Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum Filtre Malzemeleri​

Bu makalemizde mekanik filtrasyon, biyolojik filtrasyon ve kimyasal filtrasyonun ne olduğunun öğrenip su kaplumbağası akvaryumumuz için uygun olan yöntemi seçebileceğiz. Akvaryum filtre malzemelerinden olan elyaf, sünger, seramik, lav kırığı gibi malzemeleri ve işlevlerinin ne olduğunu öğreneceğiz.

Akvaryum Filtre Malzemeleri

Mekanik Filtrasyon Nedir?​

Su içinde yüzen artıkların ve partiküllerin ortamdan uzaklaştırılmasını mekanik filtrasyonla sağlarız. Suyun görüntüsünü bozan yem artıklarını, dışkı kalıntılarını temizlemek mekanik filtrasyonun görevidir. Fakat suyun içinde çözünmüş olarak bulunan maddelerin ortamdan uzaklaştırılmasını sağlamadığı için yeterli değildir.Bunun için bu sadece filtrasyonun ilk aşamasını oluşturmaktadır.

Biyolojik Filtrasyon Nedir?​

Akvaryumda gerçek temizliğin yapıldığı ve bunları bakterilerin gerçekleştirdiği bir dizi dönüşüm aşamasıdır. Bu aşama en basitiyle filtrasyon malzemelerimizde ve akvaryum iç aksesuarlarında kolonileşen bakterilen yaptığı bir arındırma işlemidir.

Akvaryumda yaşayan canlının idrar ve dışkı artıkları, verilen yemler sonucu zehirli bir gaz olan amonyak(NH3) oluşmaktadır. Amonyak bazik karakterde, canlılar için toksik etkiye sahip bir gazdır. Suda yaşayan canlılar vucutlarından bu maddeyi bol su ile atarlar. Amonyak yapısı nedeniyle suda çözünebilir. Amonyak(NH3) su da amonyum(NH4+) iyonları şeklinde bulunur. Biyolojik filtrasyonda amaç amonyağın daha az zehirli maddelere dönüştürülerek ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Burada devreye bakteriler girer ve döngü başlar.

Nitrosomonas bakterileri amonağı enerji kaynağı olarak kullanır ve daha az zehirli olan nitrite(NO2) dönüştürür. Nitrit amonyak kadar tehlikeli olmasada akvaryumdan uzaklaştırılması gereken bir maddedir. Bu aşamada nicrobacter grubundan bakteriler devreye girer. Nitriti daha az zararlı olan nitrata (NO3) dönüştürürler. Şu ana kadar döngüde görev alan bakteriler aeorebik yani oksijen kullanan bakterilerdi. Nitratı akvaryumdan uzaklaştırmak için nitrifikasyon bakterileri devreye girecek. Fakat bu bakteriler aneorobik yani oksijensiz ortamda bulunan bakterilerdir. Akvaryumlarımızda oksijensiz ortamı sağlamak için kalın taban malzemesi ve filtrede bulunan bazı malzemeleri kullanabiliriz. Bu bakterilerin oluşması uzun süreç almaktadır. Denitrifikasyon bakterileri nitratı(NO3), azot (N2) gazına kadar dönüştürürler. Azot gazı sirkülasyon sayesinde havaya karışır ve ortamdan uzaklaştırılmış olur.

Nitrattan kurtulmanın bir yöntemi de bolca bitki bulunan akvaryumlar kurmaktır. Fakat biz kaplumbağa besleyenlerin bitkili bir ortam hazırlaması imkansıza yakındır. Bunun için denitrifikasyon bakterilerinin oluşumu için gerekli şartları hazırlamak zorundayız.

Biyolojik filtrasyonun tam olarak sağlanabilmesi için akvaryum ortamında ki suyun tam olarak oturmuş ve bakteri kolonilerinin oluşmuş olması gerekmektedir. Bize gerekli koşulları sağladıktan sonra beklemekten başka bir iş kalmamaktadır.

Oluşumlarının uzun sürdüğünü söylediğimiz bakterileri kaybetmemek için filtre malzemelerimizi musluk suyuyla değil mutlaka akvaryumdan aldığımız su ile yıkamamız gerekmektedir.

Kimyasal Filtrasyon Nedir?​

Suda çözünmüş halde bulunan katışıkların sudan uzaklaştırılma işlemi kimyasal filtrasyonla yapılır. Bu filtrasyonu kullanabilmek için suyun tam değerlerini bilemek gerekir. Bunu da satılan testlerle öğrenmek mümkündür. Ama kimyasal filtrasyon; akvaryum ilk kurulumunda, koku oluşumundan sonra, rengin düzene sokulmasında, ilaç kullanımı sonrasında kullanılır. Kimyasal filtrasyon özel filtre malzemeleri tarafından gerçekleştirilir. Burada önemli olan bu filtre malzemelerinin bir dönüştürücü değil bir soğurucu olduğunun farkında olmaktır. Bunun için filtrede her zaman değil gerekli duyulduğu zaman kullanılmalı ve belirli sıklıklarla değiştirilmelidirler.

Akvaryum Filtre Malzemeleri Nedir?​

Elyaf, sünger, seramik, aktif karbon, bioball, substrat, zeolit, lav kırığı, purigen, crystal clear, siporax, matrix ve diğer malzemelerdir.

