Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ayırmalı mıyım?

cenkyenmez

Gümüş 3 Üye
Katılım
24 Şub 2016
Mesajlar
173
Merhabalar,
30-35 gündür çizgili dere kaplumbağalarımın arasında bir sorun olduğunu görüyor fakat fotoğraf yakalayamıyordum. Hafta sonu temizlikle uğraşırken tekrar aynı sorun oldu ve bir kaç poz çektim. Tabiki çok net yakalayamadım yine de bu durumla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

Daha seri ve atik olan aynı boydaki kaplumbağa diğerinin üzerinde çıkıp dört ayağıyla da kabuğundan tutuyor. Altta kalan kafasını içeri çekiyor, üstteki ise kafasını iyice uzatıp aşağıdakinin yüzünü ısırmaya çalışıyor.

Henüz 6-7cm boylarındalar, cinsiyetleri bile belli değilken çiftleşme girişimi olduğunu sanmıyorum.

Anlaşmazlık, kavga ve üstünlük kurma diye tahmin ediyorum.

Ezilen hayvanımda henüz bir yaralanma söz konusu değil ancak bu durum beni endişelendiriyor. Malum sahiplendirmek cidden zor.
 
Bence tahmininde haklisin. Yaş itibariyle akvaryumdaki dominant belli olacak dönemdeler. Bu tarz baskınlık kurma çabaları olacak. Yaralanma ciddi boyutlara ulaşmadan takipte olmak yeterli. Zamanla biri kabulleniyor. Aslında çizgililerde daha sakin oluyorlar diye biliyorum ama küçük yaşta hemde çift çizgili tanimadim hiç ????
 
Cvp: Ayırmalı mıyım?

Resimleri ekledim sanıyorum, eklememişim. Yakalayabildiğim 2-3 kötü de olsa poz aşağıdaki gibidir.

mailto:/MJqbAM.jpg


mailto:/qB7aOZ.jpg


mailto:/9Lk3ZZ.jpg
 
Akvaryum çok yavan bir iki bitki alıp koy. Pürüzsüz bir iki tane yumruk kadar taşta koyabilirsin. Akvaryum boş olunca birbirlerine sardırma durumu da oluyor. Dön dolaş karşı karşıya geliyorlar. Baskınlığa bağlı durumda söz konusu olabilir. Bitkileri akvaryumun ortasından uzunlama koyarsan hayvanlar için aynı hipodrom misali dairesel alan yapmış olursun bu da akvaryumu geniş gösterir. Ve pasif olan için kaçabilecek ortam oluşur. Kısaca akvaryum içinde meşgul edecek birşeylerin olması yerinde olur.
 
Cvp: Ayırmalı mıyım?

Bitkileri ve mangoyu temizlik için çıkarmıştım. Normalde bitkileri arka kısımda fon olacak şekilde sıralı tutuyordum. Hafta sonu ortaya koyup hipodrom gibi deneyeceğim.

Teşekkürler
 
Cvp: Ayırmalı mıyım?

Tekrardan merhabalar,
Konuyu açalı uzun süre oldu ancak yeni konu açmak istemedim. Ne denersem deneyeyim, bu baskı kurma sorununu çözemedim.
Aradan geçen süreçte de aynı boyda iken aldığım kaplumbağalarım arasında fark iki santimetreyi buldu. Bu boy ve doğal olarak güç farklı beni daha da endişelendirmeye başladı.
Ve ayırmaya karar verdim.


330litre hacimli bir akvaryumla başlamıştım, 280 litre hacimli bir akvaryumla devam etmiştim (taşınma nedeniyle).
Şimdi tekrar taşınmak üzere olduğum için burada yazdığım konu ve yorumlarda hiç önermediğim şekilde hayvan başına 60-70 litre hacimli geçici iki adet akvaryuma geçme kararı aldım.


İlk fırsatta 120litre - 120 litre iki adet akvaryuma geçeceğim tekrardan.

Uvb hariç tüm ekipmanı yeniden aldım, masraflı oldu diyebilirim.

İki kaplumbağa bakmak isteyen arkadaşlara fikir olması için paylaşmak istedim.

Not:Kaplumbağalarım çizgili dere kaplumbağası. Res'e göre çok daha sakin bir tür olmasına rağmen bu kavga durumu olabiliyor. Res'de risk daha yüksek.
 
Hayvanların kabuk boyu şu an kaç cm ? İkisi de erkek mi ?
 
Cvp: Ayırmalı mıyım?

Selamlar,
Uzunca bir süredir foruma giremiyordum.
İkisi de 1 (bir) TL madeni paradan biraz büyükken aldığım çizgili dere kaplumbağalarımın arasında boy farkı oluştu. Biri daha hızlı büyürken diğeri biraz daha küçük kaldı.
Geçen seneden beri devam eden anlaşmazlık sorunları ortalığı çok karıştırdı.
İki adet 60-70 litrelik akvaryumlara ayırmıştım, bu süreçte dış filtrelerimden biri arıza yaptığı için ve havalar soğumaya başladığı için (sadece bir adet ısıtıcım var'dı) iki hırçın çizgili dere kaplumbağamı aynı akvaryuma almıştım. Küçük akvaryumda bir arada olunca şiddet iyice arttı.

