Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Başıma gelen çok garip filtre olayı

tevet0777

Bronz 1 Üye
Dün gece saat 12 civarı. Kesintisiz güç kaynağından dıtt diye ses geldi ama elektrikler kesilmedi. Kalktım baktım akvaryumun içi kapşumbağa derisi kaynıyor göz güzü görmüyor ama filtreler çalışıyor giç bir şey anlamadım kafam karışık ne olmuş olabilir.
Filtrelerim sunsun 302a
Eheim 2010.

Boş bir su bardağına dış filtreden akan suyu doldurdum tertemiz berrak akıyor. Ama odaya girdiğimde sesi kalın geliyordu kulağıma. Sağa sola ileri geri salladım dış filtreyi düzeldi birazda hava çıkardı. Sestede bir sıkıntı kalmadı.
Güç kaynağıma birşey oldu filtrede böyle yaptı hiç bişi anlamadım.
Ne olmuş olabilir

Cvp: Başıma gelen çok garip filtre olayı

Acaba bu deriler iç filtredenmi geldi dış filtredenmi geldi. Neden geldi ve nasıl geldi. Sorun neydi. Delirecem kafamda sorular. Ups kapansa elektrik gelmese dahi filtrelere salmaması lazım. Eheim 2010 da salmaması lazım kapalı hazne.
Arkadaşlar ne olmuş olabilir sizce

Ani voltaj düşmesi olmuştur.

Gündüz kuru alanda gerilen eski deriler suda kaldığı sürede yumuşar ve kabarıp açılır. Hayvanlar birbirlerine veya birşeylere sürtündüğünde deriler çıkar. Deriler dış filtrede elyaf sünger varsa çıkmaz. İç filtrede ise ızgara önünde kalıntı kalmış ise onlar filtre durduğunda düşer ama içeri emilenler içinde kalır. İç filtreyi sudan çıkarırkende altına maşrapa geçiririz. Yoksa çıkarırken haznedeki kir boşalır.

Dış filtre temizliği yapıp kurup su doldurduğumuzda elyaflar, süngerler ve pompa kısmı içinde bir miktar hava kabarcığı kalır. Bunlar zaman içinde hareketlenip pervane haznesine dolar. Bu hava boşluğunda kalan pervane sesli çalışmaya başlar. Dış filtrenin üst kısmını hafifçe sağa sola sallayıp bu hava kabarcıklarını atabiliriz. Hava pervane haznesinden çıkınca ses kaybolur.

Güç kaynağını bir gösterecem yarın cem bey çıkış değerleri normalmi değilmi kafama o takılıyor

Sorun dediğim gibi. Ekipmanın hepsi aynı anda çalışmadığı için aşırı güç çekimi olduğunu sanmıyorum. Hatta bunu deneyebilirsin. Isıtıcı çalıştığı sırada bütün hepsini çalıştırıp bak. Ses verirse kaldırmıyordur. O vakit ilk ses uzun olur. Sonra kesik kesik ve hemen kapanır.

Akü kaynaklı olduğunu düşünmüyorum ortalama 2 seneye yakın ömrü var.

Isıtıcıyı çıkardım artık 2-3 hafya önce şuan sadece güç kaynağında eheim 2010 ve sunsun 302a takılı. Vallaha çok canım sıkkın inşallah anlık bir şey olmuştur. Ama nasıl öyle hertarafı göz gözü görmüyecek kadar deri parçaları neden ve hangi arızadan dolayı oldu onu bulmaya çalışacağım

İç filtre haznesi açılmış olabilir mi ?

Belli dönemlerde hayvanlar yoğun deri atarlar. Gece tabana inmiş. Hayvan sabah hareketlenince bunları kaldırmış olabilir ama dediğin gibi o kadar yoğun bir deri olayı olacağını sanmıyorum.

İç filtre haznesine baktım o benimde aklıma geldi ama dış filtrenin en üst katı elyaf acaba pervane dolamış olabilirmi desem dolasa pervane durur su döngüsüde olmazdı ama bu olay kesin güç kaynağıyla alakalı birşey çünkü güç kaynağı düüüüttt diye öttükten sonra oldu bu olay

İç filtre haznesine baktım o benimde aklıma geldi ama dış filtrenin en üst katı elyaf acaba pervane dolamış olabilirmi desem dolasa pervane durur su döngüsüde olmazdı ama bu olay kesin güç kaynağıyla alakalı birşey çünkü güç kaynağı düüüüttt diye öttükten sonra oldu bu olay

Güç kaynağı ile nasıl bir ilgisi olduğunu düşündünüz?

