Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum Temizliği

FiratYildirim

Yeni Üye
Katılım
11 Kas 2019
Mesajlar
15
Küçük-orta boy arası bir akvaryumda iç filtreyle 2 küçük yavru besliyorum. Taban malzemelerim yapay çim ve büyük taşlar. Hangi sıklıkla akvaryum temizliğini nasıl yapmam gerekiyor. Nasıl bir su eklemem gerekiyor sizden yardım istiyorum.
 
Yapay çim akvaryum tabanında ise onu çıkarın. Petrol artığıdır kir barındırır, suya salınım yapar. Taşlar ise filtrenin sirkülasyonuna engel teşkil eder ve çevrelerinde kir birikimi yapar. Bu kirlerde zararlı bakteri kolonileri oluşur. Bunlar göz ve kulak enfeksiyonuna neden olur. Gereksiz duran var ise onları çıkarırsınız. Ayrıca bu hayvanlar rahatça yüzecekleri alan isterler bu açıdan da taşlar engeldir. Olan taşlar ise pürüzsüz olmalı. Gözenekli olanlarda bakteri ürer. Sivri, keskin kenarlılarda kabuklarını çizer.

Temizleme sıklığı filtrede haftada bir kirlilik derecesine göre haftada ikiye çıkabilir. Kir süngerde biriktikçe macunlaşır ve mayalanır.

Su değişimi ise akvaryum ile emsal sıcaklıkta olmalı. Isı farkı hayvanları etkiler. Üşütürlerse akciğer enfeksiyonuna yakalanırlar. Temizlik kısmi ve genel olmak üzere iki çeşittir. Kısmi su değişimi sadece kir çekimi yapıp eksileni tamamlama ve değişim süresini uzatmadır. Su artık kısmi değişim ile temizlenmeyecek noktaya gelmiş ise genel temizlik yaparız. Su sararmaya başlar.

Taban kiri için dip süpürgesi kullanıyoruz. Bunda en iyisi resun marka mavi el pompası olan. 2.10 mt. olanı daha kullanışlı bir ucunu kovaya bırakıp iki el ile suya fazla el girmeden çekim rahat yapılır. Ucundaki yeşil aparatı çıkarınca çekim daha kuvvetli oluyor.

Hayvanlar res ise yani kırmızı yanaklı ise bu hayvanlar kuru alana çıkıp kabuğunu kurutur ve ısınır. Bunun için ısıtma lambası kullanırız. Deveboynu yada mandallı lambaya 40-60 W armut ampul tercihen soft olanından takarak 32 derece ısı verecek şekilde mesafe ayarı yapıyoruz. Aydınlatma öne çıkan konularda gerekli bilgi mevcut. Kuru alanları yok ise hayvanlar ufakmış. CD kabı vantuz ve halı kaydırmaz ile yapın. You tube da yapım videosu vardı. İlerleyen dönemde büyüyecekleri için alternatif ürünlere yöneliyoruz.

Su için ısıtıcı gerekiyor. Su 28 derece olacak. Isıtıcılar çelik ve cam olarak satılıyor. Cam olanlar çalışırken hava teması olursa patlar onun için belli bir su derinliği olmalı. Isıtıcı her zaman doğru ısı değerini vermeyebilir. Isıtıcıdan uzak ön köşeye bir derece alıp takın. Bunda en iyisi jbl ve sera markaların 0-50 göstergeli cam çubuk derecesi. Birbirlerine benzerler. Hayvanlara dayanan en sağlam derecedir.

Kullanılan suda en iyisi lavabo altı filtre suyu sonra içme suyu sonra içme suyu ile şebeke suyu karışımı gelir. Üstün körü bir filtre suyu dahi doğrudan şebeke suyundan iyidir. Şebeke suyu kullanılacaksa pet şişe yada damacanada su hava alacak ama toz girmeyecek şekilde dinlendirilir klorun uçması sağlanır. Su düzenleyici damlatılırsa ağır metalleri ayrıştırır.

