Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Boyalı kaplumbağa (Chrysemys Picta)

Alper_

Gümüş 4 Üye
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
152
Bataklık Kaplumbağası, Süslü kaplumbağa ya da Boyalı tatlı su kaplumbağası diye de tanınır.Kuzey Amerika'da en yaygın olan kaplumbağadır.Bazı yörelerde en fazla bu küçük kaplumbağadan bulunur.Hayvanın düzgün ve yassı sırt kabuğu 10-15 santim boyundadır.Bağasındaki şekiller gerçekten çok güzeldir.Bu yüzden de hayvan süslü kaplumbağa adına layıktır.Üst kabuğun rengi zeytin yeşilinden siyaha kadar değişir.Üzerinde sarı çarpraz çizgiler ve kenarlarda da parlak kırmızı şekiller vardır.Daha yaşlı kaplumbağalarda kırmızı işaretler az belirlidir.Bacaklarda kırmızı çizgiler, boynunda ve başında ise sarı çizgiler bulunur.Alt kabuk parlak sarıdır ve sanki yeni fırçalanıp temizlenmiş gibi durur.Boyalı kaplumbağanın tek cinsi Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın değişik kesimlerinde yaşayan dört alt türe ayrılır.Boyalı bataklık kaplumbağası Atlantik kıyısındaki düzlüklerde, Sırtı boyalı kaplumbağa ise Missisipi vadisinde yaşar.Bunların alt kabukları sarıdır ve üzerinde şekiller de yoktur.Kenarları boyalı kaplumbağa Allegheny dağlarıyla Büyük Göller arasındaki şeritte bulunur.Alt kabuğunun ortasında siyah şekiller vardır.En yaygın olan güzel boyalı kaplumbağa alt türüdür.

Besin bol olduğu zaman boyalı kaplumbağalar fazla uzağa gitmezler.Her birinin ancak 30 metrelik kadar bir gezinti yeri vardır.Çünkü bu hayvanlar yuvaları olan sudan uzaklaştırıldıkları zaman ancak 30 metrelik bir uzaklıktan eski yerlerini bulabilirler.Belki de bunu o kesimdeki bazı belirli yerlere bakarak başarırlar.Yön ve yer bulma konusundaki bu beceriksizlik fazla yolculuk yapmayan bir hayvan için normaldir.Boyalı kaplumbağalar, besin aramaya çıktıkları zaman görünüşte gelişigüzel bir şekilde dolaşırlar.Ama suyun nerede olduğunu yansıyan parlak ışıktan anlamaları ihtimali de vardır.

BESİN

Boyalı kaplumbağaları gölcüklerde, göllerin sığ taraflarında ve diğer sakin su birikintilerinde yaşarlar.Çayların ağır akan, bitkisi bol kısımlarında da bulunurlar.Yayılmaları temel yiyecekleri olan su bitkilerinin bolluğuna bağlıdır.Bu kaplumbağalar özellikle suyun üzerinde yüzen uzun, dallı bitkilerden hoşlanırlar.Ayrıca kınkanatlıların ve yusufçukların larvaları da dahil olmak üzere su böceklerini, sümüklü böcekleri, kurbağa yavrularını ve balıkları da yerler.Boyalı kaplumbağalar kuraklık zamanlarında olduğu gibi, besinin azaldığı zamanlarda da başka su birikintilerine göç ederler.

Taze besin yerleri bulmak dışında boyalı kaplumbağalar karaya pek ender çıkar, bütün kaplumbağalar gibi yumurtalarını karaya bırakırlar.Sabahları ve akşam üzerleri güneşlenmek için kıyıya ya da kütüklere tırmanırlar.Ama öğle güneşinden kaçınırlar.Güneşlenmenin sağladığı bir yararın, ışınların deriyi kurutarak, kaplumbağaları asalak sülüklerden kurtarması olduğu ileri sürülmüştür.Güneşlenme sırasında sülüklerin düştüğü söylenmektedir.

