Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Alt Kabuk Sorunu

Gelmir

Altın 2 Üye
Herkese merhaba,

Geçenlerde bu güne kadar hiç karşılaşmadığım bir problemle karşılaştım. Üst kabukta herhangi bir problemimiz yok. Ama alt kabukta resimlerde de görebileceğiniz gibi bir durum söz konusu. Bu durum son 1 ya da 1,5 aydır böyle oldu. Tabanda silis kum, mangrow kök ve bazı büyük taşlar var. İlk düşüncem; taşlara sürtünerek kabuğu çizdiği yönündeydi. Ama fotoğraflardan da görebileceğiniz üzere böyle bir durum pek mantıklı değil. Mantar olduğundan şüphe ediyordum.

Bu arada yaklaşık 9 aydır beraberiz. Hayri hiç yerde gezmedi. Gününün neredeyse yarısını ya da 3’te 1’ini kuru alanda geçirir. İştahı yerinde; son derece sağlıklıdır. Yani alt kabuğunu görmesem bir problemimizin olduğunu fark etmicem.

Petvet’den Emel Hanım’la irtibata geçtim. Kendisi bir sebep bulamadı. Teşhiş konusundan da mantar olmadığını düşündüğünü söyledi. İlk defa böyle bir durumla karşılaştığını belirtti (şansa bak :smile:) Tedavi olarak alt kabuğa Batikon kullanmamı önerdi.

Sizlerin bu konudaki düşünce ve tavsiyeleriniz nelerdir? Şimdiden teşekkür ederim.

mailto:/j63ldt.jpg

mailto:/wkgv3d.jpg

mailto:/30iztc3.jpg

mailto:/1zvwvnl.jpg

mailto:/k4chll.jpg

mailto:/28003ex.jpg

mailto:/29z7tdi.jpg

mailto:/10fn9tt.jpg

mailto:/2iuwzro.jpg

mailto:/143483m.jpg

mailto:/2qtwegx.jpg

mailto:/2640qo8.jpg

Cvp: Alt Kabuk Sorunu

alt bağada yoğun plaka katmanı var. bunlara kireç bağlanmış, beyazlık o. çizgilere gelirsek onlar da taşlardan birine sürtünmesi sonucu olmuş. hayvan plakaları atmak için sürtünüp durmuş. bu derece yoğun bir plaka şekline ilk defa rastladım. alt bağadaki plaka yoğunluğu kadar; üst kabukta da deformasyon mevcut. kalsiyum veya kurutulmuş yemi çok mu veriyorsun soner. veya vitamin vb.

Haftalık yem düzeni günlük kafa boyunu geçmeyecek miktarda ve şu şekilde;
Pazartesi: Tetra Reptomin (4 küçük parça), Sera Raffy I (3 küçük kurutulmuş gammarus)
Salı: Sera Carnivor (1 adet), Sera Raffy I (2 küçük kurutulmuş gammarus)
Çarşamba: Sera Raffy P (1 adet), Tetra Reptomin (1 küçük parça), Sera Raffy I (2 küçük kurutulmuş gammarus)
Perşembe: Sera Carnivor (1 adet), Sera Raffy I (2 küçük kurutulmuş gammarus)
Cuma: JBL Agil (1 adet), Sera Raffy I (2 küçük kurutulmuş gammarus)
Cumartesi: Sera Raffy P (1 adet), Tetra Reptomin (1 küçük parça), Sera Raffy I (2 küçük kurutulmuş gammarus)
Pazar: Sera Raffy P (1 adet), Tetra Reptomin (1 küçük parça), Sera Raffy I (2 küçük kurutulmuş gammarus)

Haftada bir, Sera Raffy P yemine 1 damla olacak şekilde Beaphar marka vitamin.

Aslında geçmiş tecrübelerime göre en dengeli beslenen kaplumbağam bu. Diğerlerinde Sera Raffy P, Sera Raffy I ve Sera Carnivor kullanmıştım sadece ve kurutulmuş grammarus'u da çok fazla verirdim (şimdi verdiğimin en az 3 katı) ama böyle bir durumla karşılaşmamıştım.

Sudaki kireç miktarı da düşük olacaktır diye düşünmüyorum çünkü su değişim ve eklemelerde Sera Aquatan kullanıyorum. Dediğim gibi ilk defa karşılaşıyorum ve ne olduğunu çözemedik :)

Bu arada alttan bakınca M11 plakasında da bu beyazlık bulunmakta. Ama diğer marginal plaklarda böyle bir durum yok. Bu da ilginç bir teşhis.

