Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

bir akvaryum

oguz10

Yeni Üye
Katılım
17 Tem 2009
Mesajlar
10
2 yaşında kaplumbaam var 1 adet yanlız yaşar mı?Ona akvaryum alacağım birkaç sorum var:

1. arkadaşlar akvaryum almak mı iyidir yaptırmak mı?
2. boyutları ne olmalı?
3. parçlar nasıl olmalı(pahalı olmamak üzere)marka ve kod yazabilirseniz sevinirim
4. nasıl olmalı planlar işime yarar :D
5. kum olmalı mı?
6. süs olmalı mı ?
7. parça olarak neler takmalıyım? (liste yazarsanız sevinirim :D )

anamurdaki pet shop tam bi kazıkçı 3-4 kat pahalıya satıyor herşeyi galiba akvaryumu yaptıracağım ama yoruma açığım.

şimdiden teşekkürler.


Edit zencefil: Lütfen Türkçemize özen gösterelim.
 
Akvaryum boyutunu 120.50.50 olarak yaptirin bence. Kum en kolayi hic cakil taslariyla falan ugrasmayin ben kumdan acaip memnunum. Kuru alani camdan yapin asma kuru alan gibi sus olarak mango koku olabilir basitce cunku yerleri hep degisiyor ben susleri tekrar cikardim. Yapay bitkide ii olur. Yalniz yasarlar bir sorun olmaz digerler sorulari arkadaslar cevaplasa daha iyi olur malum turkiyede degilim fiyatlar orada nasil bilmiyorum ama dis filtreyi eheim alin.
 
120.50.50 akvaryum için ideal fakat fazla alacak durumunuz yoksa 60.30.30 falan da birkaç yıl görür işinizi. Kum koyarsanız farkeymez... Plastik dip çekici kullanırsanız(ucuz olanı) kum kullanmanızı tavsiye etmem çünkü dipteki pislikleri tam almaz... Elektrikli dip çekim aletiniz olursa kum olmasında sorun yok... Süs kullanmanıza gerek yok zaten onlara saldıracak kaplumbağa... Mango kökü biraz pahalı olabilir sanırım yani Eskişehir'de bile 50-75 arasıydı fiyatları. Yapay bitki alabilirsiniz. Akvaryumu yaptıracaksanız asma cam kuru alan iyi olur ve şeklini de düz yaptırın ama aşağı doğru eğimli olsun... Aragorn un akvaryumundaki levha gibi. Eğer alacaksanız muhtemelen kuru alan olmayacak ve siz yapacaksınız.. Cd kabı olur ama az dayanıklıdır. Büyük taşlar alıp koyabilirsiniz(sağlam olmak kaydıyla) Bu kuru alan doğal olacak ve hoş bir görünüm verecektir ama büyük akvaryumlar için biraz daha uygundur ki benim akvaryumum küçük ve yeri daraltıyor. Akvaryum için gerekli ekipmanlar filtre(iç ve dış) ısıtıcı, masa lambası gibi bir şey ve uvb lambadır. Bunlar kaçınılmaz gereksinimler. Fİltre bizim burada 10 tlden başlayanlar bulunabiliyor ben atman markayı 15 e almıştım(iç filtre). Dış filtre olarak eheim iyidir ama onların fiyatları 50 tl civarında ben kullanmıyorum ailem izin vermediğinden.Isıtıcının fiyatları da 10-15-20 civarlarında. Atman önerimizdir ama farklı markalar kullanılabilir. UV b lamba güneşten gelen ışının akvaryum ortamında kullanılmasıdır. UV C ve A vardır bunlar zararlıdır. Ve de petshoplar farklı lambaları uv b diye satabilir oyuna gelmemek lazım. Fiyatları 40-50 civarları... Ben onu da kullanamıyorum. Onun yerine vitamin takviyesi, bol güneş ışığı ve protein desteği yapıyorum. Çok şükür kabuğu taş gibi sert. Masa lambası ya da akvaryum lambasını da kuru alana çıkıp kuruması için kullanabilirsiniz. Bu da kuru alana çıktığında 30-32 derece tutarak o bölgeyi kaplumbağanın üşütmesini engeller. Kuru alana çıkması iyidir ki bakterilerinden arınsın ve mantar oranı da düşsün.
 
