Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Anlayamadığım hareketler..

SfBayyurt

Taç 5 Üye
Kapluşlarımdan biri dün gece kuru alanda uyudu...
Biraz dikkat kesildim göz kapğı şiş mi değil mi anlaymadm açıkçası...
Ovuşturuyor da gözünü
Şu an suyun dibinde uyuyor yan yatar gibi duruyor...
Yem yemesi iyi beni görünce hareketleniyor vs..
Diğerleriyle aynı akvaryumda ...
Dereceyi 29a ayrladım kuru alan lmbası açık sürekli...
Dipte uyumasını çözemedim...
Nei var szce

Diğer kaplumbağaları bugün ayırma imkanım yok br günden bişey olurmu acba?
Sanırım akciğer enfeksiyonu çünkü burnunda kabarcıklar var :(

Cvp: Anlayamadığım hareketler..

Semiha hanım, Bilgi açısından şu konudaki enfeksiyon bölümüne bir bakın mailto:/forum/Konu-kaplumbaga-hastaliklari-hakkinda-bilgiler-tamamina-yakini-kapsar.html ve sizinkilerle karşılaştırın. Eğer dediğiniz gibi enfeksiyon ise başlangıç aşamasındadır. Suyu 30 dereceye ayarlayın ve ilk işiniz bir veteriner kontrolüne getirmek olsun hayvanı. Hastalık ilerleyince atlatması daha uzun sürebiliyor ve bazende atlatamaz maazallah. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Hayvanı yarında gözlemleyip aynı durumun devamı halinde veterinere götürmek gerekir.
Göz konusunda görmeden yorum yapamam. Kuru alan kullanımlarına ait süreler hatta gece gündüz kullanımı hastalığa bağlı olmaksızında değişir. Gece yada gündüz dipte de uyuyabilir. Tek değişik gelen durum yan yatması.

su içinde uyuması normal bir durum. belli bir yaşa geldiklerinde dipte uyuyorlar. bir yere tutunarak uyuyorsa yan yatarak uyur. hava kabarcığı uyurken burnunun ucunda olur. bu da sanırım burun deliklerine su kaçmasını önlemek için yapılan bir şey. hayvanın gözlerinin resmini çekersen bakabiliriz.

Bir gece kuru alanda, bir gece rampada yarı suda bir gece arka ayakları bitkiye sarılmış su yüzeyinde bir gece dipte sadece nefes almak için çıkarak uyuyabilirler. Kendi rahatlıklarına ve alışkanlıklıklarına göre değişkenlik gösterir. Akvaryumun iç ve dış sıcaklıkları da rtken tabi ve kendilerini güvende hissetmeleri.

Yan yatma olayı suda dururken değil de yüzerkrn incelenmeli. Gözleri kapalıyken iki göz kapakları (biri yarı saydam diğeri deri şeklinde) olduğundan sanki akşamdan kalma gibi baloncuk şeklinde gözükür. Bu endişe edilecek bir durum değildir. Genelde yüzüyor ve yem yiyor olması sağlıklı olduğunun en büyük kanıtıdır.

Ancak şüpheleriniz var ise buraya fotoğraf koyarsanız moderatör ve tecrübeli üyelerimiz net bir yorum yaparak size yardımcı olabilir.

Aslında hayvanda bi gariplik var gibi geliyor sonra normal davranmaya başlıyor çok kafam karıştı
Gözlerini oldu bitti gözlemliyorum her daim hayvanlar bana geldiğinden beri ama sağlıklıyken bile şiş gibi duruyorlar çok değişik yaradılşları var..
Sol gözünü çok zor açıyor sağ göz gibi değil bu net anlaşılıyor..
Deli gibi debelenen hayvan suda sersem gibi uyuyor bazenve parmağımla cama dokunana kadar uyanmıyor...
İnşallah iyidir biraz gözlemleyeyim..
Yan yüzme yokyana yatık uyuyor bazen
Foto çekmeye çalışıcam

Arkadaslar biraz gozlemkedim genel hareketi uyi fakat bi ses cikariyor ..
Kafasini yana cevirip ''civk'' gibi bi ses cikariyor...
Bu hapsirma midir acaba...
Daha once de arada cikardigi bi sesti ama...
Alt kabukta hafif pembelik var...
Goturmesi nasil olur ki hava da soguk neyle gotursem fakulteye?

Gözün birinin kısık olması iyi değil. Enfeksiyon olabilir.
Kuru alanda ise ses çıkarması normal değil. Genelde nefes darlığında yaparlar. Akciğer enfeksiyonu belirtisi. Boğazında bir şey kaldığını düşünmeyerek yorum yaptım.
Pembelik gelişimede bağlı olabilir. Aşırı değilse şimdilik diğer normal dışı durumlar daha önemli.

