Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Birkaç sorum vardı!

karamel

Bronz 1 Üye
Merhaba, birkaç sorum olacaktı;

# Minik isimli sokakta bulduğum kırmızı yanaklı erkek bir su kaplumbağam var. (Sokakta bulma konusunu buradan okuyabilirsiniz) Yemek konusunda çok aç, her şeyi yiyebilecek kapasitede ve nitekim de yiyor. Daha önce Exo Terra'nın ipek yapraklı bitkisini koymuştum, yaprakları tek tek kopmaya başladı. Bir süre sonra yenisini aldım ama aynı şeyi onda da yapınca kendisinin kopardığını farkettim. Ben de plastik bir bitki aldım nasılsa koparmaz diye. Temizliği sırasında yaprakları temizlemek zor olunca onu da elden çıkarıp akvaryum dekoru aldım. İçinde başka hiçbir bitki olmamasına rağmen bir süre sonra akvaryumda o plastik bitkinin yapraklarını gördüm. Başlarda anlamadım, ben temizledikçe ertesi gün tekrar çıkıyorlardı. Meğer zamanında o yaprakları yemiş ve dışkı yoluyla çıkarıyormuş. Bu olay 1-2 ay sürdü. Veterinere danışsam mı falan derken bir daha yaprak görmedim. Ama şimdi birkaç gündür yine aynı şekilde akvaryumda yapraklar yüzüyor. Zamanında nasıl yediyse hâlâ dışkısıyla birlikte yapraklar çıkıyor. Ne yapmalıyım? Veterinere götürsem mi? Ciddi bir problemi var mıdır? Barsaklarda sorun olabilir mi?

# Bir de dış filtre ile ilgili bir sorum vardı. Ben 1,5 ayda bir filtre temizliği yapıyorum. Dış filtre ile bu sürenin daha uzun olması gerekmiz mi? Akvaryumları çok çabuk kirleniyor. İlk aldığımda iç malzemelerini siz söylemiştiniz ona göre koyuyorum. En altta biomech, üstüne 2 tane kalın sünger, bolca elyaf, zeolit, elyaf, substrat ve en üste de elyaf koyuyorum. Acaba daha uzun süreli dayanması için farklı malzemeler mi kullanmalıyım? Dış filtre Eheim Classic 150. 

# Son olarak da Karamel yine yemek seçiyor. Bu da mevsimden dolayı mı?

Cvp: Birkaç sorum vardı!

Anlatıldığı kadarıyla kaplumbağanın dışkılamasında ve iştahında bir problem yok gibi gözüküyor.Dışkının formunda bir değişiklik ya da kaplumbağanın akvaryumun camı hizasında sık sık sağa sola hareket etme eğilimi var mı ?
Çözüm olarak 32°C'deki su ile banyo yaptırılabilir veya bir miktar ıspanak yedirilebilir.Bu bağırsaklarını temizlemek amacıyla yapılabilir.Midede kalan kalıntılar için veterinerin,canlının istifra etmesini sağlayacak bir karışım enjekte etmesi gerekir ki uzun bir zaman zarfı söz konusu olduğu için danışmakta fayda olacağını düşünüyorum.

Akvaryumun boyutu,akvaryumda bulunan su hacmi,filtrenin debisi/hacmi/sepet sayısı önemli bu konuda.Balıklar için akvaryum hacminin 5/6 katı debi yeterli olurken;kaplumbağalarda bu oran daha yüksek olabiliyor.
Filtre temizliğinden sonra ya da su değişimlerinde bakteri kültürü eklemek de su değerlerini/kirlilik oranını etkileyen faktörlerden biri.

Kaplumbağanızın bir sağlık problemi olduğunu düşünmüyorum yediği yapraklar zamanla doğal yollardan atılacaktır.promlem yok.

Hayvanlar bitki yapraklarını koparır. Genellikle ipliksi kısımlarını yerler. Bu hayvanın yaprak üstündeki yosun kokusunu ve tadını almasına bağlı gerçekleşir. Düşük oranda da yeşil ot sandığı için koparırlar. Hayvana iki günde bir marul veya kıvırcıktan kabuğu oranında at.

Yaprak dışkıdan koparıldığı gibi düz çıkmaz. Eğer yeni dalından kopmuş gibi ise koparıp kuma gömmüş olabilir. Böyle ise kumu karıştır içindekiler ortaya çıksın. Kopan plakaların yumuşak olanını da yiyebilirler kalın olanlar ise yine kuma gömülmüş bulunabilir.

Hayvanın yemiş olduğunu farzedersek hayvanın ağzına bir damla zeytinyağı damlat. Velakin kabızlık belirtisi ve dışkılamada sorun yoksa gerek yoktur. Çıkanı çıkarmış. Yine de bir iki gün dışkılamaya bak.

Kloak yani anüsüne bu iki gün bakarsın iplik çıkmışsa ipi tutup çek. Bu uzun yapraklı bitkilerin ipliklerini yuttuklarında görülüyor. İplik dışkıya dolanıyor ve ipin bir kısmı dışarı çıkarken dışkı içerde kalıyor. Ben artık bitki kullanmıyorum. Köklerden başka birşey yok.

Kirlenme olayına gelirsek filtre ne kadar iyi olursa olsun. Akvaryum hayvan oranına göre küçük ise kirlenme çabuk olacak filtrede çabuk kirlenecektir. Akvaryum ve su oranı büyüdükçe de süre uzayacaktır. Hayvanlar çabuk büyüyor ve kirde bu sebeple artıyor.