60*30*30 cok kucuk fazla dolduramaz suyu doldursa bile kacmaya calisir. Bence durumuda yoksa 80*50*50 almaya calissin. Daha iyi.
 
Forumda tüm sorularınızın cevapları var ancak yine de yardımcı olmaya çalışayım.

1) Yalnız yaşar merak etmeyşn. Zaten ev ortamında yalnız bakılmaları daha iyi ve sorunsuz oluyor. Akvaryum yaptırmak mı almak mı daha hesaplı sorusunun cevabı bulunduğunuz yerdeki şartlara göre değişir. Yakınlarınızdaki petshoplara sorup fiyat alın sonra da camcıya gidip fiyat alın ona göre uygun olanını seçersiniz. Ancak akvaryumcuda yaptıracaksanız adama akvaryum silikonu kullanmasını söylemeyi unutmayın. Aldığınız fiyatları daha sonra bizlerle de paylaşırsanız piyasaya göre ucuz ya da pahalı mı olduu hakkında da yorum yapabiliriz.

2) Boyutları mümkün olduğunca büyük olsun ki ilerde yine akvaryum büyütmek zorunda kalmayasınız. Bir de akvaryumunuzun kareye yakın şekilde olmasına dikkat edin. Genelde akvaryumlar uzun ve eni dar olarak yapılır balıkların anatomik şekillerine ve hareketlerine uygun olduğu için. Ancak kaplumbağalar balıklar gibi olmadığı için ince uzun akvaryumlar yerine eni de geniş olan akvaryumlar seçilmeli. 100x50x50 ya da 80x40x40 uygun gelir. İmkanınız yoksa daha ufak seçersiniz ancak ilerde büyütmeniz gerekecektir.

3) Ekipmanları akvaryum büyüklüğünüze göre seçmelisiniz o yüzden direkt bir model söylemek mümkün olmaz şimdiden. Ancak atman, eheim, sera, dolphin gibi iyi markaları tercih edin. Ekipmanlar hakkında forumda da ayrıntılı bilgi var zaten ordan da bakabilirsiniz. Akvaryumunuzun büyüklüğüne karar verdikten sonra daha iyi yardımcı olabiliriz size.

4)Forumdaki örneklere bir göz atın fikir vermesi açısından yine de aklınıza takılan bir şey olursa kuru alanla falan ilgili ayrıca da sorarsınız.

5) Kum kesinlikle kullanmayın. Pislikleri tutar ve kaplumbağanızın en ufak bir hareketinde onların suya karışmasına neden olur bu da sürekli suyu kirletir ve bulandırır. Ayrıca ufak kumların kaplumbağanızın ağzına kaçması riski de var. Özellikle yem kokusu sindiği için kumları da yutabilirler. Bu nedenle yutamayacakları büyüklükte çakıl taşları kullanın derim. Temizlik açısından da kolay olur.

6) Süs bence kullanmayın sade bir akvaryum daha iyi olur hem daha geniş alana sahip olmuş olur kaplumbağanız. İsteğinize göre plastik bitki kullanabilirsiniz. Akvaryuma koyacağınız malzemelerin kaplumbağanız için risk oluşturmamasına dikkat edin.

7) Parçadan ne kastettiğinizi anlamadım ekipmansa kastettiğiniz, temel olması gereken şeyler ısıtıcı, filtre, ısınma lambası ve kuru alandır.

Forumu biraz gezerseniz çok daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
 
aragorn' Alıntı:
5) Kum kesinlikle kullanmayın. Pislikleri tutar ve kaplumbağanızın en ufak bir hareketinde onların suya karışmasına neden olur bu da sürekli suyu kirletir ve bulandırır. Ayrıca ufak kumların kaplumbağanızın ağzına kaçması riski de var. Özellikle yem kokusu sindiği için kumları da yutabilirler. Bu nedenle yutamayacakları büyüklükte çakıl taşları kullanın derim. Temizlik açısından da kolay olur.