M11 plakası için bakınız;
mailto:/2sb9uza.jpg

gammarusu her gün verme hatada iki öğün yeterli hatta bu durumda bir defa ver şimdilik. vitamin damla verme, carnivorun göbeğindeki yem ile raffy P'deki kırmızılar mineral yem hayvan bu yemlerden gereken vitamini fazlasıyla alıyor ekstradan damla vitamin aşırı yükleme yapar. onu verme. belkide aşırı plaka gelişiminin sebebi bu olabilir. aquatanın sürekli kullanımının yan etkisi var mıdır onu bilmiyorum. kullanmadım, ama ayrı bir kapta bir süre dinlendirme yapıp sonra ekleyin dediklerine göre eksi bir tarafı olabilir. bunun yerine lavaboya takılan basit bir filtre bile işini göreceği gibi bundan daha sağlıklıdır. o beyazlık biraz sürtünmeye bağlı çizik gibi geldi bana. o bölgeye dikkatli bak çizik var mı ?

Aquatanın klora çaresi olurda kireci yok edebileceğini sanmam.

Bence kabukta görüntü olarak çok kötü bir durum yok Soner. Tespitinizdeki gibi plaka birikimleri fazla. Atamadığı plakalar çözülmemiş ama hafif kayarak yapışık kalmış. Kabuk bakımı yapman gerekiyor. Eczaneden devit 3 alarak hem alt hem üst kabuğa her gün uygula. Bunu 15-20 gün devam ettir.
Hayvanı akvaryumdan al, havlu ile kurula. 2 damla üst, 1 damla alt kabuğa deri teması olmadan parmağınla tamamen yay, Hayvanı ısıtma lambası takacağın kuru bir kapta 15 dk beklet. Daha sonra aynı havlu ile tekrar kurulayıp akvaryuma koy.

Benim dikkatimi çeken konu başka. Sen bayağıdır bu hayvanı besliyorsun sanıyorum. Hayvan o güzel akvaryumda büyüme güçlüğü mü çekti? Tırnakları sanki boyuna göre uzun. Bunu da değerlendirmek gerekir.

Cem;

Dediğim gibi bir yol izleyeceğim şimdi. Gammarus ve vitaminin kullanımını azaltacağım. İyi besleyelim derken gözünü çıkardık sanırım :)

Emre;

Bu güne kadar hiç Devit-3 kullanmamıştım. İlk olacak. Sanırım uygulayacağımız tedavinin tepki süresi 2 - 3 ayı bulacaktır diye tahmin ediyorum. Aşama aşama bu başlıktan paylaşmaya devam edeceğim.
Bu arada yaklaşık 3 aydır bu akvaryumu kullanıyorum. Kabuk gelişimi iyi gidiyordu. Her ay yaklaşık 0,5 cm boy atıyordu. Ama son 2 aydır bir yavaşlama gözlemledim. Sanırım hazırlık aşamasında :)

Benzer bir durum bende de olmuştu. Sanıyorum bazı kaplumbağalarda bu yapısal sebeplerden oluyor. Çünkü ilk günden beri aynı şartlarda aynı yemler ile aynı ortamda beslenen iki kaplumbağamdan biri senin gösterdiğin şekilde alt ve üstte atılmayan plakalar birikti; diğerinde böyle bir sorun yaşamadım. Bu da yem, ışık, malzeme ve bakım şartlarının yanlış olmadığını gösteriyor.

Emre'nin önerisi ile 3 hafta kadar günde 10 dakika devit 3 sürüp kabuğa beklettim. Tamamen kabuklar temizlenmedi ama büyük bir kısmını zaman içerisinde attı. Bence Emre'nin dediği metodu mutlaka uygulamalısın en azından zararı olmuyor ama faydalı oluyor.

Bana kalırsa insanlar gibi, ergenlik zamanında bazı kişilerde aşırı sivilce deri de soyulma gibi sorunlar olurken bazıinsanlarda bu olmuyor. Bakım şartları doğru olsa da bazen kabukla ilgili problemler çıkıyor.

eminemre' Alıntı:
Benzer bir durum bende de olmuştu. Sanıyorum bazı kaplumbağalarda bu yapısal sebeplerden oluyor. Çünkü ilk günden beri aynı şartlarda aynı yemler ile aynı ortamda beslenen iki kaplumbağamdan biri senin gösterdiğin şekilde alt ve üstte atılmayan plakalar birikti; diğerinde böyle bir sorun yaşamadım. Bu da yem, ışık, malzeme ve bakım şartlarının yanlış olmadığını gösteriyor.

Emre'nin önerisi ile 3 hafta kadar günde 10 dakika devit 3 sürüp kabuğa beklettim. Tamamen kabuklar temizlenmedi ama büyük bir kısmını zaman içerisinde attı. Bence Emre'nin dediği metodu mutlaka uygulamalısın en azından zararı olmuyor ama faydalı oluyor.

Bana kalırsa insanlar gibi, ergenlik zamanında bazı kişilerde aşırı sivilce deri de soyulma gibi sorunlar olurken bazıinsanlarda bu olmuyor. Bakım şartları doğru olsa da bazen kabukla ilgili problemler çıkıyor.