Diğer bir sebep ise verdiğin yem uygun oranı aşmamalı. Aşırı yem verirsen hayvanın yiyemediği artıklar tabanda birikir. Çok yerse dışkılama çok olur. Karnı iyi doymuş hayvan dışkı yemez. Bir de bunlar birikme yapar.

Süreyi uzatmak için bu yem işi dışında substratı çıkar. Yerine fluval carbon-zeo 1200 gr. al. Bu süreci biraz daha uzatır. İsta markada var ama o çin malı ve kalitesi nasıl bilmiyorum. İçinde poşeti var. 400 gr kadar koyarsın. Poşete koyduktan sonra suya tut carbonun siyah tozu aksın. Filtreyi ilk çalıştırdığında da ilk suyu kovaya boşalt biraz daha siyah su akar. Sonra akvaryuma monte eder çalıştırırsın.

@Odontochelys

Dışkılamada da iştahta da problemi yok. Yalnız şöyle bir durum var; dışkısını da yiyor ve hatta dışkıladığı yaprakları da yemeye çalışıyor. Sürekli takip ediyorum, bir tane bile olsa hemen yaprağı alıyorum. Sokakta kaldığı dönemde ne kadar aç kaldıysa, her şeyi yemek istemesinin sebebi bu sanırım. Ispanak zararlı değil mi? Kaplumbağalardan anlayan bir veterinere götürmek isterim ama herkesin de çok bilgisi yok. Vildan Hanım vardı Kızıltoprak da ama bu soğukta da oraya götürmem biraz zor olur sanırım. 

@Cem

Haftanın iki günü aç gün olarak marul veriyorum çok da seviyor. Akvaryum da kum yok, doğal olarak da gömebileceği saklayabileceği bir yer yok. Her defasında dışkılıyor ve hiç bozulmamış şekilde oluyorlar. Bitkiyken nasılsa yine aynı şekilde oluyor yaprakların şekli. Kökleri de yemeğe çalıştığı için onu da kaldırdım yoksa mango kökü vardı. Bir ara ısıtıcının kablosunu bile ısırıyordu. 

Fluval'ı arada kullanıyorum, o zaman substratı çıkartayım tamamen. Yemlerini her zaman kafa hacmi kadar veriyorum ve günde bir öğün şeklinde. Fazlaya kaçmak istemiyorum çünkü ona zarar.

O zaman aynı yaprağı sürekli yiyip devir daim ediyor. Aç günleri kaldır her gün normal düzende yem vermeye devam et. Ispanak normal menülerinde yok ama ufak bir miktar verebilirsin. Bir yaprak gibi.

Bitkinin yaprağı dışkıya bulandığı için koku ile yada gerçek bitki hissiyatıyla yeniden yiyor. Dışkıyı yemesi normal.

Silis kumu mutlaka al. Hayvan sürekli bir yerleri kemirme ihtiyacı hissediyorsa parazit olabilir. Hayvan kum yiyerek parazit varsa bunları atar. Kum yemesi ihtiyaçtır. Akvaryum ölçülerini yaz ne kadar gerekli ise yazayım.

Cvp: RE: Birkaç sorum vardı!

cem' Alıntı:
O zaman aynı yaprağı sürekli yiyip devir daim ediyor. Aç günleri kaldır her gün normal düzende yem vermeye devam et. Ispanak normal menülerinde yok ama ufak bir miktar verebilirsin. Bir yaprak gibi.

Bitkinin yaprağı dışkıya bulandığı için koku ile yada gerçek bitki hissiyatıyla yeniden yiyor. Dışkıyı yemesi normal.

Silis kumu mutlaka al. Hayvan sürekli bir yerleri kemirme ihtiyacı hissediyorsa parazit olabilir. Hayvan kum yiyerek parazit varsa bunları atar. Kum yemesi ihtiyaçtır. Akvaryum ölçülerini yaz ne kadar gerekli ise yazayım.

Aynı yaprak olduğunu sanmıyorum. O dışkıladıkça temizliyorum. Gece suyu tertemiz olmasına rağmen sabah yüzeyde yapraklar oluyor. Tamam ıspanak yediririm.

Parazit şüphesi varsa veterinere götürmeli miyim? 50*50*50 ölçüleri.

Ispanağı illaki yedirmene gerek yok sorduğun için yazdım. Yoksa marul kıvırcık yeterlidir.

Silis kumu 13-15 kg gibi alırsın.

Hekime gitmene gerek yok. Hayvan kumu yesin var mı yok mu belli olur. Kum hayvan için ihtiyaç zaten.

Bitki niyetine ne varsa akvaryumdan çıkar.

Ispanak şart gibi anladım, tamam yeşillik yiyor zaten. Bitki yok artık, sadece dekor var. Onu da suyun içinde bir şeye dayanarak uyumayı sevdiği için aldım. Çok teşekkürler, hemen kum siparişi vereyim.

Vitasand marka en kalitelisi. Ya kendi sitesinden ya da juenmarketten alırsın. Aldığında steril etmeyi unutma.

Cam yüzeyine yakın vantuzla oklava yada sert boru da koyabilirsin buna tutunup uyuyorlar.

karamel' Alıntı:
Ispanak şart gibi anladım, tamam yeşillik yiyor zaten. Bitki yok artık, sadece dekor var. Onu da suyun içinde bir şeye dayanarak uyumayı sevdiği için aldım. Çok teşekkürler, hemen kum siparişi vereyim.

Ispanak,kaplumbağalarda ishale neden olur içeriğinden ötürü.Bu yüzden kabızlık ya da böylesi istenmeyen nesnelerin tüketiminde bir miktar verilebileceğini belirtmek maksadıyla yazmıştım bir önceki yorumda.

Geri