Katilmiyorum, ben kum kullaniyorum ve pislikler kumun üzerinde kaliyor bu sekilde dip çekimi daha kolay oluyor ve su daha uzun süre berrak kaliyor. Kum her harekette uçmadigi içinde agzina kaçma riski sifir. Neden israrla tas veya kumlari yutmamasi gerektigini söylediginizide anlayamiyorum arkadaslar. Taslar sindirim sistemi için gerekli sartda diyebiliriz, rahatlikla yutup tekrar çikarabilmesi için tas koymak ona iyilik yapmaktir. Ben kum kullaniyorum çok memnunum temizli çok kolay ve minik yutabilecegi sekilde taslarda koydum midesindekileri daha kolay sindirmesi için. Bu yüzden kumuda herkese tavsiye ederim. Çakil taslar bir iskence aralarina giriyor temizlemesi çok zor oluyor, fakat kum kullaninca üzerinde kaliyor temizlemesi çocuk oyuncagi gibi. Ben haftalik dip çekimi yapiyorum tertemiz oluyor. Su çok berrak kaliyor cam gibi.
 
Daha önce forumda sırf kum kullandığı için akvaryumun kirlenmesi ile başa çıkamayn üyeler olmuştu. Kum her harekette uçmadığı için demişsiniz ki böyle bir şey yok, çok ufak bir akıntıda harekette bile kumlar suda dağılır. Ağırlığı çok azdır kum tanelerinin ve taşlar gibi suda akıntıya direnç gösteremezler bu yüzden. Kaplumbağanın gözüne kaçma riskinden yutma riskine kadar değişik sorunlara neden olabilir. Kumu yuttuğu zaman da geri çıkaramaz hiç bir kaplumbağa taş gibi olmadığı için. Ufak taşları doğada sindirim içn yutarlar ve geri çıkarırlar arada bu doğru fakat ev ortamındaki evcil, hiç doğal ortam görmemiş bir kaplumbağa bu konuda ne derece başarılı olur tartışılır. Daha sonra önceden de yaşandığı gibi kaplumbağam taş yuttu ne yapmalıyım diye konular açılmaması için ben bunları diyorum. Her yuttukları taşı geri çıkaramayabiliyorlar. Zaten bizim verdiğimiz yemler çok kolay bir şekilde sindirilebilecek türden hazır yemler. Doğadaki gibi yumuşakçalarlarla, kabuklularla ve balıklarla beslenmedikleri için evdeki kaplumbağalarda sindirim sorunu oluşmaz. Sindirime yardımcı olsun diye ufak taş koymak bu yüzden gereksiz ve riskdir. Dip malzemesi olarak çakıl taşı kullandığınızda taşlar akıntıda sabit kaldığı için pislikler filtrenin akımı yönünde gider ve dip çekimi yapmasanız bile suda bir bulanıklık olmaz. Ancak kumda kum tanelerinin arasına girer ve her harekette suya karışır suyu bulandırır. İsterseniz her ikisini de deneyebilirsiniz. Şahsen yutamayacağı büyüklükteki çakıllar kullanın derim temizlik ve sağlık açısından. Karar tabi ki size kalmış yine.
 
arkadaşlar ilginiz için teşekkürler
maalesef annem bütün hayvanlardan korkuyor ve akvaryum fikrine yanaşmadı
babam da ne gerek var diyor biz plastikte bakarız (sırf para yüzünden) :(
maalesef yapamıyorum


Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
 
En azından akvaryumda bakmaya imkanı olan birine verebilirsiniz kaplumbağanızı. Sağlıklı bir şekilde güzel şartlarda yaşadığını bilmek sizin için de iyi olur. Biz teşekkür ederiz.
 
