Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Beyazlıklar ve kabugun kalkık gibi durması

Alarice

Yeni Üye
Merhabalar...Kaplusumla tam olarak 7 aydir beraberiz bugun 7. ayimizi doldurduk.Fakat bir sorunumuz var,kaplusumun kabugu asagidaki fotograflarin oldugu sekilde.Ve 5 aydir bu durumda.6 cm boyunda.Ama bu beyazlıklar,kabugun kalkık gibi durması hala neden gecmedi anlamıyorum.Kabuk degisimimi bilmiyorum ama kabuk degisimi bu kadar zamandır neden gecmez anlamıyorum.Ekipmanlarımız tam akvaryumum cok buyuk degil orta boyutta 30 liralık olan akvaryumlardan kac litre oluyor bilmiyorum.Isıtıcım 28 dereceye ayarlı acaba akvaryum fazla buyuk olmadıgından su sıcakmı oluyor ondanmı bu durumda bilmiyorum.Anlayacagınız kafamda bir sürü soru var yardımcı olursanız sevinirim.Baska hic bir sikayetimiz yok istahımız son gaz devam ne bulsa yiyor:) Kabugu gayet sert.Ve cok hareketliyiz.Sadece bu kabugun sorunu beni rahatsız ediyor cevaplarınızı bekliyorum....

Bu ust kabuk

Buda alt kabuk herhangi bir pembelik yok ama bu kahverengi lekeleri cozmus degilim uzun zamandır varlar.yardımlarınızı bekliyorum

Cvp: Kabuk sorunumuz.Yardımlarınıza ihtiyacim var...

önce üst kabuğu anlatayım bunlar kabuk değişimine bağlı aralanmaların arasına giren kireç kalıntıları. sorun yok. bunu kendisinin atması lazım bunun içinde mango kökü uygundur. sakın elle müdahalede bulunma. benimkiler 16. aya girecekler üstlerinde kat kat duruyor. daha bu şekilde görmek mümkün olmadı. bu senin açından güzel birşey. kabuktaki siyahlıklar D vitamini olduğuna delalet. siyahlar kaybolursa D3'e ihtiyaç duyuyor demektir. özellikle kabuk genelinde oluşan siyahlıklar D3'e doygunlaştığını belirtir. uvb lamban yoksa haftada bir Devit vermende fayda var, siyahlıklar azalmış. calcil ve agilde alırsan iyi olur. 100 ml'lik yeter.

alt kabuğa gelirsek kabuk değişimi aşikar. bu aynı şekilde alt kabukta da var. bu renkler kılcal damarların faal çalışmasından kaynaklı oluşan renk değişimi. endişelecek birşey yok sonuç olarak.

Kabuk değişimini hızlandırmak ve sağlıklı geçmesini sağlamak için kalsiyum takviyesi yapmalısınız, sübye kemiği bunun için uygundur.

Kabuklarda sorun yok. Ancak kabuk değişimlerinde üst kabukları hiç atamamış. En üstteki eski ölü kabuklar renk kaybına uğramış. Cem' in dediği gibi akvaryuma mango kökü koyarsanız belki sürtünüp kaşınarak atar.

Isıtıcıyı ne kadar ayarlayıp taksanızda suda bir derece olmalı. Kontrol etmekte fayda var. Isıtıcı bozulabilir, kalibrasyonu doğru olmayabili gibi etkenlerle su ısınız 28 derece olmayabilir. Cam derecelerden almakta fayda var. Hatta aynı şekilde kuru alan ısınızıda ölçmelisiniz. 31-33 derece ısı mevcut mu anlamında.

Akvaryum ölçülerinizi yazarsanız size akvaryum hacmini söyleyebilirim. Tabi bunun ne kadarı su dolu bunu da belirtirseniz daha net yorum yapmış oluruz.

Cvp: Beyazlıklar ve kabugun kalkık gibi durması

Kabuğu sağlıklı görünüyor sadece eski plaklarını dökmekte gecikmiş. Kabuğun üst plakları kalsiyum değil keratinden oluşur. Kabuk anatomisini http://www.turtlepuddle.org/health/anatomy.html bu sayfadan okuyabilirsiniz Kaplumbağaların bağırsaklarındaki bakteriler proteini keratine çevirebiliyor. Protein, keratin ve biyotin içeren besinlerden vererek kabuk yenileme sürecini hızlandırabilirsin. Örneğin tatlı su balıkları ve yumurta bu 3 maddeyi yüksek oranda içerir.

Bence kabuğundaki kahverengi lekeler melanin pigmentinden kaynaklanıyor. Melanin genellikle çok fazla uv ışını alındığında ortaya çıkar, amacı uv ışınlarını absorbe etmek ve zararlı etkilerinden korumaktır. Kabuğun üst kısmında daha çok melanin pigmenti bulunur ama üst kabuğun koyu renginden dolayı pek farkedilmez. Çok fazla uv ışını alan kaplumbağaların kabuğu kahvrerengine dönmeye başlar. Tıpkı insanların bronzlaşması veya çillenme oluşması gibi.

Çok fazla uv ışını almış res cinsi bir kaplumbağa aşağıdaki resimde görüldüğü gibi melanin pigmenti artışı sebebiyle kabuğu kahverengine dönmüş.

mailto:/img29/5249/dsc0006bug.jpg

bu fotograf ne kadarda değişik ya :S yanmış sanki kaplumbağa

peki bu fazla uv ısını almak zararlı mı ? ne gibi zaraları olur

Uzun süre ve yüksek dozda uv ışını almak tüm canlılar için zararlıdır. En önemli zararı DNA yapısını bozarak kanser hücrelerine neden oluyor. İnsanlarda görülen cilt kanserlerinin en baştaki sebebi de güneşin uv ışınlarındır.

anladım :S peki kaplumbağalar çok fazla uv ısını aldıgında bi tedavisi varmı ki ?

benim hayvanlarda bu kahverengilik fevkalade arttı o yüzden uv'li lambayı artık 2 günde bir kullanıyorum.

law sefanın kastettiği sanırım hayvanın keratinin altındaki kemik için gerekli olan kalsiyumu alarak kemiğin büyüme sürecini artırmak ve dolayısıyla üst kabuğun gerilip daha çabuk atmasını sağlamak

kabuk normal alt kabuk büyüdüğünün işareti

cem' Alıntı:
benim hayvanlarda bu kahverengilik fevkalade arttı o yüzden uv'li lambayı artık 2 günde bir kullanıyorum.

law sefanın kastettiği sanırım hayvanın keratinin altındaki kemik için gerekli olan kalsiyumu alarak kemiğin büyüme sürecini artırmak ve dolayısıyla üst kabuğun gerilip daha çabuk atmasını sağlamak

anladım. teşekkürler :)

Geri