Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

asma kat kuru alanlı paludaryumum...

captainsmith

Bronz 4 Üye
Katılım
8 Ocak 2014
Mesajlar
59
[attachment=2788][attachment=2787][attachment=2785][attachment=2786][attachment=2784] :D herkese merhabalar;
 alttaki tank kısmı, hazır satılan içinde camdan rampalı kuru alanı olan bir akvaryumdu. Fakat ben kuru alanı maket bıçağıyla kesip çıkardım iyice silikonları temizledim ve bir cam firmasında, o üstünde gördüğünüz bahçeyi yaptırdım. Küçük bir yapı marketi alışverişi ile ( çam ağacından bir kalas, çelik dübeller, kancalar, keten halat, somunlar ve pullar) akvaryumun üzerine asıp içini bahçe haline getirdim. Şimdilik bu şekilde yaşıyorlar fakat zaman geçtikçe önce bahçeyi düzenleyip, mağara ve daha çok bitki koyacağım, sonrada alt havuz kısmını büyütüp sağlam bir taşıyıcı yaptıracağım zira 2 basamaklı merdivenle çıkıyorum. Cam bahçeden biraz bahsedeyim; tabanı 100x70 cm dir. Kenarlar 30 cm yüksekliğindedir ve ortasında 20x30 cmlik dikdörtgen boşluk vardır. Cam firmasına ben elle çizip verdim sağolsunlar kesim ve lazerle birleşim işlemlerini 240 liraya yapıp rampa için 2 adet içgen bir adet dikdörtgen parçayıda kesip rodajlayıp verdiler ve evde asacak duruma getirdim. herkese güzel hobiler ve uğraşılar diliyorum.


Bu arada asıl akvaryumun demirbaşı büyük olan kaplumbağam, fakat bir petshopta tek kalmış buz gibi kabın içindeki kaplumbağayı hayatını kurtarayım diye aldım. Fakat ben kaplumbağanın hayatını kurtarayım derken büyük olan yavrunun hayatını duman etmek üzere. Kuyruğunu kopardı ve mikrop kapmadan yaranın kapanmasını sağladım ama hayvan sürekli bir kaçışma halinde sanırım korkuyor. Sahiplenmek isteyen varsa yavruyu sahiplendirmek istiyorum, hatta bağa uzunluğu 10 cm kadar bir erkekle takas dahi edip onuda ben sahiplenebilirim
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2650.jpg
    IMG_2650.jpg
    751.8 KB · Görüntüleme: 260
  • IMG_2607.JPG
    IMG_2607.JPG
    706.7 KB · Görüntüleme: 235
  • GPTempDownload.jpg
    GPTempDownload.jpg
    863.2 KB · Görüntüleme: 268
  • GPTempDownload(6).JPG
    GPTempDownload(6).JPG
    774.1 KB · Görüntüleme: 289
  • GPTempDownload(2).jpg
    GPTempDownload(2).jpg
    619.5 KB · Görüntüleme: 274
Cvp: asma kat kuru alanlı paludaryumum...

Eleştirmek istemeyeceğim kadar güzel görünüyor, eline sağlık. Ancak iki tane yorum paylaşmak isterim.


Birincisi kuru alanda kum kullanımı. Geçmişte bu şekilde bir başlık açmıştım. Yumurta bırakma süreci dışında kuru alanda kum kullanılması önerilmemişti. Gerekçe de sudan ıslak şekilde çıkan hayvana kumlar yapışıp kuruduğunda rahatsız etmesi gibi bir şeydi.