ÜREME

Ön ayaklarındaki pençeleri ve daha uzun olan kuyruğuyla tanınan erkek kaplumbağa, baharda ve yaz başında, dişiyi arayarak kur yapar.Dişinin arkasından yüzerek ona yetişir.Tersine dönerek dişinin karşısına dikilir.Dişi yüzmesini sürdürür.Erkekte bu yüzden arkası üstü yüzmek zorunda kalır.Ama ilerlerken ön ayaklarının uzun tırnaklarını dişinin yanaklarına sürer.Eğer dişi razıysa, gölcüğün dibine batar ve erkeğin onunla çiftleşmesine izin verir.

Yumurtalar mayıs-temmuz arası dökülür.Dişiler sürünerek karaya çıkar ve suyun kenarından 30 metre uzaklığa kadar olan yerde yuvalarını kazarlar.Çukurları arka ayaklarıyla açar, bazen de toprağı idrarla yumuşatırlar.Her yumurtayı arka ayaklarıyla dikkatle çukura yerleştirirler.Her seferinde ortalama 7-10 yumurta bırakılır.Yumurtlama sona erdikten sonra dişi kaplumbağa çukuru doldurur ve toprağı da iyice bastırır.Yumurtalar sonbaharda çatlar.Ama bu hayvanların yaygın olduğu bölgenin en kuzeyindeki kesimde yumurtalar ancak sonraki ilkbaharda çatlayabilirler.Yumurtadan yeni çıkan yavrular yaklaşık 2.5 santim boyundadır.Yavrular çok sayıdaki düşmanlarına yakalanmadan hemen suya gitmeye çalışırlar.Bu kaplumbağalar dördüncü yaşlarında erginleşirler.Boyları o sırada 8 santime erişmiş olur.

http://www.youtube.com/watch?v=T-ul6KGGNY0
http://www.youtube.com/watch?v=aY9yLVo1aro
kaynak : Bateş hayvanlar ansiklopedisi


17894*


47392*


95834*
 

Ekli dosyalar

  • images 12.jpeg
    images 12.jpeg
    7.1 KB · Görüntüleme: 33
  • İçerik.jpeg
    İçerik.jpeg
    14.1 KB · Görüntüleme: 29
  • Pond Size Western Painted Turtles For Sale Picture.jpg
    Pond Size Western Painted Turtles For Sale Picture.jpg
    110.1 KB · Görüntüleme: 25
  • boyalikaplumbaga2.jpg
    boyalikaplumbaga2.jpg
    49 KB · Görüntüleme: 28
Cvp: Boyalı kaplumbağa (Chrysemys Picta)

işte benim aşkım boyalı kapluş :518811: Bunlardan mutlaka almak istiyorum. Çok yüksek ücretler ödemeye hazırım. Yurtdışından getirebilecek biri varsa benimle irtibata geçsin lütfen
Bilgi için de teşekkürler^^
 
Cvp: Boyalı kaplumbağa (Chrysemys Picta)

Teşekkürler Alper. Emeklerinle bilgi deposuna katkıda bulunyorsun.
Sana biraz destek çıkayım. Painted türü bahsettiğin gibi 4 alt grupta toplanır. Zaten beslenme şekilleri ve davranışları aynı. Ben resimlerle tanıtmış olayım.

Western Painted Turtle :

mailto:/img845/6885/western1.jpg

mailto:/img823/7185/western2q.jpg


Eastern Painted Turtle:

mailto:/img717/9855/eastern1u.jpg

mailto:/img849/2498/eastern2.jpg


Southern Painted Turtle:

mailto:/img820/1874/southern1.jpg

mailto:/img844/1958/southern2d.jpg


Midland Painted Turtle:

mailto:/img801/7420/midlandi.jpg

mailto:/img829/1268/midland1.jpg
 
Cvp: Boyalı kaplumbağa (Chrysemys Picta)

Teşekkürler. Western olanın renkleri ve desenlerine aşığım. Çok süslü ve güzeller^^
 
Cvp: Boyalı kaplumbağa (Chrysemys Picta)

Bu türde Western ve Southern favorim :)

Alper, artık yakında bir diamondback terrapin yazısı da hazırlarsın. Harika bir kaplumbağa türü bence.
 
Geri
Üst