlar...az önce gittik veterinere...şu ölüm kabı dediğmiz üstü kapananından kaba koydum içinede akvaryumdan su ekledim bi anda farklı su olmasın diye...termostatlı alüminyum çanta vardı bende...ona koydum veterinere otobüsle gittiğimizde hala suyu sıcaktı:)
ama doktordan önce eve geldimde ağzından hafif beyaz salya gibi akıntı vardı..doktor kontrol etti gayet güzel bakılmış kabukları sağlam ama diğerine göre çok sakin ve öksürüyıor havaya doğru dedi..akciğer enfeksiyonu dedi oda tabiki..minick bir iğne yaptı ayağından...yarın akşam ve sonraki akşamda götürmem gerekiyormuş...2 gün daha aşı yaptıracağız julietimize:)
şuanda ayağı uyuşuk kenara çekiyor..ama yemek yedi yüzmeye başladı...suya çıkıp kayaya çıkıyor...eski haline döndü gibi biraz...suda 30 derecede sabit...şuanda sanırım sıkıntıyı atlattk...yardımlarınız için çok teşekkür ederim hemen cvp vermeniz veteriner tavsiyeniz sayesinde daha iyi oldu :)
ama eğer bugün götürmeseydm gece ölebilirdi..bilginiz olsun en fazla o şekilde 2gün yaşar...

Geri