İkincisi panik durumu. Hayvan kendini suda daha güvenli hisseder. Bu yüzden panik anında tüm hızıyla suya kaçar. Bu esnada tankın yan yüzeylerine çarparak hem kendine hem tanka zarar verebilir. Kaç litre olduğunu tam çözemedim ama sanki tankın mümkün olduğunca sağa kaydırılması bu mesafeyi arttırarak daha iyi olabilir. (gerekirse tv sol tarafa alınabilir)
 
Kuru alanda kum kullanımında benimde pek içime sinmedi açıkçası çünkü gerçekten ıslak ıslak çıkınca sudan üzerlerine yapışıyor kumlar, bir dahaki su değişiminde akvaryumu sağa doğru alacağım şimdilik suya rampadan var gücüyle inince yan cama teğet geçiyor ama haklısınız orası biraz yakın oldu. Bugünde bir petshopta bulursam kuru alan için büyük mağara alacağım en azından tehlike anında suya bombalama atlamak yerine alışırlarsa içine kaçarlar :) iltifatlarınız için teşekkür ederim ayrıca
 
Kuru alan düşünce olarak güzel. Böyle bir kuru alan daha önce düşünülmemişti. Radikal bir fikir olmuş. Yalnız olduğundan büyük kuru alanlarda dezavantaj ısıtma ve uv ampulün birden fazla olma gerekliliğidir. Hayvan lambaların olduğu noktaların dışında durduğunda özellikle kış aylarında üşüme riski mevcuttur.

Rampayı fazla sağa kaçırmışsın. Biraz daha soldan kestirip indirtseymişsin iyi olurmuş. Hayvan suya inerken karşı cama mesafe fazla olmadığı için sert darbe indirecektir. Biraz daha büyüdüğünde inme ve çıkma konusunda problemler çıkacaktır.

Akvaryum çok yavan duruyor. Yukarıdaki bitkiyi suya indir. Hayvan üstüne basıp dinlenip uyuyabilir. Diğer hayvan içinde saklanma açısından fayda sağlar. Ortaya uzunlamasına koyarsan hayvan dairesel yüzer bu alana daha genişmiş hissi verir. Kaşınacağı mango kökü de olsun.

Kumda az. Kuru alandaki kumu olduğu gibi akvaryuma indir. Hayvan açısından rahatsız edicidir. Islak vaziyette kuma bulanıp lamba altında kuruduğunda hayvanı kurdeşen eder. Yerine paspas yada halı kaydırmaz konulabilir. Hemde temiz olur. Büyük kuru alanın bir dezavantajı da hayvanın suya yetişip inemeden orada dışkılamasıdır. Kumda bu pislik olur. Paspas yada halı kaydırmazda su ile yıkayabilirsin. Hayvanın eşelenip vakit geçirmesi açısından kumun yüksekliği de iyi olur.

Isıtıcı iki lambanın mesafe ayarına baktın mı ? Aynı mesafede duruyorlar gibi eğer wattları farklı ise ayar gerekiyor. Geceleri hayvanlar kuru alana çıkmıyor ise gece ısıtmasını açma. Gereksiz yanıp masraf etmesin.

Uv ampulü ise mümkünse çanak içine al. Radyasyon yaydığı için göz teması bize iyi gelmiyor. Yada alümünyum folyodan ampule temas ettirmeden uydur kaydır bir çanak yap.

Suya sağ ön köşeye bir tane cam iç derece al. Sera yada jbl marka ince uzun 0-50 göstergeli. Isıtıcı çelik gösterdiği ayardan fazla ısıtabilir. Geç ısınır geç soğur.

Dış filtre akvaryumdan aşağıda olmalı. Randımanlı şekilde çalışması bu sistem üzerine kuruludur. Su giriş ve çıkış noktaları akvaryumun arka uzak köşelerinde olmalı. Tam seçemiyorum ama ikisi de aynı hizada aşağı doğru duruyor. Oysa sirkülasyon yapması için su emiş bir uçta; su akış ise yüzeye yakın paralel durmalı. Hatta dışarıya su sıçrama olmayacak şekilde su yüzeyinden akış sağlar isen akan su ile birlikte akvaryuma hava kabarcığı dolayısıyla oksijen girmiş olur. Su kalitesi biraz daha uzar.

Bu haliyle yanlış görmediysem filtreden çıkan su akvaryuma dağılmadan filtre tarafından tekrar çekiliyor. Isıtıcı da su emiş borusuna yakın olmamalı. Isınan suyu filtreye çeker. Bu da çalışma süresini uzatır.
 
Uzun cevabın ve ilgin için çok sağol.

