Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum malzemeleri

Kaanbnci

Bronz 1 Üye
Katılım
3 Ara 2015
Mesajlar
109
Onceden belirttigim gibi yaza dogru omurluk bi akvaryum almayi dusunuyorum ve yaninda malzemelerinide alicam.
Akvaryum kafamda bitane var 100cm genisliginde bunun yaninda neler almaliyim bende bitane ic filtre ve 100 w lik isitici var
Dis filtreyide kendim el yapimi yapsam normal bi dis filtrenin yerini tutar mi? yaklasik 300 lira civarida param var bunun 130 lirasi akvaryuma gidicek geriye kalan parayi en verimli nasil harcarim


Birde dis filtre olunca bir daha su degistirmeme gerek kalicak mi
 
Akvaryumun tam ölçüsü nedir ?

Dış filtrede esas masraf filtre malzemeleridir.

Suyu kısmi değişimlerle veya buharlaşmaya bağlı eksilmelerle tazeleriz. Kısmi değişimler tabandaki veya sudaki kirleri alırken çektiğimiz miktar kadardır. 1/3 oranda.

Su sararmaya başlarsa tam su yenileme gerekir.
 
Tam olcutu hatirlamiyorum ama baya buyuk gelmisti gozume.
Bide dip cekimi ne ise yariyor bunun icin pompayi almama gerek var mi
 
Dipte ki dışkı yem artıkları vb gibi artıkları almaya yarıyor
 
Cvp: Akvaryum malzemeleri

Selam Kaan,

Hayvan başına 120-130 litre gibi bir hacim ömürlük için yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum.
Madem bütçe kısıtlı kesinlikle ikinci el akvaryum bakmanı öneririm.
Akvaryumu tamamen su ile doldurup akvaryum üstü kuru alan yapabilirsin.
Böyle bir akvaryumda 10-15 litrelik bir turşu bidonu, 30-40Watt güce sahip bir kafa motoru, sünger, elyaf, zeolit , akvaryum silikonu ver hortumlar ile yaklaşık 150lira civarı güzel bir dış filtre sahibi olabilirsin.
(kafa motoru da ikinci el olabilir)
Bu şekilde elindeki bütçe ile ömürlük akvaryum ve yeterli bir filtreye sahip olabilirsin.
---
Isıtıcın yazı belki idare edebilir (emin de değilim) fakat kış gelmeden ilave olarak ısıtıcı yı da değiştirmen gerekecektir. Hangi şehirdesin bakmadım ama konuştuğumuz şekilde ömürlük bir sisteme ben olsam 300W civarı bir ısıtıcı koyardım. Ekonomik halletmek istersen mevcut ısıtıcının yanına bir adet daha 100 yada 200W'lık ikinci bir ısıtıcı eklersen yeterli olacaktır.
---
Kum, dereceler, ısıtıcı ve uvB ampul ve mango kökü hakkındaki durum nedir, kumun varmı yoksa 40kg civarı silis kum damı alınacak?
---
Dip çekimi, akvaryum tabanında biriken yem artığı benzeri kirleri bir sifon aracılığı ile çekme olayıdır. Dış filtren olsada belirli aralıklarla yapman gerekecektir. Hayvan adeti, yemleme şekli vs etkenlere göre bu süre değişir.
İnternette dip çekim sifonu olarak görebileceğin ucuz bir plastik malzeme ile gerçekleştirebilirsin, dip çekiminde kirlerle birlikte su da çekilerek azalacağı için dip çekimi sonrası eksilen suyu tamamlarsın. (Damacana içme suyu öneririm)
---
Yukarıdada söylendiği gibi zamanla buharlaşan suyu da tamamlarsın.

Ömürlük akvaryum 300TL'yi malesefki geçecektir fakat elindeki bütçe ile akvaryum ve filtre olayını hallederek başlamanı tavsiye ederim.
 
Youtubedaki dis filtre yapim videolarini izledim biraz adamlar en kaliteli malzemeleri bile alsaniz 50 lirayi gecmez felan diyor
Bakalim yaza dogru biraz daha birikir para daha fazla sey alma imkanim olur
 
O dedikleri dış filtre için kullanılacak parçalardır. Kafa motoru hariç. Bir de filtre malzemeleri.
 
Kafa motorum var zaten bi tane filtre malzemesi olarakda;
Seramik halka elyaf sivaci sungeri(2-3 tane) bulasik sungeri tarzi bi kac parca daha sunger dusunuyorum bunlar cok tutar mi
 
Seramikte fluval iyi. 30 civarı birşeydi. Elyaf 250'lik al başlangıç için. Jbl symec iyi ama ucuz alternatifler var. Sıvacı süngerinin tanesi 1.5-2 lira olması lazım. Birde amonyak ve nitrat düşürücü bir ürün jbl clearmec olabilir yada herhangi bir marka zeolite. Birde percellin manfashi stone filter diye bir ürünü var ama daha yeni koydum etkisi ne olur bilmiyorum. Ama başlangıçta ağır bir ıslak bekletilmiş kum kokusu geldi. Carbonda kullanabilirsin. carbon uzun ömürlü değil ama şebeke suyunu tertemiz ediyor. Düzenleyiciye gerek kalmıyor.
 