Metilen mavisi alın bu paraziti öldürür ve amonyak zehirlenmesinde endikedir. Bunda deep fix dezopur veya contra ichthyo uygun. Duruma göre haftada bir veya haftada iki kez, 1 damla damlatın. Çok damlarsa su alıp yeni su ekleyerek inceltirsiniz.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği

Çok Teşekkür ederim Cem Abi. Yazdığınız çoğu şey mevcut bende en kısa zamanda da taşları ve çimi kaldırıp silis kum dökcem. Temizlerken kum sorun yaratır mı?
 
Kum çekim yaparken bir miktar gelir. Ziyan etmemek için kimyasal değmemiş akvaryuma ait kovaya kirli su dolduktan sonra kum içinde kalacak şekilde boşaltmadan pis suyu döküyoruz. Bir miktar temiz su doldurup kovayı çalkalayarak kum temizlenene kadar doldur boşalt yaptıktan sonra kumu akvaryuma tekrar döküyoruz.

Kumu hayvanlar 6-7 cm kabuk boyuna gelene kadar kullanmayabilirsin. Eşeleme işi bundan sonra başlar.
 
Çimi ve taşları kaldırdıktan sonra taban çok boş kalır ince bir kum tabakası dökmemin zararı yoktur umarım
 
Zararı olmaz güzel durur. Vitasand marka sarı silis kum 0.7 mm kalınlığında uygun ölçüdedir. Ağır ve küçük taneli olduğu için hayvan eşeleyip dibine sokmadıkça kir yüzeyinde kalır.
 
Beyaz silis ile sarı silis arasında fark yok ama beyaz silis ayağına mermer tozu okutuyorlar. Zaten piyasada fazla bulunmuyor.

Beyaz parladığı için hayvanı rahatsız eder ve kiri daha fazla gösterir. Eksileri bunlar. Sarı silis doğal ortamlarına da yakın renktir.

Vitasand harici başka marka alacaksan 0.5-1 mm aralığında olsun. Vitasand 0.7 mm'dir
 
Cvp: Akvaryum Temizliği

Mermer mi değil mi anlama şansım var mı acaba aldım çünkü de
 
Silis kumun şekli topak halindedir. Mermer tozu biraz daha keskin kısımlara sahiptir. Biraz iri tanelisi tuz kristali toz şeker gibi baktığında yansıma yapar. Ufağı fabrikasyon işlemden geçmemiş öğütülmüş toz kaya tuzunu andırır.

Silisi 3-4 kg partiler halinde leğende el yakmayan sıcaklıkta su ekleyip karıştırıp mıncıklayarak yıka toz gidene kadar birkaç defa yaparsın.

Eğer markasız ise son bir kaynar su döküp kaşık ile ara ara karıştır. İyice kaynar su nüfuz etsin sonra süzüp akvaryuma yavaşça boşaltırsın. Yine de bir miktar tozuma olabilir. Su bulanık olursa filtreyi kumu koyduktan sonra çalıştırıp ilk bir saatte temizle sonra ertesi gün bir daha temizlersin. O süreçte tozun bir kısmı tabana oturur. Bunları da zamanı gelince genel temizlik yaptığında elinle karıştırıp havalandırdıktan sonra su ile alırsın biter. Bir iki temizlik sonrası toz kalmaz.

Bulanıklık ilk koyma sırasında çok olursa işi hızlandırmak için kısmi su alıp yerine yavaşça temiz su dökersin. Bu kilolarca kum aldığımızda başvurduğumuz yöntemdir az kumda fazla olmaz.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği

Peki genel temizlik yaparken akvaryumdan kumu boşaltmam lazım mı tamamen ya da akvaryumu silmem lazım mı su değişikliği yeter mi?
 
Kumu boşaltmıyoruz. Önce kum yüzeyindeki kirleri alıyoruz sonra kumu karıştırıp içindeki kirleri yüzeye çıkarıp onları alıyoruz. Kum tozu kalmışsa son bir defa daha kumu karıştırıp tozu havalandırıp suyu komple alıyoruz.

Eğer yan camlarda ve ekipman üzerinde yosun, alg, deri kalıntısı var ise onları da suyu boşaltmadan evvel bulaşık süngeri ile temizleyip ekipmanları çıkarıp yıkadıktan sonra suyu çekeriz.
 
Geri
Üst