Rampayı değilde akvaryumla komodini komple sağa kaydırıp rampayı daha sola almış olacağım. Çıkış alanı genişleyecek.

Kuru alan açıkçası büyük oldu biraz ama gece yatarken kumu elimle düzleştirip mango kökünüde arkaya dayadım, sabah kalktığımda tam nightglonun altına kadar kaplumbağa patisi izleri gördüm işin garibi lambaların altındaki mango kökünüde tam ışık altına kaydırıp yerleştirmişler. O uv lambaya bir fanuslu klipsli ampul tutucu aldım gelir yakında. Kumları komple toplayıp aşağıya koyacağım, yarın petshopa istediğim suni çim gelecek uğrayıp alıp kesip yayacağım o alana. Bitkiyi plastik diye suya koymadım ama ipek yapraklı uygunsa su için alıp koyacağım, yaprakları su yüzeyine temas edecek büyüklükte alacağım. Isıtıcı lambanın mesafesini bi dijital derecem var onla 32-33 derece görecek şekilde ayarladım. Fakat akvaryum kısmını biraz daha zaman geçince, taşıyıcı bi akvaryum dolabı alıp yine hemen hemen kuru alanla aynı ölçülerde ( 100 x 70 x 50 = 350 - 370 kg ) akvaryum yaptırıp koyacağım o zaman tankıda tam dediğiniz gibi yapacağım. Bazen hava çok soğuk olduğunda yanlarındaki klimayı açtım hafif idareten. Dış filtreyi şuanlık aşağıya alamıyorum fakat 2-3 aya yeni akvaryum yaptırdığımda anca altına yaptıracağım dolap ile ( yada dolabı kendimde yapabilirim özel filtre yeri ve güçlü ayaklarıyla) filtreyide daha alçak seviyeye alacağım. Şimdilik dediğiniz gibi giriş hortumuyla çıkış hortumunu ayrı noktalara koyacağım. Hava kabarcıklarını şimdilik eheimin skim350 yüzey temizleyicisi arada veriyor, küçüğün malum kuyruğu koptuğu için hem yüzeyi hem suyu temiz tutmak zorundayım, her hafta bir damacana suyu, akvaryumun dibini süpürerek çekip yerine bir önceki hafta kenara koyduğum temiz suyu ilave ediyorum, 10 dakikamı almıyor bile. Yarası kapandı orası deri oldu artık mikrop kapmadı allahtan. Ama filtre emiş ucuna petşişe kapağının ortasını düzgünce delip yumuşak daha ince bi hortumu silikonlayıp, kapağı filtrenin emiş ucuna değdirir değdirmez mıknatıs gibi çekip yapıştırıp hortumun ucuylada elektrik süpürgesi gibi dibini çektirme gibi bir planım var. O zaman sadece haftada bi 1 damacana suyu hızlıca boşaltıp geri ekleyeceğim iş yüküm azalacak. Yazdıklarını ne olur ne olmaz diye screen shot aldım, bir önceki konuyada değerli bilgiler yazmıştın onlarıda almıştım. Zamanla okuyup okuyup yapacağım. Dünde kuru alanın köşesine exoterra reptile cave xl aldım atakandan şuan daha farklı görünümü alanımın onun resimlerinide eğer takipleşirsek hem samimiyetimiz artar hem paylaşmış oluruz diğer arkadaşlarada ulaşırım senden. Şimdilik görüşmek üzere. :)
 
Mango akvaryumda kaplumbağadan sonra en fazla gezinen şeydir. Bitki ipek yapraklı diye gördüm bende. İpek yapraklıları akvaryuma koyuyoruz.

Alacağın dolap yarım ton çekecek yapıda olsun. Ya demir profil yada 4*4 cm ahşap olsun. Sadece koyacağın silis 50 kg olacak. 70 olan en ise.

Dip süpürgesinde resunun mavi el pompalı bir ürünü var onu kullanmanı tavsiye ederim ucundaki yeşil aparatı çıkarınca daha randımanlı iş görüyor. Bunun iki boyu var 1.80 ve 2.10 mt. Bulabilirsen uzun olanını al.

