Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akşam kuru alanda kovalama durumu

AEK

Bordo Bereli
Merhaba,
Değişik bir olayı paylaşmak istiyorum.
Dün akşam eve geldim. Akvaryum ışıkları kapanmıştı zaten ve havada kararmak üzereydi. İçerden büyük akvaryumun olduğu yerden tıkırtılar geldi. Oradamı beklemişler yoksa bir olaymı oldu bilmiyorum ama gidip baktığımda 11 cm baskın erkek res 8 cm cumberland olanın peşindeydi kuru alanda. Ben ışığı yakıp girdiğimde res hızlıca suya daldı. Cumberland gitti kuru alandaki hindistan cevizinin arkasına saklandı. İlk defa bu duruma rastladım. Gece bu şekilde ne olduğu belli olmadan geçmeyecekti. Akvaryum içindeki dalgıç floresanları yakıp salon ışığını kapattım. Hem diğer yavru akvaryumundakiler uyanmamalı hemde beni net göremesinler istiyordum. 10 dk bekledim akvaryum içinde iki res dolaymaya başladı ve cumberland hala inmedi. Ben buna bir saldırımı vardı yoksa panikten beni görüncemi hareketlendiler anlamadım. Belkide hava yeni kararıp ışıklar kapanınca hemen inmemiş olabilirler diye düşündüm. Bu sebeple cumberland olanı kuru alandan alıp suya koydum. Bu ilk başta panikle yüzmeye başladı. Sonra daha sakin hareketlerle normal yüzüşüne devam etti. Bu esnada baskın erkeğin hiç bir müdahalesini görmedim.

Sonra daha ilginç bir olay meydana geldi. Bu baskın erkek 11 cm boyunda kalın kuyruklu uzun tırnaklı bir res. Bu akvaryumda ikinci bir res daha var. Dişi olduğunu düşünüyorum ve diğer baskın olanla sürekli kur hareketleri yapıyorlar. Boyu 9,5 cm kadar tırnakları kısa ve kuyruğu o kadar kalın değil. Hatta dün geceye kadar hiç kalın değildi. Ancak dün gece bu sudaki diğer res in kuyruğu hafiften daha dolgundu. Bir ara rampadaki kuru alandan uzanan yaprakların olduğu yere gitti ve loş olduğu için tam seçemesemde kuyruğun orada farklı bir uzantı gördüm. Yaklaşınca bunun cinsel organ gibi siyah ama ufak bir parça olduğunu farkettim. Arada suya beyaz kum gibi seçemediğim parçalar döktü. Bunu üç kez gözlemledim. Dişilerde bu bölge nasıldır tam bilmiyorum. Ama kafam karıştı. Onlarda o bölge nasıl oluyor bilmediğim için durumu çözemedim. Yani dişi olup erkek gibi olmasada bir cinsel organ uzantısı mevcutmu. Birde döktüğü erkek olduğu için spermmi yoksa dişi olduğu için döllenmemiş yumurtamı. Erkek kaplumbağa çiftleşme dışında suya sperm bırakırmı hiç duymadım çünkü. Yedikleri kumuda bu şekilde dışkılamıyorlar. Pek işin içinden çıkamadım açıkcası. Gerçi hafta başı veterinere danışacağım ama burada da paylaşmak istedim. Durum netleşince tekrar bilgi veririm.

Bu arada ne dün gece nede bugün gündüz ve akşam cumberland ve diğerleri arasında ters bir durum yoktu. Hatta birlikte geziniyorlardı.

benim bidigim kaplumbagalarda ic dollenme olur. Sonrada disi yumurtlar. Benim kaplusum 12cm lik bir disi vehic oyle uzantisi falan yok zaten disilerin yumurtaliklari icerdedir.erkek kaplumbagan icin dusuncem galiba hormanlari biraz cosmus cinsel organi iceri girdiyse sorun yoktur. Ama kovaladigi kaplumbaga erkek olabir. Kovaladigida buyuyunce sorun cikabilr. Allah kolaylok versin sana.peki kaplumbagalarin buyuyunce ve uredikleri zaman cogaltmayi dusunuyor musun?

Bu uzantısını gördüğümü daha önce dişi sanıyordum. O zaman oda erkek çıktı. Kovalayan bu değil diğer erkekti. Nedenini bilmiyorum. Belki sadece anlık bir durumdu. Kovalanan cumberland olan dişi olabilir ama daha genç. Henüz bir saldırı yok ama aralarında sıkıntı olursa duruma bakacağım.

Üreme durumu olursa akvaryum içinden uzanan bir kuru alan yapıp kumluk bir yer yapabilirim. Akvaryum buna müsait. Bakalım ne olacak. Ama iki erkek res ve bir dişi cumberland olduklarına göre bu şu an için imkansız gözüküyor.

İsin zor . Genclerde erkek cikarsane yapmayi dusuniyosun

Sıkıntı olana kadar aynı yerde dururlar. Eğer anlaşmazlık çıkarsa ayıracağım mecburen.

Şimdi dikkatimi çekti onunda tırnakları biraz uzamış. Diğeri gibi değil ama normalden uzun. Gece farketmemiştim bunu.