NOT:
Sitede yetersiz seviyede bakan arkadaşları, arkadaşların üslupları ile doğru orantılı bir biçimde ve mümkün olduğunca sert bir şekilde uyaran birisi olduğum halde, iş yoğunluğu vs derken bakım konusundaki yetersizliğimle kendim de sorun yaşayan biri oldum. Bu durum gerçekten can sıkıcı. En hızlı şekilde çözmek istiyorum.

Büyük olan küçük olanı sürekli ısırıyordu, aynı akvaryumda kaldıkları süre içerisinde küçük olanın boynunda aşağıdaki gibi şeyler oluştu.


9DGONZ.jpg


g9XB60.jpg


POQgDd.jpg


7yA4DL.jpg


rJE71a.jpg


LOQLD0.jpg


Elimde;
İlaç olarak:batikon, travocort, terramycin, devit-3, deep fix (mavi damla) mevcut.
Yem olarak:Sera Raffy P, Sera Raffy I, Sera Raffy Mineral, Tetra Reptomin, JBL agil mevcut.
Ekipman olarak: dış filtre, iç filtre, su ısıtıcı, ısıtma lamba+ampul, uvB lamba+ampul, gece lambası (ısı veren mavi ampul), dere kumu, zamanlayıcı ve turtle bank mevcut. (İkinci dış filtre ve ikinci jbl protemp ısıtıcıyı dün sipariş ettim, kısa sürede gelecektir.)

Dış filtrede elyaf, sünger, zeolit, seramik halka, sünger, elyaf kullanıyorum ve 3 ayda bir temizliyorum. (zeolit'i değiştiriyorum)

Çözümü için yem, ekipman ya da ilaç almam gerekirse alabilirim. Durum nedir, Süpermoderatör Cem başta olmak üzere konu hakkında bilgisi ve önerisi olan arkadaşların yardımını rica ederim. 

 Teşekkürler


Bir resim daha,
1GNXEB.jpg


Tam boylarını şu an ezbere bilmiyorum büyük olan 15cm civarı, küçük olan 12cm civarı diye tahmin ediyorum. Yakın zamanda ölçmedim, gerekirse ölçebilirim.

Cinsiyetlerini hala bilmiyorum, resimlerde görülen ve sorunlu olan küçük olan.
 
Cinsiyet konusunda en net olan anüsün kuyruğa yakın olması erkek; kabuğa yakın olması dişi olduğunu göstermesidir.

Boyun bölgesindeki yaralanmaların geneli üstten olan saldırılardandır. Hayvanın boşluğunu yakalayıp üstüne çıkarak bir anda ısırıp bırakmaz. Isırılan kurtulmak için debelendiğinde diğeri bırakmamak için daha sert baskı uygular bu aşamada tahriş artar.

Sağdaki yara açık sanırım. Soldaki kas ezilmesi. Bunda kas deforme olmuş ise bir miktar iz kalabilir. Diğeri ise iyileşip kaybolur. Açık yara kabuk bağlamış ise baticon, ilaç sürmeye gerek yoktur. Açıksa peçete ile kurutup kulak pamuğu ile baticonu yedirmen kafi. Sürdükten sonra 10-15 dakika kuru yerde beklesin. Bu bölge riskli olduğu için deri pomadı sürmüyoruz. Hayvan kafayı içeri çektiğinde pomad gözlerine temas edebilir. Deri pomadları göze temas etmemelidir.

Zeolite döngü yapacak bakteri kolonisi sağlamıyor ise yada değişime yakınsan suya metilen mavisi damlatman mikrobik durum oluşmasının önüne geçer. Açık mavi olacak kadar 3 günde bir yeter. Açık yara kapanınca gerek kalmaz.

Filtreye carbon ya da jbl clearmec takviyesi yapabilirsin. Clearmec iki poşettir biri yeterli gelir. Carbon yıkamada biraz pistir ama performans ve faydası çoktur. Ağır metali temizler, metilenin yaptığı işi görür, suya oksijen verir. 3 ayda bir değişim yapıyorsan carbonu o vakit değişebilirsin. Yalnız kurulumda ilk suyu kovaya boşaltmak lazım su ilk başta biraz siyah çıkar. Şeffaflaşınca akvaryuma takarsın.
 
Cvp: Ayırmalı mıyım?

Merhaba Cenk, 

Bence hayvanın boynundaki kitle için bizlere değil bir hekime danışmalısın. Skar dokusuna da benziyor kitleye de.
 
Cvp: Ayırmalı mıyım?

Selamlar,
Öncelikle cevaplar için teşekkürler.
Şu an için akşamları batikon ve metilen uyguluyorum. (Hafta sonu komple su değişimi yapacağım)

Bu şekilde 10-15 gün kadar gözlemlemeyi ve eğer gelişme olmazsa veterinere gitmeyi planlıyorum.
 
Geri
Üst