Fluvallere hiç bakma ne iç ne dış filtre. Bunlar sıkıntı çıkarıyor.
Eheim'a gelirsek 240 olan akvaryuma büyük gelir. 200 olan sığar tam boy 30 cm geliyor. 3 sepetli içinde substrat var. En alt kattaki sünger çıkarılıp elyaf, orta kata zeolite en üst katı substrat yaparsan dış filtre gibi iş görebilir ama bir dış filtre performansı da bekleme. Elyaf kiri iyi temizler ancak çabuk tıkanır. Haftada bir elyafın değişmesi gerekir. Yalnız en üstteki substratın hava teması olmamalı aksi halde döngü yapan bakteriler ölür. Ki şebeke suyu kullanıyorsan klor haliyle öldürecektir. Bir de şu var o akvaryumda sirkülasyon anlamında yetersiz kalır.
Ama o kadar parayada yazık. O fiyata dış filtreler var. Tabi eski nesil gürültülü ve watt olarak yüksekler. İyi elektrik yerler.
30 cm üstü su yüksekliği sağlayabilirsen sobo 808c corner filter (köşe filtre) al. Orta kalite ama performansı iyidir. Kiri iyi çeker. Alt hazneye komple elyaf doldurup üst hazneye de zeolite atarsan işini görür. Hava kabarcığı, su çıkışını yönlendirme ve debi ayarı var.
Sadece hazneyi fazla zorlamadan yanlama tutarak çıkaracaksın. Bir de pervane kısmı vidalı açıp temizleyemiyorsun. Gerekte olmuyor aslında. Izgarasından baktığında elyaf kahverengiye dönmüş ise çıkarıp atıp yenisini takıyorsun. Elyafı ıslatıp dolduracaksın hazneye boşluk kalmayacak şekilde sıkı olmalı yoksa yukarı doğru kaçak yapar. Ben şahsen 29 tl'ye indirim yapmışlardı öylesine alıp deneyim dedim ama bayağı memnun kaldım. Dış filtre temizleme süresini uzattı.
Elyafta jbl symec al. Ya 250'lik yada 500 gramlık. Elyafı sürekli yenileyeceksin eskisini çöpe atıyorsun.