Büyük ihtimal dış filtereden veya iç filtreden salınım oldu, filtrelerden biri doyuma ulaştı ve basınç ile salınım meydana geldi. En son ne zaman temizlediniz filtrelerinizi?

Bak bu da olabilir eheimda sistem nasıl bilmediğim için nasıl çalışıyor bilmiyorum iç filtrede genelleme yaparsak deri olaylarında filtreyi haftada iki defa temizlemek gerekiyor. Daha fazla beklendiğinde filtrenin çekiş gücü deri parçalarını sünger içine çekip yıkarken çıkmasını zorlaştırıyor. Su yeni değişildiği halde sararma çabuk olursa kök salınımı hariç, iç filtre komple kir dolmuş ve dışkı, kir vb'nin rengini suya veriyordur. Acilen temizlenmelidir.

Unutmadan şunu da yazayım dış filtrenin su çıkış hortumu alg kaplamış ise durup çalışma esnasında bu kirleri söküp suya atabilir. Bunlar alg birikmesidir deri ile alakası yoktur.

dış ve iç filtreyi bugün temizledim güç kaynağının aküsünü değiştirdim. eheim 2010 iç filtrenin mantığını bende pek çözemedim ama sanırım hanesinin arkasından biryerlerden suyu veriyor haznenin içine temizlerken inceledim. sanırım iç filtreden büyük ihtimal dediğiniz gibi 10 günde bir temizlemek lazım iç filtreyi. dış filtrenin hortumları temizlemek için bir fikir bulmam lazım benimde

tevet0777' Alıntı:
dış ve iç filtreyi bugün temizledim güç kaynağının aküsünü değiştirdim. eheim 2010 iç filtrenin mantığını bende pek çözemedim ama sanırım hanesinin arkasından biryerlerden suyu veriyor haznenin içine temizlerken inceledim. sanırım iç filtreden büyük ihtimal dediğiniz gibi 10 günde bir temizlemek lazım iç filtreyi. dış filtrenin hortumları temizlemek için bir fikir bulmam lazım benimde

Ben size uyguladığım yöntemi söyliyeyim; hortumun içine havlu peçete sıkıştırıyorum, banyo duş başlığını çevirerek spiral(hortum) dan ayırıyorum, spirali dış filtre hortumunun ağzına sıkıca tutup tazyikli şekilde su veriyorum peçete basınçtan içinde ne varsa sürükleyip dışarı çıkıyor. Her bir hortum için 2-3 defa tekrarlıyorum tertemiz oluyor, ama spiral sağlam olmazı lazım yoksa patlayabilir ve suyu verirken sıkı tutmak lazım üst baş batıyor, duş almadan önce yapmak lazım :)

Filtre hortumunun çapını ölç dıştan 2 cm genişliği var ise "jbl cleany" hortum fırçası al. İki ucunda farklı boyda fırça var. Bununla hortumu dik tutup içinden geçir. Tertemiz ediyor. Ama önce hortum ile bunun boyunu ölç fırça uzunsa büyük fırçayı sokup diğer uçtan çıkar böylesi kolay oluyor. Tekrar geri çekmede fırça içerde kalabilir.

iç filtre alttan aldığı suyu haznenin orta tarafında süngere iletiyor, yanlardan çektiği suyuda direk süngere çekiyor, süngerde filtreleme işlemini gerçekleştirip üstten dışarıya geri veriyor. voltaj düştüğü için ups devreye girmiş olabilir dış filtrenin hortumlarında ki kalıntılar gevşeyip sökülmüş olabilir bu ihtimal daha mantıklı geldi bana, eser bey in tavsiye ettiği sistemi uyguluyorum bende hatta spiralin ucuna yarım parmak  musluk bağlantısı takıyorum tabi şart değil hortumun çapından az geniş artık sünger yada bir parça bulaşık süngeri de iş görür, iç filtreyi sökerken maşrapa yerine tisert in filtre torbası daha az uğraştırır elde varsa bunuda bir deneyin

Çok teşekkür ederim arkadaşlar verdiğiniz fikirler çok yardımcı oluyor sayenizde kapluşlar huzurlu

Geri