Cvp: Akvaryum malzemeleri

Bütçen kısıtlıysa rahatlıkla uzun bir süre iş görür.
 
2. El denk geldi bitane adam sadece 2 ay kullandim dedi fiyatida uygun gibi geldi bana


Alinca icine eklemem gereken filtre malzemesi gerekir miki
 
Cvp: Akvaryum malzemeleri

bunu alıcağınız satıcıya sormanız gerekir, ordan alıcağınız cevaba göre hareket etmek daha iyi olur


yalnız satın alırsanız dezenfekte etmeniz iyi olur
 
Lifetech kullanmadım ve incelemedim. Akvaryum kaç litre filtre kaç sepetli ve içinde neler var ? Debisi kaç lt/h ?
 
Cvp: Akvaryum malzemeleri

ömürlük bir akvaryum için ebat 100x50x50 cm ve 10 mm cam kalınlığı tavsiye ediliyor genellikle
 
Bende lifetech 389 var daha kullanmadim 839 en iyi modeli yalniz çok kalitesiz duruyor seletleri kirilicak gibi. Hem zaten filtre malzemesi alicaksin içine buda + masraf kaliteli filtrelerde kaliteli malzeme konulmuş oluyor. Bu yuzden tavsiyem kaliteli filtre alin
 
Cvp: Akvaryum malzemeleri

Bidon 3TL
Hortum 2TL
Akvaryum Silikonu 8TL
Bidon içinde ızgara plastik 5TL
Kafa motoru 20TL (ikinci el 23Watt)
JBL elyaf 15TL
Mavi bio sünger 10TL (50cmx50cmx4cm)
3 Paket zeolit 30TL (350g x3)
3 Paket seramik halka 25TL (350g x3)

Buraya kadar olan kısmı 118TL tutuyor.
(Öğle yemeklerinde tesadüfen gördüğüm akvaryumculardan aldım, toplu alınsa daha ucuza alınabilir diye düşünüyorum)

Şu an debi güzel ancak filtrenin büyük kısmını mavi sünger oluşturuyor. (Bidon 8 litre civarı). Mavi süngeri biraz azaltıp bir filtre malzemesi daha koymayı planlıyorum. Belki o zaman debi düşebilir o zaman kafa motorununda değişmesi gerekebilir. Mevcut motoru 10TL'ye satıp yerine yine ikinci el, 30-40Watt güç aralığında bir kafa motoru ve ilave filtre malzemelerime 30TL-30TL olmak üzere en fazla 60TL daha versem bile dış filtrem 168TL'ye gelir.

Bu fiyatlara da (170TL-190TL arası) Lifetech 839, TetraTec 600, Quik Expro 1500, Dolphin C700, Jebo 839, Aquatic Life Ext3000, SunSun HW303A gibi hazır seçenekler de var.

Bu saydıklarımın hiç birini kullanmadım net bir şey söyleyemem, teknik verileri güzel görünüyor fakat ben el yapımı filtreyi öneririm.

Bütçeye göre yavaş yavaş geliştirerek ilerlemeyi mümkün kılıyor, filtre edilen su miktarı daha fazla oluyor, kullanılan filtre malzemesi fazla oluyor, içeriğiyle oynamak-değişiklik yapmak daha kolay oluyor gibi artıları var.
İnce bir işçilik gerektiriyor, düzensiz kurulur yada düzensiz yerleştirilirse kirli suyun karışması yada taşma gibi sorunlar olabiliyormuş ancak dediğim gibi dikkatli olunarak bunların önüne geçilebiliyor. Bunu da eksi yanı olarak sayabiliriz.
 
Cvp: Akvaryum malzemeleri

cenk beye katılıyorum dıy dış filtre konusunda ancak; bidon yerine bu pilavcıların ayran koydukları termostan kullanmak daha güvenli ve daha düzgün bir görüntü verir, kafa motoru kaliteli ve düşük watt hatta ıslak kuru kullanım olursa hem hazne içinde yer kaplamaz hemde ilerde olabilecek kafa motoru kaynaklı arıza ihtimallerini azaltır 2. elden bunlar uygun fiyata temini mümkün, silikon plastiklerde ürünlerde sıkıntı zamanla atıcaktır bunun yerine bauhaus gibi büyük yapı marketlerin bahçe sulama kısımlarında kendinden contalı aparatlar var onların kullanımı yapılan filtrenin su kaçırma ihtimallerini düşürür fakat kurulum maliyetini artıracağı da aşikar


üstüne de fx 5,5 yazar rahata bakılır  :D
 
Geri
Üst