Kimyasal değmemiş kovaya boşaltırsın. Bir miktar kum geliyor pis suyu döktükten sonra çalkalayıp kumu yıkar akvaryuma boşaltırsın ziyan minimize olur. Ben bir ara tuvalete uzanan hortum kullanıyordum. Tabi bunda dikkat lazım kumu çektirirsen kum tuvalete gider.

Ana sayfadan konu başlıkları içine girip öne çıkan konular bölümlerine de bak faydası olur.
 
Şimdilik dediğin bitkiyi alıp suya koydum ve yavru olan yaprağına tutunup uyuyor :) süpürgeyi falan halledeceğim, 100 x 70 tabanı olan akvaryum kaidesini hem dış filtre yeri hem diğer malzemeleri koyacağım şekilde çizdim ve bende 350 kg olmasına rağmen yarım ton çekebilecek şekilde düşündüm hatta emniyet payı 600 - 700 kg bile çekerse iyi olur ben en fazla 450 kg yükleyeceğim çünkü. Dediğin gibi uzunluk 100 en 70 yükseklik 50 yaparsam 350 kg oluyor, ama belki yüksekliği 40 yaparsam ki yapmayı düşünmüyorum, en azından suyu 280 kg gibi bi değere indiririm. Onu tanıdık marangozda önümüzdeki ay yaptıracağım, basit kapaksız sadece adam gibi yük taşıyacak birşey olacak. Diğer ayda tankı yaptıracağım fakat çok önemli bir durum var birşeylerden şüoheleniyorum, bunu hazır konuşup bilgi alışverişi yapıyorken danışmam lazım;
Benim yavrunun kuyruğu kopuk ya hani, şimdi bunların anüsü kuyruğun altında kabuğa yakın biryerde ya, tamda kuyruğu o kısımlardan kopmuş. Bunları beslerken büyüğün mutlaka kakasını yaptığını görüyorum ama küçüğün hiç göremedim ve hayvan akvaryumda deli deli hareketler yapmaya başladı. Bu hayvanın yarası kapanırken anüsününde kapandığından şüpheliyim, bana acil bu kaplumbağalardan iyi anlayan bir veteriner lazım, başlıklarda mutlaka yazıyordur ama bu durum aklıma girince biraz panikledim açıkçası. tabikide anüsün anüs olduğu genlerde yazılıdır o delik kapanmaz, ama o kuyruk yarasına anüstende bir parça dahilse eğer, yüzeyi yara olmuş anüs birbirine yapışıp kaynayabilir :( bu konuda acil yardıma ihtiyacım var
 
Bu konunun sonunda ilgili hekimler mevcut.
mailto:/forum/konu-kaplumbaga-hastaliklari-hakkinda-bilgiler-tamamina-yakini-kapsar.html

Elinde devit damla varsa küçüğün ağzına sadece iki gün, günde bir damla damlat. Kulak pamuğuna da damlatıp anüs bölgesine yavaşça masaj yaparak yedir ve 5 dakika kuru yerde bekletip suya koy. Anüsün ötesine geçmiş ve hayvan erkek çıkarsa o sorun olur. Cinsel organı zedelenmiş olabilir.

Akvaryuma gelirsek en genişliği yan baskıyı artaracaktır. Yükseklikte 50 altına inme 60 dahi olabilir. Kaçış boşluğu payı 10 cm dir.

Cam kenarlarına rodaj yaptır pürüzsüz olsun ki silikonun tutunma direnci yüksek olsun. Cam kalınlığı 100*50*60 h akvaryum için 10 mm dir. Senin akvaryumda 10 mm olabilir ama “en güvenli” noktası 12 mm dir. Bu kalınlıkta yüksekliği 60’da yapabilirsin. Alta üste kuşak zaten atılıyor. Yine en genişliğinden dolayı iki tane kayıt atılması lazım.
 
Cvp: asma kat kuru alanlı paludaryumum...

çok sağol cem abi hemen yapıyorum şimdi. devit işlemi bitince verdiğin linki okuyacağım.
 
Geri
Üst