Cvp: Akşam kuru alanda kovalama durumu

kotu bi durum bu ya :S çok ugrastırır

Çok uğraştırmaz. Evde aktif 3 akvaryum var. 41 lt boş bir akvaryumla 35 lt kadar bir saklama kabıda boş duruyor. Hastalık ve kavga durumlarına hazırlıklıyım. Yedek ekipmanlarda bir ilave akvaryum için tamamen mevcut. Ama tabiki hep beraber güzelce yaşamalarını umuyorum. Zaten çizgili tek bunlardanda tek kalan olmasın büyük akvaryumda güzelce yaşasınlar.

Abicim naçizane tahminim 2side erkek. Bazen böyle vücut formu tam olgunlaşmadığı halde erkek çıkan hayvanlar mevcut. Benim takıldığım olay çiftleşeceği bir dişi yokken nasıl sperm bırakmış? Kuru alandaki bitkilere sanırım halleniyor deli oğlan.

Sorma Sefa iki res de erkek çıktı. Sürekli diğer erkekle kur hareketi yapıyordu. Acaba akvaryumdaki cumberland mı ilgisini çekti diyorum. Onun ne olduğuda belli değil. Arada üçünün aynı anda kur yaptığıda olmuştu, belki görmüşsündür o resmi. Ama bitkilerle uğraşması diğer hayvanlara musallat olmasından iyidir. Bugün bir numara yoktu, ısıyıda 27 den 26 ya çektim. Ama yaz geliyor bakalım ne olacak.

dişilerde de erkek gibi dışarı çıkan bir organ vardır. başka türlü çiftleşme olanakları yok. emre senin reslerin ikisininde erkek olduğu kesin mi ? benim dişi olarak düşündüğümün bazen dışkılarken siyah ufak bir parça görüyorum. erkek organına benzemiyor. kök kısmı alt taraftan alta doğru şişik erkeğin kuyruğu gibi değil.

Ufak bir karartı idi Cem. Şu an iyice kafam karıştı. Bir ara onunda tırnak ve kuyruğunu çekip buraya ekliyim. Çünkü tırnak daha bi uzun geldi dün. Erkek olanla tırnak boyu ve kuyruk kalınlığı aynı değil ama anüs önde. Muhtemelen erkek ama genede resimle danışacağım.
Bu dışkıladığı beyaz kum gibi olaya yorumun ne Cem? Yediği kumu böyle çıkarabilir mi? Yoksa sperm mi? Dişi ise başka bir durum mu? Çok garipti bu.

Valla şaşırdım suan 1 yaşıma daha girdim. 9,5 cm dişi diye bakılırken erkek cıkması sasırtıcı. Benimki 8.8,5 arası erkek olcağı kesinlesti Emre abi biliyosun hayvandan hayvana farklı harbiden.

Birde gecengun bende dusunmustum acaba bu hayvan ciftlesmek ıstedıgınde sperm suya bırakırmı diye senin başına gelmis. Cok ilginc :)

Sorma Mert. Diğer baskın erkek zaten bir anda kuyruk ve turnak büyümesiyle şaşırtmıştı. Ki o hayvanın organ görüntüsüne hala denk gelmedim. Bu kaplumbağada ayrı bir vaka oldu. İlginç olaylar, gözümün önünde birkaç ke yaptı hemde. Acaba ben çok dişi olmasına odaklanıp yanıldımmı bilmiyorum. Resim koyunca artık beraber netleştiririz.

Bu arada haftaya falan seninkileri paylaşacağım. Hınzırlar diğerleri ile çok uyumlu oldu.

Aynen dişi diye odaklanmış olabillirsen öyle de olmuş olabılır de şunu anladık ki 1 tona yakın akvaryumda bile 2 erkek özellikle biri baskın cıkarsa büyük sıkıntılar yaratabiliyor..

Valla iyice gözlemle sen res leri gene.. Bu arada miniklerin keyfi yerindedir tabi Emre abileri var kapı gibi :)

hayvan kum yesede onu dışkıyla birlikte atar. bu sperm olabilir ama bu işe 2 yaş civarı başlıyorlar diye biliyorum. benim tırnak gözlemim şöyle erkeklerde tırnağın üstündeki et çekiliyor ve tırnak uzun gözüküyor. dişi olarak nitelendirdiğimde ona yakın bir uzunlukta ama tırnak üstündeki et durduğu için kısa gözüküyor. ön ayakları bir kontrol et.

Sorma Mert zaten koca akvaryumda dip dibeler. Gerçi resler arasında bir problem olmadı. O kuru alan olayından sonra da bir durum olmadı. Yeni keşif yapan içerideyken diğerleri belki garipseyip yukarı çıktı ve ben gelince ürküp önlü arkalı koşuşturdular. Olayın ilk anını kaçırdığım için sebep ne bilmiyorum. Ufaklıklara mineral yem verdim sabah. Keyifler yerinde :)

Cem dediğini yapıp ayaklara tekrar bakacağım. Hatta resim çekip yarın paylaşayım diyorum. Zaten bütün gariplikler bu hayvanlarda. Sperm attıysa ki büyük ihtimal öyle hayvan daha 1,5 yaşında. Daha öncede kafalarını deve kuşu gibi kuma gömüyorlardı. İlginçler gerçekten.

Tripodlu kamerayı kuracaksınız siz yokken video çekimi yapacak en güzeli o bence :)

Gercekten ilginc bir olay ama daha once hic karsilasmadigim icin yorum yok :)

koca forumda bu iş bilgilerimizin en zayıf olduğu nokta bir iki seneye buna da vakıf olacağız inşallah.:smile:

Geri