Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum boyutlar

elif.

Gümüş 5 Üye
Katılım
1 May 2021
Mesajlar
131
Mehabalar, bu forumdan öğrendim ki benim kaplumbağamı baktığım akvaryum ona küçük geliyormuş. Fırsat bulduğumda ona yeni bir akvaryum yaptırmak istiyorum. 95×60×60h boyutlarında bir akvaryum ömürlük olur mu? Mahmut şu an 4 yaşında ve 13-14 cm boyunda kırmızı yanak. ????
 
Olur. Bu ölçüde koyacağın alanı mı baz aldın? Bu ölçüde güvenli cam kalınlığı 10 mm yada 12 mm dir.
 
Merhaba tekrar, 130×70×60 akvaryum yaptırmaya karar verdim ama acaba bunu camcı yapabilir mi?
 
Böyle büyük bir akvaryum, akvaryum imalatçısına yaptırılmalı. Camcı bunu hesaplayamaz. Ona göre destekler atılacak. Bir de cam birleşme noktaları rodajlanmalı yani makine ile traşlanıp pürüzsüzleştiriliyor. Bu şekilde tutunma gücü artıyor silikon daha ömürlü oluyor.
 
Tamam. Peki bu akvaryuma tetra ex 1200 plus yeterli mi? 40 ya da 50 cm'i suyla dolu olacak
 
Hayvan tek olduğu için ve başka hayvan almazsan işini görür. 1200 ex 300 litre hacimli akvaryumu rahat filtreler. Bu da 250-260 litre su demek. Senin ölçünde buna 100 litre daha eklenecek.

Jbl e1502 greenline tetra 1200 ex'ten daha iyidir. 1200 ex 1200 lt/h filtreler, e 1502 1400 lt/h filtreler. Maliyet sorun değilse bu en uygunu. Jbl e1902 ise akvaryum için mükemmeldir.

Boyca uzun akvaryumlarda sirkülasyon iyi olmalı ki kiri rahatça toplayıp çevirmeli.
 
Hep tek hayvan olacak. 450 litre suyu malzemelerini iyi koyarsam berrak tutamaz mı? Maalesef arada 500 tl fiyat farkı var, ayrıca tetrayı da belki 2. El alacağım. Yani 1500'ü geçemem
 
+ Bu ölçülerdeki akvaryum erkek kırmızı yanak kaplumbağaya ömürlük yeter değil mi?
 
Yeter artar bile. İstersen 120*60*60h ölçüye de düşürebilirsin.

Filtrasyon açısından filtre işini görür onda sıkıntı yok. Sadece 130 cm'lik uzunluk sebebiyle uç noktadaki taban kirini yerinden oynatabilir mi diye düşünüyorum. İç filtreyi takviye olarak kullanacaksın zaten uçuşan deriler için kullanıyoruz. Gerekirse dalga motoru da alabilirsin. Önce duruma bakarsın. Kir birikirse dip sifonu ile o bölgedeki kiri çeker halledebilirsin. Böylece dalga motoruna gerek kalmaz.
 
Yeterse sıkıntı yok. Şimdiye kadar küçük bir yerde yaşıyordu artık rahata ersin istiyorum. 2 aya yaptırmayı düşünüyorum.

O zaman dip sifonu temin ederim. Şu an 4 yaşında ama ilerde kir oranı artarsa dalga motoru da alabilirim.
İç filtrem dış filtrenin almadığı yere takarım. Sonuçta o da kaba kiri alıyor hem de sirkülasyon olur. En son ısıtıcı kırıldığında yine smart almıştım, onun iyi olmadığını söylemiştiniz. 450 litreye hangi ısıtıcıları alabilirim.
 
Silis kumlarda kumun çekilmesini önleyen dip sifonları hiçbir işe yaramıyor. Bu kum çekilmesini önleyen dip sifonu genelde kalın ve çakıl büyüklüğünde olan kumlarda kullanılıyor.

Resunun 210cm lik dip sifonu işinizi daha çok görecektir. 150cm çok kısa gelebilir ben 2 tane 160cm lik almıştım bunların sifon kısmı parçalanmıştı ama resunu 6-7 ay boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmıştım.

Resun 210cm dip sifonu

Şimdi kovalarla uğraşmamak için direkt olarak 10 metrelik hortumla suyu çekiyorum. Ömürlük akvaryumlarda kısmi su değişimleri yüzlerce litreye tekabül ettiğinden kovaları taşımak yorucu oluyor. Bu durumun tek eksisi kumu çektiğinizde o kumu temizleyip bir daha kullanamıyor oluşunuz.
 