Temiz bir kutu yada saklama kabının içerisine havluyu kırıştırıp koyun, kapağına bir kaç hava deliği açıp kapatın. Yaya iseniz poşete koyup götürün.

mukavva kutu içine havlu arasına konup götürülebilir. poşet torba içine koyabilirsin arada havalandırıp ağzını kapat cereyanda kalmasın. kaynar olmayan sıcak suyu da poşet içine koyabilirsin. dıştan kutuya sıcaklık verir. dönüşte sıkıntı olacak ama eve geldiği gibi sıcak suya girecek.

Veterinere gösterdikten sonra eğer hastaysa uygulanan tedavi yöntemini paylaşmayı unutmayın. Geçmiş olsun

Gozu gecti ama o kuru alanda cikatyigi ses beni endiselendiriyor...
Diger kapluslardan ayirayim mi?
İlk kuru alana ciktigi gibi degil daha cok suda su an..Veterinrin recetesini tabi ki paylasacagim arkadaslar sagolun..
Bugun de gozlemleyecegim ama..

su sıcak olduğu için duruyor olabilir. bugün izmirde soğuktu. benimkiler önden lamba ısısını alıyorlar fakat arka tarafları oda sıcaklığını alıyor dolayısıyla bugün pek kuruya çıkmak istemediler. böyle bir durum olabilir suda durmak istiyorsa dursun. o sese bak bir daha olacak mı ? bu zamanlar hayvanların hasta olma olasılığı yüksek oluyor. kışın hiç değilse soba veya kalorifer yandığı için ortam sıcaklığı belli seviyede oluyor.

Arkadaşlar bi iki gün gözlemledim fakat gözündeki olay geçti kuru alana da eskisi kadar çkmyor hatta hiç,
Sanrm ben panik oldum kendi kendime evham yaptm,
Çikartt sesi sicak zamanlarda tepki olarak yapiyor olabilir mi?
Ayri dururken isiticinin yaninda da yapiyrdu şimdi kuru alanda çok sicak olunca da yaptigini farkettim
Alerji gibi mesela?

Valla alerji falan olacağını sanmam Semiha hanım. Daha önce hiç rastlanamdım bu tip bir varsayıma. Ayrıca su sıcaklığı normal seviyelerdeyse maksimum 30 u geçmeyen seviyede de, ısı sebebiyle yapmaz büyük ihtimal. Veterinere getirme imkanınız oldu mu ?

Veterinere de götürmedim belirtiler geçince emin bey
Yani gözündeki de geçti
Çkarttigi ses de geçti
Bazen suda balncuklar yemeye çalşrken çkan sesten bahsediyrum
Aynen kuru alanda çikariyrdu sanki bişey yakalamaya çalişir gibi yapar ya
Ama geçti
Ne yapmam tavsiye edersiniz
Ayrica alt kabuklara baktim pembelik falan yk kapluşlarda

Ozaman şu anlık bir sorun gözükmüyor. Bu aralar diğerlerine nazaran bu kaplumbağaya biraz daha dikkat edin ve gözlemleyin. Başka belirtiler olmadığı sürece çok şükür birşeyi yok demektir.

Merhaba,

Benim kaplumbağalarımdan biri aldığımın ilk senesinde yazın ortasında epey de sıcak bir dönemde hapşurur gibi sesler çıkarıyordu. Ev o kadar sıcak ki su 29 derece, kuru alan 34-35 derece civarı oluyordu. Sonrada tepedeki pervani- lambaları bilirsiniz, onun etkisinde kaldığını anlayarak çalıştırmayı kestik. 2 güne hapşuruk kesildi :) Ufak bir üşütme olabilir; geçtiyse sıkıntı yok ama bu geçiş mevsimleri epey tehlikeli oluyor. Ben kaloriferleri işteyken dahi yakmaya başladım, çok dengesiz gece gündüz farkı. Dikkatli olun, geçmiş olsun şimdiden. Biraz vitamin takviyesi ve ortamın sıcaklığını yükseltmek tedbir amaçlı yapılabilir.

Şimdilik sorun gözükmüyor. Tabi bencede bu hayvanı gözlemlemeye devam etmeli.

Ben fazla evham yaptm sanrm arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim hepinize
Havalar gerçekten çok tehlikeli
Deri degişimi esnasinda da kuru alana çok çikiyorlar sanirim sebebi bu gibi geldi bana

Bu hayvanlar konusunda pipiriklik, tedavide geç kalmanın önüne geçer. En azından tamamen boşlamaktan iyidir. İlgi ve çabalarınız için teşekkür ederim şahsım adıma.

Geri