Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Bakım-Büyüme İlişkisi

Tarçın~

Altın 2 Üye
Katılım
2 Eki 2008
Mesajlar
294
Kaplumbağalara kötü bakıldıklarında onların büyümemelerinin sebebi nedendir?Neden kaplumbağalar o plastik kaplarda çok yavaş bir şekilde büyüyor?Buyrun yazıyı okuyun...Kafanızdaki tüm sorular yok etmeye çalışacağım.

Kaplumbağalar ilk doğduklarında ancak işaret parmağının tek bir boğumu kadardır.Çok yönlü ve gerekli sıklıktaki beslenme , yaşam alanı (su miktarı , karanın ve suyun sıcaklığı) ve bakım (verilen vitaminler , sağlanılan faydalı ışınlar) kaplumbağaların büyüme ve sağlıklarında etkilidir.İyi bakılan bir kırmızı yanaklı su kaplumbağası (Trachemys Scripta Elegans) 35 cm.ye kadar ulaşabilir.Plastik kapta kalan bir kaplumbağanın hayati önem taşıyan ihtiyaçlarının karşılanması çok zordur , bu yüzden de ya çok yavaş büyür ya da çabukça ölür.

Yavaş büyümenin sebebi vücuda giren vitamin ve minerallerin yeteri kadar vücudu geliştirmeye yetmemesinden kaynaklanır.Yani kaplumbağanın "hayati fonksiyonları koruması" ve "gelişmesi" için belli bir miktarda alması gereken D3 vitamini , protein ve kalsiyum vardır.Ama siz bu ihtiyacını sadece hayati fonksiyonlarına yetecek derecede sağlarsanız büyümesini durdurmuş veya da yavaşlatmış olursunuz.Vücuda alınan faydalı yiyecekler ilk başta böbrek , kalp , ciğer vb. hayati önem taşıyan organlara gider , eğer hala arta kalan yiyecek varsa bunlar da vücudun gelişimi için dağıtılır.(Örneğin kabuk gibi.)

Plastik kaplarda ölmeyen kaplumbağaları şöyle açıklayabiliriz; vücuda alınan faydalı besinlerin hayati fonksiyonları korumaya yetecek kadar olmasından kaynaklanır.İşte "sadece" hayatını idame ettirecek kadar besin alması da onun yavaş büyümesini sağlar.
 
Fazla yemleme için ne diyeceksiniz ve ideal yemleme miktarı için bir ölçü verebilirmisiniz. Ölçüden kastım mesela bazı balık türleri için gözü büyüklüğü kadar yem tüm ihtiyacını karşılar derler.
 
ideal besleme miktarı kaplumbağanızın boyun kısmı hariç kafasının hacmi büyüklüğünde olmalıdır.. evet fazla yemleme kabukta düzensiz gelişme şekil bozukluğu, obezite gibi durumlara neden olabilir bu yüzden dikkat edilmeli fazla yem konusuna
 
Fazla yemleme genelde obeziteye (aşırı şişmanlık) yol açar.Ama bu aşırı beslenme içerisinde aşırı protein de varsa piramitleşme ve kabuk biçimsizleşmesi görülebilir.
 
Arkadaşlar kaplumbağalar hepinizin bildiği gibi kış uykusuna yatan ve yatmak zorunda olan hayvanlardır . Kış uykusuna yatmayan hayvanlar asla yatanlar kadar sağlıklı olamıyor ve üreyemiyor . Bu nedenle yemlenirken hayvan kış uykusuna yatacağı güdüsüyle ne bulursa yeme çabasındadır . Bu durum aşırı kilo almasına yol açar ve kış uykusu döneminde bu yağlardan faydalanır ve baharda yeniden zayıf ve sürekli yemek ihtiyacı duyan bir hayvana sahip olursunuz .

Yetişkin kaplumbağalar konusunda kesinlikle (kış uykusuna yatırmayacaksanız ki bunu tavsiye etmiyorum çünkü oldukça riskli bir durum ve bu dönemde ısının sabit olduğu aletler gerekir) her gün yemlemeyin 2 ya da üç günde bir kafası hacminde verilebilir yalnız sürekli hayvanı kontrol edip zayıfladığı tespit edilirse yem arttırılmalı , şişmanladığı fark edilirse yem miktarı azaltılmalıdır .

E benim hayvanıma ne kadar vermeliyim diye soran arkadaş olursa ; ben senin hayvanını hiç görmedim ki cevabı sanırım yeterlidir .

Bu konuda şunu da söylemeliyim asla akvaryumda bir kaplumbağa 35 cm olamaz hatta doğada bile 25 cm den büyük olanlar çok çok azdır . Bu nedenle benimki 20 cm demek ki iyi bakamadım diye düşünmek yersizdir . İnsanlarda da 2 metreden büyük insanlar mevcut olmasına rağmen ortalama 175 cm dir . 35 cm olayıda dünya üzerinde ölçülmüş en büyük RES dir . Ortalaması çok daha küçüktür.

Ayrıca 5 yaşından sonra büyüme duraklar , bu dönemden sonra protein miktarı az olan yemlerle beslemelisiniz . Özellikle 5 yaşından sonra kesinlikle hazır yem kullanmayın , o hazır yemler bebek kaplumbağalar içindir ve yetişkin kaplumbağalarda geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilirler .

Yavaş büyüme sağlıksız olduğu gibi hızlı büyümede sağlıksızdır .
 
bilgileri alıyorum arkadaşlar sağolun,özellik fazla yem kabuk eğer büker olayından tırstım günde 50-60-70 stick yiyodu bizim kız,biraz dikkat etmesi gerekmiş :)
 
Geri
Üst