Isıtıcı olarak uzun ömürlü bir ısıtıcı arıyorsanız jbl protemp s 300w alabilirsiniz. Bu ısıtıcının dış kısmında plastik koruma olduğu için kaplumbağanın çarparak kırması imkânsız. Bu ısıtıcı aynı zamanda tam batabiliyor ve yan yatabiliyor. Bu sayede de ısıtıcıyı istediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz.

Daha düşük fiyatlı ısıtıcı arıyorsanız tetra ht 300w bakabilirsiniz. Bu da aynı şekilde yan yatabiliyor ve tam batabiliyor.

Bu ısıtıcıların 2si de su seviyesi düştüğünde otomatik olarak kapanıyor. Yani herhangi bir buharlaşma anında ya da su değişiminde fişe takılı unutursanız bu ısıtıcılar kapanır. Camları kuvarsdan yapıldığı içinde ısıtıcı sıcak olsa bile patlamaz. Ama yine de dikkat etmekte fayda var.

Bunların haricinde eheim thermopreset, eheim jager, roxin çelik ısıtıcı gibi markalarda var. Bu ısıtıcıları 300w gücünde almalısınız.
 
O zaman dip sifonda resuna, ısıtıcıda da jbl protemp ve tetra ht 300 wattlara bakacağım. Teşekkür ederim.
 
En uygun dip sifonu resununki. Emre yazmış. İlerde el yatkınlığın gelişince tuvalete kadar uzanan hortumla çekim yaparsın. Resunda ise ucundaki yeşil aparatı çıkarıp kullan. Akvaryuma ait kimyasal değmemiş kovaya dolduracaksın. Kuma 1 cm kadar mesafeden çekip yap bir miktar kum gelecektir. Kova dolunca kirli suyu döküp bir miktar temiz su koyup çalkalayarak kumu yıka. Bu birkaç seferde ancak temizlenir. Sonra kumu akvaryuma boşaltırsın ziyan minimum olur. Kumun güneş yada ışık gören ama su ile temas olmayan kısımlarında yosun oluşabiliyor ben bunları çektirip kovada yıkardım. Bir de plakalara dikkat et hortum içine kaçınca çıkarması biraz uğraştırıyor. Bu yüzden pompa içindeki plastik parçayı kırmıştım. Pompa iptal olunca sifonu komple hortumlarıyla beraber su doldurup baş parmaklarla iki ucu kapatıyorsun sonra bir ucu akvaryuma sokup diğer ucu kovaya bırakınca su akmaya başlıyor. Pompa arızalanırsa bu şekilde kullanırsın. Onun için elini yada kepçeyi kumda gezdir plakaya denk gelirsen al. Plaka çekildi mi içine su doldur boşalt yaparak çıkarabiliyorsun.

Tetra ısıtıcıyı bilmiyorum ama jbl özel yapısı sayesinde 300 litre üstü suyu ısıtabilme özelliğine sahip.

Dış filtrede su çıkış bir tarafta su emiş diğer tarafa konumlandırılır. Onun için iç filtreyi su çıkış tarafı arka köşeye konumlandıracaksın. Her iki filtre su çıkışı ön cama dönük olacak. İkisi birlikte suyu sirküle edecek. Diğer uçtaki kiri dış filtre emiş borusu alırken oradan dönen ve su çıkış tarafına giden kirleri iç filtre çekecek. Kurtulan olursa bu sirkülasyon döngüsüyle dairesel dönüp biri tarafından çekilecek.
 
Tetra ht ısıtıcının açıklama kısmında 450 litreye kadar suyu ısıtabildiği yazıyor. Ama kış aylarında akvaryumu 28 dereceye getirebilir mi bilmiyorum forumda 400 litre akvaryumda bu ısıtıcıyı kullanan ya da deneyen yok sanırım. Jbl protemp s 300w Cem beyin dediği gibi 400 - 450 litrelerde suyu çok rahat ısıtabiliyor. Ben de 400 litre suda kullanıyorum ve yaz kış suyum 28 derecede kalıyor.
 
Jbl'e baktım internetten ama satışa kapalı görünüyor. Eheim Jager 300w iyi midir? Max 1000 lt akvaryumlar için diyor.
 
Eheim en iyisi ama o model tam batabiliyor mu bilmiyorum. Dik konumlandırmalıysa uzundur. Suyu ona göre yükseltirsin.

Jbl'de plastik koruma var ek olarak, hayvan çarparsa bu ekstra koruyor.
 
Geri
Üst