Hiç düşünmediğim bir bakış açısı ve mantıklı da geldi açıkçası. Yorumunuz için teşekkürler :)

Bahsettiğimiz uygulamayı aynı Emin Emre de olduğu gibi biri kabuk atamayan kaplumbağam için veteriner Vildan hanım önermişti Soner. Böylece vitamin esas işlevi dışında eski plakaları yumuşatıp alttakilerden ayırmaya başladı. Hayvanın eski plakaları börek gibi kabarmıştı. Ben elemedim ama Vildan hanıma götütdüğümde elle uygun olanları çıkartıp hayvanı rahatlattı. Özellikle alt plakalar bir süre sonra daha bu işlem yapılırken kuru kapta kaymaya ve zemine yapışmaya başlar.

UVb lamba kabuğun sağlıklı gelişimi ve sertili açısından gerekli ama buna etkisi çok yok. Akvaryum ortamında eski plakaları bir çoğu tam atamıyor. Gerçi doğada da tam atma garantisi yok.

Gelişimde bazen hızlanma bazen yavaşlama oluyor. Dönemsel ve diğer tüm etkilere göre değişiyor. Ben süreyi daha uzun sanmıştım. Büyüme dediğin gibiyse sorun yok Soner.

Ufaklığa sağlıklı ömürler.

Yorumun için teşekkürler Emre.

Hafta sonu işleme başladım. Biraz rahatsız oluyor ama yapacak bir şey yok. Suya tekrar koyunca kaçacak yer arıyor bir süre ama bir kaç dakika sonra tekrar takibe başlıyor.

Benim hoşuma giden görüntü ise; deviti kabuğuna yayıp kuru kaba koyunca, yağlı güreşe hazır bekleyen pehlivan gibi oluyor :)

Özellikle alt plakaları güzelce atacaktır Soner. 2 bilemedin 3 haftaya kuru kapta bekletirken tabanda kalan şeffaf plakalar görebilirsin. Hatta sende elinle yoklarsın biraz. Kireçli üst plakalar daha derli toplu. Ama kirece ufak bir önlem gerekir.

Bu arada taşlara sürtünüp aşınıyordur diye keskin ve fazla sayıda taş yoksa onları kaldırmana gerek yok. Taşların üzerinde gezmeleri normal. Benim kuru alanlar ve rampa komple taş, akvaryumda da kayalar var. Alt kabuklarda sorun yok. Bundakiler zaten üst kabuklarda gördüğümüz eski kabukların canlılığını kaybetme durumunun alt kabukta olanı.

Aslında şimdi bile elimle yoklasam dökülecek kısımlar var Emre. Ama müdahale etmek istemiyorum. Kendinin atmasını bekleyeceğim.

Kireç sorunu için de su dinlendirmeye başladım. 2 damacanam var şimdi. Onlarda devamlı su bekliyor. Her hafta dinlenmiş su ile değişim yapacağım artık.

Akvaryumun dibinde birkaç irili ufaklı taş var. Dokunmadım onlara. Ama pek de kullandığını görmedim. Daha çok üst kabuğu için mangrow kökünü ve iri taşların kenarlarını kullanıyor. Kumu kazım kökün ya da taşın yanına ilişiyor. Sonra da başlıyor hatır hatır kaşınmaya :)

Zamanla atacak. Bu devit işe yarayacak. Hatta bir haftaya bazı alt plakalardan uygulama sonrası hayvanı kurularken dahi kayıp gidenler olabilir. Zaten elle yokla dediğimde parmağının etli kısmıyla hafifçe iteklemen.

Bu arada biliyorsundur musluk suyunu dinlendirince klor uçuyor ama kirecin gitmesine faydası yok. Buna fayda lavabo altı filtreler.

eğer ayrık şekilde duruyorlarsa diş fırçası ile üstünden geç çıkan çıkar ama zorlama.

Tedaviyi uygulamaya başlayalı 5 gün oldu. Şimdilik geri dönüş mükemmel. Teşekkürler Emre ve Cem. Bahsettiğiniz gibi eski plakalar yavaş yavaş kabarmaya ve dökülmeye başladı. Elimle ya da diş fırçasıyla müdahale etsem çok daha hızlı atacak ama mümkün olduğunca fazla rahatsız etmemeye çalışıyorum. Gerekirse iyice kabarıp plakalar kendini iyice saldıktan sonra müdahale ederim.

Çabuk geri dönüş çok iyi. Birazda yoğun olmasından kaynaklı. İyice kabarsın bakalım. Zaten akvaryumada düşer.
Bunu bana veteriner Vildan hanım uygulatmıştı. Hayvan bir süre sonra tüm üst plakaları kabarttı. Bende dokunamadım. Vildan hanıma götürdüğümde uygun olanları eliyle çıkardı. Hayvan közde kestane gibi attı eskileri :)

Geri