Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Beslenmede Yeşil Sebzeler

aragorn

Bordo Bereli
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
2,176
yeşillik yetişkin bir kırmızı yanağın temel besinlerini oluşturur.. gençken pek yeşil sebze sevmeselerde alışmaları açısından verilmesi çok yararlı olur.. bir yaşını doldurduktan sonra artık proteinden ziyade daha otçul ağırlıklı beslenmelidir.. alışması açısından gençken, ilerde ise temel besin olarak verilebilecek bazı yeşil sebzeler şunlardır:

günlük olarak verilebilcek besinler:
bunları her gün ya da gün aşırı olarak yiyebilcekleri miktarda verebilirsiniz...
karahindiba,yeşil ya da kırmızı yapraklı kıvırcık

sınırlı olarak verilebilecek besinler:
bu besinleri ise 2-3 günde bir ek olarak fazla miktarda olmamak şartıyla verebilirsiniz..
havuç, lahana, tatlı patates, yeşil fasulye

nadiren verilebilcek besinler:
bunlarsa nadir olarak sadece değişiklik olması ve farklı tatlara da alışmaları açısından verilmelidir.. haftada 1 kez az miktarda verilebilir.. tatlı kırmızı biber, domates,tatlı dolmalık yeşil biber

verilmemesi gerekn besinler:
bu besinler içerdikleri oxalik asit ve uygun olmayan fosfor oranı nedeniyle kırmızı yanaklar için zararlı olabilirler.. bu yüzden hiç verilmemesi daha iyidir..
pancar, kereviz, brüksel lahanası, mantar, maydanoz, bezelye
 
maydonoz veriyodum ben arada bir, kıvırcık olmadıgında evde.verilmemesi gerektigini öğrenmem iyi oldu. paylaşım için tşk aragorn ; )

kıvırcıkla pek arası yok, 1 kere ısırıp tadına bakıp bırakıyor. ben yine de arada bir veriyorum alışsın yavas yavas diye. belki 2 haftada bir domates veriyorum. biber konusunda tereddütteydim, artık verebilirim : )
havuc sık sık vermeye calısıyorum. haftada 1 genelde. ama kaplumbagam minicik dogramama ragmen çiğnemekte büyük zorluk cekiyor. iç kısmından kesiyorum özellikle parçaları bir de.
 
rica ederim.. havucu rendeleyerek azar azar vermek de çiğnemelerini biraz daha kolaylaştırabilir..
 
Arkadaslar anneannem börek yapmak için ıspanak haslayınca aklıma geldi, ıspanak demir, a ve c vitamini ve protein acısından cok zengin bir sebzedir. ıspanagın verilebilirliğine ilişkin bir bilgi göremedim. peki ya hasladıgımız yumurtanın suyunu ekledigimiz gibi, haslanmıs ıspanagın suyundan bir miktar örnegin bir cay bardagı kadar suyumuza eklesek yararı olur mu merak etmekteyim. bu konuda kesin bir bilgisi ya da fikri olan varsa lütfen paylaşabilir mi?
 
o zaman kesinlikle verilmemesi gereken besinler arasına eklenirse cok iyi olur :)
 
Minik bir düzeltme; redearslider.com'dan yapılan çevirilerde "kale" diye geçen şey bizde olan lahana yada kara lahana değil, benziyor ama içerik olarak daha farklı, bu tip çeviriden kaynaklı benzer hatalar birkaç yazıda daha gözüme çarptığı ve Aragorn'un bana darılmayacağından emin olduğum için belirtmek istedim :) Lahanagiller guatra neden olabileceği için verilmemesi gereken yeşil bitkilerden.

Kaplumbağam için farklı kaynaklardan çalışarak ve içeriklerini de kontrol ederek ülkemizde de bulabileceğimiz bitkisel besinlere göre bir liste çıkarmıştım, paylaşmak isterim :)

Hergün bol miktarda verebilecekleriniz; kırmızı ve yeşil yapraklı kıvırcık marul, fesleğen/reyhan, şalgam yaprağı, karahindiba, ebegümeci, dereotu, roka.
Tüm su bitkileri de hergün çok bol miktarlarda verilebilir, özellikle su mercimeği çok faydalı.