Elyaf ne işe yarar?​

Mekanik ve biyolojik filtrasyonda kullanılan bir malzemedir. Yumuşak ve lifli bir yapıya sahiptir. Belirli şekillerde olabileceği gibi poşetler halinde de bulunabilmektedir. Çok uzun ömürlü bir malzeme olmayıp en fazla iki kullanımdan sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Genellikle filtrenin orta katmanında kendisine yer bulur. Filtre debisini en çok düşüren malzemedir.
elyaf ne işe yarar?

Seramik ne işe yarar?​

Mekanik ve biyolojik filtrasyon malzemesidir. Genellikle filtreye suyun ilk girdiği yere konulur. Yapısı itibariyle kaba pislikleri tutar ve suyu üst katmanlara gönderir. Üstünde aneorobik bakterileri barındırır.
seramik ne işe yarar?

Biyolojik sünger ne işe yarar?​

Mekanik ve biyolojik filtrasyon malzemesidir. Kullanılacak filtreye göre değişik şekillerde üretilmiştir.
Suyu süzme özelliği vardır. Filtrenin orta kısmında kullanılır. Özelliğini kaybettiğinde değiştirilmelidir.
biyolojik sünger ne işe yarar?
biyolojik sünger ne işe yarar?

Bioball ne işe yarar?​

Mekanik ve biyolojik filtrasyona yardımcıdır. İlk veya ikinci malzeme olarak kullanılır. Yüzey alanı ne kadar genişletilirse işlevselliği o kadar artan bir malzemedir. Dayanıklı bir filtre malzemesi olup değiştirilmesine gerek yoktur.
bioball ne işe yarar?
bioball ne işe yarar?
bioball ne işe yarar?

Aktif karbon ne işe yarar?​

Kimyasal filtrasyon malzemesidir. Süzme işlevi, kokuyu giderme, renk düzenleme, ağır metalleri bağlama, kloru etkisiz hale getirme gibi özellikleri vardır. Aktif karbonun kapasitesi dolduğunda işlevsiz hale gelir. Hatta topladığı maddeleri geri kusabileceği bile söylenmekte. File içinde kullanılır. Genellikle filtrenin en üstünde bulunur. Her zaman kullanılması gereken bir malzeme değildir. Özel durumlar dışında kullanılmasına gerek yoktur.
aktif karbon ne işe yarar?
aktif karbon ne işe yarar?

Substrat ne işe yarar?​

Biyolojik filtrasyon malzemesidir. Yuvarlak yapıda bulunur. Geniş yüzey alanı sayesin bakterilere yüzey oluşturur. Tutunma yüzeyi fazla olduğu için yüksek verim alınabilir. Dayanıklı bir üründür. Değiştirilmesine gerek yoktur.
substrat ne işe yarar?
substrat ne işe yarar?

Zeolit ne işe yarar?​

Kimyasal filtrasyon malzemesidir. Zeolitin amonyağı emme özelliği vardır. File içinde kullanılması gerekir. Uzun ömürlü bir filtre malzemesidir.6 ay kullanımdan sonra tuzlu su ile yıkandıktan sonra tekrar kullanılabilir.
zeolit ne işe yarar?
zeolit ne işe yarar?

Lav Taşı ne işe yarar?​

Biyolojik filtrasyon malzemesidir. Gözenekli yapısı sayesinde bakterilere yüzey alanı sağlar. File içinde kullanılmalıdır.
lav taşı ne işe yarar?

Purigen ne işe yarar?​

Amonyak, nitrit ve nitratı kontrol altına tutan bir biyolojik filtrasyon malzemesidir. Tatlı ve tuzlu akvaryumlarda tercih edilebilir.
Purigen ne işe yarar?

Crystal Clear ne işe yarar?​

Sera crystal clear normal elyaflar gibi kısa ömürlü elyaf türü değildir. Paket içersinden yuvarlak bir top halinde çıkar. Filtre malzemesi olarak kullanılması durumunda suya ekstra berraklık sağlayacak, sudaki ince partikülleri toplayacaktır. Akvaryum suyuyla yıkanıp tekrar kullanılabilir.
sera crystal clear ne işe yarar?

Siporax ne işe yarar?​

Çoğunluklu olarak oksijensiz alanda yetişen bakteriler için tercihir edilen bir filtre malzemesidir. Geri dönüşümlü cam tozu ile tuz kristali karışımından üretilir. Kaliteli bir siporax ın test yöntemi silindirin çıkış alanını kapatıp içine üflemektedir. Siporaxtan hava çıkışı varsa ince gözenekli olduğu anlamına gelir ve bakteri kültürünün ideal evi anlamını taşır.
siporax ne işe yarar?

Matrix ne işe yarar?​

Azotlu atıkların akvaryumdan atımasını sağlayan gözenekli bir biyolojik filtrasyon malzemesidir. Sudaki amonyak ne nitriti düşürür. Bakteri kolonilerinin rahatlıkla tutunacağı bir filtre malzemesidir. Değiştirilmesine gerek yoktur.
akvaryum matrix ne işe yarar?
 

Ekli dosyalar

  • 10804568916018.jpg
    10804568916018.jpg
    24.1 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:
Geri
Üst