Benim kullandigim kum ucmuyor okadar cirpinmasina ragmen tas gibi dipte kaliyor. Tas yuttugunda mutlaka diskisinda bulurum. Bence evdeki kaplumbagalar diyerek fazla korumakta iyi degil. Ben benimkini acta birakiyorum kumda yediriyorum sapa saglam duruyor. Valla bileydim onceden kullanirdim bu kumu.
 
Kum diyip geçiriyorsunuz ama profesyonel anlamda akvaryum alanında onlarca tür kum vardır; Quarts kumu, lav kumu, mercan ve midye kırıkları ve daha pek çok türden kum saymak mümkün. Bazı türler kum denilse de çeşitli taşların ufalanmasıyla elde edilir. Bu nedenle kumdan kuma farklılık gösterebilir. Genel anlamda kum derseniz yanlış olur bu yüzden kumların geneli için yukarda dediğim şeyler geçerlidir. Kumun türünü derseniz daha net yorum yapılabilir. Evlerdeki kaplumbağaları korumak değil bence bu önlemler sadece onların sağlığı için. Gereksiz yere riske girmek doğru gelmiyor bana özellikle ev ortamındaki hayvanlar söz konusuysa.
 
Akvaryum kumu falan degil zaten kullandigim kum turkce ismini bilmiyorum ama hollandacasi metselzand ve evlerin tamirinde kullaniliyor daha cok. Burada herkes tavsiye ediyordu ama iste turk forumlarinda okuyunca cesaret edememistim simdi kullaniyorum cok rahat cokta guzel duruyor akvaryumda.
 
Ben de kum kullanma taraftarıyım. Yaklaşık 6 aydır 0,5-1 cm büyüklüklerinde midye kırığı kullanıyorum ve akvaryum suyu bulandırma veya akvaryumda uçma gibi faktörler olmuyor. Ancak midyelerin daha rahat gömülmesi için tatil dönüşü 0,5 cm büyüklüğünde quartsa geçmeyi düşünüyorum.

Bu arada Sevda, ilk başta çok bulanıklık yapmıştı senin bahsettiğin kum, şimdi tam olarak berraklık sağlayabiliyor musun?
 
tengrimountain' Alıntı:
Ben de kum kullanma taraftarıyım. Yaklaşık 6 aydır 0,5-1 cm büyüklüklerinde midye kırığı kullanıyorum ve akvaryum suyu bulandırma veya akvaryumda uçma gibi faktörler olmuyor. Ancak midyelerin daha rahat gömülmesi için tatil dönüşü 0,5 cm büyüklüğünde quartsa geçmeyi düşünüyorum.

Bu arada Sevda, ilk başta çok bulanıklık yapmıştı senin bahsettiğin kum, şimdi tam olarak berraklık sağlayabiliyor musun?

Kuru alana koydugum kumlari yikamamistim ben, sonra kuru alani su basinca mecburen akvaryuma bosalttim. Yikanmadigi için acaip bulanikti karsi görünmüyordu ya. Simdi geçti çok berrak cam gibi parliyor su. Kuru alanin kumunuda yikasaydim bukadar uzun sürmezdi çünkü kum çok kirliydi ya.
 
Sevindim bulanıklıktan kurtulduğuna. Filtre de hakkını veriyor herhalde:)
 
Discus balıklarını biliyorsunuz.Sudaki amonyok,nitrit,nitrat,ph bozuklugu vs. affetmez.
Ve discus akvaryumlarına kum koyulmaz.Temizlikte rahatlaşır ve balıkta sağlıklı olarak yaşar.

Eğer okadar uzman kişi discus akvaryumuna kum koymuyor ve kumsuz akvaryumu temizlik yapabilme açısından daha uygun görüyorsa bizde kaplumbağaya kum koymayız ve temizlik rahatlaşır.

Ama kum olsun görsellik artsın 3 değil 7 dk mı harcarım diyorsanız kum koyun,karışamam ama hiçbir zaman kumsuz akvaryumdaki gibi rahat temizlik olmaz.
 
Geri
Üst