Sınırlı miktarlarda nadiren verilebilecek bitkisel besinler (bunları sağlam kalsiyum takviyesi yapıyorsanız tercih edin); havuç, kabak, üzüm yaprağı, gül ve karanfil, hindiba, tatlı patates (sadece haşlanmış), kesinlikle acı olmamak kaydıyla dolmalık ya da çarliston biber (her renk), domates (özellikle domates çok çok nadir verilmeli), turunçgiller ve kivi hariç meyveler.

Oxalic asit içermesi ve/veya uygun olmayan kasiyum/fosfor oranına sahip olması (2/1 idealdir) ya da guatra neden olabileceği için verilmemesi gerekenler bitkisel besinler ise şöyle;
Lahanagiller, mantar, maydanoz, ıspanak, bezelye, fasulye, uzun yapraklı marul, brokoli, kereviz, pazı, yemişler.


Afiyet bal şeker olsun :D
 
darılmak ne demek tam tersine teşekkür ederim :) çoğu şeyi sizden öğrendim bi kaç kişiye faydam olabiliyosa bunda benden çok sizin payınız var her türlü yanlışımı hiç çekinmeden düzeltebilirsiniz her zaman :) hoşgeldiniz tekrar bu arada
 
Aragorn, yine çok naziksin, teşekkür ederim güzel sözlerin için :)
Hepimiz bildiklerimizi bir üst nesillerden öğrendik, üstüne kendimizce birşeyler kattık ve elimizden geldiğince çok kişiye ulaştırmaya çalıştık. Eğer benim öğrendiklerim de senin gibi ilgili, araştırmacı kaplumbağa severlere ulaştıysa ve böylece üstüne birşeyler konarak büyüyor, daha iyileşiyorsa bu benim için cidden büyük mutluluk :) ; ve hiç öyle düşünme, artık kaplumbağalara yardım etmek için yazdığın herşey tamamen senindir, yeni ve daha iyi birşeydir :)
Sevgiler..
 
çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için.. rica ederim ne demek ne yaptım ki ben siz sağolun :)
 
elime geçtiği ürece nası bi tabir olur bilmiyorum ama en iyi böyle miktarını tarif edebilirim :) bi çimdik havuç ya da marul ya da kara lahana veriyorum..
arada da balık ve tavuk ..
pişmemiş ve sadece bir tadımlık olarak.. :)
ama o yiyecekleri de sabah ve akşam 2 tane verdiğim sanyu stick yem var..öğün arasında veriyorum sadece..
yalnız onları verdiğim zamanlarda esas yemini düşürmem gerekir mi ? 2den 1e fln..
onun yemem dediği yok ama obez olmasını da istemem :D
 
ana yemini gereken miktarda sabit olarak vereblrsniz azaltmanıza gerek yok yani.. zaten ek yemleri her gün değil de ara ara verdiğinizden sorun oluşturmycaktır :)
 
anladm çok teşekkürler :)
o zaman bi gün verip bi gün sebze vermemek daha mantıklı o zaman :D
vitamin alır mantığıyla ve yeni tatlara alışması için veriyodum sebzeleri:)
bu kadar küçücük lokmadan ne vitamin alcak o da bi muamma :p
 
sebze vermek ilerde yeşilliğe alışması açısından da faydalı arada.. yavrular için haftada 2-3 kez verilmesi daha uygun genelde protein ağırlıklı beslendikleri için.. 1 yaşına yaklaştıklarında sebze ve yeşilliklerden daha sık verilebilir.. rica ederim :)
 
aragorn' Alıntı:
rica ederim.. havucu rendeleyerek azar azar vermek de çiğnemelerini biraz daha kolaylaştırabilir..Verimli bilgilerinizden dolayı size teşekkür ederim.Acizane bu konu ile bir fikir vermek istiyorum havuç'u çok az hafif sıcak suda haşladığınızda göreceksinizki kapluşlarınız çok rahat bir şekilde havuç'u yiyebileceklerdir.
 
ya bende birkere kıvırcık verdim ama yemedi ne yapmam gerekiyor birkere yiyecek gibi oldu ama sonra dokunmadı
 
Ara ara verin yine, yemiyor diye kesmeyin vermeyi. Diğer yemlerle beraber de vermeyi deneyebilirsiniz yeşillikleri, eğer hiç bir şekilde yemezse bitkisel içerikli yemleri kullanabilirsiniz.
 
Geri
Üst